Dassault Rafale

16-09-2013-Sanicole-Airshow-Tom-Houquet.jpg

Täähän on herhiläisen väreissä? o_O
 
Silti minusta on todella ennenkuulumatonta väittää että Ranska oli pelastamassa suomea konkreettisesti. Sen teki Suomen kansa itse vailla kunnollista apua mistään ulkomailta.
Toki koneita ja tykkejä saatiin Ranskasta mutta ranskalaiset Moranet eivät ehtineet vaikuttaa sodan kulkuun enää helmikuussa 1940 juuri mitenkään. Moranet olivat lähinnä mekaanikkojen murheenkryyni heikkojen talviominaisuuksien vuoksi. Luin "Jatkosodan Ässä" kirjasta että Moranen Hispano tykit jäivät usein laukeamatta taistelussa. Joskus, sään lämmettyä tykki saattoi sitten ampua itsekseen kentän laidalla täyden makasiinin ilmaan varoittamatta.

Tuon lisäksi vähät saadut ranskalaiset tykit olivat vanhentuneita ja ajanmukaisia oli vain kourallinen. Erityisesti jäykkälavettisiä 77mm "hyppyheikkejä" kirottiin Kollaan rintamalla. Ne eivät tahtoneet toimia talvella kun niidenkin laukaisujärjestelmä jumittui. Sähköllä saatiin muutama tykki laukeamaan silloin tällöin. Tällainen apu lähinnä masensi omia sotilaita.

Sen mitä olen pintapuolisesti tuohon nyt tutustunut niin vaikuttaa että tuki oli enemmän Ranskan sisäpolitiikkaan liittyvä temppu kuin aito auttamisenhalu. Utopistiselta kuulostaa sekin että Saksaa olisi estetty lähettämällä armeija Suomeen estämään Saksan rautamalmikuljetukset? Ruotsihan toimitti tavaraa omasta maastaan meritse ja maitse Saksaan, ei siinä Suomen valtaaminen olisi auttanut.

Täytynee tutustua joskus tähän väitökseen paremmin.

Jostain kumman syystä Ranskan tuki lopahti sotien jälkeen eikä tukea sieltä enää saatu vaikka bolsevikit kyykyttivät Suomea usean vuosikymmenen ajan.
 
Ajattelet liian kapeasti. Ei kyse ole yksittäisistä tarvikkeista. Jos ranskalaisia olisi ehtinyt Suomeen niin silloin heistä olisi tullut sodan osapuoli. Stalinin kuviot olisi menneet aika tavalla puihin.

Tokihan se on aina sisäpolitiikkaa enemmän kuin ulkopolitiikkaa.
 
Ajattelet liian kapeasti. Ei kyse ole yksittäisistä tarvikkeista. Jos ranskalaisia olisi ehtinyt Suomeen niin silloin heistä olisi tullut sodan osapuoli. Stalinin kuviot olisi menneet aika tavalla puihin.
Ja sinä jossittelet liikaa. Spekulointi "olisi voinut, olisi vaikuttanut", on tässä enemmän se juttu mitä yritetään. Maailma ja historia on täynnä jossittelua ja se on jälkipolvien mahdollisuus.

En ole kuitenkaan koskaan, missään kuullut tai lukenut että Ranskalla olisi ollut jotenkin iso osa tässä kuviossa. Kotimaiset sotahistorioitsijat eivät ole juuri mitenkään Ranskan osuutta tuoneet esille, pl. asekaupat eikä niillä ollut mainittavaa roolia varsinkaan Talvisodassa.
Enemmän uskon että Britannian uhkailut olisi olleet vaikuttavampia koska Briteillä oli voimakas laivasto joka oli ennenkin purjehtinut jopa itämerellä. Samaten armeija oli liikkuvampi.
 
Ja sinä jossittelet liikaa. Spekulointi "olisi voinut, olisi vaikuttanut", on tässä enemmän se juttu mitä yritetään. Maailma ja historia on täynnä jossittelua ja se on jälkipolvien mahdollisuus.

