Ulkomaat
Norjan pääministeri briteille elämästä EU:n ulkopuolella: Ette tule pitämään tästä
Norjan pääministeri
Erna Solberg sanoo, että elämä EU:n ulkopuolella voi aiheuttaa pettymyksen briteille.
– He eivät tule pitämään tästä, Solberg sanoo
Politico-lehdelle.
Britannian EU-eroa vaativa
Vote Leave -kampanja on usein perustellut vaatimustaan "Norjan mallilla". Norja kuuluu Euroopan talousalue ETA:an, mikä takaa sille pääsyn EU:n sisämarkkinoille. Se sallii työvoiman vapaan liikkuvuuden ja
maksaa EU:lle jäsenmaksun kaltaista maksua noin 850 miljoonaa euroa vuodessa.
Solbergin mukaan ongelma syntyy siitä, että
Norja joutuu noudattamaan EU:n päätöksiä, mutta se ei itse pääse osallistumaan päätöksentekoon. Hän sanoo, että Norja toimii Brysselissä samoin kuin lobbausorganisaatiot eli pyrkii vaikuttamaan päätöksiin epävirallisia kanavia myöten.
– Joskus onnistumme hyvin, joskus emme. Tällainen päätöksenteko tulee olemaan briteille vaikeaa, Solberg sanoo.
EU-eroa vaativan UKIP-puolueen puheenjohtaja
Nigel Farage totesi keskiviikkona
BBC:n mukaan, että Norja saa päättää itse esimerkiksi kalastuskiintiönsä. Tästä syystä maan kalastuselinkeino menestyy hyvin.
Maatalous ja kalastus eivät kuulu Norjan ETA-sopimuksen piiriin. Osallistuminen EU:n sisämarkkinoihin merkitsee kuitenkin, että Norja noudattaa noin kolmea neljäsosaa kaikesta EU-lainsäädännöstä.
____________________________________________________________________________________________
Jos Britit ihan oikeasti irtautuvat EU:sta niin tulevat huomaamaan sen "vapauden" olevan Robinson Crusoen vapautta valita tekeekö mitä on välttämätöntä ja/tai pakko tehdä selvitäkseen hengissä tai jättääkö tekemättä.
________________________________________________________________________________________
- Etusivu
/
- Mistä Brexitissä on kysymys?
Britannian pääministerin, David Cameronin masinoima kansanäänestys Britannian kuulumisesta Euroopan Unioniin piti olla läpihuutojuttu. Kesäkuun 23. päivä järjestettävän kansanäänestyksen vahvistamana Cameron ensin neuvotteli Briteille paremmat EU:n jäsenyysehdot, joiden puolestaan piti varmistaa äänestystulos jäsenyyden hyväksi.
Nyt juhannusaaton kynnyksellä äänestyksen lopputulos on kyselyiden valossa vähintäänkin epävarma. Tätä kirjoittaessa Britannian lähtöä, eli Brexit:iä puoltavat äänestäjät
ovat johdossa. Populismin nostettua päänsä paikallinen Brexit -keskustelu onkin kasvavassa määrin muuttunut maahanmuuttoa koskevaksi väittelyksi.
Sisämarkkinat
EU:n sisämarkkinoilla (yhtenäismarkkinoilla, ”single-market”)
tavarat,
palvelut ja
raha, mutta myös
ihmiset liikkuvat yhtä vapaasti maasta toiseen kuin maan sisällä. Lähtemällä Euroopan Unionista Britit välttyisivät EU:n vuosittaisista, noin
16 miljardin euron jäsenmaksuista ja he saisivat ”rajojensa hallinnan takaisin”, kuten asia Brexit-kannattajien keskuudessa muotoillaan.
Talousviisastelijoiden keskuudessa ei kuitenkaan ole epäilystä siitä, kannattaako EU:n sisämarkkinoihin kuulua vai ei (yhteinen valuutta ilman yhteistä finanssipolitiikkaa onkin sitten eri juttu) . Tavaroiden, palveluiden, rahan ja ihmisten vapaa liikkuvuus kasvattaa yhteistä kakkua enemmän kuin sen synnyttämät haasteet, kuten jatkuvien rakenteellisten muutosten kivut, sitä nakertavat.
Siksi Brexitin toteutuessa, Cameron ensi töikseen yrittää neuvotella Britannialle vastaavanlaiset oikeudet EU:n sisämarkkinoille kuin mitä EU:hun kuulumattomilla Norjalla ja Sveitsillä on. Pelkona kuitenkin on, että EU:laiset ovat ottaneet kilokaupalla herneitä neniinsä Cameronin puuhasteluiden johdosta. Mahdollisista neuvotteluista tullee vaikeat.
Taloudelliset vaikutukset
Mahdollisessa Brexitissä ei kuitenkaan ole kysymys mistään järisyttävästä, talouksia heilahtavasta asiasta. Riippuen keneltä kysyy, Brexit hidastaisi Britannian talouskasvua hieman, mutta ei pysäyttäisi sitä. EU:lta jäisi puolestaan Britannian jäsenmaksu saamatta, mutta sen aiheuttama lovi EU:n 160 miljardin euron budjetissa (2015) ei ole järisyttävän iso sekään.
Toki paikallisille pienille- ja keskisuurille yrityksille, jotka esimerkiksi laajentuvat uusille vientimarkkinoille voi muutaman vuoden päästä, kun Britannia käytännössä irtoaisi EU:sta, tulla joitain ”ylimääräisiä haasteita”, mutta hyvät yhtiöt jatkavat tuloksiensa tekoa olivat he sitten osana Euroopan Unionia tai ei.
Brexitin merkitys
Järisyttävin asia mahdollisessa Brexitissä onkin se, että yksi EU:n
merkittävimmistä perustajajäsenistä jättäisi sen.
EU:n juuret ovat viimeisen vuosisadan maailmansodissa. Euroopan Unioni synnytettiin estämään historian toistuminen. Haluttiin sitoa Euroopan taloudet yhteen niin, että yhtenäinen riippuvuus estäisi tulevaisuuden sodat.
Tähän nähden maahanmuuttovastaisuus ja Cameronin vehkeily vaikuttaa lähinnä pikkumaiselta. Mahdollisen Brexitin puolivahingossa toteutuminen heittäisi pitkän varjon Churchillin perinnölle, jonka eteen niin monet ovat vuosien mittaan töitä tehneet.