Asevelvollisuuden pitää muuttua

Kapiainen

Respected Leader
^ En nyt muista enää tarkalleen, mutta eikö tuo yhteismajoitus ole ollut pohjoismaissakin arkea jo jonkin aikaa palveluksessa?

Sinänsä kai ihan jaloa ajatella että moinen muutos lisäisi sitä yhteenkuuluvuutta, mutta toisaalta taas näen tässä kyllä paljon kaikenlaista negatiivistakin "lieveilmiötä" vaikkapa poikaporukoiden palatessa iltavapailta tuhannen kännissä samoihin tiloihin naisvarusmiesten kanssa.
Kyllä tämä arkipäivää on Pohjoismaissa.
Toisekseen, tuskin ne "lieveilmiöt" siitä vähentyvät tai lisääntyvät nykyiseen verrattuna. Samoilla käytävillä miehet ja naiset nytkin majoittuvat, ei se tilanne "lieveilmiöiden" osalta siitä miksikään muutu onko siinä seinä välissä vai ei.
Ja edelleen: kyselyiden mukaan enemmän asian suhteen on epävarmuutta nuorten miesten piirissä kuin nuorten naisten.
Hyvin epätodennäköistä se on että tässä mitään ongelmaa olisi.
 

Tornisteri

Kersantti
Pidän ihan hyvänä ideana tuota että nuo tuvat kalusteineen uusitaan vaikka tiedänkin ettei kestä kauaa kun jokaisen tuvan nurkasta, kaapin päältä, seinän välistä ja muista onkaloista pilkistävät tylyn ynseät TJ-kuittaukset.

Olen edelleen sitä mieltä että ne vanhat, useimmiten kaksikerroksiset "laveripunkat" olivat hyvät nukkua patjasta huolimatta. Ehkä toisaalta jo tässäkin iässä alkavat muistot kultautumaan niistä. Ehkä röyhkeimpiä Gona-miesten TJ-piirroksia omaavia yksilöitä kaupataan vielä alan huutokaupoissa kovaan hintaan lähivuosina.

Kovin digitaalistunut on varusmieskoulutus nykyään ainakin erinäisten asioiden teoriapuolen suhteen. Omana aikanani lähimmät PC:t olivat VMTK:n tiloissa ja ehkä yksi kone sotkussa. Toisaalta nykyiset sukupolvet omaksuvat asioita ehkä notkeammin teknologian kautta tai vähintäänkin sen avustuksella.

Muistelisin toisaalta että jotain niitä panssarivaunusimulaatioita (Steel Beasts?) käytettiin Parolassa jo aikoja sitten treenaamaan panssarimiehiä sotakoneittensa hallintaan. Ei kai tämä siis sinällään täysin uusi juttu ole.
 

Umkhonto

Kenraali
Eipäs juupas diabetes ja asepalvelus... Onhan se erikoista, jos homma tyssää yhden kipusiskon eläköitymiseen.

Puolustusministeri Kaikkoselta yllättävä avaus: diabeetikot sittenkin takaisin armeijaan?

Tänään klo 6:30
Asiaa esillä pitänyt, varusmiespalveluksen diabeetikkona suorittanut kansanedustaja Matias Marttinen pitää puolustusvoimien päätöstä käsittämättömänä.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on pyytänyt uutta selvitystä diabeetikoiden mahdollisuudesta suorittaa varusmiespalvelus.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on pyytänyt uutta selvitystä diabeetikoiden mahdollisuudesta suorittaa varusmiespalvelus.Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on pyytänyt uutta selvitystä siitä, voitaisiinko diabeetikoille sittenkin taata myös jatkossa mahdollisuus suorittaa halutessaan varusmiespalvelus. Puolustusvoimat päätti monen diabeetikon pettymykseksi viime helmikuussa, ettei palvelukseen kelpuuttavia erikoislupia enää myönnetä.

