Jumanpyssyt ja puukuulat, me edistymme!
Niinkö. Minä muistelen, että sinä kovasti vannoit jo lopettaneesi keskustelun jo pari viestiä sitten.
Tosiasia nyt vain on että tuo tutkimus seisoo savijaloilla. Jos vannot ja vakuutat että tuo tutkimus ei ole mitenkään ajattelusi taustalla vaan olet itse aivan sattumoisin keksinyt täsmälleen saman ajatusrakennelman, jota perustelet samoilla argumenteilla, uskon toki. Samat todistamattomat ja osittain jopa ilmeisen väärät oletukset ajatusrakennelmasi taustalla kuitenkin on.
Vannon. Tietenkään ajatteluni ei ole perustunut tuollaiselle puhtaan matemaattiselle todistukselle, vaan ennemminkin vain talonpoikaisjärjelle yhdistettynä simppleliin talousteoreettiseen ajatteluun siitä, miten ihminen toimii. Ihan niin kuin markkinataloudenkin kannatukseni. Vääristä oletuksista jo kirjoitin. Voin hyväksyä sen, että ihminen ei ole täydellisen rationaalinen, mutta jos tästä oletuksesta luovutaan kokonaan, niin sitten hyvin iso osa nykyisestä talousteoriasta pitää heittää roskakoriin. En näe, miksei se rajoitettu rationaalisuus toimisi tässä ihan tarpeeksi hyvin ihan niin kuin toimii markkinataloudenkin perusteluna. Tai sanotaan niin, ettet sinä ainakaan ole toistaiseksi tuonut esiin mitään seikkaa, miksi tässä asiassa vaadittaisiin täydellinen rationaalisuus eikä rajoitettu riittäisi.
Toinen oletus, johon olet puuttunut, oli se sotimisen ja siviilitoimen kyvykkyyden korrelaatio. Mielestäni todistus ei roiku tämän varassa (vaikka ehkä roikkuu sen varassa, että ihmisten välillä on näissä asioissa eroa ja että ihmiset ainakin jossain määrin pystyvät tietämään oman kyvykkyytensä tietämään). Mielestäni esitin jo ylempänä jopa argumentin, jonka mukaan tuon korrelaation puute tekisi jopa vapaaehtoisesta systeemistä entistä järkevämmän talousteoreettiselta kannalta ja käsittääkseni olet tämän kanssa jopa samaa mieltä.
Nyt minulle jää auki se, että mitkä oletukset sinusta enää kaatavat sen yksinkertaisen logiikan, että vapaaehtoisella systeemillä on talousteoreettisesti mahdollista saada maanpuolustus tuotettua tehokkaammin? Rationaalisuusko?
Loistavaa! Väitettyäsi muutaman kymmenen sivun verran ammattiarmeijaasi kirkkain silmin asevelvollisuudeksi, myönnät nyt että se on kuin onkin ammattiarmeija. No further questions eikä olkiukkoilua. Pieni ammattiarmeija siis on kyseessä, joka tuottaa porukkaa reserviin eikä pidä peruskoulutettua porukkaa rivissä juuri enempää kuin mikä on tarpeen seuraavien kouluttamiseksi. Olemmeko samaa mieltä tästä?
Kuten jo sanoin, ammattiarmeija-nimityksessä minua ärsyttää vain sen käyttö retoriikassa. Kun tällaisesta meidän käymästämme keskustelusta tietämättömälle ihmiselle lyödään eteen termi "ammattiarmeija", niin hänelle tulee välittömästi mieleen juuri se @Lepard :in käyttämä termin merkitys, ja luonnollisesti siten suhtautuu siihen sen mukaisesti, vaikka itse esitetty järjestelmä on armeijan rakenteen kannalta paljon lähempänä nykysysteemiä. Muuten vapaaehtoisesta systeemistä käytetty nimitys on yhdentekevä. Jos ammattiarmeija-nimeä ei käytetä retorisena kikkana, niin minun puolestani systeemiä, jossa varusmiehet palvelevat vapaaehtoisesti ja saavat siitä kunnon palkkaa. Toki tällöinkin ammattiarmeija on siinä mielessä hieman huono termi, että "varusmies" ei ole kenenkään ammatti, koska sen touhun varaan ei kukaan voi työuraansa rakentaa. Joten miksemme käyttäisi siitä systeemistä paremmin sitä kuvaavaa termiä vapaaehtoinen palkallinen varusmiespalvelu? Onko sinulla jotain tätä nimitystä vastaan?
