Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Haluaisin myös esittää teille kaikille, mukaanlukien s91/Roopeluhtalalle kysymyksen:
Mikä olisi Suomalaisten maanpuolustustahdon taso, sekä kansan reaktio Venäjän kasvavaan uhkaan, määrärahakorotuksiin ja mahdolliseen osittaiseen asevelvollisuuteen (mallilla Latvia) mikäli olisimme 24 vuotta sitten, NL:n luhistuessa siirtyneet pois asevelvollisuusarmeijasta?
Mielestäni johonkin asiaan pakottaminen ei yleensä nosta motivaatiota, kuten esim.
- pakollinen ruotsin kielen opiskelu ei nosta ruotsin kielen opiskelumotivaatiota
- pakollinen maksalaatikonsyöntivelvollisuus ei paranna ruokahalua
- pakkoavioliitto ei kohota avio-onnea
jne.
Eli en myöskään usko että armeijaan pakottaminen vankilan uhalla nostaa maanpuolustustahtoa, vaan vaikutus on pikemminkin päinvastainen.
Mielestäni johonkin asiaan pakottaminen ei yleensä nosta motivaatiota, kuten esim.
- pakollinen ruotsin kielen opiskelu ei nosta ruotsin kielen opiskelumotivaatiota
- pakollinen maksalaatikonsyöntivelvollisuus ei paranna ruokahalua
- pakkoavioliitto ei kohota avio-onnea
jne.
Eli en myöskään usko että armeijaan pakottaminen vankilan uhalla nostaa maanpuolustustahtoa, vaan vaikutus on pikemminkin päinvastainen.
Mielestäni johonkin asiaan pakottaminen ei yleensä nosta motivaatiota, kuten esim.
- pakollinen ruotsin kielen opiskelu ei nosta ruotsin kielen opiskelumotivaatiota
- pakollinen maksalaatikonsyöntivelvollisuus ei paranna ruokahalua
- pakkoavioliitto ei kohota avio-onnea
jne.
Eli en myöskään usko että armeijaan pakottaminen vankilan uhalla nostaa maanpuolustustahtoa, vaan vaikutus on pikemminkin päinvastainen.
Sitä vastoin suurissa Länsi-Euroopan maissa vain harva ottaisi torrakkoa kouraansa, jos vainolaisen hurmehella olisi peittämässä maata. Esimerkiksi ranskalaisista tähän olisi valmiita vain 29 prosenttia, briteistä 27, italialaisista 20 prosenttia ja saksalaisista vain 18 prosenttia." Eihän tämän pitäisi olla mahdollista jos roopeluhtalan argumentissa olisi perää?
Suomen korkea maanpuolustustahto perustuu talvisodan uhrauksien ihannointiin
Se, että jossain maassa ylläpidetään asevelvollisuutta, on yleensä seurausta korkeasta maanpuolustustahdosta, ei toisinpäin.
Suomen korkea maanpuolustustahto perustuu talvisodan uhrauksien ihannointiin, ja koska tälläiset tunteet ovat suomalaisilla voimakkaita, on tunteellisten äänestäjien avulla poliittisesti mahdollista ylläpitää talouden ja puolustuskyvyn kannalta järjetöntä puolustusratkaisua, eli asevelvollisuutta.
Sinänsä talvisodanaikaisiin tunne-elämyksiin perustuva korkea maanpuolustustahto on mielestäni ihan hyvä asia, ongelmana on vain ettei maanpuolustusta pystytä kehittämään jos jumiudutaan ihannoimaan ratkaisua joka toimi 75 vuotta sitten.
Ei, koulutuksessa on erona se, että suunnilleen kaikki koulutus tähtää siihen, että kouluttautuja hankkii taitoja, joista on hänelle itselleen hyötyä, yleensä sitä kautta, että saa myytyä ne työmarkkinoilla, mutta joskus muutakin kautta (esim. vieraita kieliä opiskeltaessa), kun taas asevelvollisuudessa hankittavat taidot eivät yksilöä itseään hyödytä, vaan hyötyjä on koko yhteiskunta siinä muodossa, että se saa sotajoukkojensa riviin yhden lisäsotilaan. Juuri tämän vuoksi sotilaskoulustuksen hankkimisesta tulisi yhteiskunnan maksaa, vaikkei siitä tulekaan, että hankkii itselleen hyödyllistä koulutusta.Toki varusmiehille voisi maksaa paremmin.
