Täytyy pitää mielessä että Nato edellyttää jäsenmaidensa vastaavan oman alueensa puolustuksesta lähtökohtaisesti itse.
Miten tuollainen edellytys sitten käytännössä toteutuu edes? Eikö Trump jokin aika sitten kritisoinut tiettyjä Naton jäseniä siitä kun eivät käytä tarpeeksi budjetistaan puolustukseen ja nojaavat siihen että Jenkit auttavat tilanteessa kuin tilanteessa? Käsittääkseni osa Naton vanhoista, alkuperäisistä perustajajäsenistä omaa melko olemattoman kansallisen puolustusstragian nykyään verrattuna siihen mitä se oli kylmän sodan aikoihin.
Vaikka Venäjä uhitteleekin tiettyjä rajanaapureitaan kohtaan ja kaikenlaista provokatiivista retoriikkaa idästä tulee, niin aika vaikeaa se olisi jossain keskisissä osissa eurooppaa ryhtyä nostamaan puolustusbudjetteja ns. kylmän sodan lukuihin ihan vaan siksi että Venäjä jossain kaukaisuudessa on sanonut tai tehnyt jotain rajanaapureilleen.
Lisäksi todella moni euroopan valtio joutuu myös arvioimaan sisäisiä uhkia ja allokoimaan resursseja niiden haasteiden ja ongelmien ratkaisuun sosiaalipolitiikankin tasolla. Kaikkea ei voi kuitenkaan ratkaista sillä että puolustusbudjettia nostetaan Venäjän uhkan takia ja sitten unohdetaan kokonaan että rahaa pitäisi pistää moneen muuhunkin.
Meillä nyt on tilanne perustavanlaatuisesti erilainen ollessamme todennäköisen uhan naapurivaltio. Toki olemme yrittäneet ottaa naapuriimme sovinnollisen vuoropuhelijan ja "idän-lännen välisen linkin" roolia, mutta itse ainakin uskon ettemme kykene olemaan erossa sotilaallisesta konfliktista täysin joidenkin itänaapurin "turvatakuiden" tai uhkailujenkaan jäljiltä. Tämä asia varmaan jo tiedostetaankin valtiollisella tasolla.
turvallisuustilanteessa meillä ei olisi Naton jäsenenä käytännössä mitään realistista mahdollisuutta luopua asevelvollisuusarmeijastamme.
Niin, no en minäkään oikeastaan täysin sen lakkauttamisen puolesta olisi Naton jäsenyydestä huolimatta.
Näkisin kuitenkin että jäsenyyden tapahtuessa voisimme harkita tiettyjen "pienennysten" kustannuksella hankkivamme ainakin toivon mukaan edullisemmin tiettyä kalustoa ja varusteita eri tarpeisiin.
En nyt lähde tässä sen kummemmin kuitenkaan avaamaan omia ideoita sekä mielipiteitä siitä miten maanpuolustus tulisi järjestää Naton jäsenyyden jäljiltä, vaan yritän seuraavissa mahdollisissa vastauksissani palata sen kysymyksen äärelle että miten varusmiespalvelusta tulisi kehittää joustavampaan suuntaan puolesta jos toisesta..