Asevelvollisuuden pitää muuttua

Pv joutuu tutkailemaan paljon muutakin kuin sitä, että kaveri on räplännyt tietokoneita tosi paljon. Kybersotakin lienee tiukasti suunniteltua ja salaaminen on SE. Joku sitäkin aina johtaa ja suunnitelmat ovat varmasti tarkkoja. Monelle kotiseudun atk-kommandolle voi olla hiven haastavaa taipua tiukkaan suunnitelmallisuuteen ja työkuriin. Ja opetella vielä pitämään suu kiinni. Minäkin tunnen monia reserviläisiä, jotka ovat kukin vuorollaan esitelleet itsensä pv:lle atk-hakkina ja olleet sitä mieltä, että he menevät hukkaan hiekkajääkärinä tai vaikkapa joukkueenjohtajana. Säännöllisesti pv on ollut toista mieltä.

Kasarin puolivälissä eräässä kh:ssa oli s-n pataljoonan harjoituksessa silloisia atk-guruja....kukin ihan kevyen jv:n sotilaana. :) Se oli vielä sitä aikaa, kun pv oli tiukasti reikäkorttiarkistojen kanssa pelaava vihko-organisaatio.

En toden totta kyllä ymmärrä, miten kybersotaa perustetaan hoidettavaksi puolivuosittain vaihtuvilla operaattoreilla?
Kevennetyssä palveluksessa on myös diabeetikoilla taas mahdollisuus suorittaa varusmiespalvelus. Tästähän nousi joku vuosi sitten älämölö kun PV päätti pudottaa diabeetikot pois vaikka joukossa oli myös motivoitunutta porukkaa.
Kyberiä johtaa tietenkin palkattu henkilökunta. Kyllä ATK-nörtit joutuvat töissäkin taipumaan kireisiin ja kiireisiin projekteihin ja deadlineihin. Ja työsalaisuudet on pidettävä omana tietonaan ei niistä sovi laverrella ulkopuolisille.
PVssä kybersotilaita ollaan lisäämässä. Haetaan erikoisjoukkohaussa. Päivän kestävä hakukoe/haastattelut. Käyvät 6 viikkoa kestävän alokaskoulutuksen jonka jälkeen siirtyvät Riihimäelle kyberkoulutukseen.

Varusmiesten kyberpuolustuksen koulutus siirtyy Tikkakoskelta Riihimäelle​

Siirto tarkoittaa myös lisäystä kybervarusmiesten koulutukseen.


– On tullut tarve kyberosaamiseen suuntautuneiden varusmiesten kouluttamisen lisäämiseen. Looginen paikka koulutukselle on Riihimäelle perustettava johtamisjärjestelmäkoulu.

 
Nyt totean, jokaisella on mielipide ja persereikä. Tämä on vähän molempia.
Enemmän olisin huolissani niistä viesteistä missä aliupseerit ja kandit irtisanoutuvat liiallisen työkuorman johdosta.
Missähän nuo kapiaiset nykyään viettää aikansa, kun kerhoja ei enää ole ja avioerojen määrä kasvaa jos eivät aikaansa palveluksessa vietä?
Antaa vaan aliupseerien ja kandien lähteä työnhakuun muualle. Sinne missä paistaa ikuinen aurinko ja työmaalla vallitsee onnellisuuden korkeapaine.. Saadaan samalla hyvää ja osaavaa reserviä ylläpidettäväksi maanpuolustuksen tarpeisiin. Tai sitten todellisuus ei niin auvoista kasarmin portin ulkopuolella olekaan..

Mutta aiheeseen palataksemme, onko varusmieskoulutus mielestäsi nyt sillä tasolla, että tulevia A1-luokan varusmiehiä ei ole tarve kouluttaa paremmin vaan ainoa muutos on A2-luokan miesten palveluksen löysääminen? Voihan se noinkin olla, kun ei ole itsellä kokemusta neljnnäsvuosisataan varusmiehen arjesta, mutta mitä tässä nyt lähipiirin nuorisoa olen jututtanut, niin kovasti löysää tuntuu edelleen palveluksen aikataulutuksessa olevan. Eikä koulutuskaan mitenkään rankkaa ole hyväkuntoisille nuorukaisille. Enkä tarkoita vain fyysistä puolta vaan myös henkistä rankkuutta. Saako riittävän vaativia tehtäviä, onko koulutus nousujohteista jne? Vai edelleenkö tykkimies hinkkaa sitä samaa putkea kuukaudesta toiseen ja loppuaika kaivetaan napaa ilman, että olisi nousujohteisuutta?
 
