UutisetUlkomaat
Tutkija yllättyi vain yhdestä asiasta Biden-Putin-tapaamisessa: ”Tämä on se, mihin Putin on pyrkinyt”
Tänään klo 14:44
Tutkija kiittelee Bidenin inhorealistista suhtautumista vastapariinsa.
- Tutkija Jani Kokon mukaan Bidenin ja Putinin keskiviikon tapaaminen meni hyvin, ainakin jos sitä vertaa aiempaan Trump-Putin-tapaamiseen.
- Hänen mukaansa Biden suhtautui vastapariinsa pragmaattisesti, eikä odottanut tapaamiselta liikoja. Putinin asema kuitenkin vahvistui tapaamisen myötä.
- Neuvotteluista huolimatta Ukrainaan ja Valko-Venäjään liittyvät seikat pysynevät ennallaan.
Bidenin ja Putinin kättelyn kuvattuna Genevessä.
Yhdysvaltain presidentti
Joe Bidenin ja Venäjän presidentti
Vladimir Putinin ovat jo ehtineet palata Genevestä takaisin kotimaihinsa.
LUE MYÖS
Putinin mukaan Navalnyi tiesi seuraukset palatessaan Venäjälle, ”tyytyväinen” Bidenin selitykseen tappaja-kommentista – näin odotettu huippukokous sujui
Keskustelu huippukokouksen ympärillä kuitenkin jatkuu, vaikka siinä ei sinänsä suurempia yllätyksiä nähtykään.
Tutkija
Jani Kokko toteaa kohtaamisen sujuneen periaatteessa hyvin, ainakin jos sitä vertaa neljän vuoden takaiseen huippukokoukseen, jossa presidentti
Donald Trump kohtasi Putinin Helsingissä.
Hän mainitsee tavan, jolla Biden lähestyi Venäjän presidenttiä sekä ennen tapaamista että sen jälkeen.
– Hän oli pragmaattinen. Hänellä oli inhorealistinen kuva Venäjän presidentistä tavoitteineen sekä toimintansa puolesta, eikä hän siksi yrittänyt liikoja, Kokko sanoo.
Jo ennen tapaamista molempien osapuolten puheista kävi selväksi, että päätavoitteena on maiden välisten suhteiden vakauttaminen.
Kokon mukaan näin myös tapahtui, ja pieniä konkreettisia edistysaskeleita otettiin.
– Moskovasta ja Washingtonista vedetyt suurlähettiläät palautetaan takaisin. Myös Bidenin viidellä vuodella jatkamasta START-sopimuksesta saatiin positiivisia signaaleja, hän sanoo.
Kokko kertoo yllättyneensä ainoastaan yhdestä tapaamiseen liittyvästä seikasta, nimittäin siitä, että neuvottelu ylipäätään pystyttiin järjestämään.
– Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat heikentyneet viimeisten vuosien aikana hyvin paljon. Neuvottelujen kannattavuudesta käytiin keskustelua Yhdysvalloissa, sillä Putin tuli paikalle etulyöntiasemasta, Kokko sanoo.
Takaisin neuvottelupöytiin
Putinille neuvotteluiden arvo siis näyttäytyy hänen oman asemansa paranemisena.
– Tämä on se, mihin Putin on oman valtakautensa aikana pyrkinyt. Hän haluaa, että Venäjä nousee kaoottisen etsikkoaikansa jälleen Neuvostoliiton kaltaiseksi suurvallaksi, joka taas keskustelee Yhdysvaltain kanssa samoissa pöydissä, Kokko sanoo.
Tapaamisen jälkeen Biden ja Putin järjestivät omat lehdistötilaisuudet. Sen vuoksi presidenttien välistä dynamiikkaa oli mahdoton analysoida.
– Emme voineet nähdä, kuinka Biden olisi ottanut kantaa
Aleksei Navalnyin tilanteeseen, poliittisiin vankeihin tai Venäjän demokratian kehitykseen. Se olisi osoittanut, mihin Yhdysvallat on sitoutunut, kun Putin olisi kuunnellut vieressä ja näyttänyt sitten Venäjän näkemyksen, Kokko sanoo.
Mitä seuraavaksi tapahtuu? Ei todennäköisesti mitään, arvioi Kokko.
– Vaikka diplomaattisia suhteita saatiin vahvistettua, Ukrainaan, Valko-Venäjään, Syyriaan sekä Iraniin liittyvät suuret kysymykset pysyvät samalla linjalla, hän päättää.
Biden ja Putin kuvattiin yhdessä ainoastaan ennen neuvottelujen alkua. EPA
PAULA KOSKI
[email protected]