Miksi Helen rakentaa aurinkovoimaa? Yhtiön omin sanoin:
Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 20 % ja lisätä uusiutuvan energian osuutta 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Rakennamme aurinkovoimaa täyttääksemme tavoitteemme ja koska aurinkoenergialle on selvää kysyntää asiakkaidemme keskuudessa.
Vapaat paneelit on merkitty poliittisen vakaumuksen
osoittamalla värillä. Kuplan keskeltä niitä ei enää ole saatavilla.
Nonniin, lähdetäänpä laskemaan asioita. Helenin asiakas siis saa vuokrata oman aurinkopaneelin kuukausihintaan 4,40 euroa. Sillä saa nimellisteholtaan 285 watin paneelin, jonka Helenin mukaan odotetaan tuottavan sähköä noin 230 kilowattituntia (kWh) vuodessa. Helen lupaa hyvittää aurinkopaneelin tuoton vuokraajan sähkölaskussa sähkön pörssihinnan mukaan. Tuo pörssihinta on vaihdellut tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana välillä 3,4 - 2,6 senttiä kWh:lta. Otetaan keskihinnaksi 3 s/kWh, jotta saamme pidettyä laskutoimitukset yksinkertaisina.
Vuokraaja siis maksaa paneelistaan vuokraa 12 * 4,4 euroa = 52,80 euroa vuodessa ja saa ostamansa sähkön hinnan kompensaationa paneelin laskennallisen tuoton (230 kWh), jonka pörssiarvo on 230 * 0,03 euroa = 6,90 euroa. Keskimääräinen kuukausittainen kompensaatio on siis 6,9 / 12 = 0,57 euroa. Jos vuokra on kuukaudessa 4,40 euroa, on aurinkosähkötuottajan voitto 0,57 - 4,40 = -3,83 euroa. Vuodessa voitto on tietysti 12-kertainen, eli huikeat -45,90 euroa. Näin on vihreässä kuplassa todistettu markkinaehtoisesti, että
- aurinkopaneelien hinnat ovat merkittävästi laskeneet, joten
- aurinkovoimasta on tullut kilpailukykyistä, ja
- uusiutuva energia on valmis valtaamaan Suomen energiamarkkinat vihreästä kuplasta alkaen.
Ei mutta heeeeetkinen! Mitä tuo miinusmerkki voiton edessä tekee? Pahus sentään - tuo diilihän meneekin tappiolle! Valitettavasti näin tosiaan on.
Noilla ehdoilla Helenin aurinkovoimatuottajaksi kannattaisi ryhtyä vasta sitten, jos sähkön pörssihinta nousisi yli 23 sentin per kWh - siis lähes 8-kertaiseksi nykyiseen verrattuna. Olen jokseenkin varma, että lähimpien vuosien aikana näin ei tapahdu. Ainakin toivon niin, sillä moinen korotus nostaisi pelkästään omaa vuosittaista energialaskuani (sähkölämmitteinen rivitalohuoneisto) noin 10 000 eurolla.