Ei enää Status Quo:ta
20.6.2016 11:52
¨kaija Hietanen
http://hietanenkaija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218776-ei-enaa-status-quota
Luin viikonloppuna New York Times:ista hyvän artikkelin koskien BREXIT:iIÄ. Miksikähän Suomen mediassa ei julkaista tällaisia artikkeleita? -Toisaalta, New York ei ole osa EU:ta. EU:n byrokraattienhan mukaan EU tulee kaikista kriiseistä vahvempana, ja on aina niin tehnyt, kuusi vuosikymmentä. Nyt kuitenkin tämä integroitunut ja yhä vahvempi Eurooppa on mahdollisesti ensi torstaina hukkumassa Englannin Kanaaliin Britannian Brexit-äänestyksen tuloksena. -Jää-puolen mielestä Britannia tekisi massiivisen virheen, jonka syynä on heidän mielestään vain harhaisten Brittipoliitikkojen ihmisten harhaanjohtaminen. "-Ehkä niin onkin", artikkeli jatkuu." Mutta Jos Britannia päättää lähteä Euroopan Unionista, Unioni saa syyttää itseään viimeisten kymmenen vuoden ajan kriisien hoidosta. " Euro, Kreikka ja siirtolaisuus ovat kaikki lisänneet EU:n arvostelua ja nationalismin kasvua koko Euroopassa Britannia mukaanlukien. Euroopan Unioni on käyttänyt aika improvisoituneita "ad hoc" ratkaisuja kriisien ratkaisuun, viime hetken ratkaisuja jotka vain siirtävät lopullisia ratkaisuja jonnekin tulevaisuuteen, ja näitä ratkaisuja ovat paheksuneet jopa EU:n suurimmat kannattajat ja myöntäneet, että Euroopan Unioni on pahasti haavoittunut ja EU:n maine pahasti kolhiintunut. Idealismin on vaihtunut pettymykseen. Blokin Eliitin teknokraateilla ei tunnu olevan mitään kosketuspintaa todellisuuteen, eivätkä EU:n insituutiot ole kyenneet ratkaisemaan työttömyyttä tai talouden sakkausta. Poliittinen solidaarisuus on hajaantumassa alueisiin, itään ja länteen, pohjoiseen ja etelään.
BREXIT:IN mahdolliset talousvaikutukset ovat paljolti spekulointia, mutta monet expertit ovat silti sitä mieltä, että Euroopan politiikan täytyy muuttua. Euro on heikko. Saksa-johtoinen talouspolitiikka on johtanut etelä-Euroopan maiden köyhtymiseen, ja Kreikallakin menee huonommin kuin koskaan.
"Status Quo ei voi enää jatkua," sanoo Italian entinen pääministeri Enrico Letta.
Euroopan poliittinen ilmasto on muuttunut rumaksi. Rakennetaan aitoja maiden välille, poliitikkoja murhataan. Ei ole helppoa olla britti nyt, sanoo Simon Tilford, Euroopan reformikeskuksen apulaisjohtaja Lontoossa. -Britannia päätti olla liittymättä euroon, ja teki ilmeisesti viisaan päätöksen. Säästääkseen euron EU alkoi myöntää rahaa etelä-Euroopalle, Saksan johdolla. Saksa kohtaan on esitetty paljon kritiikkiä sen tavasta johtaa euroryhmää, sanoo Daniela Schwartzer, Saksan Marshall-rahaston Euroopan ohjelman johtaja. "Se johtaa ajattelemaan, että Euroopan Unioni ei toimi kunnolla". -Valtavirta-poliittisten puolueiden tehottomuus sekä kansallisella että Euroopan tasolla on johtanut sekä populistisen että järjestelmänvastaisen äärioikeiston ja äärivasemmiston nousuun.
Migraatiokriisi on huonosti hoidettu, ja Angela Merkelin suosio on huvennut . Siirtolaisuudella pelotellaan myös Brexit-kampanjassa. -Euroopan johtavatkin poliitikot ovat nyt alkaneet miettimään sitä, ovatko EU:n poliitikot täysin jääneet ottamatta huomioon Euroopan kansalaisten mielipiteet Euroopan Unionin kehittämisessä tai integraatiossa.
Miten käy, tuleeko Brexit vai ei? Voiko Britannia muuttaa Unionia? Hajoaako EU kuin korttitalo, dominoefektillä? Näin uskotaan jo Kiinassakin. Ja mitä tapahtuu jos? Euroopassa on vaalit sekä Saksassa että Ranskassa ensi vuonna, ja euroskeptikot ovat näissä maissa vahvasti nostaneet kannatustaan. -Euroopan on muututtava, tuli mitä tuli. Hyvää ja jännittävää juhannusta kaikille.
http://www.nytimes.com/2016/06/19/world/europe/regardless-of-brexit-vote...