Huoh.
Sinulla on joku fetissi noihin olkinukkeihin.
Ymmärrätkö, mikä olkiukko on? Kyse on siitä, että rakennat argumentin, jota minä muka puolustan ja sitten hyökkäät sitä vastaan. Se, että minun systeemissäni "DI joutuu käymään kertaamassa 1,5 kuukautta vuodessa" oli juuri tällainen. Vastauksessani väänsin oikein rautalangasta, miksi näin on.
Olen sitä mieltä että asevelvollisuuden poistuminen johtaisi siihen että asepalvelukseen hakeutuvien määrä laskisi selvästi.
Ensinnäkään et ole esittänyt tuolle mitään perusteita. Etenkään et ole esittänyt sille mitään perusteita, että noin kävisi, jos (sinun esimerkistäsi otettuna) intin käymisestä palkka olisi 5000 €/kk. Hyväksyn sen, että jos vaikkapa nykysysteemi sellaisenaan muutettaisiin vain vapaaehtoiseksi, niin pudotusta tapahtuisi (käsittääkseni tosin mielipidemittausten mukaan aika moni intin käyvä varusmies ainakin sanoo, että kävisi sen, vaikkei se olisi pakollinen). Mutta tämä tässä ei olekaan pöydällä. Pöydällä on se, että tarvittaessa nostetaan varusmiespalvelun palkka niin korkealle, että saadaan tarpeeksi varusmiehiä.
Toiseksi, osoitin, että vaikka palveluun menevien määrä menisi puoleen, niin saisimme silti tarpeeksi koulutettuja sotilaita nykyistä sodan ajan armeijaa varten. Nykysysteemi kouluttaa siis paljon miehiä ja on sitten sijoittamatta heitä mihinkään sodan ajan joukkoihin. Ja tämä siis siitä huolimatta, että nykyinenkin 230 000 sotilaan armeija on isompi kuin mitä meillä on varaa kunnolla varustaa nykyaikaisilla aseilla. Siitäkin karkeasti puolet on siis tykinruokaa, joka ollaan valmiita lähettämään taisteluun ilman, että sille on hankittu parasta varustusta, mitä rahalla saa. Tämä on uskomatonta ihmishenkien hukkaamista, jota ei tehtäisi oikeastaan millään muulla elämänalalla.
Ja kaikista hakeutujista ei olisi sellaisiin tehtäviin joihin saataisiin edes rahalla houkuteltua osaavia tekijöitä. Jonka johdosta noin puolet nykyisistä asevelvollisuuden suorittajien määrästä suorittaisi hyväksytyksi asepalveluksen.
Niin ja puolet riittäisi siihen, että saamme nykyisen sodan ajan armeijamme miehitettyä (plus sitten vanhemmat ukot varareservissä).
Tämä siksi että ihminen on mukavuuden haluinen.
Onko? Mitä ihmettä on se kova maanpuolustustahto, mitä mielipidekysely toisensa jälkeen osoittaa Suomessa olevan? Mikseivät ihmiset "mukavuudenhalustaan" vastaa, ettei puolustukseen tule ryhtyä (sotiminenhan on nyt vähintään kertaluokkaa vittumaisempaa touhua kuin varusmiespalveluksen käyminen). Ja toiseksi, miksi niin moni ihminen käy ylipäätään töissä eikä vain heittäydy yhteiskunnan tukien varassa elämiseen? Miksi opiskelijat elävät suuremmassa taloudellisessa kurjuudessa kuin suunnilleen kukaan muu yhteiskunnassa ja pänttääävät päähän asioita, kun ihan hyvin voisivat joko mennä töihin tai jopa heittäytyä työttömiksi ja elää leveämmin?
Kyllä, ihminen on mukavuudenhaluinen, mutta vapaaehtoisen palkallisen intin käyminen voisi tarkoittaa esimerkiksi tuollaiselle opiskelijalle sitä, ettei hänen tarvitsisi sitten opintojen aikaan käydä töissä itsensä elättääkseen, vaan voisi täydellä painolla keskittyä opiskelemaan. Eikö tämä ole aika paljon mukavampaa kuin se, että istuu vaikka joka viikonloppu kaupan kassalla?
Ja yksi puoli asiaa on jäänyt vielä kokonaan huomiotta, eli status. Nykyisessä systeemissä kaikkien miesten oletetaan käyvän intti tai sivari. Sen suorittamisessa ei siis ole mitään ihmeellistä. Sen sijaan vapaaehtoisessa systeemissä intin kävijät nousisivat selvästi jalustalle, koska olisivat niitä urheita, joiden varassa maan puolustus on. Jos kuuntelet amerikkalaisten poliitikkojen retoriikkaa, niin siellä koko ajan ylistetään palveluksessa olevia sotilaita ihan eri tapaan kuin meillä. Meillä varusmiehiä ei mainitse kukaan poliitikko missään. Miksi? Siksi, ettei siinä ole samanlaista loistoa, koska se on joka tapauksessa kaikille pakollinen.
