Eduskuntavaalit 2023

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Niinhän se on ihan EVA:nkin suunnalta todettu, että ajatus mallista, jossa jokainen elää palkallaan, on mahdoton. Vähän palkkaa ja kylkeen sosiaaliturvaa on se oikea malli. Palkkoja ei tietty ole varaa korottaa ja sossuista pitää leikata, niin hyvä tulee. Miten voi olla, että joku ei noilla spekseillä innostuisi työntekoon.
EVA:n mielestä valtion pitäisi vipata pääomat nollakorolla, suunnitella tuote, rakentaa tehdas, kouluttaa työvoima ja kuskata se tehtaan portille, maksaa sille palkka ja terveydenhoito. Sitten valtion pitäisi myydä ja jos ei kate riitä niin laittaa siihen vähän tukiaisia.

Osingot ulkomaille niin ei tartte verojakaan turhaan maksaa.

P.s. Ammattiliittojen verokohteluun tartutaan n. sekuntia sen jälkeen kun Kansallisen kokoomuksen säätiöin, Yrjö Sirolan Säätiön, Perussuomalaisten tukisäätiön ja Svenska Kulturfondin verotuskohtelu "yleishyödyllisinä" yhteisöinä on korjattu. Elekee pojjaat pidättäkö henkeä odotellessa.
 
Jep. Pakki silmään ja takaisin Kekkoslovakiaan. Tietokoneet ynnä muut vitukkeet veks ja aletaan tehdä porukalla, eikä urakalla. Kaivinkoneet voi korvata lapiomiehillä jne. Niin ja hevoiset tietysti traktorien tilalle.

Vitsin tai viisauksen mukaan amerikkalainen pamppu oli käymässä Kiinassa ja hänet vietiin katsomaan padon rakentamista. Kiinnitettyään huomionsa siihen että monella oli työvälineenä pelkkä lapio, päätti hän kysäistä asiasta paikalliselta työnjohtajalta. "Se on lähinnä työllisyyden kannalta.", kuului vastaus. Siihen pamppu totesi vain: "Jaa, että työllisyyden kannalta... no miksi ette sitten anna heille työvälineeksi lusikkaa?"

Että sellaista. Jos se pelkkä työnteko on se juttu, niin palkataan aamuvuoroon ihmisiä jotka lapioivat ojaa ja iltavuoron porukka sitten täyttää sen saman ojan. Ei lopu työt eikä tarvitse kenenkään kotona makailla...
 
Se siitä sitten
No aika luonnollista. Ei SAK anna kokoomus-persuille mitään toimintamahdollisuuksia. Johan se on nähty. Tuo on varmaan pienin vahinko joka tätä maata kohtaa tässä tilanteessa. Ja kyllähän nyt taas on demareitten mahdollisuus tehdä kokkareista pitempiaikainen oppositiopuolue. Ne voi 4 vuotta vaikka näytellä että ovat isänmaan asialla.
 
Jep. Enkä sitä kurjuutta sinänsä tietenkään kellekään tahdo annostella. Kunhan luulen, että nykyinen kokonaisuus on etenkin kannustavuudessaan kehno ja se on se ruuvi, jota tahtoisin vääntää. Toiseen päähän alempaa minimitasoa ja toiseen päähän alempaa efektiivistä marginaaliveroprosenttia niin meillä on sekä keppi että porkkana pelissä.

Tämä on niitä rakenteellisia ongelmiamme. Enkä usko että merkittävää muutosta tapahtuu ilman isoa epäjatkuvuustapahtumaa, kuten IMF:n holhousta, luokkaa parinsadantuhannen pakolaisen vyöryä tai tuhoavaa sotaa.

Siihen alempaan päähän tarvitaan alempaa efektiivistä marginaaliveroa: nyt vero on paikoin yli sata (kiitos askelfunktioiden, jotka olisi triviaalia välttää) ja keskimäärinkin korkeampi kuin yläpäässä.

Alapäästä pitäisi myös hyväksyä se, että kaikki eivät kykene tienaamaan minimitoimeentuloa omalla työllään. Tällaiset työssäkäyvätkin tarvitsevat tukea ja sitä on annettava, jos heidän työpanoksensa halutaan käyttöön.
 
