Brexit ja sen seuraukset

No, en myöskään usko, että siitä lamaa seuraa. Jostain syystä vain siihen linkitit.

Mutta, on mielenkiintoista, että globaalit sijoitusmarkkinat ovat arvioineet Brexitin nykyarvoon diskontatuksi taloudelliseksi vahingoksi tuon yllä mainitun summan.

Jos Geronimo huutelee, että "hajaantukaa, hajaantukaa, ei mitään nähtävää", niin kannattaa ehkä lisäksi kuitenkin kuunnella myös mitä ne globaalit sijoitusmarkkinat sanovat asiasta.

Tarkoitus oli tuoda keskusteluun hieman laajempaa perspektiiviä ettei Brexit ole mikään iso juttu noin pidemmällä aikavalillä 2008 romahduksessä hävisi paljon suuremmat summat.

Pitänee kirjoittaa seuraavankerran vähän simppelimmin kun nyt tietää miten reagoit liian monimutkaiseen asiaan:D
 
Tässä yksi sijoittajan pohdinta ketjun kiinostavasta teemasta.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-biljoona-euroa-harvoin-vaarassa

Kolumni: Biljoona euroa on harvoin väärässä

Kirjoitin kolme vuotta sitten kolumnin ”Neljä miljardia euroa on harvoin väärässä”. Tämä oli lähinnä vastaukseksi vikisijöille, jotka valittivat siitä, että Nokia myi kruunujalokivensä eli matkapuhelintoiminnot liian halvalla. Minä edustin kantaa, jonka mukaan jos yhtiön markkina-arvo kaupan seurauksena nousee neljä miljardia, ei siinä kaikki mennyt ihan pieleen. Microsoftin tehtyä ostetuilla toiminnoilla Suomen taloushistorian isoimmat kurat, voitaneen todeta, että sillä kertaa markkinat ja Aki olivat oikeassa.

Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa olen vähän seuraillut äärioikeistomme oikean nuorisolaidan tuulettelua siitä, miten hieno homma on, kun Euroopan Unioni nyt dominoefektinä hajoaa. Onnea vaan sinne Brexit-bileisiin. Toivottavasti juhannuksen jälkeinen krapula iskee kuin Korkeajännitys. Valitettavasti nuorilla miehillä eivät kankkuset tunnu vielä juuri missään.

Koska oikeistossa pitäisi olla ymmärtämystä myös rahoitusmarkkinoista, tarkastellaan vähän markkinareaktioita. Minulle ymmärrettävistä syistä pörssit Euroopassa ja punta ottivat raskasta iskua. Mutta USA:ssakin pörssikurssit laskivat neljän prosentin suuruusluokkaa. Jos olisi mitään ymmärrystä pörssikursseista, tajuaisi tästä, että maailmantalous ottaa rajun iskun Brexitin myötä. Tässä ei varsinaisesti ole Texas eroamassa USA:sta, vaan Iso-Britannia EU:sta. Muuta tutkimusta tai pohtimista ei oikeastaan tarvittaisi. Maailma on erilainen osakesijoittajan silmin.

Koko maailman osakemarkkina on markkina-arvoltaan vajaat 70 biljoonaa euroa. Maailma menetti varallisuutta reilusti yli biljoona euroa, kun brittinuoret eivät jaksaneet uurnille asti. Tämä on paras mahdollinen arvio taloudellisista menetyksistä, eikä mitään väliaikaista markkinoiden heiluntaa, kuten oikeistolainen heikompi aineksemme asiaa perustelee. Kun osakkeet halventuvat, ihmiset muuten käyttävät rahaa vähemmän, koska kokevat itsensä köyhemmiksi. Pörssikursseilla on kiistattomia heijastusvaikutuksia ”oikeaankin” talouteen.

Minä ymmärrän miksi Antti Rinne, Ville Niinistö ja Li Andersson ottavat ryhmähalin joka kerta, kun pörssikurssit kyykkäävät. Hehän myyvät ajatusmaailmaa, jossa kapitalistisioilta poisotetut rahat koituvat työläisten hyväksi. Mutta oikeistolaisnuorten pitäisi ymmärtää, että pörssikurssien lasku on loppupeleissä kaikilta pois, eikä sitä ole syytä tuuletella. Ellei nyt sitten satu istumaan shorttiposition päällä.

