fulcrum
Greatest Leader
Ei niitä TOW- tai Spike-ohjuksiakaan riitä paikallisjoukoille. Jos pst-ohjukset sinusta ovat massa-armeijan aseita, niin missä ne meidän paikallispataljooniemme pst-ohjukset ovat? Miksi PV suuressa tyhmyydessään hankki Leopardeja ja CV-vaunuja sen sijaan, että olisi tullut sinulta, oi suuri nojatuolikenraali, kysymään ja saamaan vastauksen, että paikallisjoukot pitää varustaa pst-ohjuksin?
Mistä SINÄ tiedät ettei pst-ohjuksia riitä paikallisjoukoille? NLAWeja on nyt kuitenkin hommattu jonkunmoinen pompsi, Spiken laukaisulaitteita on 100kpl (lisäksi 18kpl rannikkojoukoille), siihen TOWit päälle joita lienee myös tuon verran. Painopisteestä riippuen niitä voi ihan hyvin riittääkin paikallisjoukoille, asetyyppi miehistöinen on helposti ryhmitettävissä minne vaan. Panssarivaunu ei kuitenkaan Suomen olosuhteissa ole niin ratkaiseva ase kuin jossain Kuwaitin aavikoilla, joten muitakin rahareikiä on.
Kuvailen symmetristä sodankäyntiä niin kuin sitä yleiskielessä käytetään. Kun USA nuiji Irakin 2003 juuri "laittamalla omat vahvuudet vihollisen heikkouksia vastaan", ei tätä kutsuttu epäsymmetriseksi sodankäynniksi. Se, mitä sellaiseksi alettiin kutsua, oli tuon valtauksen jälkeen irakilaisten aloittama vastarinta, jossa heillä ei ollut mitään keskitetysti organisoitua ja selvästi siviileistä erottuvaa ja perinteisiä sodan sääntöjä noudattavaa armeijaa, vaan terroristi-iskuja yms. harjoittava vastarintaliike.
Mihin tämä liittyikään? Siihen, että tuollaista vastarintaa harjoittavaa vastustajaa vastaan ne nykyaikaiset huipputehokkaat aseet ovat suht tehottomia, koska niiden voimaa ei voi täydessä voimassa sitä vastaan käyttää johtuen siitä, että samaan aikaan pitää saada siviiliväestö pidettyä hyvissä väleissä miehittäjän suuntaan. Pointti on siinä, että ne Suomen heikot paikallisjoukot eivät aio tätä taktiikkaa käyttää hyväkseen. Niiden on tarkoitus pitää taistelu poissa siviilikohteista ihan niin kuin niillä muillakin armeijan yksiköillä. Tämän vuoksi ne eivät ole erityisen tehokkaita.
Niin, tässä juuri näkyy sinun ongelmasi. Sinä olet jämähtänyt siihen mitä "yleiskielessä" sanotaan, sen sijaan että olisit perehtynyt itse asiaan ja funtsinut ja tutkinut asioita.
Talibanit ovat sotineet vuosia Afganistanissa epäsymmetrisesti joka tasolla - ei pelkästään sillä tasolla mistä sinä puhut, että piilouduttaisiin siviilien sekaan. Kyllä talibanit sitäkin tekevät, mutta paljon myös ihan suoria hyökkäyksiä koalition taistelujoukkoja vastaan. Eikä heitä ole jyrätty hengiltä nykyaikaisella aseistuksella, siksi että maasto, etäisyydet ja olosuhteet rajoittavat niiden käyttöä ja talibaanien taktiikka on sellainen että he pyrkivät rajoittamaan myös omia tappioitaan. Tulokset eivät ole yleensä välittömästi kovin näyttäviä, mutta kyllä se sen verran kypsyttää vierasmaalaisia että ovat poislähtöä tekemässä.
Niin, minä olen ajanut takaa juuri tuota "kallionreuna"-efektiä. Minusta historiassa pitää mennä hyvin kauas taaksepäin ennen kuin löytyy aika, jolloin tämä päti yhtä hyvin.
Ei suinkaan, samanlaista efektiä on nähtävissä kaikilla aikakausilla jos asiaan perehtyy. On totta että toisilla enemmän kuin toisilla - esimerkiksi 1. maailmansodan olosuhteissa oli aika vaikeaa saada niin suurta tappioeroavaisuutta kuin vaikka jo 2. maailmansodassa oli tavallista jos taktinen ja tekninen epäsuhta osapuolten välillä oli suuri - mutta periaatteellisella tasolla samanlaisia efektejä esiintyi kaikkialla. Esimerkiksi roomalaiset ja mongolit voittivat usein taisteluita joissa he surmasivat tuhansia vihollisia, menettäen itse vain muutaman kymmenen miestä.
Oikeastaan kaupunkisota on ehkä ainoa sotimisen ala, jossa teknisempi osapuoli ei nauti täyttä ylivoimaa. Tästä johtuen esim. Syyriassa kapinalliset eivät edes koita haastaa hallitusta muualla kuin asutuskeskuksissa, koska tasaisella se saisi niin pahasti turpiinsa.