– Kansalaispalautetta asiasta on tullut jonkin verran ja monella diabeetikolla on korkea motivaatio päästä suorittamaan varusmiespalvelus. Mielestäni asia on nyt syytä tarkastella vielä kertaalleen läpi, Kaikkonen kommentoi Iltalehdelle.
Asian nosti uudelleen pöydälle lokakuisessa täysistunnossa ensimmäisen kauden kansanedustaja Matias Marttinen (kok), joka on itse suorittanut 1-tyypin diabeetikkona varusmiespalveluksen reserviupseerikoulua myöten.
Marttinen kertoo Iltalehdelle yllättyneensä positiivisesti Kaikkosen myötämielisestä suhtautumisesta asiaan.
– Näen tämän ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Jos lääkärin puolto diabeetikkonuorelle on myönteinen, mahdollisuus astua palvelukseen tulisi edelleen säilyttää, hän sanoo.

Hoitajat eläkkeelle
Tyypin 1 diabetesta sairastavat miehet ja naiset ovat voineet vuodesta 2001 lähtien suorittaa vapaaehtoisina varusmiespalveluksen, mikäli heidän terveydentilansa on sen mahdollistanut ja puolustusvoimat on vielä antanut erillisen hyväksyntänsä.
Tammikuun 2018 saapumiserän jälkeen kokeilu keskeytettiin, ja helmikuussa 2019 annettiin lopullinen lopetuspäätös.
Päätöstä on kritisoinut muun maussa Diabetesliitto, jonka mukaan aiempi menettely on toiminut hyvin ja mahdollisuus suorittaa asepalvelus vapaaehtoisena on tarpeellista diabeetikoiden tasa-arvon vuoksi.
Puolustusvoimat on perustellut päätöstä yli 15 vuoden kokeilun lopettamisesta sillä, että diabeetikkovarusmiehistä huolehtinut henkilöstö on jäänyt eläkkeelle, eikä uusia ole suunnitelmissa palkata.

– Kun puolustusvoimien resursseja on kuitenkin viime vuosina lisätty merkittävästi, minun korviini tuo kuulostaa enemmän tekosyyltä kuin aidolta syyltä. Jos tuon kokoisesta organisaatiosta löytyy tahtoa, niin löytyy myös tapa, Matias Marttinen katsoo.
Hänen mukaansa puolustusvoimien ratkaisu tuntuu käsittämättömältä siihen nähden, että pitkäaikainen kokeilu on tuottanut kannustavia tuloksia.
Palveluksen on suorittanut 2000-luvulla noin 120 diabeetikkoa, joiden keskeyttämisprosentti on ollut hiukan keskiarvon alapuolella. Tiukan syynin läpi käyneet varusmiehet ovat myös olleet huomattavan motivoituneita, ja monen matka onkin kulkenut aliupseeri- ja reserviupseerikouluun asti.
– Puolustusvoimien päätöstä on vaikea ymmärtää.  Ei tätä tällaisilla perusteilla voida lopettaa, täytyy löytyä painavammat perustelut, Marttinen haastaa.

”Valtava merkitys”
Kansanedustaja sanoo ymmärtävänsä puolustusvoimien perustehtävän eli puolustuksen järjestämisen ja joukkojen tuotannon menevän yksilön edun edelle, mutta tässä tapauksessa nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois.
– On paljon nuoria, jotka eivät koe palvelusta mielekkäänä ja joiden on vaikea löytää siihen motivaatiota. Siihen nähden on käsittämätöntä, että samaan aikaan puolustusvoimat sulkee oven sellaisilta nuorilta, joilla on lääkärin puolto ja huippumotivaatio hoitaa itseään, suorittaa palvelus ja luultavasti toimia jälkeenpäin aktiivisina reserviläisinä.
Marttisen mukaan kysymys koskettaa aidosti monia nuoria ja heidän perheitään. Jo periaatteen tasolla diabeetikkonuorelle voi olla hyvinkin tärkeää, että hänellä on mahdollisuus halutessaan ja terveydentilansa salliessa hakeutua palvelukseen.
– Sillä oli omalle itsetunnolleni valtavan iso merkitys, että sain näyttää itselleni, että sairaudesta huolimatta minulla oli mahdollisuus suorittaa asepalvelus samalla tavalla kuin muilla nuorilla. Sen perusteella mitä olen muiden palveluksen suorittaneiden diabeetikkojen kanssa puhunut, väitän, että tämä kokemus on meillä yhteinen.
Uuden puolustusministerin tarttuminen asiaan tarkoittaa, että asia ei sittenkään ole vielä loppuun käsitelty.
– Olen pyytänyt virkamiehiämme selvittämään vielä kertaalleen, minkälaisia resursseja diabeetikkojen palvelus edellyttäisi. Kyseessä on pääasiassa hoitohenkilökuntaa, Kaikkonen sanoo.


