Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ontuva vertaus. Lääkärikoulutusta ei voi verrata kenttäkeittäjien koulutukseen. Ehkä tuo oli vain henkilökohtainen aivopieru, mutta otan tuon lähestulkoon loukkauksena ammattikuntaani kohtaan.Vastaavasti olisi hölmöä, että armeija pakkokouluttaisi lääkäreitä, heitäkin nimittäin koulutetaan siviilissä.
Niin, jos rahan mukaan mentäisiin, niin tämähän olisi varmasti kustannustehokkain ratkaisu kansantaloudellisessa mielessä - jos sotilaallista suorituskykyä ei pidettäisi minään.Eikös koko maanpuolustus kannattaisi ulkoistaa. Ostetaan avoimilta markkinoilta uskottava sotilaallinen puolustus tarjouskilpailun perusteella. Kapitalismin rautaisten lakien mukaan tämä johtaa resurssien tehokkaimpaan käyttöön.
Suomessa riittää varmasti ruoanlaittotaitoista porukkkaa soppakanuunaa käyttämään kriisitilanteessa, joten varusmiesten kouluttaminen keittiöhommiin on tuhlausta. Asevelvollisuusjärjestelmässä varusmiehiä toki kannattaa laittaa vaikka mihin hanttihommaan tai vaikka seisomaan vartiossa tyhjänpanttina, sillä näkyvä työvoimakustannus on lähellä nollaa. Tämäkin ongelma ratkeaa siirtymällä vapaaehtoismalliin.
Tuota vartiotoimintaahan nyt harastetaan joka maassa vaikka armeija olis palkattu tai vapaaehtoinen
Niin, jos rahan mukaan mentäisiin, niin tämähän olisi varmasti kustannustehokkain ratkaisu kansantaloudellisessa mielessä - jos sotilaallista suorituskykyä ei pidettäisi minään.
Jos Suomen asevelvollisuuden piilokulujen oletetaan olevan Honkatukian arvioimat n. 77% näkyvästä budjetista,
1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla syntyneistä miespuolisista ikä-luokista runsaat 70 % suorittaa varusmiespalveluksen. Vuoden 2010 poistumaennus-teiden mukaan poistumaprosentti pienenee vuoden 2009 tasosta. Syynä tähän ovat tiukentunut linja kutsunnoissa sekä puolustusvoimissa käynnistetty toimenpideohjelma, jolla keskeyttämisiä pyritään vähentämään.
vaikka käyttäisimme vapaaehtoisuuteen perustuvaa mallia suhteuttaen "piilobudjettiin" niin en usko, että päästäisiin edes samankaltaisiin lukemiin miesvahvuuden suhteen (230 000 + 670 000).
Silloin piilobudjettiarvio on liian pieni. Piilobudjetti on siis määritelmällisesti se summa, millä samansuuruinen reservi olisi voitu muodostaa vapaaehtoismallissa. Pakollisen asepalveluksen varusmiehille aiheuttama hyvinvointikustannus on se rahamäärä, millä he olisivat suorittaneet palveluksen vapaaehtoisesti.
Jos vähän perehtyisit asiaan, niin huomaisit, että Global Firepower -sivusto käyttää sotilaallisen voiman mittaamiseen myös valtion taloudellista vahvuutta ja raaka-aineiden sekä öljyn tuotantoa. Yllätys yllätys, Suomella on pohjoismaista pienimmät kulta- ja ulkomaanvaluuttavarannot, ja öljyntuotanto on minimaalista. Lisäksi valtio on velkaantunut, ja budjetti pahasti alijäämäinen. Kaikki nämä vaikuttavat tuohon sijoitukseen, ennen talouskriisiä Suomi oli tuon sivuston luokituksissa siinä 35 paikkeilla.Global Firepower -sivusto ylläpitää listaa maailman vahvimmista asevoimista: http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp Pari kuukautta sitten päivitetyn listan kärjessä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina tässä järjestyksessä. Suomi löytyy sijalta 48, edellä ovat mm. Ruotsi (24.), Norja (33.) ja Tanska (39.).
