Jotta ei oltaisi ihan amerikkalaisten varassa, tässä kansainvälistä seurantaa.
Referoin vähän suomeksi juttua, joka on alun perin IGTDS:n (julkinen). Se ei ole saatavilla suomeksi.
The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS)
(pikareferaatti)
USA: n mellakat alkoivat afrikkalaisamerikkalaisen George Floydin kuolemasta Minneapolisin poliisin suorittaman pidätyksen jälkeen. CNN on julkaisi jutun asiantuntijasta, joka syytti Venäjää mellakoista. Vastauksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi kanavaa. CNN julkaisee "kuvitteellisia uutisia", hän sanoi.
Trumpin ensimmäinen vastaus CNN:n juttuun oli enenmmän osoitus hänen ongelmallisista suhteistaan kanavaan johtuen CNN:n raportoinnista vuonna 2017 (Venäjällä turvallisuusluokiteltua tietoa Trumpin henk. koht + taloudellisista asioista). Esikuntansa kanssa hän perehtyi aiheeseen.
Presidentti Trump ilmoitti 31. toukokuuta, että Yhdysvallat tunnustaisi Antifa-liikkeen terroristijärjestönä. Hän uskoo, että maan mellakoilla ei ole mitään tekemistä kansalaisoikeuksien kanssa ja että niitä järjestävät "Antifa ja muut vasemmistoradikaalit".
Historiaa:
Jo vuosikymmeniä aikaisemmin Neuvostoliitto tuki eri maiden antifasistisia liikkeitä ja käytti usein ilmaisua "antifa" niiden kuvaamiseksi.
Antifa ei ole yhtenäinen, vaan ideologinen taistelukäsite sitä vastaan, mitä sen tukijat pitävät
fasistisina taipumuksina. Eri ryhmät viittaavat kansallismielisyyteen, rasismiin, uusnatsismiin, antisemitismiin, muukalaisvihaan, homofobiaan ja kaikkeen, joka on merkitty syrjinnäksi.
Ideologia antaa mahdollisuuden toimia perustamatta virallista organisaatiota tai ryhmää kampanjoiden suorittamiseen. Tällaiset kampanjat ovat huonommin hallittavissa, koska ne kehittyvät väkivaltapsykologian mukaisesti vastattaessa hallinnon toimiin. Siitä huolimatta ne ovat varsin tehokkaita rikkomaan ja heikentämään maiden voimakkaitakin instituutioita.
Neuvostoliitto käytti kylmän sodan aikana äärivasemmistolaisia terroristiryhmiä, jotka olivat ideologisesti lähellä Antifaa, toteuttamaan Länsi-Euroopassa terroritekoja turvallisuusjoukkoja, sotilaallisia kohteita ja poliittisia toimijoita vastaan.
Sen jälkeen kun Vladimir Putin otti haltuunsa Kremlin, Venäjä on aktiivisesti ottanut esiin fasistisen uhan ulko- ja sisäpolitiikassa. Kaikkia järjestelmiä, jotka eivät sovi Kremliin tai jotka eivät jaa Moskovan politiikkaa, syytetään fasismista.
Siten Antifan tavoitteet yhtyvät Kremlin tavoitteisiin: taistelu ei ole fasismia vastaan, vaan heidän omaa ajatustaan fasismista, toisin sanoen sitä,
mitä he pitävät fasismina.
Fasismi voi olla mikä tahansa, mihin liikkeen edustaja ei pääse mukaan. Fasismi sen historiallisessa kontekstissa hämärtää todelliset Antifan kohteet. Oikean historiallisen fasismin yksityiskohdat voidaan helposti siirtää mihin tahansa sosiaaliseen ilmiöön tai tilanteeseen, jossa epäoikeudenmukaisuus (paha) rinnastetaan fasismiin, mikä helpottaa antifasistien yhteisen pohjan etsimistä.
Antifa on äärivasemmistolainen liike, jota voi käyttää länsimaita vastaan erilaisten
maahanmuuttajien suojakampanjoiden avulla tavoitteena myös äärioikeiston puolustajien lisääminen talouskriisin keskellä.
Äärivasemmiston ja uusnatsien liikkeiden samanaikainen tukeminen antaa Kremlille mahdollisuuden hyödyntää molempia ideologioita joustavasti ylläpitämällä jatkuvaa konfliktia ja strategisten ongelmien läsnäoloa, jotka kiihdyttävät demokratioita mediassa. Esimerkiksi amerikkalaisen militarisoidun uusnatsiryhmän The Base ("Base") johtaja Rinaldo Nazzaro, joka uusnatsien keskuudessa tunnetaan nimellä "Norman Spear" ja "Roman Wolf", lähti New Yorkista ja asuu Pietarissa (Nazzaro meni naimisiin venäläistaustaisen naisen kanssa New Yorkissa vuonna 2012.). Vuodesta 2019 lähtien hän ei ole edes piilottanut sijaintiaan. Erityisesti hän poseeraa T-paidassa, jossa on Vladimir Putinin kuva, ja käyttää lauseita, kuten "Venäjä, rajoittamaton valta".