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c7c6f187-41ef-4f7b-bcb3-a2ffe88a06e4
 

Hilan lukko

Kenraali
Ottamatta kantaa kehenkään yksittäiseen taistelijattareen, kyseinen sarja ei kyllä tehnyt minusta yhtään aiempaa enempää naisten asevelvollisuuden kannattajaa.

Tekisi mieleni pakottaa jäsen @Kapiainen katsomaan kyseistä sarjaa toistolla 10 kertaa putkeen liittyen aiheesta käymäämme keskusteluun:).
Täytyy sanoa, ettei ole häpeä uudistaa mielpidettä, siis omaani. Katsottuani tätä ohjelmaa pari jaksoa, tunsin tarvetta siihen. Jotain testejä pitää uudistaa tai jotain on pahasti tehty väärin. Olen edelleenkin sitä mieltä, että naiset soveltuvat joihinkin tehtäviin ja jotkut naiset varsinkin. Tälläinen kunnontestaus on rahan ja voimavarojen tuhlausta, sekä kaikkia turhauttavaa. Saattaa olla, että PV on tuottanut tämän ohjelman, jottei wannabe sotilaat ilmoittautuisi. :camo:
 
Kyllä tämä arkipäivää on Pohjoismaissa.
Toisekseen, tuskin ne "lieveilmiöt" siitä vähentyvät tai lisääntyvät nykyiseen verrattuna. Samoilla käytävillä miehet ja naiset nytkin majoittuvat, ei se tilanne "lieveilmiöiden" osalta siitä miksikään muutu onko siinä seinä välissä vai ei.
Ja edelleen: kyselyiden mukaan enemmän asian suhteen on epävarmuutta nuorten miesten piirissä kuin nuorten naisten.
Hyvin epätodennäköistä se on että tässä mitään ongelmaa olisi.

Minusta yhteistuvat ovat huono ajatus. Ja nimenomaan nuorten miesten kannalta.

Varusmiespalvelukseen tulevissa poikasissa on mukana aika arkoja ja ujoja miehenalkuja, jotka taatusti kokevat olonsa hyvin vaivautuneeksi naispuolisten varushenkilöiden läsnäolosta samassa tuvassa, jossa joutuu riisuutumaan ja nakuilemaan vaatteiden ja varusteiden vaihdossa. Kehtaan tunnustaa, että itsekin olin melko untuvikko vielä 18-vuotiaana naisten suhteen, vaikka myöhemmin olenkin ottanut vahingon takaisin korkojen kera (vähempikin olisi riittänyt).

Täytyy muistaa, että nuoret miehet ovat siellä käskettyinä, ja naiset vapaa-ehtoisina. Luullakseni naiset ovat tästä johtuen kertaluokkaa räväkämpää sorttia.