Viimeksi muokattu:
Nyt totean, jokaisella on mielipide ja persereikä. Tämä on vähän molempia.
Enemmän olisin huolissani niistä viesteistä missä aliupseerit ja kandit irtisanoutuvat liiallisen työkuorman johdosta.
Missähän nuo kapiaiset nykyään viettää aikansa, kun kerhoja ei enää ole ja avioerojen määrä kasvaa jos eivät aikaansa palveluksessa vietä?

Perillisiä on jo joitakin lähivuosina ryntäillyt intin läpi ja heidän ystäviään. Palvelleet ympäri valtakuntaa. Kyllä niistä kertomuksista jonkinlainen kuva syntyy....eritoten, kun kysyy oikeita asioita. Ei se tuo @skärdis mielipide ole mielestäni ollenkaan aunuksen kannakselta revitty, kyllä siinä VALITETTAVASTI kuuluu se viesti, jota varusmiehet kertovat jatkuvasti. Mutta en lähde enempää tätä vatvomaan, on liian iso asia edes keskusteltavaksi. Sille ei mahda mitään ja vasta seuraava sota palauttaa asiat taas oikeille paikoilleen. :)

Siitä vaan au:t ja kandit kopaisemaan yksityisiä työmarkkinoita. Takaan, että jos ei löydä suojavirkaa kunnalta tai valtiolta, niin ihan ilman työtä ei palkkapussi irtoa inhoittavassa siviilissäkään. Senkin lupaan, että palkkapussi ei välttis ole edes sitä sotaväen tasoa ml. lisät.
 
Olen useaan otteeseen Sarek1damustellut sitä, että palvelukseen kurantti materiaali hupenee nousevissa ikäluokissa niin suhteelisesti kuin sitten myös absoluuttisena määränä (pienenevät ikäluokat). Tieto tästä kehityssuunnasta tulee pitkähköstä kontaktipinnasta joukkotuotannon alkupäähän eli maamme koulutusjärjestelmään, joka ennustaa aika hyvin sitä, mitä tuleman pitää. Tässä tarvitaan kokonaismaanpuolustusta* tukevaa muutosta, joka tällä foorumilla on vilahdellut ”koulukommando” -työnimellä (työnimeä ei voi poliittisista sensitiivisyyssyistä käyttää muutoksessa).

PV ja isänmaan puolustus noin ylipäätään ovat puun ja kuoren välissä; mitä harvempi on mukana, sitä harvempi on edes hieman kiinnostunut osallistumaan. Ja kun kannatus hiipuu, alkaa myös toimintojen alasajo. Nykyinen kehityssuunta on mitä ilmeisimmin säikäyttänyt melko tavalla PV:n väkeä ja isänmaallisia vaikuttajatahoja ja nyt esiin nostetut näkökulmat ja kaavailut ovat laastaria haavan päälle. Jos haava on syvä, riittääkö laastari?

Vilautan vähän kokonaismaanpuolustuksellista* näkökulmaa:
Sotilaallisen maanpuolustuksen peruskuvio eli tappelevat joukot sekä niiden reservit ovat nykyisellään joltisenkin ruodussa ja mietitty. Check. Mitä tekevät kaikki ne, jotka eivät kalpaa heiluta? Onko tässä toiminnan ohjelmointi ja käytettävissä olevan ihmismateriaalin koulutus tehtäviin ja sijoittaminen niihin ortnungissa vai ei? Mitä kaikkea tarvitaan ja onko kaikki oikeasti suunniteltu ja harjoiteltu riittävällä tarkkuudella?