Lisäksi hämmästelen kovasti näkemystä, jonka mukaan Iso-Britannia tai Suomi neuvottelisi itsenäisenä paremmat kauppasopimukset kuin mihin EU pystyy. Ei ole taidettu oikeissa neuvotteluissa sitten turhaan käydäkään, jos kuvittelee, että painoarvoltaan pienempi neuvottelija saa aikaan parempia tuloksia.

Lisäksi huomautan, että protektionistiset voimat nostavat päätään aina matalan talouskasvun aikana, ja USA:n presidentinvaalien toinen pääehdokas ainakin esittää isolationistia - ja vaikuttaa pelottavan suositulta. Viikonlopun läppä oli, että yhden räkänokan mielestä Brexit edistää vapaakauppaa. Kauppaliitosta irtoaminen edistää vapaakauppaa siinä missä Vladimir Putin edistää maailmanrauhaa. Eli voihan sitä niinkin visioida. Tosin en tällaiselle visiönäärille suosittele uraa pokerissa tai arvopaperikaupassa.

Ymmärrän kyllä EU-kammoisuuden perusteet. Jos minä olisin EU:n diktaattori, tukkisivat ranskalaiset maanviljelijät moottoritiet Ranskassa moneksi vuodeksi, mutta eivät saisi tukiaan takaisin. Suomalaisetkin piipahtaisivat Senaatintorilla kerran pari. Mihinkään Strasbourgiin ei parlamentti todellakaan välillä muuttaisi ja budjetti tulisi muutenkin alas huminalla. Uusia sääntelydirektiivejä esittelevät kahlehdittaisiin Manneken Pissiin vaatteitta niin pitkäksi aikaa, että niidenkin olisi pakko pissata julkisesti. Mutta kun en ole, täytyy koittaa sietää nykyistä hallintoa. Arvostella EU:ta toki saa - ja pitääkin. Vähän vähemmällä Brysselin byrokraaattien kukkahattutäteilyllä olisivat britit voineet äänestää toisinkin.

Mutta muistan myös ajan ennen EU:ta. Kotimaisen maatalouden tekohengittämiseen käytettiin suhteellisesti enemmän rahaa kuin nykyisin. Ruoan hinta tippui muuten tammikuun ensimmäinen 1995 radikaalisti. Kansa jaksaa jänkätä siitä, miten euro nosti hintoja, vaikka tämä on lähinnä muistiharha tai suora valhe. Olimme omin avuin onnistuneet viemään maan jyrkkään lamaan, vaikka meillä oli vielä rakas oma markkammekin. Ja se 90-luvun alun lama oli oikea lama, eikä tällainen läppätaantuma, joka meillä nyt on menossa. Työ- ja muuttohaluistenkin oli todella vaikea päästä töihin.

Vapaa liikkuvuus on luonut mielettömän määrän hyvinvointia, mutta tätä ei vaan tajuta. ”Rajat kiinni”-väeltä olen aina yrittänyt kysyä, että kuinka paljon hyvinvointihittiä he ovat valmiita ottamaan vastaan, kun rajat suljetaan. Olen tosin yleensä lopettanut keskustelun lyhyeen, koska en ole juuri saanut aikaan ymmärrystä siitä, että globaalisti kilpaillussa maailmassa ja syrjäisessä maassa kuljetusten hidastuminen olisi katastrofaalista.

Voin onnitella myös toisia hörhöjä, eli TTIP:n vastustajia. Eiköhän se mennyt nurin viimeistään nyt. Tosin Donald Trump ja Bernie Sanders käytännössä hautasivat sen jo puoli vuotta sitten, kun pakottivat Hillaryn reivaamaan vapaakauppakantaansa. Lisääntyvä kaupankäynti luo aina hyvinvointia. Tämäkin on monelle sekä oikealla että vasemmalla liian vaikea asia ymmärrettäväksi.

Jos on sitä mieltä, että Brexit on hyväksi taloudelle, ja biljoona euroa väärässä, kannattaa sitten lyödä osakemarkkinoilla kunnolla rahoiksi. Yleensä tosin idealistiset hörhöt kuolevat jostain syystä köyhinä.

P.S. Suomen biljoona on nykyenglanniksi trillion. Tämä on tuhat miljardia tai miljoona miljoonaa. Suomen valtion budjetti on 54,9 miljardia, eli Brexitissä poltettiin ainakin kaksikymmentä kertaa valtion budjetin verran rahaa.

