Jaetaan tuo taakka tasaisemmin muiden kesken... Olen tasan samaa mieltä. Voitaisiin laittaa vaikka kaikille ei-palvelukseen tuleville (miehille ja naisille) vero, jolla rahoitettaisiin palveluksessa olevien palkkaus. Sopisi minulle. Mutta saataisiin kimppuun sitten kaikki sivarit, naisjärjestöt, vihreät jne jne jotka huutaisivat että tämä ei ole tasa-arvoista.
Naiset eivät ole mikään ongelma, koska naisille vm-palvelu on nykyisin mahdollinen. Jos vm-palvelu olisi edelleen miehille pakollinen, mutta naisille vapaaehtoinen, niin se olisi silti edelleen miehiä sortava, ei naisia, vaikka siitä maksettaisiinkin palkkaa.
Sivarit ovat sitten vähän vaikeampi ongelma. Sivarista ei voisi ehkä maksaa samaa palkkaa kuin vm-palvelusta, koska siitä tulisi muuten ihan liian houkutteleva vaihtoehto. Toisaalta tasa-arvo kärsisi, jos se säilytettäisiin nykyisenlaisena ilmaistyönä. Ehkä jonkinlainen kompromissi olisi se, että sivareille maksettaisiin sen suuruista palkkaa kuin mitä siitä hommasta, mitä he tekevät, yleensä maksettaisiin. Tämäkään ei kyllä olisi erityisen hyvä vaihtoehto. Ehkä koko sivari pitäisi pohtia täysin uusiksi, jos vm-palvelusta alettaisiin maksaa kunnon palkkaa.
Ja olet ihan oikeassa sen suhteen, että kaikki ihmiset yhteiskunnassa eivät varmaan kannattaisi sitä. Mutta ainakin itse olen valmis ottamaan vastaan kaiken kritiikin etenkin liittyen oikeudenmukaisuusaspektiin. Sen suhteen olen täysin vakuuttunut olevani oikeassa.
Minusta se olisi todellakin epätasa-arvoista, kun jotkut olisivat valmiita laittamaan henkensä alttiiksi muiden puolustamiseksi ja osa selviäisi siitä rahalla, mutta voisi olla silti ihan hyvä ratkaisu.
Siis kai ymmärrät, että tällä hetkellä yli 50% kansalaisista selviää siitä, eikä joudu edes maksamaan rahaa. Minusta se rahan maksaminen nyt tekisi touhusta vähän tasa-arvoisempaa.
Mutta ei tämäkään olisi ongelmatonta. Todennäköisesti ne, joilla on rahaa ja pieni lisävero ei tunnu missään kun "pappa betalar", eivät kävisi inttiä ja maanpuolustusvelvoite lankeaisi vähätuloisempien niskaan. Onkos se sitten reilua?
Mielestäni raham siirto rikkailta köyhille on paras tapa vähentää yhteiskunnan eriarvoisuutta. Ajattele vaihtoehtoa. Nyt kaikki käyvät intin, "pappa betalar" -tyypillä on enemmän rahaa taskussa ja muilla vähemmän. Onko tämä sinusta siis tasa-arvoisempi tilanne? Vapaaehtoisen maanpuolustussysteemin (tai no, yleisestikin vapaaseen markkinatalouteen perustuvan talouden) idea on siinä, että ihmiset tekevät sitä, missä heillä on suhteellinen etu ja käyttävät sitten rahaa vaihtovälineenä. Tässä systeemissä ns. näkymätön käsi automaattisesti organisoi asiat niin, että ne jotka ovat hyviä esim. korkean tuottavuuden työtä jättävät intin väliin ja menevät töihin ja maksavat siellä ansaitsemastaan palkasta veroa, jolla sitten maksetaan niille, jotka ovat suhteellisesti hyviä sotimisessa.
Äitinä olemisessa ei ole kysymys vain parin tunnin synnytyksestä vaan vuosien sitoutumisesta.
Implikoitko nyt, ettei tuo vuosien sitoutuminen koske isää? Jos et, niin miksi naiset pitäisi tuon sitoutumisen perusteella vapauttaa intistä? Toiseksi, sitoutumiseen pätee ihan sama kuin synnyttämiseenkin. Lasten hankkiminen on täysin vapaaehtoista. Jokainen lapsen hankkija tietää kyllä, ettei se lapsi ole mikään lelu, jonka voi panna kaappiin, kun sillä leikkiminen ei enää kiinnosta.
Onko yhteiskunta naisia kohtaan reilu vai ei, vai ollaanko hiljalleen valumassa tilanteeseen, missä pitää alkaa laittamaan mieskiintiöitä oppilaitokseen jne on ihan oma keskustelunsa. Vaikka synnytyspakkoa ei olekkaan, on se tämän yhteiskunnan kannalta keskeistä, että naiset synnyttävät eikä koko väestönkasvu tule vain päiväntasaajan seudulta. Voisiko synnyttävät naiset vapauttaa edellä mainitusta lisäverosta ja todeta että synnyttäminen on yksi keino hoitaa maanpuolustusvelvollisuus?