Mitä tulee meihin varttuneempiin gubbersoneihin: tahto voi olla tallella, mutta rujo ruumis kuihtuu ja näivettyy väkisinkin. Me emme ole maanpuolustuksen tulevaisuus, vaan se on tämän päivän taaperoissa. He ovat tulevaisuuden maanpuolustuksen lukko. Millainen lukko he aikanaan ovat ja millaiset eväät heillä on tehtäväänsä, siitä vastaamme me tässä ja nyt.
 
Juu, ampumataidosta viis, reserviläisen tärkein tehtävä on tehdä lisää reserviä, nojoo jonkinlainen ampumataito siihenkin tarvitaan :cool: . Kotikasvatuksella voidaan vaikuttaa asenteisiin ja muuhun, yhteiskunta ja koulu ei välttämättä näin toimi. Koulujen henkilökunnassa on nykyään liikaa viherpunaa, on nähty. Jälkikasvu on ottanut vähän kantaakin historiantunnilla, kun on väritetty :p tapahtumia
 
Tai sitten todellisuus ei niin auvoista kasarmin portin ulkopuolella olekaan..
Ei varmasti, mutta harva siviilissä töitä tekevä nukkuu teltassa 100 vuorokautta vuodessa. Sen verran PV:llä on jo asiaan reagoitu, että kouluttajan sh-vuorokaudet eivät ensivuodesta alkaen saa ylittää 70 vuorokautta vuodessa eli tykkimiesten ja muiden navankaivelu jatkuu.
Harva siviilisankari ei liene valmis tekemään 20 tunnin työpäiviä 120€ lisäkorvauksella työaikamerkinnän ollessa 8 h. Jää tuntipalkka melko kehnoksi, ja leireiltä syntyvät ylityöt pitää tasottaa pois, jolloin niitä kouluttajia ei olekkaan paikalla järjestämässä koulutusta.
Suo siellä vetelä täällä ja ilmeisesti nuo palvelustyytyväisyyskyselyt ovat sitten kouluttajien täyttämiä, kun kotiutuvat anonyymisti kehuvat koulutusta ja järjestelyjä.

Olisi kiva kuulla niitä oikeita mielipiteitä mikä koulutuksessa mättää? Vai onko sitten jälleen kyseessä ne kermaperseet, joille mikään ei kelpaa? Perusyksiköillä on melko rajalliset resurssit järjestää koulutusta, ammuntoja jne, kun jokainen euro pitää laskea ja miettiä voiko harjoitukseen ottaa 3 vai 5 kouluttajaa.

Ps. Kandeille siviiliin siirtyminen on helppoa, liki mihin tahansa yliopiston tiedekuntaan voi hakea opiskelemaan maisteriksi. Suurin osa aliupseerista on ylioppilaita ja ammattikorkeakouluun saa aika hyvät lähtötaso pisteet työkokemuksesta.
 
Viimeksi muokattu:
Tuohon SH-elämään täytyy se sanoa että onneksi oma aselaji on nykyään SPOL, jossa usein saa suunniteltua rakennuksen harjoituskäyttöön, perusteena sotilaspoliisiaseman toiminnan, se tuo vähän mukavuuksia. Edellisessä elämässä PST puolella sitten olikin sitä korvessa elämää. Joskus mietin tiedustelupuolen (nuoria) kouluttajia jotka vähän jopa korostaen kovuutta elelevät harjoituksissa jossain laavuissa. Meinaakohan tehdä sitä 10 vuotta kun on kouluttajaportaassa.. saattaa näkyä naamassa ja tuntua kropassa.

Tuohon palautteeseen koulutuksesta olen itse puuhannut palautekyselyn/palaverit joukkueen kesken jossa käydään mennyt koulutus läpi ja kerätään havainnot. Niissä jos nousee esiin "miksi tää tehtiin näin" niin voi perustella aika/raha/koulutustaso vastauksilla mikä on aika yleistä.
 
Tuohon palautteeseen koulutuksesta olen itse puuhannut palautekyselyn/palaverit joukkueen kesken jossa käydään mennyt koulutus läpi ja kerätään havainnot. Niissä jos nousee esiin "miksi tää tehtiin näin" niin voi perustella aika/raha/koulutustaso vastauksilla mikä on aika yleistä.
Raha tulee olemaan aina PV:n heikkous. Perusmaavoimien joukko-osastossa palvellessani jokainen euro laskettiin tarkkaan. Eläköityessäni PE-alaisesta laitoksesta ei rahasta ollut pulaa..
Tulevaisuudessa jälleen nipistetään koulutustavoitteista ja varusmiehillä on jälleen vähenemmän maastovuorokausia, kuin esim. tällä hetkellä. Mitkä mahtaa olla säästövelvoitteet, kun hallitus seuraavan kerran vaihtuu?!
 