En minäkään hakenut tähän nykyiseen työhön vaan sieltä soitettiin ja kysyttiin olenko vielä työnhakija, olivat saaneet tietoni Te-keskuksesta.
Iso osa porukkaa onneksi työllistyy varsin sujuvasti, eli kortistossa ei makaa yksi ja sama porukka vuodesta toiseen. Työttömäksi jämähtävät ja hiljalleen työkykynsä menettävät ovat se merkittävä ongelma, johon pitäisi puuttua. Tavanomaiset työttömyysjaksot hoituvat asiallisesti muutenkin.
 
Alapäästä pitäisi myös hyväksyä se, että kaikki eivät kykene tienaamaan minimitoimeentuloa omalla työllään. Tällaiset työssäkäyvätkin tarvitsevat tukea ja sitä on annettava, jos heidän työpanoksensa halutaan käyttöön.

Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi, että halvemmaksi tulee hyväksyä työttömyys kuin yrittää loputtomiin työllistää. (Ammattitaidottoman) pitkäaikaistyöttömän työllistyminen ilman (uudelleen) kouluttautumista tai veronmaksajien työnantajalle maksamaa tukea on epätodennäköistä, jos hänellä ei sitten satu olemaan suhteita. Sekä kouluttaminen että tuen maksaminen on kuitenkin kallista etenkin kun etukäteen ei voi tietää, johtaako rahan satsaaminen pysyvään työllistymiseen.

Työllistämispolitiikkaa tehostaisi, kun työttömiksi nimettäisiin vain ihmiset, joilla on realistiset mahdollisuudet saada työtä. Nyt työttömän statuksella kulkee jos jonkinlaista elämän murjomaa, joihin järjestelmä hukkaa aivan turhaan rahojaan.

Niin ikään pitäisi tehdä poliittinen päätös, tahdotaanko toimintakykyisiä auttaa vai ei. Jos työtön on lähetellyt kolme vuotta hakemuksia työtä saamatta ja tahtoisi lähteä opiskelemaan, niin ehkäpä häntä kannattaisi tukea, jos hänet kerran työelämään tahdotaan. Mutta tahdotaanko?

Työtä on kadonnut viime vuosikymmeninä valtavat määrät, mutta uutta on tullut samaan aikaan tilalle. Tulevaisuudessa todennäköisesti tekniikan kehittyminen hävittää työtä nopeammin kuin uutta syntyy. Silloin järjestelmän perusta on pakko rakentaa uudestaan. Täystyöllisyyden ajatus kuului aikakauteen, kun oli juoksupoikia, pankin virkailijoita tiskin takana ja rahastajia linja-autoissa, mutta nykymaailmassa, jossa ihmiset jonottavat itsepalvelukassalle tehdäkseen itse kassan työn, maksavat pankille siitä, että saavat palvella itseään ja jossa suomenkielistä palvelua tuottavat tekoälyn avulla suomea osaamattomat bulgarialaiset, kaikkien työllistäminen ei ehkä ole enää realismia.

Tokihan työttömille voidaan keksiä kaikenlaista puuhailtavaa, jos siihen tahdotaan veroeuroja käyttää. Se kuitenkin tuppaa tulemaan kalliiksi. Ja kun työttömät rupeavat tekemään töitä osittain tuen varassa, samalla matalan osaamistason työtä ruvetaan siirtämään enemmän ja enemmän veronmaksajien maksettavaksi.
 
Kyllähän kaikki on ihmisen omasta halusta kiinni, jos viina ja lojuminen kiinnostaa enemmän kuin työnteko niin ei ole pakko. Se vain on outoa, että ne ketkä käyvät töissä rahoittavat tuon laiskuuden.

Jos joku nyt vetää herneen nenään tuosta kommentista, niin voin todeta, että kyllä Suomesta saa töitä jos haluaa. Suorastaan kysytään töihin, ainakin itselle kävi niin edellisen työuran päätyttyä.

Sehän riippuu ihan työnhakijasta, että millaiset mahdollisuudet on saada töitä. Esimerkiksi jos vertaillaan kahta ihmistä joista toisella on paljon työhistoriaa eikä kovin pitkiä työttömyysjaksoja välissä ja toisella taas on hyvin vajavainen työhistoria, niin ensin mainitun on usein helppo löytää töitä, kun taas jälkimmäisellä nousee tie pystyyn lähes riippumatta siitä, että millaista työtä on hakemassa.

Toki on joitakin ammatteja joihin kouluttautuneet käytännössä aina työllistyvät (esimerkiksi lähihoitajan ammatin sanotaan olevan tällainen), mutta se ammatin hankinta voi tietysti erilaisista syistä olla helpommin sanottu kuin tehty.
 