Asiaa on varmaankin varusmiehiltä eri kyselyillä selvitetty, mutta täytyy muistaa, että nimettömissäkin kyselyissä moni uskoakseni "teeskentelee" vaistomaisesti nohevampaa, jotta ei omissa silmissään vaikuttaisi nössöltä.
 

inscout

Ylipäällikkö
Täytyy sanoa, ettei ole häpeä uudistaa mielpidettä, siis omaani. Katsottuani tätä ohjelmaa pari jaksoa, tunsin tarvetta siihen. Jotain testejä pitää uudistaa tai jotain on pahasti tehty väärin. Olen edelleenkin sitä mieltä, että naiset soveltuvat joihinkin tehtäviin ja jotkut naiset varsinkin. Tälläinen kunnontestaus on rahan ja voimavarojen tuhlausta, sekä kaikkia turhauttavaa. Saattaa olla, että PV on tuottanut tämän ohjelman, jottei wannabe sotilaat ilmoittautuisi. :camo:

Ensinnäkin. Nostan hattua sinulle siitä, että mietit asiaa. Oman mielipiteen pohtiminen ei ole helppoa (paitsi minulle, joka olen aina oikeassa:sick:).

Omat vähäiset käytännön kokemukseni naisvapaaehtoisista tulivat 96-kertauksissa jolloin näin ensimmäisen kerran mikä tilanne oli puurissa. Näytti aivan samalta kuin nyt televisiossa. Jossain määrin jopa pahemmalta.

Rehellisesti myönnän, että en ole hyväksynyt koskaan naisten asevelvollisuutta. Osittain puhtaasti konservatiivisuudesta. Mutta pääsääntöisesti siitä tosiasiallisesta lähtökohdasta, että naiset vain eivät sovellu fyysisesti ja psyykkisesti sotaan. Nyt, lähes 30 vuotta myöhemmin ja tietäen sen, mitä nyt tiedän ihmisestä ja hänen olemuksestaan ja psyykestään, olen aivan varma että olen oikeassa.

Myönnän, että @Kapiainen on tietyssä mielessä oikeassa jos puhutaan valikoivasta asevelvollisuudesta ja sodan ajan joukosta. Tällöin on periaatteessa totta, että on oikein korvata heikompi mies vahvemmalla naisella. Vaikka niitä naisia löytyisikin se 1 per ikäluokka. Mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

Jos missään, niin sodassa koheesio on tärkeää. Se 1 nainen ei auta asiaa. Ja vaikka hän olisi kuinka hyvä, hän hävittää koheesion. Puhumattakaan niistä 20 naisesta koulutuksessa. Tämän tuhon joukon hengelle näin itsekin aikanaan. Kammottavaa nähtävää.

Kukaan tuskin kieltää, etteivätkö naiset sovi moniin tehtäviin. Ja monissa he ovat miehiä parempia. Taistelukentän tehtävät eivät kuulu siihen kategoriaan.
 
En ota kantaa varusmiespalveluksen suorittaneiden naisten osalta mihinkään tiettyyn viestiin, mutta suppeasta otannastani ajatuksia...
Ensinnäkin, kokemukseni perustuvat jo palveluksen suorittaneisiin naisiin, omana aikanani ei moisia kummajaisia ollut. Ohessa muutama yksilöity juttu ja yleistys.

Esimerkkitapaus 1: Teki kovasti tiettäväksi armeijakokemustaan, ja sen perusteella hyväuskoisesti olisi voinut kuvitella kyseessä olevan ihan nohevasti palveluksen suorittanut reservin vahvistus. Tarkemmin ko. henkilön kanssa jutusteltuani paljastui, että olikin viettänyt merkittävän osan palveluksesta sairaalassa/vempulassa rasitusvammojen ja marssimurtumien vuoksi... Ei toki ollut hänen syynsä, mutta jutut kertoivat muuta.

Esimerkkitapaukset 2-noin jotain: Inttijuttuja tuli kuultua/kerrottua aikanaan nuorempana paljonkin, mutta nämä nuoremmat palveluksen suorittaneet naiset olivat kyllä omassa luokassaan... Fyysinen habitus ei tosin luonut mitään erityistä luottamusta tarinoiden ja suorituskyvyn tueksi...

