Epidemiavarautuminen

Käsidesit oli prismasta loppu ja hyllyssä lappu "Käsidesien suuren kysynnän vuoksi, niissä on toimitusvaikeuksia pahoittelemme tilannetta!!"
 
Taisi tämä Suomalainen Vetrospace -yhtiö iskeä suoraan kultasuoneen :)


Koronavirusta tuhoava huone kehitetty kaarinalaisyrityksessä

Yhtiön tiedotteen mukaan huoneet soveltuvat sairaaloissa esimerkiksi karanteeni-, toipumis- tai valmistelutiloiksi.

Kaarinan Littoisissa toimiva Vetrospace on kehittänyt huoneen, joka kykenee tuhoamaan tiloista koronaviruksen.
Moduulirakenteiset huoneet tuhoavat yli 99,9% bakteereista ja viruksista.

Mikrobien tuhoaminen perustuu jatkuvaan ja automaattisen fotonidesinfiointiin eli antimikrobiseen valoon.
Se yhdessä fotokatalyyttisen nanopinnoitteen kanssa tuhoaa tilasta bakteerit, virukset, sienet, homeet, VOC-yhdisteet ja tuoksut.

Ratkaisu on ihmiselle sekä materiaaleille vaaraton ja se on Suomen säteilyturvakeskuksen testaama.


Vuosien kehitystyötä

Huoneet ovat ylipaineisia, jolla varmistetaan että kaikki sisääntuleva ilma kulkee suodatusjärjestelmän kautta.

Vetrospacen huonetta on kehitetty kolme vuotta yhdessä lääketieteen, optogenetiikan ja tekniikan asiantuntijoiden kanssa.
Se on ollut markkinoilla nyt muutaman kuukauden.

Huoneratkaisuja on käytösssä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa lääkäreiden vastaanotto- ja sanelutiloina.

– Fotonidesinfiointihuoneet soveltuvat sairalaaloissa esimerkiksi karanteeni-, toipumis- tai valmistelutiloiksi.
Miksei myös vaikka odotusaulaan lasten turvalliseksi leikkitilaksi, kertoo Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti yhtiön tiedotteessa.

Vetrospace toimittaa myös toimistohuoneita, joita on menossa Jyväskylän uuteen Nova-sairaalaan muun muassa lääkäreiden työpisteiksi.

Yrityksen mukaan uutta teknologiaa hyödyntävä innovaatio on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

Korona.jpg
 
Tuossa mennään minusta metsään. Ei se viruksesta johdu, että se on tarttunut yhteen tuhannesta, vaan karanteeni- ja eristystoimista. Jos Covid-19:sta annetaan jyllätä kuin kausiflunssan, niin R0 2,8-3,1 leviävänä se kyllä leviää suureen osaan väestöstä.

Kausiflunssan R0 on 1,2-1,4.

Täsmälleen näin. Leviämistä yritetään rajata, koska jos 14% sairastuu vakavasti ja näistä 5% tarvitsee tehohoitoa / hengityskonetta, pitää sitten jo alkaa päättää, keitä ei hoideta.

Katsotaan nyt, miten menee. Toistaiseksi ollaan rajaamisvaiheessa. Sars onnistuttiin rajaamaan ja häivyttämään, mers rajaamaan. Tämä on vähän pääsemässä niskan päälle. Pitää seurata, miksi se muuntuu. tasaaantuuko siitä luonteeltaan "kausiflunssaksi".
 
Nyt olen ehkä bongannut ensimmäisen oireen kansalaisten varautumisesta. Tampereen ja Helsingin väliä kulkevat pendelöintijunat ovat poikkeuksellisen tyhjiä. Hiihtolomaviikkojen jälkeen ei ole palattu normaaliin täyttöasteeseen eli useimmat junat ovat olleet loppuunmyytyjä jo päivää tai kahta aiemmin. Nyt on tilaa. Toki hiihtolomillakin on vielä paljon ihmisiä, mutta silti.

Ehkä tästä tulee etätyön osalta samanlainen taitekohta kuin monessa muussa asiassa oli vuoden 2008 talouskriisi.