Politiikan toimittajien “kunkku” Timo Haapala on palannut pääsiäislomalta. Hän on vahvasti sitä mieltä että porvarihallitusta pukkaa.
Porvarihallitus voidaan joko tehdä enemmistönä taikka sitten etupäässä Kepun tukemana vähemmistönä.


Entäs sitten se ”teknologiateollisuuden” vaatima vihreä siirtymä ja lupaus kymmenien miljardien investoinneista?
Jos nyt sitten pidetään tiukat aikataulut ja normit tarkoittaa se sitä että ”vihreän” infrastruktuurin ja teollisuuden rakentajat voivat pyytää aivan mitä tahansa toimituksistaan.
Oli ne sitten kuinka kalliita tahansa niin teollisuus voittaa aina koska ne ovat pakollisia.
Teollisuus laskee myös sen varaan että nämä kaikki olisivat harjoittelua “vihreän teknologian” mailmanvalloitusta varten. Tarkoittaa sitä että Suomeen tehdyt laitokset ovat koelaitoksia joilla testataan ja kehitetään teknologiaa.

Tässä on muutama suuri kinkki!
Ensimmäinen on se että kuluttujat laitetaan maksamaan kalliisti tämä “teknologiaseikkailu”.
Toinen kysymys on se että onko meillä olemassa sellainen perustutkimuksen voima jolla tälläinen teknologiahyppäys voidaan yleensäkään tehdä?
Enää ei olla siinä tilanteessa että yritysten menestys ei välttämättä kierrätykkään omaan maahan vaan johonkin muualle.
Toisin sanoen, ottaakaa te riski, niin me otamme voitot!

Vetyautoja on kokeiltu ympäri mailmaa. Suomessa kokeilu jäi suutariksi. Helsingissä oli pieni vedynjakeluasema joka aika nopeasti lopetettiin.
Näissä asemissa vety on tuotettu erottamalle fossiilisesta polttoaineesta. Tämä ”vetytalouden“ tila Suomessa.
Kaikki muu on puhetta vain.
 
Vitsin tai viisauksen mukaan amerikkalainen pamppu oli käymässä Kiinassa ja hänet vietiin katsomaan padon rakentamista. Kiinnitettyään huomionsa siihen että monella oli työvälineenä pelkkä lapio, päätti hän kysäistä asiasta paikalliselta työnjohtajalta. "Se on lähinnä työllisyyden kannalta.", kuului vastaus. Siihen pamppu totesi vain: "Jaa, että työllisyyden kannalta... no miksi ette sitten anna heille työvälineeksi lusikkaa?"

Että sellaista. Jos se pelkkä työnteko on se juttu, niin palkataan aamuvuoroon ihmisiä jotka lapioivat ojaa ja iltavuoron porukka sitten täyttää sen saman ojan. Ei lopu työt eikä tarvitse kenenkään kotona makailla...

En usko, että kuitenkaan tuollaiseen kaivinkoneen korvaamiseen lapioilla (tai vastaavaan) tarvitsisi suuremmin mennä, jos ihmisiä haluttaisiin isommin työllistää.

Hyvin monilla työpaikoilla olisi tarvetta erilaisille avustavia työtehtäviä tekeville, mutta ongelma on vaan, että rahaa palkkaamiseen ei löydy, koska työn tuottavuus ei kata palkkauskuluja tai koska budjetti ei riitä. Eli, että pula ei ole tekemättömästä työstä vaan pula on palkanmaksajista.

Toki niitäkin työttömiä on joille olisi vaikea keksiä järkevää työtä, kuten sairaat, päihteillä elämänsä pilanneet sekä kehitysmaista tulleet luku-, kirjoitus- ja kielitaidottomat, mutta heitä on kuitenkin vain vähemmistö työttömistä.
 
Toistanpa toistamasta päästyäni sitä erästä tehokasta työllistämiskeinoa, jota kukaan ei halua jostakin syystä käyttää.

Työmatkavähennykset kohdalleen ja niin, että julkisten käyttö ei ole pakollista vähennysten vuoksi kuin ihan selvissä tapauksissa, yksi tai korkeintaan kaksi toimivaa yhteyttä ja järkevillä matkoilla pysäkille. Samoin karensseja pitäisi rukata hiukan niin, että esimerkiksi kahden kuukauden keikka kannattaisi ottaa vastaan. Ei haittaa, vaikka työntekijä jopa voittaisi vähän, kun valtio voittaisi paljon ja työnantaja saisi tarvitsemansa työntekijän siksi ajaksi, kun tarvitsee.