Esimerkkitapaus 3: Rajalla Onttolassa palvellut pieni nainen. Oli aika kovan luokan harrastussuunnistaja, jonka kanssa tuli tehtyä muutama kevyehkö vaellusreissukin. Metsästystä harrastava, kenttäkelpoinen, kovakuntoinen eikä maastossa pienistä/mistään urputtanut. Marssivauhtia riitti vähintäänkin riittävästi suhteellisen kevyillä kantamuksilla, kovin suurilla en raaskinut testata... Todennäköisesti olisi hyytynyt oman pienen kokonsa vuoksi. Tosi kova luu kuitenkin, ja moni mies olisi jäänyt hopealle.

Mitä tästä opimme? No emme oikeastaan mitään, luulen kuvaukseni sopivan useimpiin nykyisiin varusmiespalveluksen suorittaneisiin sukupuoleen katsomatta. Sen uskallan kuitenkin sanoa, että oman varusmiespalvelukseni aikana nuorten miesten kunto oli vielä hyvä verrattuna nykypäivään. Suhteellisen vähissä olisivat olleet ne naiset, jotka tasavertaisesti olisivat miesten kanssa pärjänneet ainakaan niissä joukoissa missä itse palvelin. Nykyinen yleinen nuorten miesten velttous ja huonokuntoisuus ovat epäilemättä tasoittaneet eroja. Sic!

Joukon sekasukupuoliseen henkiseen elämään en ota enemmälti kantaa, koska minulla ei ole siitä kokemusta eikä asiantuntemusta sotaväen tasolla. Omalla ammattialallani ryhmädynamiikkaan kuitenkin vaikuttavat selkeästi puhtaasti enemmän yksilöt kuin sukupuoli.
 

inscout

Ylipäällikkö

Voi Iesus Christo, Pater Noster ja Allahin Armo.

Flipped classroom... Kun jopa suomalaisessa koulumaailmassa aletaan viimein ymmärtämään edes teoreettisella tasolla että tuo ei toimi ja jopa se miksi se ei voi toimia niin eikös toisessa päässä sitä aleta tuomaan sisään koulutukseen.

Maksaisin ainakin euron, jos saisin nähdä nuo testipaikkakunnan tulokset ja verrata niiden tuottamaa raakadataa aikaisempien erien tuloksiin. Sekä myös seurata porukoiden toimintaa käytännössä.
 

Herman30

Greatest Leader
Mitä vikaa oli siinä vanhassa perinteisessä mallissa? Säästetäänkö tässä rahaa ja jos niin miten? Kai tässä uudessakin mallissa pitää olla sama määrä kouluttajia?

Asiasta kolmanteen, en ymmärrä miksei noita havuja kypärässä aseteta niin että peittäisivät edes osittain noita mustia nauhoja. Havu kun on kolmihaarainen.
 

inscout

Ylipäällikkö
Mitä vikaa oli siinä vanhassa perinteisessä mallissa? Säästetäänkö tässä rahaa ja jos niin miten? Kai tässä uudessakin mallissa pitää olla sama määrä kouluttajia?

Asiasta kolmanteen, en ymmärrä miksei noita havuja kypärässä aseteta niin että peittäisivät edes osittain noita mustia nauhoja. Havu kun on kolmihaarainen.

En usko säästämisen olevan syynä. Tuo vain on suomessa viimeisin villitys oppimisen saralla. Sitä tuotu koulumaailmaan jo jonkin aikaa.

Periaatteessa menetelmä on todella hyvä. Anglosaksisissa maissa opetus perustuu tuolle filosofialle kun taas suomessa ja monissa euroopan maissa käytetään perinteistä luennointia (=tiedon kaataminen).

Molemmissa on puolensa. Syy, miksi PV todennäköisesti on tykästynyt lähestymistapaan on se, että se parhaimmillaan mahdollistaa huomattavasti laajemman ja syvällisemmän oppimisen kuin perinteinen suomalainen menetelmä.

