Olisi mielenkiintoista miten Amerikan mahtava tiedustelukoneisto tekee ja suhtautuu asialle.
Jos ajattelee ulkopoliittisia aspekteja, mielenosoitukset ovat esimerkiksi Venäjällä sekä vallalle että liberaalille oppositiolle osoitus Amerikan heikkoudesta. Eivät Navalnyin porukat mitään BLM-marsseja järjestäneet. Navalnyi on patriootti, vaikka novitsokia saikin, kun ei nykyrosvojen kelkkaan lähde. Hän haluaa toisenlaisen mutta varmasti vahvan Venäjän.
Liberaali oppositio järjesti, ei rasiminvastaista liikettä, vaan ihan omansa,
Russian Live Matter -liikkeen...
Mutta asiaan. Venäjä hyödyntää Yhdysvaltojen levottomuuksia ja on entistä taitavampi. Jaroslaw Martyniuk on diplomaatti ja eläkkeellä oleva tutkija. Hänen kirjoituksensa The Ukrainian Weekly -lehdessä tekee kansantajuisen esityksen siitä, mitä varmasti tiedustelu tonkii mutta mitä seikkaa Trump ei varmasti anna pöyhiä.
Venäjä käyttää molempia aisoja, mutta pääasiassa trollaa ja kiihottaa Antifaa.
Suurimman osan vahingoista Yhdysvallat aiheuttaa itse, mutta osassa härkkivät Venäjä (ja Kiina) ja nimenomaan Antifan kautta. Yhteys Antifan ja Venäjän välillä on hyvin naamioitu. Antifan ja Venäjän tavoitteet ovat käytännöllisesti katsoen erottamattomat: kylvää sekasortoa ja kaaosta demokratian pilkkaamiseksi ja Yhdysvaltojen hallituksen kaatamiseksi.
Syyt tavoitteiden takana poikkeavat toisistaan. Antifa uskoo, että Amerikka on fasistinen valtio ja kyseenalaistaa sen olemassaolon laillisuuden. Venäjän johtajat puolestaan pitävät Yhdysvaltoja Venäjän eksistentiaalisena vihollisena. Molemmat pyrkivät sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa heikentämään vakautta ja oikeusvaltiota ja hävittämään liberaalin kapitalistisen järjestyksen.
Termillä "Antifa" on vetovoimaa ns. aloittelijoille, ja siksi massoja on helppo manipuloida. Liikkeen ytimessä se on ekstremistinen uusmarxistinen kommunisti-anarkistiliike, joka kannattaa nimenomaan kapitalistisen järjestelmän kaatamista ja kansainvälisessä versiossa Amerikan tuhoamista, koska se on rasistinen, seksistinen, homofobinen, muukalaisvihamielinen kulttuuri, joka ei ole olemassaolon arvoinen.
Lisäksi liike pitää fasisteina käytännössä kaikkea konservatiivisia arvoja omaavia ihmisiä. Suvaitsevaisuutta vastakkaisiin näkemyksiin ja puheeseen ykilön vastuista ja oikeuksistakaan ei ole.
Anarkokommunistinen liike on hajautettu, ja se koostuu pienistä soluista, joista jotkut avoimesti vannovat ryhtyvänsä aseelliseen taisteluun käynnistääkseen sisällissodan nykyisen järjestelmän poistamiseksi ja korvaamiseksi. Vaikka he väittävät olevansa antifasisteja, heidät voi personoida toiminnan ja päämäärien perusteella nimenomaan fasisteiksi.
Uusmarxisteilla on käsi näissä mielenosoituksissa ja mellakoissa, mutta todella hyvin harvat toimittajat ovat olleet halukkaita kertomaan siitä. Media kuvailee heidät idealistien hyväntahtoisena liittoutumana, joka ei yritä muuta kuin estää "oikeistofasismin".
Vaikka Black Lives Matter -liikkeestä on tullut valtavirtaa, on valitettavaa, monet hyvää tarkoittavat mustat ja muutkin ihan hyvät ihmiset on käytännössä petetty auttamaan saavuttamaan Antifan päämäärät. Viimeaikaisilla mellakoilla ei ole juurikaan tekemistä alkuperäisen ajatuksen kanssa.
Nyt varmaan kaivataan todisteita yhteistyöstä ja sen laajuudesta. Katsotaanpa.
Ukrainan entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Valeriy Chaly sanoi haastattelussaan Ukrainan televisio-ohjelmassa "Pryamyi" näkevänsä Venäjän käden levottomuuksissa.
Clarissa Wardin (CNN: n tutkintaraportti )tämän vuoden huhtikuussa paljasti, kuinka venäläiset trollit alkoivat myrkyttää Yhdysvaltojen poliittista ilmapiiriä. "Tällä kertaa", raportti päättelee, "ne ovat paremmin naamioituja, vaikeampia tunnistaa ja jäljittää".
Vuonna 2016 suuri osa Yhdysvaltain vaaleihin suunnatusta somevaikuttamisesta tehtiin toimistorakennuksessa Pietarissa.
Tällä kierroksella toimitaan Länsi-Afrikassa Ghanassa ja Nigeriassa. Trollit ovat keskittyneet liki yksinomaan rodullisiin kysymyksiin Yhdysvalloissa, edistäneet mustien vaikutusmahdollisuuksia ja osoittaneet silkkaa vihaa valkoisia amerikkalaisia kohtaan. Venäjän disinformaatiokampanjoita seuranneiden asiantuntijoiden mukaan tavoitteena on ollut sytyttää amerikkalaisten välinen erimielisyys ja saada aikaan sosiaalisia levottomuuksia.
Koko raportti on saatavilla täällä:
https://edition.cnn.com/2020/03/12/world/russia-ghana-troll-farms-2020-ward/index.html
CNN:n tutkintaraportti vahvistaa suurlähettiläs Chalyn väitteen ulkovaltojen osallistumisesta mellakoiden ja häiriöiden estämiseen Yhdysvalloissa. Tämä on kuitenkin vain yksi sitkeä tutkintaryhmä, ja kyseessä on todennäköisesti vain jäävuoren huippu.
Martyniuk ukrainalaisena tiedustelumiehenä mainitsee vain Venäjän. Itse mietin, että kun Kiinalla on niin vahva jalansija Afrikassa, niin jospa se pitäisi ottaa lukuun myös?
Aiemmin tänä vuonna some-analyysiyhtiö Graphika tunnisti ilmiön, jonka nimi on ”toissijainen infektio”. Siihen liittyy vankka käyttäjäturvallisuus, mukaan lukien ns. palavien tilien käyttö (tili pysyy hengissä vain julkaistaakseen yhden viestin tai kommentin).
Anna Nemtsova kertoi, että useat venäläiset virkamiehet ovat todenneet, että "Yhdysvaltojen heikentyminen on erittäin hyödyllistä". Nemtsova viittasi myös The New York Timesin juttuun, jonka mukaan Venäjän hallitus on yrittänyt sekä yllyttää valkoisen ylivallan ryhmien väkivaltaa että herättää vihaa mustien keskuudessa.
Myös Zach Dorfman Aspen-instituutista kirjoitti äskettäin, että vuoden 2020 vaalit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden Venäjän tukemille online-disinformaatiokampanjoille hyödyntää mielenosoituksia poliisin julmuudesta ja systeemisestä rasismista nimenomaan ruokkimaan jakautumista ja epäluottamusta.