Kriisiviestinnän asiantuntija: Jussi Halla-aho vetää hallitusneuvottelut, Antti Rinne tuhosi sdp:n mahdollisuudet
12.4.201912:39päivitetty 12.4.201914:10
POLITIIKKAVAALITEDUSKUNTAVAALITPUOLUEET
Jussi Halla-aho Alman puheenjohtajatentissä viime syksynä. ANTTI MANNERMAA
Kriisiviestinnän asiantuntija ei säästele sanojaan kuvatessaan Antti Rinteen esiintymistä. Jussi Halla-aho vetää samalla tyylillä kuin aiemminkin, mutta nyt se puree äänestäjiin.
Perussuomalaiset nousee eduskuntavaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi, arvioi kriisiviestinnän asiantuntija
Katleena Kortesuo.
”Väitän, että tulee persujen uusi jytky ja se tulee olemaan isompi, kuin mitä olemme nyt ajatelleet”, Kortesuo sanoo.
Uskotko, että perussuomalaiset tulee peräti ensimmäisenä maaliin näissä vaaleissa?
”Minä väitän nyt tässä rohkeasti, että persut tulevat vetämään hallitusneuvottelut. Se on sitten eri asia, onnistuvatko ne ja mitä tapahtuu lopulta”.
Viestintäkouluttaja ja tietokirjailija Kortesuo uskoo, että perussuomalaisten puheenjohtaja
Jussi Halla-aho korjaa potin vähäeleisellä ja vakavalla esiintymisellään.
”Nykyään yhteiskunta on kärjistynyt ja monilla ihmisillä on tosi isoja huolia alkaen vanhusten hoidosta, ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta. Tässä ajassa ja tässä hetkessä ihmisiä pelottaa enemmän kuin ennen, joten vakava presenssi iskee nyt paremmin kuin hymyilevä.”
”Puolivälin puolue puuttuu”
Halla-aho erottuu Kortesuon mukaan muista paitsi esiintymisellään myös poliittisella linjallaan, jota ei edusta yksikään muu puolue.
”Meidän kaikkien ihmisten on todella vaikea tajuta sitä, että jossakin ilmiössä on hyvä ja paha kietoutuneena yhteen. Saamme kognitiivisen dissonanssin, jos yritämme ajatella sellaista asiaa. Se on sama juttu kuin, jos oma lapsi on koulukiusaaja. Sehän on mahdoton ajatus.”
Toinen esimerkki on laulaja
Michael Jackson, jota on syytetty pedofiiliksi. Yleisölle hän on joko popin kuningas, jolloin pedofiliasyytökset kielletään täysin, tai sitten hän on pedofiili, jolloin ihminen polttaa hänen kaikki levynsä.
”Yritämme aina tehdä pesäeron joko hyvään tai pahaan. Emme pysty hahmottamaan tai käsittelemään niitä samassa paketissa.”
Sitten päästään perussuomalaisiin.
”Emme kykene ajattelemaan, että myös maahanmuutto on ilmiö, jossa hyvä ja paha ovat kietoutuneena yhteen. Yksittäisellä tulijalla voi oikeasti olla todella hyvä peruste tulla maahan. Hänen henkensä voi olla uhattuna. Yhtä aikaa hänellä saattaa olla pahat mielessä. Emme pysty hahmottamaan tätä.”
Kortesuo uskoo, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat ikään kuin neutraalia maahanmuuttopolitiikkaa eli sellaista, jossa tutkitaan hiukan tarkemmin, mutta rajoja ei kuitenkaan laiteta kiinni.
”Tällaista puoluetta ei ole, koska tämä aiheuttaa kognitiivisen dissonanssin ihmisissä. Vaihtoehtoina ovat ’rajat kiinni’ tai ’Suomi sanoo tervetuloa ja avataan Kempeleen talo maahanmuuttajille’”, Kortesuo sanoo viitaten
Juha Sipilän (kesk) aikaisempaan lausuntoon tarjota omaa kotiaan turvapaikanhakijoille.
Mitä tekee ihminen, joka haluaisi äänestää välimuotoa? Pelaa varman päälle ja äänestää perussuomalaisia, Kortesuo arvioi.
Hän huomauttaa, että jaottelu näkyy myös vaalikoneissa. Niissä kysytään, avataanko rajat vai laitetaanko kiinni. Välimuodon vaihtoehtoa ei ole. Sama pätee ilmastonmuutokseen, ja Suomessa lienee paljon ihmisiä, jotka ovat puolivälin kannalla.
Kortesuon mukaan asiaa on myös tutkittu. Esimerkiksi
Twitterissä eniten jakoja saavat nimenomaan tviitit, jotka ovat joko puolesta tai vastaan, eivät toisaalta–toisaalta-tviitit, joissa molemmat puolet ovat yhtä aikaa läsnä. Ihmiset reagoivat, jos ovat täysin samaa mieltä tai ehdottomasti vastaan.
”Nyt kun me näemme, mitä Oulun tapahtumat ovat tehneet, tästä seuraa se, että ihmiset äänestävät entistä vahvemmin persuja. He eivät sano sitä mielipidemittauksissa, koska eivät kehtaa, mutta laittavat mieluummin rajat kiinni kuin auki.”
”Rinne möläyttelee ja peruu”
Kortesuon mukaan sdp:n voiton tuhoksi koituu puheenjohtaja
Antti Rinne. Gallupeissa demareiden käyrä on ollut laskeva siitä asti, kun Rinne palasi sairauslomalta.
”Kyllä minä syytän tässä kohtaa Rinnettä siitä.”
Hän arvelee ihmisten olevan huolissaan hänen terveydestään. Yhdysvalloissa asiasta olisi puhuttu Kortesuon mukaan viikkokaupalla, mutta Suomen keskustelussa se on jäänyt taka-alalle.
”Hän on voimaton. Hän möläyttelee asioita, peruu niitä, on epävarma, ei ole dynaaminen. Hän ei näytä voimakkaalta johtajalta.”
Kriisiviestinnän asiantuntija tietää, että aina, kun ihminen heittää jotakin epämääräistä ja joutuu perumaan sanomisiaan, ollaan pulassa. Pahimpia möläytyksiä ovat Kortesuon mukaan olleet Nato-sammakko, epämääräinen hintalappu vaalilupauksille ja lihavero.
”Jos olisin demareiden hyvä haltijakummi, vaihtaisin puheenjohtajaa, mutta eihän sitä tietenkään tässä vaiheessa voi tehdä. Nyt pitää pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Käytännössä pitäisi tuoda vahvemmin muita isoja demarinimiä esiin.”
Kortesuo arvioi, että sdp:n olisi kannattanut jatkaa vaaleihin
Sanna Marinin johdolla. Hän tuurasi Rinnettä tämän ollessa sairauslomalla.
”Sanna Marin hoiti sen pestin paremmin ja heidän olisi pitänyt tajuta tämä heti Rinteen sydänkohtauksen jälkeen.”
Kortesuon on vaikea keksiä mitään hyvää Rinteen esiintymisestä.
”Ainakin hän nyt aika hyvin niitä mokiansa punastelematta elää läpi ja korjailee. Hän ei sentään juokse karkuun. Onhan sekin ihan hyvä asia.”
Kortesuon mielestä Rinne on petrannut esiintymistään vuosien aikana, mutta toisaalta äänestäjän muisti on lyhyt.
”Ei kutosen arvosanaa voi perustella sillä, että se oli nelonen aikaisemmin. Kyllä se kutonen on silti aika huono numero.”
https://www.talouselama.fi/uutiset/...ea4-2c33-4a74-97e2-baf6459f743b#disqus_thread