Minua ihmetyttää muuten että ensin kiellät erillisten upseeri- ja miehistöputkien olemassaolon ja heti parin lauseen jälkeen puhut upseerilinjan korkeammista palkoista. Siis onko nyt erilliset putket vai ei ole? Tipuin kärryiltä
Kuten sanoin, tuossa vapaaehtoisessa systeemissä on nuo "putket" olemassa siinä, missä ne ovat nykysysteemissäkin. Kuinka moni siis nykyisin puhuu "upseeriputkesta" viitatessaan henkilöihin, jotka menevät RUK:iin?
Toinen mitä emme tee ettemme tule nauretuksi seminaarihuoneesta ulos, on se että emme pane sanoja toisen suuhun. En ole hetkeäkään väittänyt, että kaikki samperin suoraan varareserviin tuupattavat pitää sotilaskouluttaa. Ei hemmetissä siinä ole mitään järkeä sotilaallisesti, tästäkin välillämme vallitsee yhteisymmärryksen harmonia joka vetää vertoja Pohjois-Korean kommunistisen puolueen yleiskokouksen äänestykselle siitä, tulisiko Loistava Toveri Kim Jong-Un valita uudelleen puolueen keskuskomitean pääsihteeriksi. Poliittisesti ja yhteiskuntarauhan kannalta (yhteiskunnan koheesio) siinä voi ollakin järkeä, mutta ei mennä nyt siihen.
Ainoa mitä väitän, on että vain asevelvollisuuden avulla varmistetaan se, että saadaan herrat ja narrit riviin syynättäväksi, jotta voidaan valita riittävä määrä oikeita tyyppejä oikeaan koulutukseen. Loput voi minun puolestani (sotilaalliselta kannalta) tuupata suoraan siviiliin E:n palveluskelpoisuusluokalla varustettuna pois vanikkaa, hernesoppaa ja räkäpäitä kuluttamasta, ja toivottaa hauskaa loppuelämää.
Eli kannatat valikoivaa asevelvollisuutta. Tämän mallin se PLM:n raportti kuitenkin tyrmäsi yhdenvertaisuusargumentilla, eikä siinä minusta olekaan pahemmin pielessä. Näin siis jos varusmiespalvelus muuten pidetään nykyisenkaltaisena (=nälkäpalkka), mutta sinne otetaan vain ne, jotka PV katsoo tarvitsevansa. Tällä systeemillä olisi toki se hyvä puoli, että sitten voitaisiin luopua täysin perusteettomasta sukupuoleen perustuvasta valikoinnista. Se, että valikointi tehdään PV:n tekemän kelvollisuusarvioinnin perusteella eikä sukupuoleen perustuen, olisi kyllä paremmin perusteltu, mutta se tietenkin johtaa ongelmiin sen suhteen, että miten tuo kyvykkyys todetaan. Jos järjestetään kokeita, joissa parhaiten menestyneet saavat palkkioksi keskimäärin 8 kk palkatonta varusmiespalvelua ja muut pääsevät jatkamaan omaa elämäänsä, niin miten ajattelet ihmisten suhtautuvan testeihin? Kuinka moni, joka ei inttiin halua, koittaisi siinä parastaan?
Minusta valikoiva vm-palvelus on paljon helpompi yhdistää vapaaehtoiseen systeemiin, jossa palvelusta maksetaan kunnon palkka. Tällöin niissä kokeissa inttiin halukkaat yrittävät oikeasti parasta tullakseen valituiksi.
Ja vielä: niille, jotka palvelukseen otetaan tulisi ehdottomasti maksaa oleellisesti paremmin kuin nykyinen säälittävä päiväraha. Tästäkin olemme ehdottomasti samaa mieltä.
Hyvä. Sen jälkeen sitten olemmekin jo aika lähellä vapaaehtoista systeemiä, kun niissä kyvykkyystesteissä ne inttiin halukkaat panevat parastaan ja ne, jotka eivät inttiin halua, tahallaan epäonnistuvat. Kuten siinä paperissa oletettiin, valtiolle se ihmisten kyvykkyys sotimiseen on hyvin vaikeasti selvitettävä asia, jos ihmisillä itsellään hyvän kyvykkyyden osoittamiseen ei ole mitään insentiiviä.