Asevelvollisuuden pitää muuttua

No voi sen tietysti noinkin nähdä, tosin ei sitä hallia ole rakennettu sille jääkiekkoseuralle tai taitoluistelijalle.
Ja toisaalta jääkiekkoseura varmaankin järjestää toimintaa niin paljon kuin sen resurssit antavat myöten - vai oletko sitä mieltä että jääkiekkoseurassa toimivien, todennäköisesti pääosin ilman mitään korvausta toimivien pitäisi lisätä ilmaisen työn tekemistä koska kunta sattui rakentamaan jäähallin?
Seuratoiminnan pyörittäminen vaatii henkilöresursseja, eikä niitä synny yhtään lisää siitä että kunta rakentaa jäähallin.
Kuinka paljon sinä olet valmis antamaan vapaa-aikaasi ilman mitään korvausta siihen että saadaan nuorisolle ohjattua liikuntaa (koska armeijalle se olisi eduksi)?
En usko että kovinkaan paljoa - kuten en minäkään, eikä moni muukaan.

Olen samaa mieltä että liikkumattomuus on trendi, jolle on hankala tehdä vastavoimaa. Vapaa-ajan tottumukset on muuttuneet niin paljon, että arkiliikuntaa on hyvin vähän. Vaikka en itsekään ollut nuorena huippu urheilija, niin arkipäivänä tuli helposti ajettua se 15-17 km. fillarilla että pääsi kouluun, kavereille ja harrastuksiin.

Osittain tuo jääkiekko esimerkki on pieni provo. Näitä paikkoja kun rakennetaan verovaroilla. Mutta vuorot menee seuroille, vaikka niiden edustusjoukkueet pärjäisi kuinka huonosti. Samoin kuin koulujen salivuorot. Tässä juuri seuraan kun paikkakunnan kamppailuseuralle ei meinaa löytyä uusia tiloja. Kun edellinen treenipaikkana oleva koulu puretaan.

Kuntoliikuntavuoroja ei oikein ole. Toki itsekkin mietin tulisiko nuoret niihin vaikka niitä olisi tarjolla.

No liikunnan puolella en oikein tee vapaaehtoishommia. Muuten menee vapaaehtoistyössä aikaa melkein työpäivä per viikko. Sieltä on tullut sitten reservi auta ja upseeria vuosikymmenet. Kai sekin menee isänmaan hyväksi tehdyksi työksi
 
Siitä sitten arvioimaan kunkin komitean jäsenen tuottama lisäarvo kokoonpanon tehtävälle.
Itse pyörittelen eniten päätäni RKP:n edustajalle.

Parlamentaarisen komitean asettaminen selvittämään yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä
Parlamentaarisen komitean asettaminen toimikaudeksi 5.3.2020 - 31.10.2021 TEHTÄVÄ: Parlamentaarisen komitean tehtävänä on pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaisesti selvittää yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä. Tavoitteena on korkean maanpuolustustahdon ylläpitäminen ja kansalaisten yhdenvertaisuuden vahvistaminen.
KOKOONPANO: Puheenjohtaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä kansanedustaja Ilkka Kanerva Varapuheenjohtaja
Keskustan eduskuntaryhmä kansanedustaja Joonas Könttä Jäsenet ja varajäsenet
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Tuula Väätäinen Varajäsen: kansanedustaja Mika Kari
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Jari Ronkainen Varajäsen: kansanedustaja Tom Packalén
Kokoomuksen eduskuntaryhmä Varajäsen: kansanedustaja Heikki Vestman Keskustan eduskuntaryhmä Varajäsen: kansanedustaja Mikko Kärnä
Vihreä eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Hanna Holopainen Varajäsen: kansanedustaja Atte Harjanne
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Jari Myllykoski Varajäsen: kansanedustaja Veronika Honkasalo
Ruotsalainen eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Eva Biaudet Varajäsen: kansanedustaja Anders Adlercreutz
Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Päivi Räsänen Varajäsen: kansanedustaja Peter Östman
Liike Nyt –eduskuntaryhmä Jäsen: kansanedustaja Harry Harkimo
Pysyvät virkamiesasiantuntijat: ylitarkastaja Merja Hilpinen opetus- ja kulttuuriministeriö yksikön päällikkö Antti Lehtisalo puolustusministeriö osastopäällikkö Antti Neimala työ- ja elinkeinoministeriö budjettineuvos Petri Syrjänen valtiovarainministeriö eversti Hannu Kärhä Rajavartiolaitoksen esikunta eversti Jukka Nurmi pääesikunta.
https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f806827ab
 