Mutta varusmiespalveluson tuottavaa työtä, siinä missä mikä tahansa koulutukseen osallistuminen
Sen sijaan nyt pitäisi valtiotasolla ottaa lakki käteen ja ymmärtää se tosiasia, että valtiotasolla pieni (reilut viisi miljoonaa asukasta) kansa ei voi lähteä liikkeelle samanlaisten olettamusten pohjalta. Venäjän kehityksestä Georgian sodan jälkeen on otettava opiksi ja tämä on huomioitava siinä kuinka puolustusvoimia tulevaisuudessa kehitetään, kuinka asevelvollisuutta kehitetään ja jos mietitään korvaavia järjestelmiä niin on todellakin huomioitava se millainen vaikutus sillä voi olla (on) puolustusvalmiuteen, millainen vaikutus sillä on reserviin ja sen ylläpitoon tms. Mieleeni ei tule länsimaista kovinkaan montaa valtiota joissa olisi selvitty ilman ongelmia siirtymisestä asevelvollisuuteen perustuvasta käytännöstä ammattiarmeijaan - vähintäänkin ongelmia on esiintynyt sen suhteen, että rekrytointi on ongelmallista ja halukkuus suorittaa minkään sortin asepalvelusta on laskenut olennaisesti. Ja kuten tiedettyä, Suomen valtiolla on hyvin vähän mitään konkreettisia täkyjäkään tarjota vastineeksi vapaaehtoisen asepalvelun suorittamisesta tai rekrytoitumisesta sopimussotilaaksi (jenkeillä on erilaisia opinto- ja koulutusstipendejä vaikka niissäkin on omat tietyt rajoitteensa). Suomen kohdalla ensinnä tulee mieleen selkeä veroetu/-hyöty, koska en oikein usko, että vapaaehtoisen asepavelun tjsp kohdalla päivärahaa/palkkaa voi kovinkaan korkeaksi nostaa sen heijastumatta muihin palkkoihin pv:n puolella.
Veroedun kohdalla on nähdäkseni eräs ongelma ja se on se, että sekään ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti ja tarkoitan tällä sitä, että kaikki miehet/naiset eivät voi suorittaa asepalvelusta vaikka haluaisivatkin esim. terveydellisistä syistä johtuen eli veroetu asepalvelun suorittaneille asettaisi sitten eriarvoiseen asemaan ne ihmiset joita ei hyväksyttäisi suorittamaan asepalvelusta terveydellisten syiden tähden ja jos terveydellinen syy ei ole ihmisen oma vika, voidaan ainakin pohtia, että onko eettisesti oikein rangaista häntä sillä ettei hän pääse hyötymään mahdollisesta veroedusta.
Ja minunkin näkökulma on sama kuin sinun. Tarvetta leikkauksille ei ole, enkä näe järkevänä luopumista asevelvollisuuteen perustuvasta käytännöstäkään, mikään korvaava järjestelmä ei mielestäni kykene vastaamaan Suomen tarpeeseen kun huomioidaan maamme erityisolot. Tai jos vastaa niin tuolloin pitäisi määritellä aivan toisella tapaa se onko koko Suomi puolustamisen arvoinen vaiko ei.
Odotan edelleen, että joku repisi kappaleiksi vapaaehtoisen intin idean yhdistettynä siihen ehtoon, että touhusta maksetaan niin paljon, että riviin saadaan tarpeeksi sotilaita. Jos kansalla on maanpuolustustahtoa, kuten sillä väitetään olevan, niin totta ihmeessä se on valmis maksamaan sen rahallisen kustannuksen, mitä muutos tarkoittaa (ja korostan jälleen kerran, kyse ei ole edes mistään kustannnuksesta kansantalouden tasolla, vaan ainoastaan muutos tulojaossa).
Miksei olisi reaalistisia mahdollisuuksia? Tällä hetkellä homma toteutetaan käytännössä siten, että varusmiehille maksetaan reilua palkkaa, joka sitten verotetaan jotain 95%:sti takaisin valtiolle. Mikä tässä olisi vaikeutena muuttaa tuota niin, että kyseinen verotaakka jaettaisiin tasaisemmin kaikkien kansalaisten kesken, eikä sitä jätettäisi maksettavaksi tärkeää maanpuolustustyötä tekevien harteille? Tai jos asevelvollisuus on niin hyvä ja edullinen tapa tuottaa sotilaita, niin mikseipä saman tien toteuteta kantahenkilökuntaa samalla tavoin? Valitaan 8000 sopivaa ressua ja tehdään heistä kantaupseereita, joille maksetaan palkkaa pari euroa päivässä. Tulee tosi halvaksi valtiolle. Ja jos tuo kokeilu onnistuu, niin laajennetaan se kaikkiin julkisen puolen ammatteihin. Lopulta eletään P-Korean tyyppisessä onnelassa.Ruotujakolaitoksesta siirryttiin asevelvollisuuteen koska se tuotti parempia joukkoja ja oli kansalaisten kantokyvylle kevyempi. Taloudellisiin kannustimiin perustuviin vapaaehtoisjoukkoihin ei ole realistisia mahdollisuuksia. Valtiolle tekee jo nyt tiukkaa pitää nykyinen määrä sotilaita, poliiseja, pelastajia ja rajavartioita rivissä. Sopimuspalokuntien tukeminen ja kompensaatio on myös puutteellista.