Vuonna 2016 liitetylle Krimille rekisteröitiin Krimin tasavallan alueellinen kansalaisjärjestö "antifasistinen komitea" (RNGORC "Antifa"), jota johti Jaltan kaupungissa rakennustoimintaa harjoittavan yrityksen johtaja.
Vuonna 2016 FBI ja sisäisen turvallisuuden osasto varoittelivat Yhdysvaltain virkamiehiä vasemmistoryhmien väkivallasta ainakin vuoden ajan, mukaan lukien äärioikeiston ja muiden äärioikeistolaisten väkivallan mahdollisuudet. Äärivasemmalla, uuden raportin mukaan. AntiFa on tullut aktiivisemmaksi Trump-vaalien jälkeen, mutta liike kokonaisuutena on pysynyt suhteellisen salamyhkäisenä. Viime aikoihin asti liike tunnettiin etupäässä väkivaltaisista mielenosoituksista UC Berkeleyssä. He käyttävät usein mustia naamioita ja tekevät ilkivaltaa.
Kuten Antifa,
Redneck Revolt -ryhmä ei väitä olevansa liberaali. Ryhmä vastustaa valkoista ylivaltaa ja toivoo "yllyttävänsä valkoisten työläisten keskuudessa liikkumista, mikä pyrkii kohti kaikkien työssäkäyvien ihmisten täydellistä vapautumista" (verkkosivustonsa mukaan). He ovat etupäässä aseita, antirasisteja, kapitalismia ja Trumpia vastaan.
Tämän vuoden maaliskuussa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu varoitti, että ennen vuoden 2020 presidentinvaalikampanjaa Kreml on etsimässä tapaa syventää roturistiriitoja Yhdysvalloissa. New York Timesin Yhdysvaltain lähteet väittivät, että heillä oli todisteita siitä, että Venäjän turvallisuusviranomaiset yrittävät laatia vaikutttamissuunnitelman vähentää äänestysprosenttia.
Venäjä on luonut väärennettyjä yhteisöjä sosiaalisiin verkostoihin tukeakseen afrikanamerikkalaisia ja etnisiä ja työskentelee samalla valkoisten ylivalta -kampanjoiden parissa.
Vuonna 2016 suurin osa 3500:sta Venäjään liittyvästä Facebook-mainoksesta oli rodullisia. Jotkut sivut, kuten Blacktivist, ilmaisivat tukensa afrikkalaisamerikkalaisille ryhmille, kun taas toisilla sivustoilla samaiset "ihmisoikeusaktivistit" olivat uhka poliisille ja yleiselle järjestykselle. Yksi äskettäin poistettu tili edisti vastaprotestia Washingtonissa.
Vuonna 2016 Philando Castile tapettiin Minnesotassa. Venäläiset kyberyksiköt, silloin vielä Olgino-ryhmä, loivat väärennettyjä Facebook-tilejä ja suunnittelivat mielenosoituksen. CNN julkaisi vuonna 2017 artikkelin, jossa kerrottiin ryhmästä, joka tuhansien väärennettyjen Facebook-mainosten takana kertoi maksavansa henkilökohtaiset kouluttajat New Yorkissa, Floridassa ja muualla Yhdysvalloissa pitämään itsepuolustuskursseja afrikkalaisamerikkalaisille. Tällä kerättiin vain propagandalle mahdollisesti alttiiden amerikkalaisten yhteystietoja.
Samanlaisia juttuja mainostettiin ryhmän "Black Fist" -verkkosivustolla, ja mukana oli iskulause "Ole valmis suojaamaan oikeuksiasi" ja "Kerro heille, että mustalla voimalla on merkitystä". Ryhmä perustettiin tammikuussa 2017. Sen tarkoitus oli tietysti sama kuin ennenkin. Ei ole epäilystäkään siitä, että venäläiset kyberyksiköt ovat työskennelleet Yhdysvalloissa neljä vuotta valmistautuakseen Yhdysvaltojen tilanteen epävakauttamiseksi vuoden 2020 presidentinvaalien aattona.
Tämä ryhmä liittyi suvereenisti separatistiryhmän Texas Nationalist Movement (TNM) järjestämien mielenosoitusten tukemiseen. Kärkinimi Nathan Smith osallistui Moskovan isännöimään kansakuntien vuoropuheluun "Kansojen itsemääräämisoikeus ja moninapaisen maailman rakentaminen”, joka järjestettiin syyskuussa 2016. Tapahtuman järjestäjät kutsuivat siis myös TNM:n, yhden Yhdysvaltojen suurimmista separatistijärjestöistä, joka valmistelee
Texasin itsenäisyyskansanäänestystä.