Raha ei jakaannu tasaisesti ei, jossain heti huomaa että rahaa on, toisessa taas väsätään itse juttuja ja kuvataan punaisella lipulla että hommasta tulee edes jotain.

Kuivia aikoja kanssa veikkaan että on tulossa, niin harjoitusmäärissä, missä harjoitellaan ja mitä ammutaan
 
Harva siviilisankari ei liene valmis tekemään 20 tunnin työpäiviä 120€ lisäkorvauksella työaikamerkinnän ollessa 8 h. Jää tuntipalkka melko kehnoksi, ja leireiltä syntyvät ylityöt pitää tasottaa pois, jolloin niitä kouluttajia ei olekkaan paikalla järjestämässä koulutusta.
Yllättävän moni tekee ilman tuota 120 euron korvaustakin. Periaatteessa voisi pitää vapaana, mutta kun hommat pitää hoitaa niin ei ehdi. Juuri olen kotiunut 6 viikon työreissusta, mutta ei niistä päivistä mitään 120 € korvauksia maksella. Olisi tosi hienoa jos maksettaisiin (30*120) 3600 euroa joulurahaa! Kuitenkin kellon ympäri tehty töitä ja sitten iltamyöhällä sinne perhenan cumulukseen yöksi.. Sentään viikonlopuiksi on saanut tulla kotiin.

Meilläkin jälleen luovuttiin lomarahoista ja ne pitää pitää vapaina. Vaan kun ei ehdi, koska nyt pitää kiriä kiinni 6 viikon aikana jääneet muut hommat. Minunkin pitäisi pitää koko joulukuu vapaita, mutta hätäisesti välipäivät pystyy pitämään. Mites usein Puolustusvoimissa on luovuttu lomarahoista?

Mutta takaisin asiaan eli miten näette uuden palveluskelpoisuusluokan vaikuttavan asiaan? Eli enemmän miehiä ja naisia kasarmille? Pieneekö vemppaosastojen määrä? Mistä näille A2-luokan kavereille saadaan asiallista ja nousujohteista koulutusta koko palvelusajalleen? Eikö se ole henkilökunnalle hyvä asia, kun ei tarvitse olla sataa yötä metsässä?

Edit: Eiku joo, nyt on hotellin kanta-asiakastilillä sen verran paljon pisteitä, että saisi olla 5 yötä ilmaiseksi hotellissa, mutta ei oikein kiinnosta lähteä takaisin. Näitä työnantaja ei vielä ole ymmärtänyt vaatia itselleen.
 
Yllättävän moni tekee ilman tuota 120 euron korvaustakin. Periaatteessa voisi pitää vapaana, mutta kun hommat pitää hoitaa niin ei ehdi. Juuri olen kotiunut 6 viikon työreissusta, mutta ei niistä päivistä mitään 120 € korvauksia maksella. Olisi tosi hienoa jos maksettaisiin (30*120) 3600 euroa joulurahaa! Kuitenkin kellon ympäri tehty töitä ja sitten iltamyöhällä sinne perhenan cumulukseen yöksi.. Sentään viikonlopuiksi on saanut tulla kotiin.

Meilläkin jälleen luovuttiin lomarahoista ja ne pitää pitää vapaina. Vaan kun ei ehdi, koska nyt pitää kiriä kiinni 6 viikon aikana jääneet muut hommat. Minunkin pitäisi pitää koko joulukuu vapaita, mutta hätäisesti välipäivät pystyy pitämään. Mites usein Puolustusvoimissa on luovuttu lomarahoista?