Tavoitteena on ........... kansalaisten yhdenvertaisuuden vahvistaminen.
Sanokaas nuoremmat, miten tämä temppu tehdään tilanteessa, jossa on varmaa ettei rahoitusta tule lisää? Eikä velvollisuuksien lisääminenkään ole nykyhallituksen kannattajien prioriteettilistalla keskustaa lukuunottamatta. Kun kuitenkin on tosiasia, etteivät kansalaiset ole yhdenvertaisia sillä miehillä on asevelvollisuus ja naisilla ei.

Onko ainoa ajateltavissa oleva ratkaisu palveluksen muuttaminen vapaaehtoiseksi? Lentokoneiden huollon aputehtäviin sekä laivoihin kyllä halukkaita riittää jatkossakin. Eli pitäisikö tässä alkaa toivoa hallituksen kaatumista ennen komitean määräajan päättymistä.
 

Keskisuomalainen: 18 varusmiestä ja kolme ammattisotilasta saanut syytteen pahoinpitelystä
Esitutkinnan mukaan syytteen saaneet varusmiehet kylmettivät kahdeksaa varusmiestä tahallaan niin, että osa näistä sai lääkärikäyntiä vaativia vammoja.

Rikokset tapahtuivat Ilmavoimien harjoituksessa Jämsän Hallissa. Patsas hallissa.


Rikokset tapahtuivat Ilmavoimien harjoituksessa Jämsän Hallissa. Patsas hallissa. Kuva: Juha Sorri
STT-HS
Julkaistu: 17:27, Päivitetty 18:06

Kolme ammattisotilasta ja 18 varusmiestä on saanut syytteen pahoinpitelystä ja palvelusrikoksesta, kertoi Keskisuomalainen torstaina. Epäillyt rikokset tapahtuivat Ilmavoimien harjoituksessa Jämsän Hallissa marraskuussa 2018.
HS kertoi tapauksesta joulukuussa 2018. Tuolloin kerrottiin, että pääesikunta sai tiedon epäillyistä rikoksista Porin prikaatista ja Ilmasotakoulusta. Tutkintapyynnön tekivät toimivaltaiset kurinpitoesimiehet eli Porin prikaatin komentaja ja Ilmasotakoulun johtaja.

Nyt syytteisiin johtaneen esitutkinnan mukaan kahdeksaa varusmiestä oli kylmetetty tahallaan joukkokoulutuskauden päättöharjoituksessa, jossa Ilmasotakoulun varusmiehet ottivat kiinni ja kuulustelivat Porin prikaatin varusmiehiä.

Porin prikaatin varusmiehiä oli riisutettu ja pidetty pitkään lumihangessa pakkaskelillä. Osa varusmiehistä oli lisäksi joutunut oleskelemaan lyhyitä aikoja avannossa kengittä. Kylmettämisellä oli haluttu tehostaa kuulusteluja.

Osa varusmiehistä altistui kylmälle niin, että heidän saamansa lievät vammat vaativat lääkärikäyntiä, lehti kertoo.

************


Mikä Ilmavoimia oikein vaivaa?
 
En kyllä tiedä miksi huonokuntoisia pitäisi käsitellä huonokuntoisina, eikä yrittää saada heitä parempikuntoisiksi. Sillä kunnolla kun on monta muutakin asiaa kuin marssikestävyys. Esimerkkinä vaikka stressinkestävyys, sekin kun sujuu hyväkuntoiselta paremmin. Huhun mukaan kriisitilanteissa voi olla vähän stressiä, vaikkapa oman kotijoukon pärjäämisen kanssa, saati huoli omasta touhusta...