En ole kuitenkaan koskaan, missään kuullut tai lukenut että Ranskalla olisi ollut jotenkin iso osa tässä kuviossa. Kotimaiset sotahistorioitsijat eivät ole juuri mitenkään Ranskan osuutta tuoneet esille, pl. asekaupat eikä niillä ollut mainittavaa roolia varsinkaan Talvisodassa.
Enemmän uskon että Britannian uhkailut olisi olleet vaikuttavampia koska Briteillä oli voimakas laivasto joka oli ennenkin purjehtinut jopa itämerellä. Samaten armeija oli liikkuvampi.

Ranskalla ei koskaan 2ms aikana ollut todellista offensiivista kykyä olemassa. Divisioonia kyllä oli kyllä kova määrä (100-130), mutta liikkumiskykyisiä divisoonia (ratsu/mot) taisi olla luokkaa 4-5. Myös kaikenlaista kalustoa oli murheellisen vähän, erityisesti ilmavoiman ja ilmatorjunnan saralla. Moderneja pommittajia taisi olla yhteensä 8kpl, ja uudempia hävittäjiä alle 100. Ilmatorjunnassa oli 22 eri asetyyppiä joilla 6 eri kalipeeria, joista yhtenä voidaan mainita 75mm kenttätykki vuosimallia 1897 jota käytettiin mukana kuljetettavasta rampista käsin tarpeeksi suuren korotuskulman saamiseksi. Radiot taisivat olla divisioonatasollakin vielä suuri harvinaisuu. Briteillä oli myös pitkälti sama tilanne kaluston suhteen, joskin heillä oli asiat hieman paremin kunnossa. Silti esim british expeditionary forcen kymmenellä divisioonalla oli käytössä Ranskaan tullessaan lähes yhtä paljon ilmatorjuntakalustoa kuin Suomella talvisodan alussa.

Se on täyttä huuhaapuhetta että Ranska olisi millään suuremmalla tavalla vaikuttanut Suomen kohtaloon, poislukien jatkosodan aikaiset sotasaalishankinnat Saksasta josta saatiin kohtuuhyvät määrät Ranskalaisia kenttätykkejä ja ranskalaisista pst-tykeistä muokattuja pak-40 pst tykkejä.
 
Kyllä minun on vähän pakko linjautua samalle kannalle kuin @magitsu . Länsivaltojen mukaantulo talvisotaan olisi sotkenut Neuvostoliiton pakan pahasti. Toki näin jälkeenpäin voidaan sanoa, että motiivit olisivat olleet enemmän itsekkäitä ja resurssit olisivat menneet pääosin Kiirunan kaivosten tuotannon varmistamiseen oikeille valtioille. Mutta tuo peliliike vaikutti ihan varmasti myös Neuvostoliitossa.

Suomalaisten menestyksellisen taistelun aiheuttama positiivinen kansainvälinen huomio häiritsi Stalinia vakavasti jo joulukuun alusta lähtien. Tiedot Ison-Britannian ja Ranskan suunnitelmista tukea Suomea talvisodassa sekä sotajoukoin että materiaalisesti asetti NL:n aivan uuden tilanteen eteen. Läntisten suurvaltojen puuttuminen sotaan uhkasi laajentaa konfliktin Neuvostoliiton kannalta epäedulliseen suuntaan.[53] Stalin oli laskenut, että maailmansota laajenisi vuoden 1940 aikana Saksan ja länsiliittoutuneiden väliseksi, mikä olisi tarjonnut Neuvostoliitolle uusia toimintamahdollisuuksia.[54]

Sodan venyminen yli vuodenvaihteen sekä tiedot länsivaltojen operaatiohankkeesta Suomeen, Jäämerelle ja Kaukasiaan saivat neuvostojohdon luopumaan tavoitteesta miehittää Suomi ja asettaa Suomeen neuvostohenkinen Terijoen hallitus. Se avasi mahdollisuuden kompromissirauhaan, ja neuvostojohto ilmoitti Ruotsin välityksellä Suomelle 29. tammikuuta 1940 aiemman linjansa vastaisesti Stalinin olevan valmis aseleponeuvotteluihin Risto Rytin hallituksen kanssa. Ilmoitusta edelsivät kirjailija Hella Wuolijoen ja Neuvostoliiton Tukholman-lähettilään Alexandra Kollontain väliset salaiset tunnustelut 10.–21. tammikuuta 1940.[55] Neuvostoliitto kuitenkin edellytti – koska ”verta oli virrannut” – että Suomi on valmis suurempiin myönnytyksiin kuin mitä NL oli syksyllä 1939 vaatinut.[56]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota#Tie_rauhaan
 
