Keskustelun perusteella on aika vaikea laatia kattavaa kokonaismallia, kun yksi keskustelijoista ei suostu kertomaan, mikä suomalaisen mediaanipalkan suuruisesssa korvauksessa varusmiehille mättää, vaikka sitä kovasti vastustaa ja pitää sitä ehdotusta sellaisena, että "haisee pahalle ja kärpäset pörrää sen ympärillä." Toistaiseksi ainoastaan yrjö on sanonut suoraan, ettei tuohon tasoon suostu siksi, että se johtaisi hänen verojensa nousuun. Tämä on rehellinen mielipide, enkä minä voi sille mitään. Muiden vastustus sen sijaan on ollut ennemminkin joidenkin kuvitteellisten ihmisten (ammattiupseerit, lähihoitajat) kantojen taakse pakenemista, eli on valitettu, että jos varusmiesten korvausta korotettaisiin, niin sitten muutkin vaatisivat korotuksia. Minusta tämä ei ole vastaus siihen, mitä he itse pitävät oikeudenmukaisena. Antaa lähihoitajien itsensä kertoa se, ovatko he valmiita korotettuun varusmiesten palkkaan, joka maksettaisiin verokorotuksilla vaiko eivät.
Ensiksikin mediaanipalkassa mättää monikin asia. Esim. se, että ensinnäkään työn tuottavuus ei vastaa palkkaa. Eikä työn yleinen arvostus. Eli jos kysytään kadunmieheltä "Onko oikein, että varusmies saa n. 3000 euron palkkaa?" Hän sanoo todennäköisesti että ei ole. Samoin jos kysytään kadunmieheltä, "onko oikein, että lentäjä tai lääkäri saa 7000 euron palkkaa". Usein sanotaan että on. Siten, epäsuorasti, yleinen kansalaismielipide siis, vaikka sitä ei kansalta tai kadunmieheltä, kysytäkään heijastuu palkkoihin. Kohdissa joissa tämä ns. "yleinen näkemys" (mikä siis voi olla aivan väärä!) ja palkka eivät kohtaa, esim. paperimies tai ahtaaja, siitä tulee epäoikeudenmukaisena pidetty tilanne.
Jos palkkaa yleensä arvioidaan niin siihen vaikuttaa todella monet tekijät. Esim. erityinen lahjakkuus (kapellimestari, artisti, huippu-urheilija), arvostus (lääkäri pelastaa henkiä vs tullimies kiusaa viinaralli-kansaa), tuottavuus (korkea lisäarvo/tuotavuus vs julkisesti tuettu työ), toimialan palkanmaksukyky (julkinen vs yksityinen/nousuala vs taantuva ala), toimialan kulttuuri (kutsumusammatti kirjastotäti on totuttu pienipalkkaiseksi, NHL-tähden suurta palkkioita ei ihmetellä), yleinen vastuu (johtaja vs. alainen), erityisen spesifisen ja turvallisuuskriittisen tilanteen osaaminen (lentäjä, matkustaja-aluksen päällikkö, luotsi, ydinvoimalan vuorovastaava jne. hlöstö), koulutus (itsestäänselvyys kai?), prestiisiarvo (astronautti, amiraali, filmitähti, muusikko), työn vaativuus (ydinfyysikko, aivokirurgi), työn vaikeat olosuhteet (likakaivosukeltaja, vuorotyö), tiukat fyysiset/psyykkiset vaatimukset tiettyyn tehtävään joita on vain harvalla (esim. lentäjä, urheilija, sukeltaja), ammattitaito (kuka tahansa ei osaa myydä), kysyntä ja tarjonta jnejneje
Monet asiat vaikuttavat siis palkanmaksuun ja juuri niistä asioista keskiverto varusmiehellä on hyvin vähän sellaisia piirteitä, mitkä olisivat omiaan oikeuttamaan varusmiehen 3000 kk-palkan. Hän ei keskimäärin ole koulutettu, ammattitaitoinen, vastuullisessa asemassa, tuottava, palkanmaksukykyisellä alalla, fyysisesti/psyykkisesti/älyllisesti/tiedollisesti/taidollisesti huippua, arvostettu, hänellä ei ole spesifistä osaamista. Juuri mikään tekijä, mikä on osaltaan muodostamassa tätä ns. yleistä näkemystä palkanmaksun muodostumisesta, ei tue näkemystä, että varusmiehelle tulisi maksaa koreaa tai hyvää palkkaa. Siten tällainen palkka, vieläpä kun se on julkisen vallan maksamaa, ei myöskään voi saada väestön kriittistä massa taakseen.
Siten se on tuomittu teoriaksi.
Moniko piti varusmiespalvelustaan saman palkan arvoisena kuin työtä jossa myöhemmin ansaitsi 3000? Huomaa tämä, minulle kyllä kävisi mediaanipalkka, en vastusta, mutta en pidä varusmiehen tehtävää sellaisena, että olisi oikeutettua ja perusteltua maksaa siitä yleensä 3000. Palkka ei vastaa tehtävää niin sanotusti.