Sitten on se ihan ei-niin-pikkuseikka, eli miten ne varuspalveluksen läpikäyneet saadaan kertaamaan. Tuosta on ihan tarpeeksi omakohtaisia kokemuksia ja loput mitä jo tiesin tulivat kantahenkilökunnalta. Eli kun se henkilö on koulutettu, yleensä muuksi kuin Jakke Jääkäriksi, hän menee korkeakouluun ja töihin, eikä häntä enää nappaa jokin kertaus... tuo on ollut ongelma jo pitkään.
 
En kyllä tiedä miksi huonokuntoisia pitäisi käsitellä huonokuntoisina, eikä yrittää saada heitä parempikuntoisiksi. Sillä kunnolla kun on monta muutakin asiaa kuin marssikestävyys. Esimerkkinä vaikka stressinkestävyys, sekin kun sujuu hyväkuntoiselta paremmin. Huhun mukaan kriisitilanteissa voi olla vähän stressiä, vaikkapa oman kotijoukon pärjäämisen kanssa, saati huoli omasta touhusta...

Sitten on se ihan ei-niin-pikkuseikka, eli miten ne varuspalveluksen läpikäyneet saadaan kertaamaan. Tuosta on ihan tarpeeksi omakohtaisia kokemuksia ja loput mitä jo tiesin tulivat kantahenkilökunnalta. Eli kun se henkilö on koulutettu, yleensä muuksi kuin Jakke Jääkäriksi, hän menee korkeakouluun ja töihin, eikä häntä enää nappaa jokin kertaus... tuo on ollut ongelma jo pitkään.

Itse muistan kun ammattikorkeakoulu aikana oli muutama saman saapumiserän kaveri Sodankylästä. Ne kävi kertaamassa joka kesäloma. Ja elämäntilaanteeseen olisi sopinut melkein kaikille, että olisimme kerranneet 5 vuoden päästä kotiuttamisesta. Silloin oli juuri AMK-opinnot käytännössä kasassa kaikilla. Ja hetki ennen työelämää olisi ollut elämäntilanteeseen hyvä sauma.
 
Mitä tarkoitat tällä?
Täältä parin sivun takaa huutelen tähän sitä, että maakuntajoukkojen markkinointi on aika paskaa. Käytännössähän parhaimman laatuinen vapaaehtoinen reserviläinen olisi sellainen alle 30 vuotias, varusmiespalveluksen vähän aikaa sitten käynyt, kaveri. Tällaisilla ressuilla täytettynä maakuntajoukot olisivat valmiusyksiköiden kanssa se paras tapa vastata siihen ensi-iskuun, sekä toimisivat tehokkaana ykkös ja kakkosportaana jo siinä vaiheessa kun muille perustettaville joukoille aletaan vasta jakaa tavaroita.

Tällaisillä nuorilla kaiffareilla on kuitenkin käytännössä aina sijoitukset plakkarissa omassa aselajissa ja motivoituneimmat ovat ali- ja reservinupseereita. Yritä siinä sitten saada 24 vuotias panssarijääkärialiupseeri tai joukkueenjohtaja vaihtamaan sodanajan sijoituksensa "maavoimien keihäänkärjestä" paikallisjoukkojen kevyeen jalkaväkeen, jossa ei saa edes ukkoja johdettavakseen. Todennäköisesti mediaseksikkäämmin "ensilähdön" joukoiksi profiloiduille Maakeille, joihin kuuluisi myös niitä keihäänkärjen yksiköitä, olisi enemmän hakijoita. Johtajia olisi todennäköisesti silti liikaa, mutta ainakaan aktiivinen reserviläistoiminta ei olisi automaattisesti vaunun ja maiharien vaihtamista kumisaappaisiin.


Toki nuorilla on myös aika kiire siinä asevelvollisuuden jälkeen, mutta mielekkäälle hommalle löytyy kyllä aikaa.
Nimim. En edes panssarijääkäri.
 
Kunnolle voisi tehdä sen että lukioon ja amikseen lisää liikunnan kursseja. Meilläkin oli amiksessa kai muutama tunti liikuntaa 3 vuoden aikana.