Kuten sanoin, synnyttäminen ei ole mikään erityisen suuri ponnistus. Sen sijaan imettävän naisen työelämästä poissaolo ehkä onkin. Tätä roolia on miehen vaikea ottaa. Mutta mutta. Yleensä lapset hankitaan perheeseen (kun taas inttiin mennään yleensä sinkkuna). Perheen kannalta on yhdentekevää se, että tulot jakautuvat epätasaisesti äidin ja isän välillä, koska yleensä kaikki rahat menevät kuitenkin samaan pottiin. Synnyttämiseen liittyvät tulomenetykset eivät siis johda juurikaan sukupuolien epätasa-arvoon. Siitä voi tietenkin sitten käydä loputtoman keskustelun, miten paljon lapsettomien ihmisten kuuluisi subventoida sitä, että jotkut hankkivat lapsia tätä yhteiskuntaa jatkamaan. Nykyisin tuo subventio on jo suht korkealla tasolla. Mutta subvention on siis kohdistuttava lapsia hankkiviin perheisiin kokonaisuutena, ei vain ne lapset synnyttäviin naisiin.
No, etsi niitä todisteita vaikka tästä (http://www.peda.net/img/portal/1819834/yliopistopalv_rap5_2010.pdf?cs=1266921655) tai tästä (http://www.defmin.fi/files/2309/MATINE_Summary_Report.pdf). Ensimmäinen tutkimus toteaa mm että:
- Alkuolettamus oli, että varusmiespalvelus vaikeuttaisi takaisin opintoihin palaamista. Aineisto kuitenkin osoitti, ettei mitään ongelmaa ollut.
- Tutkimuksen mukaan parhaiten opinnot etenivät niillä, joilla asevelvollisuus oli kestänyt vuoden. Opintojen edistyminen ei hidastunut, jos varusmiespalvelusta lähdettiin suorittamaan kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana.
Tarkoitetaanko tuossa "opintojen edistymisen hidastumattomuudella" sitä, että jos otetaan vaikkapa opintopaikka, jossa laskettu valmistumisaika kokopäiväisellä opiskelijalla on vaikkapa 4 vuotta, nin jos siihen menee 19-vuotias mies ja nainen, niin molemmat valmistuvat 23-vuotiaana, vaikka mies kävisi ennen opintojen aloittamista vuoden pituisen intin, vai sitä, että mies valmistuu 24-vuotiaana, eikä opinnot hidastu sitä intissä vietettyä aikaa enempää? Jos jälkimmäistä, niin siinä ei minusta ole mitään ihmeellistä, mutta kyllä ainakin itse pidän sitä "hidastumisena", että valmistuu vuoden myöhemmin kuin muut. Jos taas edellistä, niin tämä tuntuu aika uskomattomalta, koska tarkoittaisi siis sitä, että joko mies pystyy opiskelemaan intissä ollessaan, tai sitten sitä, että sieltä päästyään hän urakoi neljän vuoden opinnot kolmessa vuodessa.
Toisessa tutkimuksessa todetaan että opintojen pituudessa ja työllistymisessä on eroja, mutta ne tasaantuvat 30 ikävuoteen mennessä, kuin myös menetetyn palkkatulon määrä. Kannattaa muistaa että sekä varusmiespalvelus että opiskelu ovat muuttuneet siitä kun itse olit parikymppinen. Missään vaiheessa en muuten väittänyt että olisi mahdollista opiskella intissä, päinvastoin, koulutusrytmi on kiivastunut niin että oheistoimintoihin on vähemmän aikaa kuin ennen.
Käsittääkseni vm-palvelu on edelleen ihan yhtä sitovaa kuin oli ennenkin, eli sen aikana ei voi opiskella eikä tehdä töitä. Onko tuossa vertailussa otettu huomioon nyt niitä äitiyden aiheuttamia pudotuksia palkkatuloihin. Jos on, niin vertailu ei ole reilu, koska kuten olen jo sanonut, äitiys on vapaaehtoista, intti/sivari ei.
Ilmaisin itseäni aiemmin ehkä epäselvästi. On selvää että varusmiespalvelus vaikuttaa opintoihin ja työllistymiseen, mutta vaikutus on vähäisempi kuin usein julkisuudessa esitetään, kuten mainitsemani tutkimuksetkin osoittavat. Ja tätä vähäistäkin vaikutusta olisi mahdollista eri ratkaisuilla supistaa.
En tiedä, mihin julkisuuden esityksiin nyt viittaat. Itse ottaisin lähtökohdaksi sen, että intti viivästyttää opiskelua melko tarkkaan kestonsa verran (etenkin nykyisin, kun palvelukseenastumisajat ovat suht fiksuja oppilaitosten lukukausien suhteen). Kuten sanoin, itselläni viivästys oli melko tarkkaan vuosi 11kk:n palveluksen vuoksi. Entä itselläsi?