Jos ja kun halutaan julkisen sektorin kuluja pienentää, se on aivan pakko aloittaa kansalaisten saamien "palvelujen" ja oikeuksien rajaamisella. Suomen perustuslaki ja muut lait yksinkertaisesti takaa kansalaisilleen hillittömän määrän oikeuksia vaatia eri palveluja. Ja niiden palvelujen tuottaminen on kallista, koska työ on Suomessa kallista, koska Suomessa on niin kallista asua.
Tämä kaikki näkyy terveydenhoidossa, koulutuksessa,varhaiskasvatuksessa, oikeusjärjestelmässä, valtiohallinnossa yms. Kansalainen voi vaatia miltei mitä vaan, jokaisesta päätöksestä voi valittaa. Kansalaisen oikeudet rasittaa julkisia palveluja on käytännössä mittaamattomat. Tämä alle 10 % porukasta aiheuttaa yli 90 % kaikista kustannuksista.
Julkisen sektorin tehokkuuden on sitten lopullisesti tuhonnut osaoptimointi, joka on täysin mielivaltaista konsulttien luomaa hölmöilyä ja aiheuttaa usein vain ihmisten lähtöä muihin töihin. Joka sekin on kallista.
Poliitikot on yksinkertaisesti rakentaneet hirviön, kun ovat ääniä kalastaakseen luoneet järjestelmän, jossa ihmisillä vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia. Pakko toi pommi on jollain tavalla purkaa. Ja se pitäisi purkaa vähitellen siten, että yhteiskunnan "lupaamia" palveluita vähennetään. Mutta kuka poliitikko nyt tuollaiseen ryhtyy ? Tai paremmin sanottuna, mistä löytyy poliitikkoja ja puolueita, joiden kannatus on yli 50% kansasta ja silti suostuvat tuon tekemään.