Asenteelle on hankala tehdä. Osa ei siedä pakkoa. Osa pelkää että heille nauretaan kun kunto ja kyvyt loppuu. Jne.

Koululiikunta on kyllä paskin tapa motivoida yhtään ketään liikkumaan ja tiedän henkilökohtaisesti monia henkilöitä joille se koululiikunta ja sen pakollisuus on tehnyt ikuiset traumat liikuntaa kohtaan ihan yleisestikin. Käytännössä koululiikunta on kivaa ja hyödyllistä niille jotka jo valmiiksi tykkäävät liikunnasta ja ihan perseestä sitten kaikille muille. Lukiossakin on jo sen verran kursseja (ja yliopistojen pääsykoeuudistuksen jälkeen sen verran paljon stressiä kurssivalinnoista ja ylioppilaskirjoituksista), että parin liikunnan lisäkurssin tunkeminen sinne jonnekin vaikuttaa kyllä vähän vaikealta tehtävältä.
 
mutta ainakaan aktiivinen reserviläistoiminta ei olisi automaattisesti vaunun ja maiharien vaihtamista kumisaappaisiin.

No minne sitten pitää sijoittaa -wanhemman kaartin- vapaaehtoisuusvolyymi? Sinne nuorten sekaan vai....mihin tehtäviin? Ja jos keksitään -metiasexikäs- tapa houkutella nuorta väkeä sankoin määrin Maakkeihin, niin miten siihen huutoon vastataan, koska raha? Aivan. Ei se panssarivänrikki ehkä jaksa innostua määräänsä enempää, jos tarjolla on -metiasexikkäässä- touhussa kumisaappaat ja viikonlopun marssiharjoitukset.

Meillä täällä saitilla on paljon osallistujia, joita on ajanut reservitoimintaan jonkinlainen aatteellinen mp-aktiivisuus. MUTTA saitin osallistujat eivät ole läpileikkaus tai pieni kuva reserviläisten sankasta pääosasta.
 
Täältä parin sivun takaa huutelen tähän sitä, että maakuntajoukkojen markkinointi on aika paskaa. Käytännössähän parhaimman laatuinen vapaaehtoinen reserviläinen olisi sellainen alle 30 vuotias, varusmiespalveluksen vähän aikaa sitten käynyt, kaveri. Tällaisilla ressuilla täytettynä maakuntajoukot olisivat valmiusyksiköiden kanssa se paras tapa vastata siihen ensi-iskuun, sekä toimisivat tehokkaana ykkös ja kakkosportaana jo siinä vaiheessa kun muille perustettaville joukoille aletaan vasta jakaa tavaroita.

Tällaisillä nuorilla kaiffareilla on kuitenkin käytännössä aina sijoitukset plakkarissa omassa aselajissa ja motivoituneimmat ovat ali- ja reservinupseereita. Yritä siinä sitten saada 24 vuotias panssarijääkärialiupseeri tai joukkueenjohtaja vaihtamaan sodanajan sijoituksensa "maavoimien keihäänkärjestä" paikallisjoukkojen kevyeen jalkaväkeen, jossa ei saa edes ukkoja johdettavakseen. Todennäköisesti mediaseksikkäämmin "ensilähdön" joukoiksi profiloiduille Maakeille, joihin kuuluisi myös niitä keihäänkärjen yksiköitä, olisi enemmän hakijoita. Johtajia olisi todennäköisesti silti liikaa, mutta ainakaan aktiivinen reserviläistoiminta ei olisi automaattisesti vaunun ja maiharien vaihtamista kumisaappaisiin.


