Avaruus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Juke
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Jatketaanpa vielä, uusimmassa Sotilasaikakauslehdessä oli asiallinen juttu sotilassatelliittien käyttömahdollisuuksista myös Suomen osalta. Joskin jäin pohtimaan esitetyn tutkasatelliittien resoluution (n. 20cm) tarvetta, maalittamiseen riittänee pienempikin resoluutio kun tutkakuvan tietoa voi yhdistellä muihin lähteisiin. Tarkempi resoluutio kun tarkoittaa käytännössä pienempää kuvausaluetta ja tätä kautta taajempaa päivitystahtia tai suurempaa satelliittien tarvetta.
 
En muista onko tämä ollut esillä...

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli...antamisjarjestelmaan-liittyvasta-yhteistyosta

Suomen ja Italian puolustusministeriöt allekirjoittivat puitesopimuksen Cosmo-Skymed Second Generation satelliittikuvantamisjärjestelmään liittyvän yhteistyön käynnistämisestä. Sopimuksen allekirjoittivat kansliapäällikkö Jukka Juusti ja Italian puolustusministeriön apulaispuolustusministeri kenraali Carlo Magrassi.

Allekirjoitetulla sopimuksella sovitaan Cosmo-Skymed Second Generation satelliittikuvantamisjärjestelmän käyttämisen suuntaviivoista ja projektin edistämisestä. Yhteistyöllä pyritään myös edistämään Suomen ja Italian puolustushallintojen välistä puolustusmateriaalialan yhteistyötä.

Maiden puolustushallinnot ovat jo tehneet yhteistyötä vastaavan kuvantamisjärjestelmän ensimmäisen sukupolven versiolla ja nyt tehdyllä sopimuksella pyritään tekemään tarvittavat järjestelyt uuden ja päivitetyn järjestelmän käyttämiseksi. Tarkemmista teknisistä ja kaupallisista seikoista tullaan tekemään erillisiä projektisopimuksia.
 

Ok, tarkoitat, että vaaditaan spotlight-moodi tuon resoluution saavuttamiseen? Voi olla. Se on kieltämättä jo aika tiukka reso.

Voidaan esim. käyttää kuitenkin myös sliding spotlight -moodia.

Olettaisin lisäksi, että AESA-tutkat ovat tuoneet aika paljon joustavuutta kuvantamismoodeihin, koska keilaa pystytään muokkaamaan erittäin nopeasti ja monipuolisesti.

1529994193635.jpeg
 
Satelliittien omistaja voi muuttaa kiertorataa, ja tuomalla lähämmäs tutkittavaa kappaletta, resoluutiota voidaan parantaa. Näin on esim tehty Dawn luotaimen kanssa sen tutkiessa TVstä tuttua Ceres planetoidia.
 
Sabotaasi vai japanilaisten kädetys?

Japanilaisen avaruusmatkailuun keskittyneen yrityksen raketti putosi ja räjähti vain sekunteja laukaisun jälkeen.

Interstellar Technologies -yrityksen valmistaman MOMO-2-raketin oli tarkoitus nousta lauantaina 100 kilometriä avaruuteen. Toisin kuitenkin kävi, sillä raketti putosi ennenaikaisesti ja räjähti aiheuttaen suuren liekkimeren.

Japanilaismedian mukaan kukaan ei loukkaantunut.

Raketti laukaistiin Japanin Hokkaidon saarella. Se oli 10 metriä korkea ja painoi 1 150 kiloa.

Viime heinäkuussa yrityksen aiempi raketti MOMO-1 saavutti 20 kilometrin korkeuden ennen kuin sen moottorit pysähtyivät. MOMO-1 päätyi valtamereen.
https://yle.fi/uutiset/3-10283360
 
Ihan ei putkeen mennyt kun moottori sammui heti

Se tässä mietityttää. Kädettikö japanilaiset kun antoivat raketin seisoa paikallaan täytön jälkeen, oliko joko käpälöinyt sitä vai yrittivätkö he uutta teknologiaa ja se ei ollut kehityksen kannalta sopivassa pisteessä? Tiedän että SpaceX tuli samanlaisia tapauksia, aivan kuten Nasalla aikoinaan, mutta tieteen ollessa melko hyvin hallussa ei pitäisi tulla näitä pakkeja. Ensimmäisellä laukaisullahan he saavuttivat 20 km, nyt 20m.
 

Nasa have said observations from their Hubble Space Telescope have confirmed the interstellar object, Oumuamua, has had an “unexpected boost in speed and shift in trajectory as it passes through the inner solar system.”