Mutta takaisin asiaan eli miten näette uuden palveluskelpoisuusluokan vaikuttavan asiaan? Eli enemmän miehiä ja naisia kasarmille? Pieneekö vemppaosastojen määrä? Mistä näille A2-luokan kavereille saadaan asiallista ja nousujohteista koulutusta koko palvelusajalleen? Eikö se ole henkilökunnalle hyvä asia, kun ei tarvitse olla sataa yötä metsässä?

Edit: Eiku joo, nyt on hotellin kanta-asiakastilillä sen verran paljon pisteitä, että saisi olla 5 yötä ilmaiseksi hotellissa, mutta ei oikein kiinnosta lähteä takaisin. Näitä työnantaja ei vielä ole ymmärtänyt vaatia itselleen.
Jos et ole yrittäjä, tuskin olet tehnyt ylitöitä ilman siitä maksettavaa ylityökorvausta sen verran tiedän tuota yritysmaailmaa.
Viimeksi luovuttiin koko valtionhallinnossa ja kunnissa, että yrityksille jää enemmän voittoa jaettavaksi..muistaakseni sitä myytiin kilpailupakettina ja vei useammalta vuodelta rahat. Sitä ennen 90-luvun puolella sai ihan pakkoloman vaihtoehdolla vaihtaa lomarahoista. Toki upseerit saivat rahansa myöhemmin takaisin korkojen kera, mutta mm. opistoupseeri eivät.
Toki on varmasti hyvä, ettei tarvitse olla metsässä, mutta tuolla tavalla ei kouluteta toimintakykyisiä sodanajan joukkoja 5,5 kk aikana vrt. valmiusjoukkokoulutettavat missä myös miehistö palvelee pitkän palvelusajan.
Pidän tuota A2 joukkojen palvelukseen ottoa turhana näpertelynä, joka ei pitkässä juoksussa tuota hyötyä puolustusvoimille vaan kuluttaa vähiä resursseja. Kyllä ne lukeneet cyper-jampat menevät sivariin kuten tähänkin asti, kun se palvelee heidän tulevaisuutta paremmin. Eikä tuo PV:n cyper-henkilöiden värväys tunnut oikein onnistuvan, kun palkat pv:llä ei kilpaile muun yhteiskunnan kanssa.

Ps. Kolmen viikon harjoituksesta ei lähdetä viikonlopuksi kotiin lepäämään tai edes hotelliin yöksi ja pesulle pääsy voi olla hyvän tuurin takana.
 
Jos et ole yrittäjä, tuskin olet tehnyt ylitöitä ilman siitä maksettavaa ylityökorvausta sen verran tiedän tuota yritysmaailmaa.
Olen palkkatyössä. Työnantaja lätkäisi titteliksi johtaja eli ylennys ylemmäksi toimihenkilöksi. Sitä myöten ei ole työaikaa eli työt on hoidettava silloin kuin tilanne vaatii. Ylemmille toimihenkilöille ei lisiä maksella.

Pidän tuota A2 joukkojen palvelukseen ottoa turhana näpertelynä, joka ei pitkässä juoksussa tuota hyötyä puolustusvoimille vaan kuluttaa vähiä resursseja. Kyllä ne lukeneet cyper-jampat menevät sivariin kuten tähänkin asti, kun se palvelee heidän tulevaisuutta paremmin. Eikä tuo PV:n cyper-henkilöiden värväys tunnut oikein onnistuvan, kun palkat pv:llä ei kilpaile muun yhteiskunnan kanssa.
Tuossa olemme kai asian ytimessä eli kasvaako maavoimien resurssit samassa suhteessa kuin toivotaan lisää väkeä kasarmille? Vai onko niin, että jo nyt varusmiesten hoitamista tehtävistä osa vaan siirretään A2-miesten kategoriaan? Maavoimathan on se varoventtiili, joka alokkaiden määrää säätelee. Ilmavoimat ja merivoimat ottavat sen minkä tarvitsevat suhdanteista riippumatta.
 
Viimeksi muokattu:
Tällaisia juttuja tulee mutta olennaista olisi varmaan myös pohtia miten myös nuoret miehet kokevat epäasiallista kohtelua varusmiespalveluksessa. Ja ei, kovakin koulutus ei ole sellaista. Jos kouluttajia on vähän menee vähänkin tyhmemmillä nuorilla - miehillä tai naisilla - meno helposti kärpästen herraksi. Mitä vähemmän asiallista toimintaa sitä enemmän aikaa hölmöillä.

