Naisille tulee ansionmenetyksiä synnyttämisestä ja lastenhoidosta miehiä enemmän. Roopen vastalause tähän on se, että synnyttäminen on vapaaehtoista, mutta on se nyt kuitenkin jonkun pakko tehdä, vaikka tässä avautuukin aivan uskomattomalla, universumin musertavalla vääryydellä leppoisampi tie naisille jotka päättävät pysyä lapsettomina.
Jos synnyttäminen katsotaan yhteiskunnalle hyödylliseksi työksi, on parempi korvata tämä naisille korottamalla äitiyspäivärahaa ja muita synnyttämisestä maksettavia korvauksia, kuin säätämällä synnyttämisvelvollisuus ja rankaisemalla synnyttämättömiä.
Pakottaminen on aina kannustamista tehottomampi ratkaisu. Suomessa maanpuolustuksen kustannustehokkuus onkin Pohjoismaiden heikoin.
Global Firepower -sivusto ylläpitää listaa maailman vahvimmista asevoimista. Pari viikkoa sitten päivitetyn listan kärjessä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina tässä järjestyksessä. Suomi löytyy sijalta 48, edellä ovat mm. Ruotsi (24.), Norja (33.) ja Tanska (39.):
http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp
Wikipedian mukaan vertailtujen Pohjoismaiden näkyvät puolustusbudjetit olivat vuonna 2012 seuraavansuuruiset, Suomi 3662 milj. $, Ruotsi 6209 milj. $, Norja 6973 milj. $ ja Tanska 4442 milj. $:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioiden_sotilaallisista_menoista
Vaikka puolustusbudjettien perusteella näyttäisi, että maiden puolustuskyvyt jokseenkin korreloivat budjetin kanssa, täytyy Suomen budjettiin kuitenkin lisätä asevelvollisuuden piilokulut, jotka ovat Honkatukian ja Poutvaaran mukaan lähes samansuuruiset kuin näkyvä puolustusbudjetti:
https://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/muistiot_11.pdf Muissa Pohjoismaissa asepalvelukseen ei käytännössä pakoteta, eikä palveluksen suorita kuin pieni osa ikäluokasta, joten muilla mailla piilokuluja ei juurikaan synny.
Jos Suomen asevelvollisuuden piilokulujen oletetaan olevan Honkatukian arvioimat n. 77% näkyvästä budjetista, kohoaa Suomen todellinen puolustusbudjetti 6510 miljoonaan dollariin, jolla Suomi sijoittuu puolustusmenoissa toiseksi Norjan jälkeen.
Suomi siis näyttää käyttävän Pohjoismaista (poislukien Islanti) toiseksi eniten rahaa puolustukseen, mutta saa rahoilla huonoimman puolustuskyvyn.