Sen heikkouksina (tässä PV:n kontekstissa) ovat sitten seuraavat asiat:

1. Vie enemmän aikaa jos todella halutaan hyödyt esiin.
2. Edellyttää korkeasti motivoitunutta ja homogeenista oppilasainesta
3. Edellyttää pedagogisesti korkeatasoista opettajakuntaa
4. Edellyttää perustietoja aiheesta ollakseen tehokasta

Flippedin perusominaisuus on se, että se suosii "parhaita" opiskelijoita ja niitä, jotka ovat jo motivoituneita ja jotka omaavat perustiedot aiheesta. Heikommin motivoituneet / heikomman osaamisen omaavat oppilaat kärsivät tuosta menetelmästä. Hieman kärjistäen sanottuna flippedin taustalla on vanha peribrittiläinen usko "korkeasti koulutettuun eliittiin, joka vie kansakunnan menestykseen". Menemättä syvällisemmin siihen, miksi tuo näkökulma on täysin päin mäntyä, niin suomen PV:n näkökulmasta tuo malli ei toimi kuten se ei toimi peruskoulumaailmassakaan.

Aiheesta voisi kirjoittaa pitkänkin vertailun mutta tämä näin armeijan näkökulmasta.

Havuista en osaa sanoa:).
 

Kapiainen

Respected Leader
Voi Iesus Christo, Pater Noster ja Allahin Armo.

Flipped classroom... Kun jopa suomalaisessa koulumaailmassa aletaan viimein ymmärtämään edes teoreettisella tasolla että tuo ei toimi ja jopa se miksi se ei voi toimia niin eikös toisessa päässä sitä aleta tuomaan sisään koulutukseen.

Maksaisin ainakin euron, jos saisin nähdä nuo testipaikkakunnan tulokset ja verrata niiden tuottamaa raakadataa aikaisempien erien tuloksiin. Sekä myös seurata porukoiden toimintaa käytännössä.
Ei kannata maksaa, koska arvaat ilmeisen hyvin ja oikein mitä se data kertoo.
 

baikal

Supreme Leader
1. Vie enemmän aikaa jos todella halutaan hyödyt esiin.
2. Edellyttää korkeasti motivoitunutta ja homogeenista oppilasainesta
3. Edellyttää pedagogisesti korkeatasoista opettajakuntaa
4. Edellyttää perustietoja aiheesta ollakseen tehokasta

1. Nykyisillä palvelusajoilla?
2. kun -kansanaines- on varmasti vaihtelevaa
3. nykytilasta ei tietoa
4. viittaan kohtaan 1.

Voihan se olla, että ao. mallista väännetään suomalaiskansallinen malli. Kun viittaat yllä anglosaksiseen filosofiaan, niin kannattaa huomata, että anglomaissa on ammattiarmeijat.

Tosiasia: taistelukentän teknistyminen ei lopu tänä vuonna, ei, se menee eteenpäin kuin juna Japanissa. Missä kohtaa -rajallisen palvelusajan- asevelvollisarmeija putoaa armotta kelkasta? Koska aika. -hyvä peruskoulu- ei aivan loputtomasti kannattele, eikä se, että -nykynuoret- ovat niin fiksuja.

Huomasin jo oman reserviläisaikani loppupuolella miten helvetin isoksi oli revennyt kantahenkilökunnan osaaminen vs. parhaatkaan reserviläiset, kun oltiin sotiluuden ydinosaamisasioissa. Kun ammattisotilaatkin saavat ahkeroida ja opiskella alinomaa, niin miten he-tissä reservin kermakaan pysyy edes suunnilleen samoilla hoodeilla....ei mitenkään.
 

inscout

Ylipäällikkö
1. Nykyisillä palvelusajoilla?
2. kun -kansanaines- on varmasti vaihtelevaa
3. nykytilasta ei tietoa
4. viittaan kohtaan 1.

Voihan se olla, että ao. mallista väännetään suomalaiskansallinen malli. Kun viittaat yllä anglosaksiseen filosofiaan, niin kannattaa huomata, että anglomaissa on ammattiarmeijat.

Tosiasia: taistelukentän teknistyminen ei lopu tänä vuonna, ei, se menee eteenpäin kuin juna Japanissa. Missä kohtaa -rajallisen palvelusajan- asevelvollisarmeija putoaa armotta kelkasta? Koska aika. -hyvä peruskoulu- ei aivan loputtomasti kannattele, eikä se, että -nykynuoret- ovat niin fiksuja.