Jos sen vuoksi hyvä tai edes kelvollinen taistelija päättää esimerkiksi hypätä sivariin tai keksiä lääketieteellisen tekosyyn tai ihan vaan olla tekemättä parhaansa on se ongelma.

Ongelma on erityisen suuri nyt kun on päätetty että tärkeää on että mahdollisimman suuri osuus ikäluokasta käy palveluksen. 1990-luvun tai 1970-luvun nuoret olivat tottuneet eri tavalla simputukseen perheissä, harrastuksissa, töissä ja koulussa. Kehityksessä on varmasti hyvät ja huonot puolensa mutta ne eivät nollaudu siten että todetaan nuorison huonontuneen ja muistellaan ruotuväen aikoja.


 
Viimeksi muokattu:
Omalta osalta en näe simputusta nykypäivänä, kuin satunnaisten hölmöjen tekona. Huonoa on se, ettei uutisoinnissa aina nähdä oikeuden päätöksen jälkeen koko tapahtumaketjua, joka on johtanut epäasialliseen tekoon.
Ainakin reserviläinen hyväksyy kertausharjoituksessa kovan koulutuksen, kunhan se on perusteltua ja heiltä ei vaadita enempää mihin itse pystyy.
Tuon A2 joukon osalta täytyisi miettiä tarkkaan ne tehtävät missä heistä on hyötyä. Pelkään, että PV:llä on kohta käsissään porukkaa, jonka kouluttaminen on hyödytöntä ja voimavarojen tuhlausta. Viime kädessä kaikkien joukkojen tulee kyetä suojaamaan oma toimintansa sekä kyetä tehokkaaseen lähipuolustukseen.
Totean edelleen, ettei seuraavassa sodassa ole ns. selustaa vaan taisteluja käydään koko Suomen syvyydessä. Varmasti operatiiivisilla joukoilla on ns. etulinja, mutta venäläisessä taisteluajatuksessa taisteluja pitää käydä myös syvyydessä ja näin aiheuttaa sekaannusta.

Muokkaus: Muistan siltä ajalta, kun olin kouluttaja yhden kiusaamistapauksen, joka loppui heti kun siihen puututtiin. Asiasta tehtiin esitutkinta ja päätöksenä neljä kertaa ylimääräistä palvelusta kiusaajille. Yksikerta oli metrin halko käsisahalla kolmeen osaan kertaa 10 ja tämän jälkeen kirveellä jokainen kolmeen osaan. Lopuksi kaikki 90 klapia rautalangalla nipuksi. Oli helppo valvoa ja kaikkialle saman arvoinen rangaistus. Puut vääpeli poltti leirillä kenttäkeittimessä.
 
Viimeksi muokattu:
Omalta osalta en näe simputusta nykypäivänä, kuin satunnaisten hölmöjen tekona. Huonoa on se, ettei uutisoinnissa aina nähdä oikeuden päätöksen jälkeen koko tapahtumaketjua, joka on johtanut epäasialliseen tekoon.
Eikö esimiesten kuitenkin pidä älytä toimia laillisesti vaikka kuinka varushenkilö kaivaisi verta nenästään?

Ainakin reserviläinen hyväksyy kertausharjoituksessa kovan koulutuksen, kunhan se on perusteltua ja heiltä ei vaadita enempää mihin itse pystyy.
Tuon A2 joukon osalta täytyisi miettiä tarkkaan ne tehtävät missä heistä on hyötyä. Pelkään, että PV:llä on kohta käsissään porukkaa, jonka kouluttaminen on hyödytöntä ja voimavarojen tuhlausta. Viime kädessä kaikkien joukkojen tulee kyetä suojaamaan oma toimintansa sekä kyetä tehokkaaseen lähipuolustukseen.
Totean edelleen, ettei seuraavassa sodassa ole ns. selustaa vaan taisteluja käydään koko Suomen syvyydessä. Varmasti operatiiivisilla joukoilla on ns. etulinja, mutta venäläisessä taisteluajatuksessa taisteluja pitää käydä myös syvyydessä ja näin aiheuttaa sekaannusta.
Lisäisikö uudistus palvelukseen astuvien määrää? Eikö niitä A2:ten hommia nytkin hoida varusmiehet?