P.P.S. Olen joskus pohtinut, että äänestämiselle pitäisi ehkä säätää myös yläikäraja, tai länsimaiset demokratiat kaatuvat velkojensa alle. Brexitin äänestystuloksia tutkiessani ajatus tuli taas kerran mieleen.

Tämä on mielipidekirjoitus, ilman yhtään todellista faktaa. Puhutaan summista ja jaetaan sitä samaa jargonia mitä kaikki muutkin. Toivoin todella, että hän olisi voinut jotenkin näyttää toteen edes osan väittämistään, mutta ei. Vain yksi mielipidekirjoitus ja pelottelua muiden joukossa.

Toisaalta en yhtään epäile, että EU on tehnyt monia rikkaaksi ja jatkaakin sitä vielä pitkään. Miksi muuten kaikki suuren rahan lähteet sitä tukisivatkaan? Mutta tavallinen kansalainen joka käy työssä, puhumattakaan työttömästä, on nähnyt vuosi vuodelta kuinka hänen ostovoimansa on pienentynyt, palvelut huonontuneet ja hinnat nousseet. Nyt siihen pitää Suomessakin lisätä vieraat kulttuurit, jotka nostetaan alkuperäisväestöjen yli priorisoiden heidän hyvinvointinsa omien kansalaisten ohi.

Jos minun pitää valita tavallisen suomalaisen välillä ja niiden sijoittajien välillä, jotka menettävät rahaa hetkellisesti kun osakekurssit ottavat iskua, niin valintani on täysin selvä.

Pitää aina muistaa lähdekritiikki ja tässä Aki Pyysingin (tämän kolumnin kirjoittaja) tausta:

- Pyysingin tie kotiseudulta Lappeenrannasta vei ensin Helsingin Kauppakorkeakouluun
- valmistuttuaan laskentaekonomiksi hän aloitti työuran pankin sijoituspuolella
- 1990-luvun alussa Pyysing joutui pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin omien arvopaperisijoituksiensa kanssa. Epäonnistunut sijoitus toi valtavan kokoisen henkilökohtaisen velan. Pyysing jatkoi takaiskusta huolimatta keinottelua osakemarkkinoilla paremmalla menestyksellä ja sai lopulta nenänsä pinnalle muutamassa vuodessa kuitaten samalla velat pois.
- Siirtyi pokerinpelaajaksi ja siitä yhdeksi pokerin edustuskasvoksi Suomessa
- Asuu kalliissa asunnossa Kampin Keskustassa

Hmm, kumpaahan agendaa mies, joka on tehnyt uransa bluffaamalla ja keinottelemalla rahalla, ajaa - tavallisen kansalaisen vai rikkaan sijoittajan? Pisteet Akille siitä, että hän on menestynyt, mutta ei se tee häntä yhtään luotettavammaksi näissä väittämissä, ehkä ennemminkin toisin päin.

Ei yhtään argumenttia EU:n hyvistä puolista muuta kuin sijoittajille (nekin puhtaita väittämiä, ilman mitään todellista faktapohjaa).

Mitä tulee lama kysymykseesi, niin tässä ollaan kuule menossa päin helvettiä Brexitin kanssa tai ilman. Kuten olen näyttänyt aikaisemmissa viesteissäni (en jaksa linkittää kaikkia juttuja uudestaan ja uudestaan), niin euroalueen pankkikriisi tulee olemaan todellinen ja toistuva tapahtuma lähi kuukausina ja vuosina - se mihin tämä johtaa niin voidaan vain arvailla joka tapauksessa se tulee tavalliselle veronmaksajalle kalliiksi, mutta keinottelijoille se on mahdollisuus tehdä rahaa. Ei ole olemassa enää puhtaasti hyviä vaihtoehtoja, on vain huonoja tai vähemmän huonoja. Brexit antaa Britannialle mahdollisuuksia joita sillä ei ollut aikaisemmin. Onko tässä virheen ja ongelmien mahdollisuus, totta kai, mutta mieluummin se riski kuin lähes varma tuho EU:ssa pysymällä.