Ilman muuta on selvää, että ihmiset vertailevat palkkojaan ja asemaansa sosioekonomisessa elämässä. Jos duunarin naapuri on lääkäri on ihan ok että sillä uusi avo-mersu. Jos varusmies ostaa rahoillaan saman auton (jonka moni ehkä hyvinkin voisi tehdä, koska asuu kotona, muita menoja ei ole) johon duunari ei koskaan elämässään tule saamaan rahaa hän kokee itsensä huijatuksi ja hän kokee, että perkele, tuo on väärin! Ihminen vertailee itseään aina siihen lähellä olevaan: naapuriin, työkaveriin jne. Ei Hollywoodin tähteen, hän on eri maailmasta.
Ilman muuta ihmiset ajattelevat näin. Olen samaa mieltä, että noin ei pitäisi ajatella! Mutta meidän oikeassa olo ei maailmaa muuta. Minä olen sen verran pragmaattinen, että maailmaan on sopeuduttava ja tietyt epäkohdat on, jos nyt ei hyväksyttävä, niin niitä ainakin pitää kyetä sietämään. Tuo on kateutta ja kateuspohjaista väärää sosialistista ajattelua, aivan väärässä olemista. Toisen uusi avo-mersu voi harmittaa, mutta oma osa ei siitä huonone eikä parane.
Mutta ihmiset eivät ajattele näin! On täysin selvää, jos siis aikoo olla yhtään rehellinen, että 3000 liksa varusveijarille aiheuttaisi valtavan palkankorotuspaineen. Lähärin ja lastentarhanhoitajan tulisi saada vähintään saman verran. Ei tätä voi sivuuttaa noin vain. Aivan varmasti lähihoitajat kertoisivat seuraavissa TES-neuvottelussa näkemyksensä ja moni muukin julkisen alan työläinen! Ei maailmassa niin toimita, että ei ennakoida eikä ajatella mitä tästä tai tästä,
perustellusti olettamalla, voi seurata! Sitähän tuollainen olisi: nostetaan palkka 3000 ja katotaan kuinka käy, koska "antaa lähihoitajien kertoa mitä mieltä he ovat". Olet täysin irti reaalimaailmasta välillä.
Toiseksi en minä suoraan noin ole sanonut tai ainakaan tarkoittanut. Tässä menee nyt kaksi asiaa sekaisin, verotus ja tuo mallisi ja ne ovat erilliset asiat. Yleisesti ottaen pidän Suomen verotusta tavattoman korkeana, siis aivan liian korkeana. Olio OECD-maiden 4. korkein? Ei tässä kai tavoitteena voi olla maailman ankarin verottaja? Kokonaisveroaste on liian korkea ja tuloveron progressio on liian jyrkkä, nämä ovat ne ongelmat spesifisesti meidän verotuksessa. En siis ylipäätään hyväksy mitään kokonaisveroasteen korotuksia enkä varsinkaan missään tapauksessa, siis en missään tapauksessa, tuloveron yläpään tiukennusta. Siihen ei pidä koskea missään olosuhteessa ja sitä kuuluu lieventää eli suurituloisen
palkansaajan pitää saada enemmän käteen kuin nyt saa. Tätä mieltä ovat myös monet verotuksen ja kansantalouden asiantuntijat sekä yrjö. Käytännössä vain vasemmisto/sosialistitaustaiset puolustelevat jyrkkää progressiota.
En siis mitenkään tyrmää hanketta, päinvastoin, vastahan kehuin kuinka loistava idea on! Minulle kävisi aivan hyvin, että kunhan verotusta lasketaan noin yleisesti (seison muuten lähes kaikkien esitettyjen leikkausten takana, nyt toimitaan oikein!), mutta verotusta muuttamalla voidaan aivan hyvin tuollainen malli ottaa käyttöön. Omasta mielestäni hyvinvointiyhteiskunta on hieno asia. Kunhan rahaa jaetaan sen verran kun sitä on jaettavaksi,
ei pysyvästi velaksi. Suu säkkiä myöten, eikä tämä ole mitään oikeisto/libertaari-ideologiaa hyvinvointia vastaan vaan normaalia maalaisjärkeä! Käytännössä kaikki on kiinni työllisyydestä. Työllisten määrän maksimoinnilla korjataan ongelmat, todellakin, noin yksinkertaista se on. Se ratkaise muutkin ongelmat ja niitä joita se ei ratkaise, se lievittää ja niihin voidaan puuttua tulonsiirroilla joihin on varaa kun talous on terve ja terve talous voi olla vain kun huoltosuhde skulaa. Hyvinvointivaltion ja duunarin paras turva on hyvä työllisyys. Ankara verotus toimii tätä vastaan. Sen lisäksi se on mielestäni myös moraalinen ongelma, minä uskon yksityiseen omistajuuteen ja sen kunnioittamiseen. Ahkeran kuuluu saada enemmän, se
on oikein. Missään oloissa, ei keneltäkään eikä koskaan, kuulu verottaa 50% tuloista tai tätä enemmän, vaan aina vähemmän kuin puolet. Siten mikään vero ei voisi olla korkeampi kuin 49% sen kuulu olla ns. "katto" kenelle tahansa, milloin tahansa, missä olosuhteissa tahansa. Aina ja ilman poikkeusta. Toi pitäisi olla jokaisen länsi- ja sivistysvaltion perustuslaissa.