Ei pidä paikkaansa. Kapinalliset ja ISIS valtasivat armeijalta mm. lukuisia sotilas- ja lentotukikohtia jotka olivat kaukana kaupungeista.
Ukrainassa Ukrainan armeija oli kapinallisiin verrattuna täysin ylivoimainen niin kauan, kun taisteltiin kaupunkien ulkopuolella. Kun tultiin kaupunkeihin (Donetsk, Luhansk), sen eteneminen pysähtyi. Irakissa USA oli täysin ylivoimainen kaikkialla, mutta joissain kaupungeissa terroristit pystyivät sen haastamaan (tosin sielläkin he joutuivat usein turvautumaan niihin epäsymmetrisen sodankäynnin keinoihin). Tshetsheniassa venäläiset pärjäsivät aluksi ok, mutta Grosnyn valtaaminen meni pahasti puihin. Oikeastaan olisin kiinnostunut kuulemaan yhden esimerkin lähihistoriasta, jossa kevyt jalkaväki on pysäyttänyt teknisen armeijan muualla kuin asutuskeskuksessa.
Syyriasta lienee viimeisimmät esimerkit, Donbassin sodan tapahtumia ei ole niin tarkasti missään esitelty. Sitä edellinen hyvä esimerkki on 2006 Libanonin sota.
Niin, tankkitaistelussa, jossa se vähän huonompia tankkeja omaava ei pysty läpäisemään vastapuolen etupanssaria, on täydellisessä alakynnessä, eikä tämä helpotu sillä, että niitä tankkeja olisi paljon enemmän. Tämä kuvaa juuri sitä kallionreuna-efektiä.
Päinvastoin, jos se olisi pelkästään siitä kiinni niin Saksa olisi voittanut 2. maailmansodan Tiikeri-panssarivaunuilla vaikka Shermaneja ja T-34:iä oli enemmän.
Irakilaisilla oli kuitenkin paljon muitakin ongelmia. Ensinnäkin maasto, suosittelen oikeasti katsomaan valokuvia ja videota noista taisteluista. Maasto oli lähes pelkkää tasaista aavikkoa, ei minkäänlaista suojaa, peitteisyyttä jne. Ainoastaan joskus hiekkamyrskyt veivät näkyvyyden, muuten se oli melkolailla rajaton. Mitään mahdollisuuksia piiloutua tiedustelulta ja ilmaiskuilta ei ollut. Suomessa ei missään ole likikään tuollaista. Irakilaisten taktiikka jätti myös paljon toivomisen varaa. Lähietäisyyksiltäkin tankit ampuivat usein ohi. Irakilaiset olivat Irania vastaan tottuneet käyttämään tankkejaan pääasiassa jalkaväkeä vastaan ja pysäyttämään hyökkäyksiä yksinkertaisesti tulen volyymilla. Tärkeää oli saada ruutattua mahdollisimman paljon rautaa ilmaan, sama se sinne minne osui. Näin kukaan ei myöskään päässyt syyttämään pelkuruudesta tai tehottomuudesta. Tuloksena sitten tankkien piiput oli nopeasti ammuttu piloille eikä niillä osunut enää senkään vertaa.
Aivan, ja siksi hävisi. Nyt kysymys on se, että onko järkeä panna Suomen resursseja niihin ei-ihan-M1:ä vai M1:in (tai Suomen tapauksessa siis Leopardeihin). Se, että meille ei myytäisi kaikkein uusinta materiaa on toinen kysymys, mutta sen materian kohdalla, jota meille on kaupan, onko järkeä ostaa massoittain sitä, joka asettaa joukot samanlaiseen materiaaliseen alakynteen kuin irakilaiset T72:t vs. USA:n M1:t?
Nykyinen päätaisteluvaunumme Leopard 2A4 vastaa tänä päivänä jokseenkin sitä irakilaisten T-72:sta, ja kakkosvaunumme T-55M senaikuista tyyppi 69:ää tjsp.
Modernimpaa on tulossa - ei tosin sekään ihan kuuminta hottia mutta onneksi saimme käytettynä vielä ihan kohtuullista tavaraa. Mutta jos sota syttyisi juuri nyt niin niillä mentäisiin.
Niin, juuri näin. Sen sijaan ne eivät tee niin, että Mk2:n tullessa markkinoille, ne edelleen ostavat Mk1:ä, koska valtaosalla armeijaa ei ole edes vielä Mk0:a.
Olennaista on havaita etteivät ne nakkaa pois Mk1:stä, niinkuin sinun mukaasi pitäisi tehdä.
Huippunykyaikainen teknoarmeija olisi estänyt vihollisen täysin vapaan toiminnan maan taivaalla. Eikö tämä ole esim. Suomen ilmapuolustuksen tarkoitus?
On, mutta tuon kriteerin mukaan millään maalla ei ole "huippunykyaikaista teknoarmeijaa". No ehkä jenkeillä.
Jugoslavialla oli kohtuu hyvä ilmapuolustus 1989. Kymmenen vuotta myöhemmin se ei sitten ollut enää yhtä hyvä kun kehitys oli kehittynyt ja maa oli ollut vuosikymmenen selvitystilassa. Ilmapuolustus oli tarkalleen samassa tilassa kuin maan loppukin armeija.