Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Hyvä idea, avataan lääkis, oikis, ym. tieteiden koulutusohjelmat kaikille. A vot, siinä on kansakunnalle hyviä osaajia, kun kenestä tahansa voi tulla lääkäri tai lakimies.Kun jotain jaetaan ilmaiseksi, syntyy jonoja. Suomalaiset jonottavat jopa ämpäreitä, joten miksi ei kannattaisi jonottaa arvokasta korkeakoulututkintoa. Hyödykkeen maksullisuus poistaa jonot, sillä maksullista hyödykettä voidaan tarjota tuotantokustannusten hinnalla kaikille halukkaille.
Jaa, no tämä on sitten muuttunut. Ongelmanahan yksityisten palveluiden täyskiellon kohdalla oli siellä pelko lääkäreiden massamuutosta USA:n puolelle.Wikipedian mukaan Kanadassa suurimman osan terveydenhuollon palveluista hoitaa yksityinen sektori: https://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_Canada
"Canada has a publicly funded medicare system, with most services provided by the private sector."
Toisaalta yksityisellä voidaan teetättää turhia toimenpiteitä, koska maallikkona asiakas ei kykene todennäköisesti arvioimaan hoitotoimenpiteiden tarvetta. Potilas maksaa toimenpiteet, ja lääkärit ja yritys saavat siitä lisätienestiä, joten kannustin turhiin hoitoihin on siinä. Edes lakimies ei kykene perustelemaan lääkäriä vastaan jonkin hoitotoimenpiteen tarpeellisuutta, jos lääkärillä on edes jonkinlaista tieteellistä pohjaa toimenpiteelle. Esimerkiksi magneettikuvan ottaminen murtuneesta ranteesta on lääketieteellisesti perusteltavissa, mutta riittävään havainnointitarkkuuteen päästään jo perusröntgenillä. Magneettikuva vain maksaa paljon enemmän, sillä kyllä saadaan todella paljon enemmän tietoa, mutta röntgenillä saadaan tässä riittävä tieto. Esimerkiksi tällaisen toiminnan haastaminen oikeuteen potilaan rahastamisena turhilla hoitotoimenpiteillä hyvin todennäköisesti kaatuisi (ks. esim. http://yle.fi/uutiset/nannia_imenyt_laakari_teki_tavallista_tutkimusta/5896950 - kun tuollainenkin menee hoitotoimenpiteenä läpi). Kun lääkärit vielä kollegiaalisuuttaan eivät suostu syyttämään toisiaan yleensä hoitovirheistä tai vääränlaisesta hoidosta (tämä tulee nyt siis lääketieteen opiskelijan suusta, kyllä, asia on juuri näin) ellei se ole törkeän tahallinen hoitovirhe (jota hoidoilla rahastaminen ei ole), niin potilas on tässä aika heikoilla, lääkäreiden moraalin varassa.Yksityisellä palveluntarjoajalla on kannustin mitoittaa hoitajien määrä siten, että kaikki potilaat saavat heti hoitoa. Julkisella puolella taas ei ole taloudellista kannustinta hoitaa potilaita, joten sairaalassa joutuu odottelemaan.
Roope nyt on totaalisen itsekkyyden ilmentymä.
Hyvä idea, avataan lääkis, oikis, ym. tieteiden koulutusohjelmat kaikille. A vot, siinä on kansakunnalle hyviä osaajia, kun kenestä tahansa voi tulla lääkäri tai lakimies.
Toisaalta yksityisellä voidaan teetättää turhia toimenpiteitä, koska maallikkona asiakas ei kykene todennäköisesti arvioimaan hoitotoimenpiteiden tarvetta. Potilas maksaa toimenpiteet, ja lääkärit ja yritys saavat siitä lisätienestiä, joten kannustin turhiin hoitoihin on siinä.
Useimmissa terveysjärjestelmissä regulaattori ja järjestäjä määräävät hinnan toimenpiteittäin. Tällöin kilpailu käydään laadulla ja saavutettavuudella. Kannustinloukku voi syntyä tilanteissa, joissa tuottajalla on vapaata kapasiteettia, jonka hän täyttää aiheettomilla suoritteilla.