Ja se väittämä, että kun sijoittajat vaurastuvat, niin vaurastuu myös tavallinen kansa on täyttä paskaa. Markkinat itsessään ovat niin raadollisia ja keinotekoisia, että ne pohjautuvat enemmän kollektiiviseen käyttäytymiseen kuin mihinkään järkipohjaiseen analyysiin vaikka toisin väitetään. Ainoa asia mikä pitää aina paikkansa on se, että toiset sijoittajat rikastuvat ja toiset köyhtyvät.

massmindsetcomicstrip2015.png
 
Viimeksi muokattu:
Tässä yksi sijoittajan pohdinta ketjun kiinostavasta teemasta.

Ihme juttua koko teksti. Pörssithän ovat esim. USA:ssa kaikkien aikojen huipuissaan. Ralli alkoi brexit-kyykyn jälkeen kun selvisi että maailma ei kaatunutkaan. Eipä näytä että hinnoiteltaisiin lamaa?

Jos Geronimo huutelee, että "hajaantukaa, hajaantukaa, ei mitään nähtävää", niin kannattaa ehkä lisäksi kuitenkin kuunnella myös mitä ne globaalit sijoitusmarkkinat sanovat asiasta.

Vilkaise CNBC:tä. Sanovat että helpotus, nyt on rallin aika
 
Mitä tulee lama kysymykseesi, niin tässä ollaan kuule menossa päin helvettiä Brexitin kanssa tai ilman. Kuten olen näyttänyt aikaisemmissa viesteissäni (en jaksa linkittää kaikkia juttuja uudestaan ja uudestaan), niin euroalueen pankkikriisi tulee olemaan todellinen ja toistuva tapahtuma lähi kuukausina ja vuosina - se mihin tämä johtaa niin voidaan vain arvailla joka tapauksessa se tulee tavalliselle veronmaksajalle kalliiksi, mutta keinottelijoille se on mahdollisuus tehdä rahaa. Ei ole olemassa enää puhtaasti hyviä vaihtoehtoja, on vain huonoja tai vähemmän huonoja. Brexit antaa Britannialle mahdollisuuksia joita sillä ei ollut aikaisemmin. Onko tässä virheen ja ongelmien mahdollisuus, totta kai, mutta mieluummin se riski kuin lähes varma tuho EU:ssa pysymällä.

Ja se väittämä, että kun sijoittajat vaurastuvat, niin vaurastuu myös tavallinen kansa on täyttä paskaa. Markkinat itsessään ovat niin raadollisia ja keinotekoisia, että ne pohjautuvat enemmän kollektiiviseen käyttäytymiseen kuin mihinkään järkipohjaiseen analyysiin vaikka toisin väitetään. Ainoa asia mikä pitää aina paikkansa on se, että toiset sijoittajat rikastuvat ja toiset köyhtyvät.

Tuosta ensimmäisestä en ole täysin eri mieltä. Mutta se ei liity Brexittiin. UK ei ole ollut mukana Eurossa.

Foorumilla on ketju asiasta keskusteluun. Tervetuloa jatkamaan aiheesta tarkemmin sinne :)

http://maanpuolustus.net/threads/euro-onko-järkee-vai-ei.5022/

Jälkimmäinen väite ei ole paskaa, vaan totta. Jos hiukan herkistelet ajatteluasi, niin olet varmastikin samaa mieltä. Talous ei ole nollasummapeliä, jossa on vain voittajia ja häviäjiä.

Sekä kansa että sijoittajat voittavat, kaikki. Aina on tietysti yksilöitä, joilla käy valitettavasti toisin.


World_GDP_Per_Capita_1500_to_2000,_Log_Scale.png


returns-on-stocks-bonds-gold.gif
 
Ihme juttua koko teksti. Pörssithän ovat esim. USA:ssa kaikkien aikojen huipuissaan. Ralli alkoi brexit-kyykyn jälkeen kun selvisi että maailma ei kaatunutkaan. Eipä näytä että hinnoiteltaisiin lamaa?

Jos luet jutun vähän tarkemmin, niin huomaat, ettei siinä väitetty maailman kaatuvan eikä siinä väitetty laman tulevan.

Ihmetyttää suuresti, kun näitä juttuja toistellaan.

"Maailma ei romahtanutkaan, kuten väitettiin, kulkusirkat eivät kulkeneetkaan pilvinä yli Euroopan"

Paitsi, että kukaan ei väittänyt maailman romahtavan tai kulkusirkkojen tulevan...

