Jaahas. Mielikeskusteluani modernien "Foodora-Wolt-pizzataistelijoiden" ja "kivikautisten neanderthaalisoturien" välillä
.
Pari kommenttia asiaan (mistä olen
@Kapiainen kanssa aiemminkin vääntänyt ja tuskin samaan mielipiteeseen päädymme nytkään).
Ensinnäkin käsite "pakko". Kaikki yhteiskunnat ovat perustuneet, perustuvat ja tulevat perustumaan "pakkoon". Suomen rikoslaki määrittelee koko ajan pakon ja sen pakon rikkomisen rangaistuksen. Näin on asia kaikissa muissakin maissa maailmassa. Nyt, menneisyydessä ja tulevaisuudessa. On hiukan erikoinen ajatus, että tilanteessa, missä ihmisen oletetaan asettuvan lentävän metallinkappaleen eteen ei olisi "pakkoa".
Aloitteellisuus. Kovuus ja aloitteellisuus eivät ole psykologisesti samalla kartalla. Ne ovat eri asioita. Aloitteellinen ihminen on aloitteellinen kävi hän minkä tahansa koulutuksen läpi eikä epäalotteellinen ihminen muutu aloitteelliseksi saati vastuun kantajaksi vaikka kuinka saisi sufea. Tämä on ominaisuus.
On totta, että pedagogisesti on viisasta opettaa tietyllä tavalla. On totta, että psykologisesti on viisasta huomioida yksilö yksilönä. On edelleen totta, että johtaja, joka johtaa motivoinnilla ja tiedolla on parempi kuin kiljuja. Tämä on kaikki hyvää psykologiaa ja viisasta.
Mutta se ei toimi sodassa. Siellä vaikuttavat erilaiset psykologiset säännöt. Jotka ovat aivan yhtä pakottavia.
Minut koulutettiin aikanaa "väärin". Siis nykyisten näkemysten mukaan. Me saimme possua possun päälle. Kuri oli päivän sana ja sitä todellakin iskostettiin meihin. Yleensä fyysisesti. Pidimmekäö siitä? Emme. Ja minä näin toisenkinlaista toimintaa. Toisessa prikaatissa jossa olin hetken aikaa muutaman kaverin kanssa. Siellä oli enemmänkin nykyinen opetustapa. Oikein miellyttävää.
Mutta...
Harjoituksissa me tuhosimme heidät ja muut porukat. Me marssimme nopeammin, me menimme asemiin nopeammin, me ammuimme nopeammin ja tarkemmin. Me vedimme kelaa nopeammin. Me lähdimme asemista nopeammin. Me tuhosimme heidät. Ei siksi, että me olimme parempia miehiä. Eikä siksi. että me tiesimme enemmän. Vaan siksi, että meidät oli koulutettu kovemmin. Kun he kysyivät ampumalinjasta, me kaadoimme metsää. Kun he miettivät parasta heitimen alustan paikkaa, me hakkasimme kalliota. Kun he pohtivat parasta tapaa ajaa Proto asemiin hakemaan heitintä, me olimme jo kiskoneet heittimen ojien yli. Jne.
Mitä yritän sanoa hyvin lyhyesti on se, että esimerkiksi syväjohtamisen teoria on kaunis teoria. Se vain ei toimi sodassa. Eikä siihen oikeastaan uskota siviilissäkään muutoin kuin juhlapuheissa. Tähän on suuri joukko tieteellisiä syitä, mutta ei siitä nyt enempää.
On totta, että yhteiskunta on "muuttunut". Näin on käynyt ennenkin. Ja samoin armeijat ovat ennenkin muuttuneet "pehmeämmiksi". Ja sitten jossain vaiheessa vastaan tulee se kovien miesten armeija joka on käynyt läpi kovan koulun. Siteeraan erästä lausetta WWII:n ajalta:
"If you were a good officer, you learned about killing. If you were not hard enough on yourself or your men, you learned about dying".
(kirjoittaja taisteli mm. Stalingradissa, Ukrainassa ja lopuksi Königsbergissä joukkueenjohtajana ja sodan lopussa pataljoonankomentajana)
@Kapiainen on oikeassa siinä (ja olen tämän sanonut ennenkin) että PV:n on seurattava aikaansa ja sopeuduttava. Näin on. Mutta sitä ei pidä sekottaa siihen, että nykyinen tapa olisi paras todellisessa taistelussa. Koska se ei sitä ole.