Jos osa-aikaiselle vapaaehtoiselle pitää maksaa enemmän kuin täysiammattilaiselle, niin se ei ole oikein kustannustehokasta.
Jaa miksei? Mikä on sinun keinosi määrittää se, mitä kellekin kuuluisi maksaa? Itse luotan kysynnän ja tarjonnan lakiin.
Noniin tässä kohtaa hukkasit minut, miten tämä eroaa ammattiarmeijasta? 3000 euroa kuussa vastaa suunnilleen uuden luutnantin pakkatasoa länsimaissa.
Ammattiarmeijassa sotilaat sitoutuvat vuosikausien palvelussopimuksiin ja se on heille oikeasti ammatti. Vapaaehtoinen vm-palvelus olisi taas ihan sama juttu kuin nykyinen vm-palvelus (+reserviläisyys) paitsi, että siitä palvelusajasta maksettaisiin kunnon palkkaa. Kukaan ei voisi ottaa ammatikseen nimikettä "varusmies", vaan siihen vm-palvelun aikana maksettavaan rahaan olisi mahdollista päästä käsiksi vain kerran elämässään ja vain vuoden (tai mikä se palvelusaika sitten onkaan) ajan. Nykyisin reserviläisillekin maksetaan kertausharjoitusten aikana ihan mukavaa palkkaa, muttei kukaan voi ottaa ammatikseen nimikettä "kertausharjoituksissa käyvä reserviläinen", vaan jokaisen reserviläisen on hankittava joku muu ammatti itsensä elättämikseksi. Sama koskisi siis vapaaehtoisen systeemin varusmiehiä. He saisivat ihan mukavan pesämunan elämälleen, mutteivät pysyvää ammattia.
Tällä hetkellä valtio kustantaa yliopisto-opiskelijoille ilmaisen koulutuksen ja vielä maksaa sen päälle opintorahaa. Tuon arvo on rahaksi muutettuna todennäköisesti suurempi kuin mitä varusmiespalvelun arvo on. Se perustellaan nykyisin sillä, että korkeasti koulutetut ihmiset sitten pääsevät korkeammin palkattuihin duuneihin ja sitä kautta sitten maksavat elämänsä aikana ne heihin satsatut verorahat progressiivisen verotuksen ansiosta takaisin. Tuota vm-palvelun palkkaa voi ajatella ihan samalla tavoin korvauksena palvelun kävijöille siitä, että osallistuvat tuottamaan maalle arvokkaan uskottavan maanpuolustuksen. Kellään ei pitäisi olla mitään tätä vastaan, ei sen puoleen varusmiehillä, jotka saavat sen mukavan korvauksen, kuin muillakaan yhteiskunnan jäsenillä, jotka saavat turvakseen uskottavan maanpuolustuksen suht edulliseen hintaan. Hinta on toki ei-varusmiehille korkeampi kuin nykysysteemissä, jossa maanpuolustuksen kustannus revitään pakkoa käyttäen varusmiesten selkänahasta. Omasta mielestäni taakan jakaminen koko yhteiskunnan kesken on kuitenkin reilumpaa. Eikö sinusta?
Mikä ero tässä on esim sille että palkkaamme esim vuosittain 20 000 uutta sopimussotilasta 1 vuoden työsuhteeseen emmekä uusi kenenkään sopimusta?
Reservi. Suomen nykyinen maanpuolustus ei perustu siihen, että meillä on koko ajan aseissa jotain reilut 20 000 varusmiestä, vaan siihen, että tarvittaessa voidaan mobilisoida paljon tuota suurempi SA-armeija. Vapaaehtoisen vm-palvelun kävijät olisivat ihan nykyisen kaltaisessa reservissä sinne 50:n vuoden ikään asti ja kävisivät kertausharjoituksissa ihan niin kuin nytkin ja mahdollisen sodan syttyessä he olisivat velvollisia lähtemään sotimaan ihan niin kuin asevelvolliset nytkin. Ainoa ero olisi siis siinä, että he suostuisivat tähän vapaaehtoisesti ja saisivat siitä sitten taloudellisen korvauksen.