Nyt esimerkiksi Helsinki on vähentänyt lastensairaalan pysäköintipaikkoja kannustaakseen julkisten käyttmiseen, ja lääkäreiden mukaan hoitajia irtisanoutuu kun ei pääse järkevästi ja järkevillä kustannuksilla töihin. Vietät ennen ja jälkeen raskasan työpäivän tuntitolkulla junissa ja busseissa, tai maksat kolmanneksen nettopalkastasi kadunvarsipysäköintiin. Sitten lapset kiikutetaan Tanskaan hoidettavaksi. Paljonko järkeä?

Kuka työmatkojen järkevöittämisessä häviäisi?
 
Tokihan työttömille voidaan keksiä kaikenlaista puuhailtavaa, jos siihen tahdotaan veroeuroja käyttää. Se kuitenkin tuppaa tulemaan kalliiksi. Ja kun työttömät rupeavat tekemään töitä osittain tuen varassa, samalla matalan osaamistason työtä ruvetaan siirtämään enemmän ja enemmän veronmaksajien maksettavaksi.

Mielenkiintoinen kysymys on, että olisiko mahdollista järjestää lähes kaikkien työttömien työllistäminen ilman, että se tulisi kohtuuttoman kalliiksi tai aiheuttaisi liikaa ongelmia työmarkkinoiden toimivuudelle.

Yksi mahdollinen ratkaisumalli voisi olla se, että nykyiset tukirahat yksinkertaisesti uudelleenohjattaisiin palkkarahoiksi. Eli että työttömälle annettaisiin kunnan tai valtion palveluksessa sen verran työtunteja, että hänen palkkansa nousisi samaan tasoon kuin nykyinen tuki on. Nykyisin työmarkkinatuella oleva tekisi vain esimerkiksi puolipäiväistä työtä ja isolla ansiosidonnaisella oleva taas tekisi jopa täysipäiväistä työtä. Soviteltua työmarkkinatukea ei tämän palkan lisäksi saisi. Toki palkan lisäksi jouduttaisiin tälloin maksamaan vielä sivukulut, mikä lisäisi kuluja merkittävästi, mutta toisaalta isoja säästöjä saataisiin työttömien tekemän työpanoksen ja syrjäytymisen vähentymisen kautta.
 
Kuka työmatkojen järkevöittämisessä häviäisi?

Vihreät. Eivät ne halua että yksityisautoilua käytetään mihinkään.
Vasemmistoliitto taas toivoo että töissä ei kävisi oikein kukaan.

Samoin karensseja pitäisi rukata hiukan niin, että esimerkiksi kahden kuukauden keikka kannattaisi ottaa vastaan. Ei haittaa, vaikka työntekijä jopa voittaisi vähän, kun valtio voittaisi paljon ja työnantaja saisi tarvitsemansa työntekijän siksi ajaksi, kun tarvitsee.

Eiköhän tätä taas vastustaisi ammattiyhdistysliike. Vaikka toisaalta ovat julkisesti kaikkia työttömien karensseja vastaan, niin oikeasti heille korkeat työttömyyslukemat sopii ihan hyvin. Ammattiyhdistysliike muutenkin vihaa kaikkia keikkatyöntekijöitä saatikka yksinyrittäjiä. Kaikki työsuhdeiden joustot ja joustavuus ylipäätänsä työmarkkinoilla on täyttä myrkkyä ammattiyhdistysliikkeille. Voi kun meillä olisi ammattiyhdistysliikkeitä jotka olisivat meidän työntekijöiden puolella, eivätkä pelkästään omien etujensa perään.
 
Entäs sitten se ”teknologiateollisuuden” vaatima vihreä siirtymä ja lupaus kymmenien miljardien investoinneista?
VIhreän siirtymän suhteen on monen teknologiafirman intresseissä tehdä omilla rahoillaan asioita. Tähän on ihan markkinalogiikkaa, energian hinnan noustessa esimerkiksi energiaa säästävät ratkaisut ovat hyvä myyntiargumentti. Monet asiat ovat yksinkertaisia ja hoituvat muun teknologiakehityksen ohessa kunhan tarve rakennetaan sisään tuotteiden ominaisuuksiin.
Täysin uusien teknologiafirmojen osalta tilanne on kuten ennenkin, kutakin ratkaisua pitää analysoida sen potentiaalin perusteella johon vihreän siirtymän markkina tuo oman lisänsä.
Suomella ei ole oikein yksinään resursseja investoida isompiin keskusjohtoisiin hankkeisiin. Tätä varten on erilaisia yhteistyökuvioita.
Itse olen kaikkiaan aika pragmaattinen vihreän siirtymän suhteen, se on hyvä asia ja tuo mahdollisuuksia, mutta isommat asiat vievät aikaa ja vaativat paljon resursseja. Silti esimerkiksi 20 vuodessa voidaan saada huomattava teknologiasiirtymä aikaan.
 