Vilkaise CNBC:tä. Sanovat että helpotus, nyt on rallin aika

Näin on. Mielenkiintoinen kysymys on että mitä se kertoo Brexitistä?
 
Kansanäänestyksiä ei ainakaan kannata halveksia. Ruotsissa Persson halusi vimmatusti aikanaan euroon, mutta kansa kaatoi äänestyksessään hankkeen.

Monet ovat toimineet toisin kuin me eli "ihan väärin". Islanti ratkaisi pankkikriisinsä antamalla koijaripankkiensa kaatua. Meillä sitä pidettiin vääränä keinona, josta ei hyvä seuraa. No, Islannilla on pullat aika kivasti. Työttömyys käytännössä zero.

Meidän pitää nyt seurata muutama vuosi. Saattaa olla, ettemme tiedä kaikesta kaikkea.

Sen vain sanon, että jos nämä ehdotetut toimet, että euroa edelleen tiivistetään ja lisääntyvä federalismi on ratkaisu Brexitiin, tulee kyllä mielenkiintoista, kun Italia alkaa seuraavaksi kusta. Huh huh.

EU:ssa kyllä pysymme niin kauan kuin Ruotsi ja Tanskakin eli unohtakaa Fixit-höpinät - ja valitettavasti myös eurossa. Tarvitsisimme oikeasti 20% tuottavuusloikan korjataksemme tämänpäiväisen euron aiheuttaman vahingon. Mihin asti voimme mennä?
 
Jos luet jutun vähän tarkemmin, niin huomaat, ettei siinä väitetty maailman kaatuvan eikä siinä väitetty laman tulevan.

Ihmetyttää suuresti, kun näitä juttuja toistellaan.

"Maailma ei romahtanutkaan, kuten väitettiin, kulkusirkat eivät kulkeneetkaan pilvinä yli Euroopan"
Ei pahalla mutta osan stay puolen propagandaa oli juuri talouden romahdus jne.
Ei noita tuulesta temmattu ole.
 
Ei pahalla mutta osan stay puolen propagandaa oli juuri talouden romahdus jne.
Ei noita tuulesta temmattu ole.

Koetetaan toivottavasti Suomessa käsitellä asiaa sitten fiksummin. Mikä tahansa propaganda on surullista.

En seurannut kampanjointia paikan päällä. Millaisia esimerkkejä asiasta on?

Ekonomistithan kyllä laativat skenaarioita ja laskelmia Brexitin taloudellisista vahingoista. Mutta niitä tuskin tarkoitit?
 
Jälkimmäinen väite ei ole paskaa, vaan totta. Jos hiukan herkistelet ajatteluasi, niin olet varmastikin samaa mieltä. Talous ei ole nollasummapeliä, jossa on vain voittajia ja häviäjiä.

Ei olekaan. Mutta pörssi on.

Ne johdannaiset joilla pörssissä nykyään tehdään eniten rahaa ovat niin pitkälle abstraktoituja etteivät ne enää mitenkään eroa tavallisesta uhkapelistä.
Yleisesti ottaen, osakkeiden pitkän tähtäimen sijoitusarvoa usein suuresti liioitellaan. Nousut ovat usein pitkiä jolloin syntyy vaikutelma suurista pitkäaikaisista sijoitusvoitoista mutta vastapainona on sitten pitkät stagnaatiokaudet.
 
Jälkimmäinen väite ei ole paskaa, vaan totta. Jos hiukan herkistelet ajatteluasi, niin olet varmastikin samaa mieltä. Talous ei ole nollasummapeliä, jossa on vain voittajia ja häviäjiä.

Sekä kansa että sijoittajat voittavat, kaikki. Aina on tietysti yksilöitä, joilla käy valitettavasti toisin.

Voisitko ihan piruuttasi kertoa mitä tuo kirjoittamasi oikeastaan tarkoittaa, ei siksi että en ymärtäisi vaan haluan kuulla sinun selityksesi noihin hieman kyseenalaisiin väittämiin :D
 
Nuo riippuvat sitten tulevina vuosina siitä miten taloudelliset suhteet EU:n kanssa järjestetään.

Stay puolen ja EU pomojen uhkailusta huolimatta ratkaisu tulee olemaan juuri sellainen jossa talous ei kärsi ja rusinat kaivellaan pullasta.