Lisäksi valtio on velkaantunut, ja budjetti pahasti alijäämäinen. Kaikki nämä vaikuttavat tuohon sijoitukseen, ennen talouskriisiä Suomi oli tuon sivuston luokituksissa siinä 35 paikkeilla.
Ei, vaan vapaaehtoismalli tuottaa sotilaallista suorituskykyä kustannustehokkaimmin. Pakottaminen rikkoo hintamekanismin, ja johtaa työvoiman tehottomaan käyttöön.
Global Firepower -sivusto ylläpitää listaa maailman vahvimmista asevoimista: http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp Pari kuukautta sitten päivitetyn listan kärjessä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina tässä järjestyksessä. Suomi löytyy sijalta 48, edellä ovat mm. Ruotsi (24.), Norja (33.) ja Tanska (39.).
Wikipedian mukaan vertailtujen Pohjoismaiden näkyvät puolustusbudjetit olivat vuonna 2012 seuraavansuuruiset, Suomi 3662 milj. $, Ruotsi 6209 milj. $, Norja 6973 milj. $ ja Tanska 4442 milj. $: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioiden_sotilaallisista_menoista
Vaikka puolustusbudjettien perusteella näyttäisi, että maiden puolustuskyvyt jokseenkin korreloivat budjetin kanssa, täytyy Suomen budjettiin kuitenkin lisätä asevelvollisuuden piilokulut, jotka ovat Honkatukian ja Poutvaaran mukaan lähes samansuuruiset kuin näkyvä puolustusbudjetti: https://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/muistiot_11.pdf Muissa Pohjoismaissa asepalvelukseen ei käytännössä pakoteta, eikä palveluksen suorita kuin pieni osa ikäluokasta, joten muilla mailla piilokuluja ei juurikaan synny.
Jos Suomen asevelvollisuuden piilokulujen oletetaan olevan Honkatukian arvioimat n. 77% näkyvästä budjetista, kohoaa Suomen todellinen puolustusbudjetti 6510 miljoonaan dollariin, jolla Suomi sijoittuu puolustusmenoissa toiseksi Norjan jälkeen.
Suomi siis näyttää käyttävän Pohjoismaista (poislukien Islanti) toiseksi eniten rahaa puolustukseen, mutta saa rahoilla huonoimman puolustuskyvyn.
Jos vähän perehtyisit asiaan, niin huomaisit, että Global Firepower -sivusto käyttää sotilaallisen voiman mittaamiseen myös valtion taloudellista vahvuutta ja raaka-aineiden sekä öljyn tuotantoa. Yllätys yllätys, Suomella on pohjoismaista pienimmät kulta- ja ulkomaanvaluuttavarannot, ja öljyntuotanto on minimaalista. Lisäksi valtio on velkaantunut, ja budjetti pahasti alijäämäinen. Kaikki nämä vaikuttavat tuohon sijoitukseen, ennen talouskriisiä Suomi oli tuon sivuston luokituksissa siinä 35 paikkeilla.
Ruotsi näyttää varsin vahvalta juuri sen vuoksi, että heillä on kykyä osallistua huomattavasti paremmin ulkomaanoperaatioihin. Suomella ei ole tällaista kykyä juurikaan, mikä on sotilaallisen suorituskyvyn kannalta iso haitta, kun sitä arvioidaan kokonaisvaltaisesti.
Jokainen Suomen kansalainen olisi velvollinen suorittamaan siviili- tai aseellisenpalveluksen.
Siviilipalveluksessa keskityttäisiin OIKEASTI kouluttamaan tietyt taidot siivikriiseissä ja aseellisissa poikkeusolosuhteissa. Koulutuslinjat voisivat olla EA-, Öljyntorjunta, Raivaus, Pakolaisten huolto ja muonitus ja VPK.
Pääsääntöisesti vastustan turhaa pakottamista, mutta olisi kyllä mielenkiintoista nähdä mikä on kansan syvien rivien reaktio, kun asevelvollisuuttaan suorittavat toimisivat turvapaikanhakijoiden siivoojina ja tarjoilijoina.