Tässä on vähän sama kuin Japanin rauhan kanssa. Atomipommi on se yleinen tieto, joka on väärä. Oikea on se, ettei NL:sta sodanjulistuksensa jälkeen voinut enää olla Japanin viimeiseen asti toivomaksi neuvottelijaksi JPN-USA-välille. Heille kun ei kelvannut millään ehdoton antautuminen, mitä Yhdysvallat vaati. Mitä tapahtuisi keisarille oli tärkein tabu.
Kun NL rullasi Kwantung/Guangdong-armeijan hetkessä niin pakko oli. Ei NL:la maihinnousukykyä olisi ollut, mutta iso kuva oli ratkaisevalla tavalla muuttunut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kwantung_Army

Kannattaa muuten tutustua taloussotaan, jota liittoutuneet kävi. Ostivat esimerkiksi yksinoikeuksia kromiin, joka oli Saksan todellinen kriittinen sotatarvike. Jossain vaiheessa Saksa joutui ilmeisesti uhkaamaan Turkkia hyökkäyksellä, jotta kauppa aukeaisi. Portugali oli toinen lähde. Suomesta tuli molybdeenia ja nikkeliä. Ruotsista rautamalmia.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista keskustelua mutta taidamme olla hivenen verran jo tuolla historiaosastolla ja vähän maailmaa kiertäen.
Jatkettaisiinko täällä tästä ilmojen minkillä, josta ohessa tatuoitu versio:

thKQIEV3CI.jpg
 
Juttua Rafalen tulevista päivityksistä, F3R ja F4, joista on ollutkin jo puhetta täällä.

Rafale New Standard To Enhance Capabilities
https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2017-06-21/rafale-new-standard-enhance-capabilities
The Direction Générale de l’Armement (DGA), France's military procurement agency, has launched the first studies to develop the new F4 standard for the Dassault Rafale fighter.

The standard, which the DGA is scheduled to qualify by 2024, follows up on the most recent standard for the Rafale, the F3R. The research will run until the end of 2017, according to the deputy director of the Rafale program at the DGA.

The new standard has four pillars. First is the integration of the new Thales software radio, Contact, which is already in service in the French army. This system is more secure and offers an improved data link. “It will also integrate civil and military satellite capacity, notably with the military satellite Syracuse IV,” added the deputy director.

Secondly, DGA is seeking to improve the capabilities of the sensors used on Rafale; The RB2E radar will be able to detect on-ground mobile targets; the infrared optronic system will be improved; as will the Spectra protection and counter-measure system. This sensor will have extended functionality on low and high frequencies to detect future threats. DGA also wants to equip pilots with a helmet-mounted visual system.

Thirdly, new weapons are also part of the new criteria. The Dassault fighter will need to integrate a mid-life renewed Scalp cruise missile, as well as a new version of the AASM air-to-ground weapon, the AASM Evolution. These weapons will be able to deliver from 500 kg to one metric ton, versus 250 kg now.

The new standard integrates the Mica NG air-to-air missile, which offers longer range and better detection and acquisition capacity. These improvements will go to address one of the key weaknesses of the standard F3R, integrating with the Meteor long-range air-to-air missile.

The fourth pillar is to introduce predictive MRO to increase the Rafale's dispatch reliability.

“Rafale has been designed to receive those incremental standards,” said the deputy director. “The F3R standard is to be qualified by the DGA by the end of 2018, on time and on budget,” he added.

Apart from the Meteor’s integration, the new standard will include the new Talios multi-function targeting pod, designed by Thales.

Both DGA and Dassault intend to use all these developments on future export versions of the Rafale. The aircraft sold to Qatar, Egypt and India are currently set to be equipped with the F3R standard, however.
 
Valitettavasti noista Rafalen päivityksistä näyttää puuttuvan moottorin lisäteho. Voisivat siirtyä Gripenin tapaan ulkolaiseen moottoriin. Sehän menee heittämällä, ja ensimmäiset Rafalet käyttikin GE moottoria, kun Snecma ei ollut valmis.
Suomi voisi ottaa Rafalen missä olisi GE:n joko Gripenin tai Super Hornetin moottori. Jos vaan olisi halvempi kone. Qatar ei rahasta välitä kun ovat maailman rikkain maa asukasta kohden (2013). Ja Intiassa laskua maksaa 1200 miljoonaa ihmistä eikä 5 milj. kuten meillä.