2017 'The Washington Post' julkaisi artikkelin Venäjän rasistisen propagandan alkuperästä Neuvostoliiton menneisyydessä. Tuolloin sanomalehden kolumnisti Turnell Jermen Starr sanoi, että venäläiset mainokset Yhdysvaltojen Facebookissa, joissa valkoiset amerikkalaiset ja mustat amerikkalaiset erotettiin voimakkaasti toisistaan, saivat paljon vaikutusta aikaan Yhdysvaltain kansalaisissa. Ainakin 100 000 dollaria käytettiin mainoksiin, jotka oli suunniteltu kannustamaan Trumpin valkoisia äänestäjiä
rodullista syrjintää vastustavien kansainvälisten mustien elinten "aktivisteja" ja vähemmistöjä vastaan. Kirkas esimerkki rasistisista mainoksista oli aseella ampuva mustan naisen kuva, jonka venäläisten propagandistien suunnitelman mukaan tuli kylvää pelkoa valkoisten keskuudessa. Samaan aikaan Kreml käytti myös Instagramia ja Googlea propagandakanavina.
Turnell Germain Starrin mukaan Venäjä yrittää levittää rasismia amerikkalaisessa yhteiskunnassa ja Starr korostaa, että Neuvostoliiton aikakaudesta Kreml on harjoittanut rasismin eskaloitumista välineenä poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi kansainvälisellä areenalla.
Terry Martin, teoksen ''The Country of Nations: Empire and State Building in the Time of Lenin and Stalin", kirjoittaja totesi Atlantic-lehdessä, että Neuvostoliitto edisti aktiivisesti rodullista syrjintää jo suuren laman aikana ja pyrki todistamaan Yhdysvaltain johtajien lausunnot vapaudesta ja demokratiasta vääriksi.
Etelä-Kalifornian yliopiston professori Nicholas Cull kertoi USA Today -lehdelle, että vuoden 1984 olympialaisten aikana KGB jakoi Ku Klux Klanin nimissä väärennettyjä kirjeitä afrikkalaisille ja aasialaisille urheilijoille.
Ennen väkivaltaisen liikkeen "Black Lives Matter" luomista kommunistit "suojelivat" afrikanamerikkalaisia Yhdysvaltoihin kohdistuvan kansainvälisen propagandan puitteissa.
Vuonna 2018 Rene Graham, ”Boston Globe” -kolumnisti, kirjoitti, että Venäjä tiesi varmasti voivansa ”kiihdyttää kriisiä”
rodullisin perustein. Hän totesi myös, että Facebook ja Instagram olivat poistaneet yli 30 väärennettyä tiliä, joiden epäiltiin olevan "koordinoitua toimintaa väärennettyjen tietojen luomiseksi". Monet poistetuista sivuista herättelivät rotukysymyksiä, erityisesti Washingtonissa järjestetty Unite the Right -malli.
Vuonna 2019 Michigan Journal of Race and Law julkaisi artikkelin "Virtuaalinen viha: miten Venäjä yritti aloittaa kilpailusodan Yhdysvalloissa". Kirjoittajat väittivät, että venäläiset työntekijät loivat satoja väärennettyjä henkilöitä sosiaalisen median alustoille ja lähettivät sitten tuhansia mainoksia ja viestejä, joilla pyrittiin edistämään rodullista jakautumista Yhdysvalloissa.
Kremlin tiedotustavoitteet?
Venäjän strateginen tavoite on heikentää Yhdysvaltain hallintoelimiä ja heikentää maan mainetta sekä sisäisesti että kansainvälisesti.
Ulkopoliittisen tavoitteen ohella Kremli käy tietenkin myös omaa sisäpolitiikkaa osoitellessaan kaaosta, väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkauksia ulkomailla. Yhdysvaltojen tapahtumien esittely antaa Venäjälle mahdollisuuden vahvistaa ajatusta, joka heikentää käsitystä demokratiasta lännessä.
Narratiivit:
- rodullinen eriarvoisuus Yhdysvalloissa
- poliisin laittomuus
- Yhdysvaltain hallituksen legitiimiyskysymykset.
- sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus.
Luettelossa on myös Kremlin suunnitelma ruokkia mahdollisimman paljon ristiriitoja demokraattien ja republikaanien välillä.
Amerikan katumellakoita voi käyttää sisäpoliittisesti.
Katalonian protestien ja Ranskan "keltaisten liivien", tapauksessa, narraatio suunnattiin ulkomaisille hallituksille.
Näin ollen Kreml pyrkii presidenttivaalien aattona provosoimaan laajan vaikutuskampanjan demokraattisten ja republikaanisten puolueiden taustajoukoille. Kampanjan ilmeinen lopullinen tavoite on vaalien keskeyttäminen ja Yhdysvaltojen avoin torpedointi demokraattisena valtiona.
Find all national and international information about Europe and Worlds. News about economy, politics, diplomacy and others. Stay with us.
www.eupoliticalreport.eu