Puheet EU`n ja Saksan neuvotteluvoimasta sulaa pois kun EU`n pankki kriisi alkaa lomien jälkeen tai viimeistään ensi vuoden aikana alkaa uudelleen rytiseen, suurista puheista huolimatta EU`n talouskriisi ei ole ohitse.
 
Ei olekaan. Mutta pörssi on.

Ne johdannaiset joilla pörssissä nykyään tehdään eniten rahaa ovat niin pitkälle abstraktoituja etteivät ne enää mitenkään eroa tavallisesta uhkapelistä.
Yleisesti ottaen, osakkeiden pitkän tähtäimen sijoitusarvoa usein suuresti liioitellaan. Nousut ovat usein pitkiä jolloin syntyy vaikutelma suurista pitkäaikaisista sijoitusvoitoista mutta vastapainona on sitten pitkät stagnaatiokaudet.

Pitkät stagnaatiokaudet? Ehkä jossain japanissa missä ollaan edelleen alle puolessa ATH-lukemista. Harvassa ne pitkät stagnaatiokaudet ovat. Tutkimusten mukaan pitkällä sijoitushorisontilla on silti voiton puolella vaikka onnistuisi tulemaan markkinoille aina ennen suurta romahdusta.

Markets.jpg



Tutkailin nappikauppaani vähän. Kuukauden aikana 3 prosenttia kasvua. Päiväkohtaisista ei aavistustakaan.

Mukavasti plussalla itse kukin :solthum:
 
Ei olekaan. Mutta pörssi on.

Ne johdannaiset joilla pörssissä nykyään tehdään eniten rahaa ovat niin pitkälle abstraktoituja etteivät ne enää mitenkään eroa tavallisesta uhkapelistä.
Yleisesti ottaen, osakkeiden pitkän tähtäimen sijoitusarvoa usein suuresti liioitellaan. Nousut ovat usein pitkiä jolloin syntyy vaikutelma suurista pitkäaikaisista sijoitusvoitoista mutta vastapainona on sitten pitkät stagnaatiokaudet.

Hmm. Tulee vaikutelma että fulcrum on lukenut lähinnä pelotteluja asiasta.

Johdannaisia saa käyttää jos haluaa. Itse en ole tarvinnut.

Sijoittajien tuotto tulee loppupeleissä osingoista. Suomessa osuus on vielä suurempi kuin jenkeissä. Jenkeissä harrastetaan enemmän osakkeiden ostoja ja mitätöintiä.

http://www.businessinsider.com/stock-returns-price-dividend-contribution-2013-1?r=US&IR=T&IR=T

dividend-1.jpg
 
Pitkät stagnaatiokaudet? Ehkä jossain japanissa missä ollaan edelleen alle puolessa ATH-lukemista. Harvassa ne pitkät stagnaatiokaudet ovat. Tutkimusten mukaan pitkällä sijoitushorisontilla on silti voiton puolella vaikka onnistuisi tulemaan markkinoille aina ennen suurta romahdusta.

Inflaatiokorjattuna ei näytä ihan niin hyvältä: linkki

60-luvulla osakkeita ostanut olisi päässyt omilleen vasta ysärinä. Nousukaudet ovat toki pitkiä, jopa 20 vuotta joten mahdollisuudet päässä hissiin ovat kyllä hyvät. Väärässä kohtaa ostamalla voi silti jäädä tappiolle vaikka holdaisi loppuikänsä.
 
Inflaatiokorjattuna ei näytä ihan niin hyvältä: linkki

60-luvulla osakkeita ostanut olisi päässyt omilleen vasta ysärinä. Nousukaudet ovat toki pitkiä, jopa 20 vuotta joten mahdollisuudet päässä hissiin ovat kyllä hyvät. Väärässä kohtaa ostamalla voi silti jäädä tappiolle vaikka holdaisi loppuikänsä.

Huom. Tuo on kurssikäyrä, ei tuottokäyrä!
 
Markkina hinnoittelee tuotot kursseihin.
Anyhoo, käyrä näyttää että Gemro on oikeassa. Elintaso ja maailmantalous kasvoivat huikeasti 60-luvulta 80-luvulle, mutta osakkeiden tuotto tuona aikana oli surkea. Vastaavasti, vuodesta 2009 on nähty mieletön osakeralli, muttei siitä tavallinen tallaaja ole kostunut millään tavalla vaan talous junnaa paikallaan jo n:ttä vuotta.
 
Back
Top