Marco Micheli of ESA’s (European Space Agency) Space Situational Awareness Near-Earth Object Coordination Centre in Italy said: “Our high-precision measurements of ′Oumuamua’s position revealed that there was something affecting its motion other than the gravitational forces of the Sun and planets.”

The boost has left scientists scratching their head as to what could be causing the increase in speed, but early analysis shows some theories.
https://www.standard.co.uk/news/int...leaving-nasa-scientists-baffled-a3875736.html


Aliens.jpg


Eikö tämä ole juuri se tapa millä SciFi kirjoittajat ovat povanneet kontaktin tapahtuvan? Aurinkokuntaan tulee tuntematon objekti joka yllättäen sitten vaihtaa nopeutta ja kiertorata kulmaa.
 
Interstellar Technologies President Takahiro Inagawa told reporters that Momo-2 lost thrust 4 seconds after liftoff and that a glitch with the rocket's main engine was likely to blame, according to The Japan Times. The rocket was originally scheduled to launch in April, but the mission was delayed when engineers discovered a nitrogen leak.

"We have never seen a failure like this," Takafumi Horie, founder of Interstellar Technologies, told reporters, according to the Japanese newspaper The Asahi Shimbun. "We are thinking about what we can do to maintain some tie to the next step even as the future remains barely visible."
https://www.space.com/41056-japan-p...er&utm_medium=email&utm_campaign=20180703-sdc
 
Venäjän avaruusohjelmaa uhkaa syvä kaamos

These are not the best of times for the Russian space industry. Due to budgetary reasons, Roscosmos has reduced the number of cosmonauts on the International Space Station from three to two. Because of technical problems with its rockets and cost pressure from SpaceX, the country's once-lucrative commercial launch industry is fading. And soon, conditions may worsen.

As soon as next year, the United States plans to stop paying hundreds of millions of dollars a year to Russia for Soyuz seats, because it is developing its own transport to the space station. And the European Space Agency has signaled that it will stop launching Russian Soyuz rockets from its French Guiana-based spaceport in the early 2020s.

Russian space editor Andrei Borisov has captured the fading zeitgeist of the Russian space program in a lengthy article on the new leader of Roscosmos, Dmitry Rogozin, and the changes he has proposed. "The 'Russian Space' Rogozin is trying to create reminds one of the Dark Ages in Europe," Borisov writes on Lenta.Ru, where he serves as editor of science and technology. "In it, there is no place for modernization, there is only the mission of survival."
https://arstechnica.com/science/2018/07/russian-editor-our-space-program-is-entering-the-dark-ages/
 
Jep. Amerikkalaisten riippuvuus Sojuzin käyttöön tulee vähenemään tulevaisuudessa. Venäläiset joutuvat myös kilpailemaan satelliittilaukaisuista NASA:n, ESA:n ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

No ehkä ainoa hyvä asia on että Kiina aikoo tehdä paljon yhteistyötä heidän kanssa. Ehkä he huolivat Intian jossain välissä tähän pumppuun kanssa.
 
Venäjällä oli tosiaan vahva ote kaupallisissa laukaisuissa ja ilmeisesti Proton-M olisi edelleen jossain määrin kilpailukykyinen hinnan sekä ylävaiheen ominaisuuksien takia. Mutta itse onnistuivat tuonkin sössimään surkealla laadunvalvonnalla, kun joku vuosi sitten todella moni Proton-laukaisu epäonnistui syystä tai toisesta. Näyttävin oli tietysti tämä tapaus jossa pari sensoria oli asennettu väärin päin. Kyseinen asennustapa on vaatinut vasaraa tms että ne sopivat paikalleen. Nykyään tilauskirja on käytännössä tyhjä.


 
Jeltsinin hallinto ilmoitti aikoinaan että avaruusohjelmaan ei investoida kopeekan latiakaan, vaan sen täytyy tuottaa valtiolle rahaa. Seurauksena kaikki "tuottamaton toiminta" loppui, kuten esimerkiksi henkilöstön koulutus pl. se mitä rahoitettiin ulkomaiden tuella lähinnä ISS:ään liittyen. Venäjän avaruusohjelmassa kaikki kuitenkin sujui niin kauan kuin vanhat kokeneet NL:n aikaiset insinöörit ja teknikot olivat puikoissa. Näillä porukoilla oli kirjoissa niin järkyttävä määrä laukaisuja että joku SpaceX on hyttysen ininää siihen verrattuna. 2010-luvulla tämä porukka on pikkuhiljaa jäänyt eläkkeelle tai kuollut eikä uudemmalla polvella ole saman tason koulutusta tai rutiinia.

Joku voisi tietysti pitää tuota varoittavana esimerkkinä joka olisi myös Suomeen sovellettavissa.
 
Back
Top