Tämä johtaisi siihen että haluaamasi 230 000 reserviläisen sodanajan joukkoihin pitäisi kerätä kauemmin joukkoja.
Siinä laskelmassani reservissä oltaisiin 15 vuotta. Tämä riittäisi hyvin tuon määrän ylläpitoon olettaen, että varusmiespalvelun käyvien miesten määrä puolittuisi.
Nyt noin 20 000 läpi suorittaneen joukko on kuitenkin sen verran osaavaa että muutaman vuoden välein -teoriasssa- pidetyt kertausharjoitukset pitää yllä parhaimpien joukkojen tasoa.
??? No, ei ole. Nykyisen varusmiespalvelun käy läpi kaikki kynnelle kykenevätkin ja huonoiten motivoituneetkin, jotka keskittyvät vain aamujen laskemiseen. Nykyarmeijassa ei ole mitään läpäisystestejä. Jos saat ne tarvittavat aamut kasaan, olet läpäissyt varusmiespalvelun, vaikket olisi oppinut mitään. Vapaaehtoiseen systeemiin olisi sen sijaan helppo yhdistää laatuvaatimuksia siten, että peruspalkan saa vain sillä, että käy läpi ne aamut, mutta siihen täyteen korvaukseen pääsemiseen tarvittaisiin se, että osoittaa koulutuksen aikana oppineensakin jotain. Nykyisin hyvästä suorituksesta saa muutaman kuntsarin, jolla ei ole oikeastaan mihinkään mitään merkitystä ja voi olla jopa haitallista palvelun kokonaisuuden kannalta. Itselleni esim. kuntsareita kertyi niin paljon, että olin lomalla pari viimeistä inttiviikkoa ja siten väliin jäi loppusota. Itseni kannalta tuo oli paras vaihtoehto, koska siten sain parhaiten sovitettua oman siviilielämäni intin päättymisen kanssa yksiin, mutta intin koulutustavoitteiden kannalta olisi varmasti ollut parempi, että minä olisin ollut mukana loppusodassa.
En siis näe mitään erityistä syytä, miksi nykyisen varusmiespalvelun käyneet olisivat yhtään sen parempia kuin tuollaisen vapaaehtoisen systeemin. Ja jos nykysysteemissä kertausharjoitukset kohdistetaan vain niihin parhaimpiin, niin sittenhän tästä seuraa juuri se, että
nykyisin DI käy kertaamassa 1,5 kuukautta vuodessa.
Jos 8000-10 000 vuosittaisella suorittaneella pitäisi hakea tuota samaa suoritustasoisten joukkojen määrää, kertausharjoitusten määrää pitäisi kasvattaa.
Et ole tätä osoittanut. Nykyisin intin suorittaa jotain 27000 ukkoa vuosittain. Tästä seuraa se, että jopa siis nykysysteemissä jokainen ukko on 8 vuotta varusmiespalvelun jälkeen osa sodanajan joukkoa. Ja tässä on mukana ne kaikkein surkeimmatkin ukot, joita koko varusmiespalvelus ei kiinnostanut tipan vertaa (tai jos heidät pudotetaan pois, niin kyvykkäämmät ovat sitten pidempään). Noita ukkoja ei suinkaan kertauteta tuota kahdeksaa vuotta tahdilla 1,5 kuukautta vuodessa. Hyvä jos yhdessä tai kahdessa kertauksessa tuona aika käy. Miksi siis tässä vapaaehtoisessa systeemissä sitä kertauttamista tarvittaisiin niin paljon?
Käytännössä melkein joka vuotiseksi. Ja silloin pitäisi järjestää suorituskyvyn ylläpitämiseksi kesällä ja talvella noin 2 viikon kertausharjoitukset 8000- 10 000 reserviläiselle. Ja eikä haittana olisi että kun esim. sijoitus vaihtuu esim. etulinjan rk-miehestä vartiokomppanian vartijamieheksi, niin käytäisiin 2-3 viikon mittainen erillinen kertaus uuteen tehtävään.
Tuo sijoituksen muuttuminen etulinjasta takalinjaan on ihan samanlainen ongelma nykysysteemissäkin. Tai siis on suurempi, koska etulinja on enemmän etupainotteinen, eli täytetty vähän aikaa sitten kertaamassa käyneillä.