Suoriteperusteinen järjestelmä kannustaa tekemään mahdollisimman paljon itse, vaikka potilas pitäisi lääketieteellisin perustein hoitaa muualla. Sairausepisodi kannattaa pilkkoa mahdollisimman moneksi käynniksi ja tutkimukseksi, koska jokaisesta saa korvauksen.
Kapitaatiomallissa tuottaja saa kiinteän korvauksen vastuuväestöstä tai sen mukaan, miten monta ihmistä on listautunut. Tällöin syntyy kannustin tehdä mahdollisimman vähän ja lähettää kaikki vaikeat tapaukset muiden riesaksi.
Kannustinloukkuihin ei ole yksinkertaista, mutta kylläkin hieman monimutkaisia ratkaisuja.
Ulkoistuksissa tuottajalle voidaan asettaa kustannusvastuu koko väestöstä. Kapitaatio- ja suoritemallit voidaan yhdistää. Organisaatio saa kiinteän korvauksen hoitamastaan väestöstä.
Korvauksen määrää voidaan edelleen säätää vaikkapa potilaiden sairastavuuden mukaan. Tämän lisäksi tulee korvaus toimenpiteistä hintalistan mukaan.
Hintoja voidaan säätää esimerkiksi siten, että ennaltaehkäisevästä, proaktiivisesta toiminnasta maksetaan enemmän kuin reaktiivisesta. Erikoissairaanhoidossa joudutaan kaikissa malleissa käyttämään jonkinlaista portinvartijamekanismia.
Ohi on -aloitteen fb-sivuilta: http://warontherocks.com/2013/12/drafted-armies-are-self-killing-machines/
Kenraalimajuri Robert Scales kritisoi kirjoituksessaan asevelvollisuusarmeijaa kannattavaa poliitikkoa. Vietnamissa sotinut, sekä asevelvollisuus- että vapaaehtoisarmeijassa palvellut Scales huomauttaa, että poliitikolla tuskin on käsitystä siitä, minkälaisia ongelmia syntyy, kun nuoria miehiä pakotetaan hengenvaarallisiin tilanteisiin vastoin heidän tahtoaan. Scales pitääkin vapaaehtoisista muodostettua armeijaa parempana monestakin syystä.
Scalesin mielestä heikosti koulutettuja ja huonosti motivoituneita jalkaväen sotilailta ei kannata lähettää nykyaikaiselle taistelukentälle kuolemaan.
Suomen 230 000 miehen sodanajan joukoista valtaosa on jalkaväkeä.
Lainauksia:
"Clearly Milbank has never seen war, nor does he have the slightest clue about the corrosive dynamics of impressing young men into life-threatening service against their will. Trust me, I’ve served in two militaries, one drafted and one volunteer. The volunteer version is better for many reasons."
"On the contemporary battlefield there is no room for poorly trained, poorly motivated infantrymen. Less intelligent soldiers get killed in hugely disproportionate numbers. Drafted armies are by their nature amateur armies."
Pääsykokeen tarkoitus ei ole erotella pätevät juristit, insinöörit tai lääkärit epäpätevistä, vaan se tapahtuu varsinaisten opintojen aikana. Pääsykokeet ovat suuressa roolissa Suomen järjestelmässä, jossa ilmaisen koulutuksen kysyntä on kovaa, ja täytyy jotenkin valita ne harvat, jotka ilmaiseen koulutukseen pääsevät. Pääsykokeista tuskin luovuttaisiin täysin maksullisessa mallissakaan, mutta pääsykoekirjojen tarkan pänttäämisen sijasta ne muuttuisivat todennäköisesti enemmänkin soveltuvuuskokeiksi. On sekä koulun että opiskelijan etu, että opiskelija on alalle soveltuva.
Suomen 230 000 miehen sodanajan joukoista valtaosa on jalkaväkeä
Tarkkaa lukua ei tietysti ole heittää mutta jos aletaan tarkemmin ynnäillä niin jalkaväkeä saattaa olla myös yllättävän vähän. Missään tapauksessa sitä ei ole ainakaan valtaosa joukoista.
Minä ymmärrän määritelmän valtaosa niin että jalkaväkeä olisi reilu enemmistö kokonaisvahvuudesta. Tuskin todellisuudessa päästään edes lähellekään 50 prosenttia.
Korkeakouluissa on joka vuosi jaossa lähes 40 000 aloituspaikka ja kun ikäluokka on Suomessa noin 60 000, niin ei voi sanoa, että korkeakoulupaikoista käytäisiin Suomessa kovaa kilpailua.