Varmaan pieniä ryhmiä, kuten diabeetikoita voisi astua palvelukseen, jotka nyt jäävät kruunun raakeiksi, koska heidän palvelusturvallisuudesta huolehtinut virkakyösti jäi eläkkeelle.
 
Eikö esimiesten kuitenkin pidä älytä toimia laillisesti vaikka kuinka varushenkilö kaivaisi verta nenästään?


Lisäisikö uudistus palvelukseen astuvien määrää? Eikö niitä A2:ten hommia nytkin hoida varusmiehet?

Varmaan pieniä ryhmiä, kuten diabeetikoita voisi astua palvelukseen, jotka nyt jäävät kruunun raakeiksi, koska heidän palvelusturvallisuudesta huolehtinut virkakyösti jäi eläkkeelle.
Varuskunnissa ei juuri ole enää komennusmiehiä, vähän palvelusaikana B-luokituksen saavat tekevät nuo komennusmiesten tehtävät. Jopa sotilaskeittäjät ovat nykypäivänä A-luokan taistelijoita toki heistä muodostettiin edellisen sodan aikana viimeinen reservi esim. komppanian sisäisiin vastahyökkäyksiin. Eli ei ole ns. A2 tehtäviä jäljellä, vai pitäisikö sanoa B-mies tehtäviä. Aikaisemmin esim. silmälasillinen mies oli A2-palveluskelpoisuusluokassa ja muuten terve.

Ps. esimies on myös ihminen ja usein mm. harjoituksissa väsynyt nukuttuaan sen max 4 h vuorokaudessa. Käytössä saattaa olla miljoonien laite, jota varusmies sitten kohtelee kuin paskaa, kun ei ole "penniäkään kiinni" eipä ihme, jos välillä maltti pettää. Tämä oli takana mm. Rovaniemen rikostuomiossa.
 
Varuskunnissa ei juuri ole enää komennusmiehiä, vähän palvelusaikana B-luokituksen saavat tekevät nuo komennusmiesten tehtävät. Jopa sotilaskeittäjät ovat nykypäivänä A-luokan taistelijoita toki heistä muodostettiin edellisen sodan aikana viimeinen reservi esim. komppanian sisäisiin vastahyökkäyksiin. Eli ei ole ns. A2 tehtäviä jäljellä, vai pitäisikö sanoa B-mies tehtäviä. Aikaisemmin esim. silmälasillinen mies oli A2-palveluskelpoisuusluokassa ja muuten terve.
Eikö sotilaskeittäjän homma olisi juurikin sopiva A2-miehelle? Luulisi diabeetikolle sopivan, kun ruokailurytmikin olisi helppo pitää säännöllisenä.
 
Eikö sotilaskeittäjän homma olisi juurikin sopiva A2-miehelle? Luulisi diabeetikolle sopivan, kun ruokailurytmikin olisi helppo pitää säännöllisenä.
Aikaisemmin heistä koulutettiin viestimiehiä AK-tason viestiasemille. Oikeasti keittäjän homma on todella raskasta ja nykyään koulutettavat pyritään valitsemaan sellaista kenellä on sopiva koulutus kuten suurtalouskokki.
 
Aikaisemmin heistä koulutettiin viestimiehiä AK-tason viestiasemille. Oikeasti keittäjän homma on todella raskasta ja nykyään koulutettavat pyritään valitsemaan sellaista kenellä on sopiva koulutus kuten suurtalouskokki.
No joo, kai sekin riippuu mitä ja ketä sinne A2:een lykätään. Hehän ovat jotakin enemmän kuin B-luokkaan kuuluvia. Liekö ajatuksena seuloa myös B:stä A2:een luokiteltavia vaiko vain jakaa A:ta kahteen luokkaan?

Itse kuvittelin, että A1 luokkaan valittavat olisivat tasalaatuisempaa ja ennen kaikkea pystyvämpää väkeä kuin nykyinen A-luokka. Alaraja siis nousisi.
 
Back
Top