Vaikka toisaalta ovat julkisesti kaikkia työttömien karensseja vastaan, niin oikeasti heille korkeat työttömyyslukemat sopii ihan hyvin.

Samaa ajatussuuntaa edustavat yrittäjien etuja ajavat. Ei ole yritysten etu, jos työntekijät pääsevät kilpailuttamaan yrityksiä eikä toisinpäin.

Yksityinen terveysfirma maksaisi hoitajille mieluummin pientä kuin suurta palkkaa. Sen etu olisi, että hoitajia olisi yli tarpeen sen sijaan että heitä puuttuu 25 000.
 
Tästä voisi antaa ”vuoden uhriutumisen” palkinnon!
Kepun temput ova moninaiset, mutta koskaan vika ei ole Kepussa.
Ensiksi Sipilä kieroili Persut pois hallituksestaan ja ylpeästi ajeli suihkarillaan.
Sitten Kepu osallistui Persujen siirtämisesestä Eduskunnan laitaan. Nappasivat vielä Eduskunnan puhemiehen paikan toiseksi suurimmalta puolueelta.
Sitten valtionvaraiministeri Saarikko juuri ennen vaaleja ilmoittaa että me olemme olleet nejä vuotta täysin väärässä hallituksessa.
Siinähän ei vamrasti ole mitää irvailemista vaan naaman pitäisi pysyä peruslukemilla. Minä en ainakaan pysty.
 
Viimeksi muokattu:
Politiikan toimittajien “kunkku” Timo Haapala on palannut pääsiäislomalta. Hän on vahvasti sitä mieltä että porvarihallitusta pukkaa.
Porvarihallitus voidaan joko tehdä enemmistönä taikka sitten etupäässä Kepun tukemana vähemmistönä.
Olemme kaikki hyvin hämmästyneitä ja suut ymmyrkäisenä tästä Haapalan puolueettomasta mielipiteestä :D
 
Toistanpa toistamasta päästyäni sitä erästä tehokasta työllistämiskeinoa, jota kukaan ei halua jostakin syystä käyttää.

Työmatkavähennykset kohdalleen ja niin, että julkisten käyttö ei ole pakollista vähennysten vuoksi kuin ihan selvissä tapauksissa, yksi tai korkeintaan kaksi toimivaa yhteyttä ja järkevillä matkoilla pysäkille. Samoin karensseja pitäisi rukata hiukan niin, että esimerkiksi kahden kuukauden keikka kannattaisi ottaa vastaan. Ei haittaa, vaikka työntekijä jopa voittaisi vähän, kun valtio voittaisi paljon ja työnantaja saisi tarvitsemansa työntekijän siksi ajaksi, kun tarvitsee.

Nyt esimerkiksi Helsinki on vähentänyt lastensairaalan pysäköintipaikkoja kannustaakseen julkisten käyttmiseen, ja lääkäreiden mukaan hoitajia irtisanoutuu kun ei pääse järkevästi ja järkevillä kustannuksilla töihin. Vietät ennen ja jälkeen raskasan työpäivän tuntitolkulla junissa ja busseissa, tai maksat kolmanneksen nettopalkastasi kadunvarsipysäköintiin. Sitten lapset kiikutetaan Tanskaan hoidettavaksi. Paljonko järkeä?

Kuka työmatkojen järkevöittämisessä häviäisi?
Karenssit voisi pääsääntöisesti poistaa kokonaan silloin, kun kyseessä on työn ja työttömyyden vuorottelu. Eihän se nytkään ole kuin viikon, mutta tekee sekin jotain tuollaisessa kuukauden jaksossa. Ja ennen kaikkea käsittelyajat pitäisi tiristää minimiin. Eikä mitään sovitteluja, vaan työpäivistä palkka ja työttömyyspäivistä päiväraha. Systeemin pitäisi olla niin notkea, että heikompaa hirvittää.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top