Toki nuorilla on myös aika kiire siinä asevelvollisuuden jälkeen, mutta mielekkäälle hommalle löytyy kyllä aikaa.
Nimim. En edes panssarijääkäri.
Mielestäni tässä ollaan asian ytimessä MAAKK:ien osalta.
Tänä päivänä MAAKK:t ovat aivan ensilähdön joukkoja ja niiden tehtäväkirjo on melko laaja, mutta kaikille tehtävätyypeille on yhteistä se että ne ovat vaativia tehtäviä.
MAAKK:ien "julkisuuskuva" nuorten reserviläisten keskuudessa on kuitenkin kaikkea muuta kuin vaativien tehtävien ensilähdön joukko - jolloin halukkuuksia liittyä joukkoon ei tietenkään ole, kun vaihtoehto voi hyvin olla se panssarijääkärikomppania.
Ymmärrän senkin että sitä panssarijääkärikersanttia ei kiehdo olla MAAKK:ssa partionjohtaja tai panssarijääkärivänrikistä tuntuu vähemmän kiinnostavalta olla ryhmänjohtaja. Tämä on kuitenkin mielestäni virheellinen ajatusmalli. Sopisi hetken uhrata ajatuksia sille, onko maanpuolustuksessa tärkeintä se että kukin joukko on mahdollisimman tehokas, vai se että yksilöt saavat nyt vaikka tässä tapauksessa "leikkiä sotaherraa"?
Omasta puolestani ammun sodassa vaikka tarkkuuskiväärillä partion jäsenenä vaikka koulutukseni ja kokemukseni perusteella todennäköisesti kykenen johtamaan taisteluosaston taistelua.
Mielestäni aivan liian moni reserviläinen takertuu aivan liikaa siihen että kun minä olen vänrikki niin minun täytyy saada vähintään joukkue ja jos en saa niin....mökötän ja loukkaannun.
Tarkoitan sitä että olisi hyvä uhrata ajatus tai pari sille että olisiko sellainen MAAKK tavanomaista MAAKK:aa tehokkaampi jossa koko miehistö olisi panssarijääkärikersantteja??
Tehoa ja suorituskykyä kai pitäisi hakea - kaikki muu on lopulta toisarvoista.
 
Sopisi hetken uhrata ajatuksia sille, onko maanpuolustuksessa tärkeintä se että kukin joukko on mahdollisimman tehokas, vai se että yksilöt saavat nyt vaikka tässä tapauksessa "leikkiä sotaherraa"?
Omasta puolestani ammun sodassa vaikka tarkkuuskiväärillä partion jäsenenä vaikka koulutukseni ja kokemukseni perusteella todennäköisesti kykenen johtamaan taisteluosaston taistelua.

Minäkin voisin aivan hyvin vaikka keittää kahvia sille taisteluosaston komentajalle, vaikka olisinkin joskus muinoin harjoitellut patteriupseerin tehtäviä. Todennäköisesti kahvinkeitto sujuisi vieläpä hyvällä rutiinilla... ;)
 
Koululiikunta on kyllä paskin tapa motivoida yhtään ketään liikkumaan ja tiedän henkilökohtaisesti monia henkilöitä joille se koululiikunta ja sen pakollisuus on tehnyt ikuiset traumat liikuntaa kohtaan ihan yleisestikin. Käytännössä koululiikunta on kivaa ja hyödyllistä niille jotka jo valmiiksi tykkäävät liikunnasta ja ihan perseestä sitten kaikille muille. Lukiossakin on jo sen verran kursseja (ja yliopistojen pääsykoeuudistuksen jälkeen sen verran paljon stressiä kurssivalinnoista ja ylioppilaskirjoituksista), että parin liikunnan lisäkurssin tunkeminen sinne jonnekin vaikuttaa kyllä vähän vaikealta tehtävältä.

Kansanterveyden kannalta olisi kova asia, että peruskouluissa ja toisella asteella pitäisi liikkua kolme kertaa viikossa.
 
Minäkin voisin aivan hyvin vaikka keittää kahvia sille taisteluosaston komentajalle, vaikka olisinkin joskus muinoin harjoitellut patteriupseerin tehtäviä. Todennäköisesti kahvinkeitto sujuisi vieläpä hyvällä rutiinilla... ;)
Yksi loppusota menikin rattoisasti pannukahvia keitellessä sotilasmestarille ja ylivääpelille, ei kuitenkaan kuulunut koulutushaarani kuvioihin. Kiva oli kuunnella ukkojen horinoita kuitenkin
 
Back
Top