Hyvvä settiä Atelta:
Muslimiyhteisöjen puututtava radikalisoitumiseen – "tietynlainen piilohyväksyntä olemassa"
SATU SCHAUMAN
6 tuntia ja 20 minuuttia sitten
Terrorismitutkija Atte Kalevan mielestä islamin uskon osuutta terroritekoihin ei pidä vähätellä.
Terroriteko on järkyttänyt ihmisiä.
(Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva)
Terrorismitutkija Atte Kalevan mukaan islamin uskon roolia ja merkitystä ei saisi sivuuttaa
Charlie Hebdo -lehden kaltaisissa terrori-iskuissa.
– Nämä jihadistithan kokevat itsensä ensi kädessä hurskaiksi muslimeiksi. Tämä on se, mikä heitä motivoi kaikkein eniten, kun näitä hirmutekoja tarkastellaan, Kaleva katsoo. Hän tekee väitöskirjaa jihadismista.
Kalevan mielestä tämänkaltaisia terrori-iskuja on siksi syytä tarkastella selkeästi islamilaisessa kontekstissa, vaikka valtaosa maailman muslimeista ei näin radikalisoidu.
– Tämä on kuitenkin ongelma, mikä vaivaa islamilaista yhteisöä eikä islamin osuutta pitäisi tässä vähätellä tai painaa alas. Pitää ymmärtää ja keskustella siitä, että islamin usko on se, mikä on suurin motivaation lähde näille ihmisille, Kaleva huomauttaa.
Kaleva toteaa, että Koraanissa on suvaitsemattomia ja militantteja kohtia, joita on helppo käyttää erilaisten tarkoitusperien ajamiseen ja joiden kautta voidaan ikään kuin oikeuttaa tämänkaltaisia terroritekoja.
Muslimipiireissä keskusteltava
Kalevan mielestä muslimipiireissä pitäisi myöntää radikalisoitumisongelma ja keskustella siitä nykyistä enemmän.
Eri maissa muslimiyhteisöt ovat tuominneet jyrkästi Charlie Hebdo -lehden terroriteon. Kalevan mukaan islamistisessa maailmassa esiintyy kuitenkin varsin laajalti, jos ei hyväksyntää, niin vähintäänkin ymmärrystä vääräuskoisten rankaisemisen ajatusmaailmalle.
– Tietynlainen piilohyväksyntä tällaiselle ajatusmallille on olemassa, Kaleva näkee.
Monet muslimit ovat sanoneet, että tällaisia terroritekoja tekevät ihmiset eivät ole "oikeita muslimeja". Kalevan mielestä tämänkaltainen syyttely ei johda kuitenkaan ratkaisuihin, vaan voi jopa ruokkia ongelmaa entisestään:
– He kokevat kuitenkin itsensä hurskaiksi muslimeiksi, vaikka monet muut muslimit tuomitsevat heidät, Kaleva huomauttaa.
Kaleva sanoo ymmärtävänsä muslimien loukkaantumista Charlie Hebdo -lehden pilakuvista, koska islamissa profeetoista ei yleensäkään piirretä kuvia, saati tehdä heistä pilkkaa tai esitetä jopa terroristeina.
Islamisteille tilaa yhteiskunnassa
Kalevan mielestä pilapiirtäjillä on kuitenkin täysi oikeus käsitellä piirroksissaan niin islamia kuin muitakin uskontoja, vaikka tämänkaltaiset pilapiirrokset loukkaisivat muslimeita enemmän kuin muita.
– Pilapiirrosten tarkoitus on nimenomaan provosoida. Mutta ei se oikeuta tämänkaltaisiin terroritekoihin.
Miten sitten tämänkaltaisia terroritekoja voitaisiin estää? Kalevan mielestä avain on muslimiyhteisöjen sisällä. Vaikka valvontaa tiukennettaisiin ja poliisivoimia kuinka lisättäisiin, ei iskuja tätä kautta pystytä koskaan täysin estämään.
– Pitäisi miettiä, miten muslimiyhteisön sisällä tällaisiin radikalisoitumisiin pitäisi puuttua, Kaleva painottaa.
Kalevan mielestä yksi keino olisi pyrkiä antamaan radikaalienkin islamistien ajatuksille tilaa osallistamalla heitä selkeämmin osaksi yhteiskuntaa. Tämä voisi estää ainakin joidenkin turhautumista ja ryhtymistä terroritekoihin:
– Useissa maissa, joissa on tällaisia islamistipuolueita, ne pyrkivät muokkaamaan yhteiskunnan islamistiseen suuntaan niin, että koko lainsäädännön perustaksi otettaisiin sharia (islamin laki). Vaaleissa nämä puolueet eivät ole yleensä saaneet kuitenkaan kovin paljon kannatusta. Vaikutuskeino kuitenkin on olemassa, Kaleva toteaa.