Joo nyt kirjoitin virheellisiä, sodanajan joukoista valtaosa on maavoimien joukkoja, mutta ei jalkaväkeä. Käytin siis väärää termiä, kiitos korjauksesta.
Mutta koska hintamekanismi ei toimi koulutuksessa, moni näistä opiskelupaikoista ei ole haluttu, ja merkittävä osa jää jopa täyttämättä. Jos markkinoiden annettaisiin toimia, mm. lääkärien opiskelupaikkoja tulisi lisää, sillä niistä opiskelijat olisivat valmiita maksamaan. On tuhlausta ylläpitää opiskelupaikkoja, joihin nuoret menevät vain sen takia koska eivät saaneet haluamaansa opiskelupaikkaa. Tälläisten nuorten opiskelumotivaatio on matala.
Osoitteesta: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/08/16/yksi-hakija-viisi-paikkaa/201011238/139
"Nuoria eivät näytä kiinnostavan opiskelu Pietarsaaressa, Raahessa, Raumalla, Mikkelissä, Kemissä, Raaseporissa, Porissa tai Kauhajoella.
Sellaiset isien ja äitien perinteiset alat – kone- ja tuotantotekniikka, metsätalous, puutekniikka, merenkulku –, joilla Suomi rakennettiin, eivät kiinnosta nuoria. Matkailu, tietotekniikka tai liiketaloustiedekään eivät joka paikassa tunnu enää maistuvan."
Tietääkseni koulutuspaikkojen määrää pyritään säätelemään juuri yhteiskunnan eri alojen tarpeen mukaan. Näin tuetaan teollisuutta parhaiten. Opinnot vapaiksi markkinoiksi... Mitä ihmettä Suomi tekee sillä, että puolet korkeakoulutetuista opiskelevat lääkäriksi ? Näinkö meinaat laittaa Suomen nousuun?
Raskas teollisuus, tietotekniikka, metsätalous... Uskon, että tarvitsemme ihan kaikkien alojen osaajia myös tulevaisuudessa. Homma ei oikein toimi siten, että vain vetovoimaisimmat alat saavat opiskelijoita. Täytyy olla kiintiöitä.
Suomessa on tällä hetkellä lääkäripula, mutta koulutusmääriä ei nosteta, koska Lääkäriliitto haluaa pitää ne matalina. Lääkäripula on lääkäreille edullinen, sillä pulan seurauksena palkat pysyvät korkeina. Tälläistä ei tapahtuisi jos opintomarkkinat toimisivat.
Itse olen sitä mieltä, että nuorten tulee antaa valita itselleen sopiva ala. Alalle motivoitunut on yhteiskunnalle arvokkaampi kuin väärällä alalla oleva. Nuoret miettivät kyllä työllistymismahdollisuuksiakin alaa valitessaan. Ei meillä valtio estä myöskään tietyn alan yritysten perustamista sillä perusteella, että kyseisellä alalla on jo tarpeeksi yrityksiä.
http://www.taloussanomat.fi/tyomark...roista-laakaripula-helpottamassa/201515157/12
Tilanne on parantunut ihan vain koulutuslaitosten sisäänottomääriä nostamalla. Ei tarvita sinun poppaskonstejasi.
Tämähän johtuu siitä, että koulutusmäärän kasvu ei vielä ole ehtinyt vaikuttaa, kun koulutus kuitenkin kestää vähintään 6 vuotta. Aloituspaikkoja kuitenkin lisättiin jopa 50% muissa kuin Helsingin yliopistossa.Linkkaamastasi artikkelista: "Työ- ja elinkeinotoimistojen tuoreimman ammattibarometrin mukaan yleislääkäreistä on edelleen joko pulaa tai paljon pulaa valtaosassa maata."
Eikö? Kuten sanoin, lääkärin voi kouluttaa vain lääkäri.Suomessa on tällä hetkellä lääkäripula, mutta koulutusmääriä ei nosteta, koska Lääkäriliitto haluaa pitää ne matalina. Lääkäripula on lääkäreille edullinen, sillä pulan seurauksena palkat pysyvät korkeina. Tälläistä ei tapahtuisi jos opintomarkkinat toimisivat.