Huomasin jo oman reserviläisaikani loppupuolella miten helvetin isoksi oli revennyt kantahenkilökunnan osaaminen vs. parhaatkaan reserviläiset, kun oltiin sotiluuden ydinosaamisasioissa. Kun ammattisotilaatkin saavat ahkeroida ja opiskella alinomaa, niin miten he-tissä reservin kermakaan pysyy edes suunnilleen samoilla hoodeilla....ei mitenkään.

Sen verran tarkennan. Nuo mainitsemani ongelmakohdat pätevät koko tuohon opetusfilosofiaan. Oli sitten siviilimaailma tai sotilaspuoli kyseessä.

Tuo lista tarkoittaa juurikin sitä, että tuo menetelmä ei oikein istu PV:lle. Ei sinänsä. Ei se oikein istu mihinkään perusopetukseen hirveän hyvin.
 

Stagideus

Majuri
1. Nykyisillä palvelusajoilla?
2. kun -kansanaines- on varmasti vaihtelevaa
3. nykytilasta ei tietoa
4. viittaan kohtaan 1.

Voihan se olla, että ao. mallista väännetään suomalaiskansallinen malli. Kun viittaat yllä anglosaksiseen filosofiaan, niin kannattaa huomata, että anglomaissa on ammattiarmeijat.

Tosiasia: taistelukentän teknistyminen ei lopu tänä vuonna, ei, se menee eteenpäin kuin juna Japanissa. Missä kohtaa -rajallisen palvelusajan- asevelvollisarmeija putoaa armotta kelkasta? Koska aika. -hyvä peruskoulu- ei aivan loputtomasti kannattele, eikä se, että -nykynuoret- ovat niin fiksuja.

Huomasin jo oman reserviläisaikani loppupuolella miten helvetin isoksi oli revennyt kantahenkilökunnan osaaminen vs. parhaatkaan reserviläiset, kun oltiin sotiluuden ydinosaamisasioissa. Kun ammattisotilaatkin saavat ahkeroida ja opiskella alinomaa, niin miten he-tissä reservin kermakaan pysyy edes suunnilleen samoilla hoodeilla....ei mitenkään.


Ammattiarmeijoissa on huomattava määrä tyhjäkäyntiä päivittäiselämässä vs. kotimainen varusmiespalvelus.

Reserviläisten SA-tehtävät ovat joko sen verran spesifejä, että niissä tarvittava ammattiosaaminen tulee vm-palveluksella ja kertseillä ja yleinen ajattelukyky ja spesifimpi asiakohtainen osaaminen siviilistä, koulutuksen ja työkokemuksen sekä elämäm_koulun kautta, tai sitten heitä koulutetaan keskivertoa enemmän.
 
Viimeksi muokattu:
D

Deleted member 2762

Guest
Sen verran tarkennan. Nuo mainitsemani ongelmakohdat pätevät koko tuohon opetusfilosofiaan. Oli sitten siviilimaailma tai sotilaspuoli kyseessä.

Tuo lista tarkoittaa juurikin sitä, että tuo menetelmä ei oikein istu PV:lle. Ei sinänsä. Ei se oikein istu mihinkään perusopetukseen hirveän hyvin.
Oikealle porukalle tuo toimii hyvin. Oman sijoituksen porukka on käytännössä saanut koulutusta jo useammassa kertsissä flippedillä. Mutta tausta on eri kuin normi varus/ressuporukalla.
 

inscout

Ylipäällikkö
Oikealle porukalle tuo toimii hyvin. Oman sijoituksen porukka on käytännössä saanut koulutusta jo useammassa kertsissä flippedillä. Mutta tausta on eri kuin normi varus/ressuporukalla.

En epäile etteikö toimisi.

Mutta uskallan väittää, että teidän porukkanne täyttää tuon listan edellytykset kohtuullisen hyvin kuten itsekin viittaat.
 
Top