Daladieriin kommentoin Mannerheimin sanoin:
"Valitettavasti ei suuriarvoista lupausta avusta, minkä länsivallat antoivat, voitu toteuttaa, kun naapurimme itsestään huolehtien kielsivät joukoilta oikeuden läpikulkuun."

Eli Ruotsi haittasi Ranskan merkitystä meille.

Vielä Henrik Tala:n kirjan mainoksesta katkelma:

Suomi ei taistellut talvisodassa yksin, vaikka niin toistuvasti väitetään. Tosiasiassa Suomen selviytymisen ratkaisi ulkomailta, erityisesti Ranskasta ja Britanniasta saatu poliittinen tuki. Henrik Tala osoittaa vastaansanomattomasti käsityksen Suomen yksinäisestä taistelusta myytiksi.

Tärkeimpään pelastajan roolin kohosi Ranska ja sen pääministeri Édouard Daladier. Ranskalla oli talvisodan aikana vakava aikomus pelastaa Suomi Neuvostoliiton miehitykseltä. Ranska lähetti Suomelle aseita, taistelukoneita ja sotamateriaaleja, ja oli vähällä ehtiä toimittaa Suomeen aseellisia joukko-osastojakin ennen kuin rauha solmittiin. Suomen tekemä rauha johti Ranskassa peräti hallituksen eroon, sillä pääministerin katsottiin epäonnistuneen Suomen auttamisessa.

Ranskan hallitus tuli kuitenkin auttaneeksi Suomea ratkaisevasti: sen poliittiset ja sotilaalliset avuntarjoukset ja -lupaukset saivat Stalinin tarjoamaan rauhaa Suomelle tilanteessa, jossa Suomen armeija oli luhistumisen partaalla ja maan miehittäminen Neuvostoliiton ulottuvilla. Tästä Stalinin rauhanpäätöksestä ja sen taustoistaTalvisodan ranskalaiset ratkaisijat esittää ensimmäisenä suomenkielisenä kirjana perusteellisen kuvauksen.

http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1116

Tuohon voisi lisätä että brittifirma omisti Petsamon nikkelikaivoksen ja nikkeli on sodassa todella tärkeää. Mutta tärkeää on myöskin poliittinen tuki YK turvaneuvostolta.
 
https://www.livefistdefence.com/2017/07/14696.html
https://www.livefistdefence.com/2017/07/rafale-in-anger-10-dispatches-from-a-war-cockpit.html

"In 2016, with Russian jets from the Kuznetsov over western Syria, Rafale crews operating in the area were tasked with entering airspace to acquire something they didn’t have: the attack mode of a Russian Su-33 radar. Two Rafales used their SPECTRA integrated electronic warfare systems on a 90 minute mission that finally ended in success. “It was a small but very important mission, and it helped sharpen how we use electronic warfare and signature acquisition in some of the most difficult and crowded airspace in the world,” a pilot who was in one of the Rafales says."

"This point may be way down on the list, but it’s difficult to exaggerate the significance of the maintenance training tools that the Indian Air Force gets with the Rafale. To say that the the entire approach from training maintainers right down to the actual maintenance-friendly architecture of the Rafale system, Indian maintainers are all set to encounter a serious legacy leap. Indian maintenance crews will begin training in France next year. Your correspondent had a chance to try out two systems — one that’s definitely coming with the Rafale (the Rafale maintenance trainer) and the robustly impressive Microsoft HoloLens-based virtual/augmented reality hands-on documentation and training system (HADOC) that is being offered to the Indian Air Force."
https://www.livefistdefence.com/wp-content/uploads/2017/07/234.jpg
 
Samaisen koneen nousu maanantaina poislähtiessä on myös melko huomiota herättävä (videon noin kohdassa 08:18-08:40). Osoittaa pilotilta melkoista pokkaa ja erittäin kovaa luottoa koneen FBW:tä kohtaan. Kertoo ranskalaisten riskinottovalmiudesta koneensa kanssa. Ja siitä että maalauksesta ollaan ylpeitä : )

 
Back
Top