Ei, koulutuksessa on erona se, että suunnilleen kaikki koulutus tähtää siihen, että kouluttautuja hankkii taitoja, joista on hänelle itselleen hyötyä, yleensä sitä kautta, että saa myytyä ne työmarkkinoilla, mutta joskus muutakin kautta (esim. vieraita kieliä opiskeltaessa), kun taas asevelvollisuudessa hankittavat taidot eivät yksilöä itseään hyödytä, vaan hyötyjä on koko yhteiskunta siinä muodossa, että se saa sotajoukkojensa riviin yhden lisäsotilaan. Juuri tämän vuoksi sotilaskoulustuksen hankkimisesta tulisi yhteiskunnan maksaa, vaikkei siitä tulekaan, että hankkii itselleen hyödyllistä koulutusta.
Miksei olisi reaalistisia mahdollisuuksia? Tällä hetkellä homma toteutetaan käytännössä siten, että varusmiehille maksetaan reilua palkkaa, joka sitten verotetaan jotain 95%:sti takaisin valtiolle. Mikä tässä olisi vaikeutena muuttaa tuota niin, että kyseinen verotaakka jaettaisiin tasaisemmin kaikkien kansalaisten kesken, eikä sitä jätettäisi maksettavaksi tärkeää maanpuolustustyötä tekevien harteille? Tai jos asevelvollisuus on niin hyvä ja edullinen tapa tuottaa sotilaita, niin mikseipä saman tien toteuteta kantahenkilökuntaa samalla tavoin? Valitaan 8000 sopivaa ressua ja tehdään heistä kantaupseereita, joille maksetaan palkkaa pari euroa päivässä. Tulee tosi halvaksi valtiolle. Ja jos tuo kokeilu onnistuu, niin laajennetaan se kaikkiin julkisen puolen ammatteihin. Lopulta eletään P-Korean tyyppisessä onnelassa.
Tai jos asevelvollisuus on niin hyvä ja edullinen tapa tuottaa sotilaita, niin mikseipä saman tien toteuteta kantahenkilökuntaa samalla tavoin? Valitaan 8000 sopivaa ressua ja tehdään heistä kantaupseereita, joille maksetaan palkkaa pari euroa päivässä. Tulee tosi halvaksi valtiolle. Ja jos tuo kokeilu onnistuu, niin laajennetaan se kaikkiin julkisen puolen ammatteihin. Lopulta eletään P-Korean tyyppisessä onnelassa.
SPR:n aktiivit ovat vapaaehtoisia, eivät lailla siihen työhön pakotettuja. Vertaatko tosiaan heitä asevelvollisiin?Palkattu upseeristo ja asevelvolliset sekä reserviläiset suorittavat erilaisia tehtäviä. Kokeilet nyt vertailla nyt lääkäreitä, sairaanhoitajia ja SPR:n aktiiveja keskenään
Ei opi muuten kuin harvoissa hommissa. Joka tapauksessa ne taidot olisi opittavissa huomattavasti nopeammin koulutuksessa, joka tähtäisi niiden asioiden oppimiseen, kun taas asevelvollisuutta suorittaessa sutataan aikaa pääosin sellaisiin asioihin, joilla ei ole mitään käyttöä siviilimaailmassa, vaikka ovatkin hyödyllisiä sotimisessa.Väärin. Asepalveluksessa oppii myös taitoja joita viisas osaa hyödyntää myöhemmässä elämässään
Tähän suuntaan ollaan itseasiassa menossa mm. hoitosektorilla, jossa omaishoidon osuus korostuu entistä enemmän. Samoin sisäisen turvallisuuden saralla harvaanasutut alueet alkavat olla kansalaisyhteiskunnan varassa.
Kuten sanottu, väen lisäämiseen julkiselle sektorille ei nyt vain ole taloudellisia mahdollisuuksia. Ja moni paikka tarvitsee palkattua väkeä puolustusvoimia kipeämmin.