Tervehdin ilolla jos näin on. Itse olen etätöitä vetänyt todella paljon jo vuosikaudet ja ihmettelen sitä paloa, jolla monessa firmassa väkeä käskytetään pulpettien ääreen.
 
off topic

No semmoinen "harha" varmasti monelle tulee, myös itselleni.. Kiitokset silti monista valaisevista ja analyyttisistä postauksista!

Kiitos.

Itse asiassa koitain parhaani mukaan välttää analyyttisyyttä. Pidän sitä enimmäkseen fakki-idioottien lapsellisena näpertelynä. Sen sijaan pyrin käyttämään systematisoivia ajatustyökaluja aina kun mahdollista. Usein se edellyttää kokonaan omien työkalujen tekemistä tai olemassa olevien rajua muokkaamista.

Käytännössä tämän seurauksena erehdyn yhtä usein kuin muut, mutta eri asioissa ja usein myös muita enemmän.

Kokonaisuutta tämmönen hölmöily kuitenkin täydentää hyödyllisellä tavalla. Olen yllättävän usein yksin oikeassa. Silloin minun antamani panos olisi jäänyt antamatta ellen juuri minä olisi ollut antamassa sitä. Toisaalta olen todella usein myös jättimäisesti väärässä. Silloin ei yleensä tapahdu vahinkoa muille kuin minulle itselleni.

Tällä kertaa tämä erilainen tapa ajatella sai minut päättämään että epidemiavarautumiselle pitää avata tänne ketju siinä vaiheessa kun tätä pandemiaa koitettiin puhua pois lähinnä flunssan veroisena nuhana.

Aika näyttää kuka oli oikeassa ja millä tavalla.
 
Tuossa mennään minusta metsään. Ei se viruksesta johdu, että se on tarttunut yhteen tuhannesta, vaan karanteeni- ja eristystoimista. Jos Covid-19:sta annetaan jyllätä kuin kausiflunssan, niin R0 2,8-3,1 leviävänä se kyllä leviää suureen osaan väestöstä.

Kausiflunssan R0 on 1,2-1,4.

Espanjantautina tunnetun influenssan R0 oli 1.8.

Tuo R0 -luku on itse asiassa aika hämäävä. Se ei anna oikeaa kuvaa siitä miten tarttuva jokin pöpö on. Jotta tajuaisi sen, miten jättimäinen ero eri R0 -luvuilla on, pitää tehdä vähän omaa matematiikkaa.

Ajatusleikki.

Lasketaan montako henkeä sairastuu kymmenen tartuntasukupolven aikana eri R0 luvuilla. Tällöin R0 on kantalukuna ja kymppi on eksponenttina.

R0 = 1.2 (Vähän lievemmin tarttuva kausi-influenssa)
1.2^10 = ?

R0 = 1.4 (Ärhäkämmin tarttuva kausi-influesssa)
1.4^10 = ?

R0 = 1.8 (Ns. Espanjantauti. Tiettävästi ihmiskunnan historian pahin kausi-influenssa)
1.8^10 = ?

R0 =2.2 (Ensimmäinen, muistaakseni JAMAssa esitetty arvio Covidista.)
2.2^10 = ?

R0 = 2.6 (Myöhempi, tarkentunut arvio Covidista.)

R0 = 4 (Likiarvo, joka menee siihen haarukkaan, joka laskettiin Los Alamosissa Covidille.)
4^10 = ?

Toki pitää muistaa, että Covid alkaa tartuttaa jo ennen oireiden ilmaantumista. Eli todellisuus on vaikeammin torjuttavissa kuin luvut antaisivat ymmärtää.

Kun laskee nuo kymmenen tartuntasukupolven esimerkit, niin saa kuvan siitä, miksi pidän niin monien medioiden ja viranomaistahojen rauhoittelulässytystä täysin vastuuttomana, moraalittomana ja ammattitaidon puutteesta kertovana.

Noiden laskemiseen ei mene kauan. Syötetään laskimeen kantaluku. Painetaan nappia jossa on x kantalukuna ja y eksponenttina. Syötetään luku 10. Painetaan yhtäsuurimerkkiä.

Kannattaa laskea. Se on ymmärrystä avaava teko.
 
Seinäjoella ei oikein näkynyt tänään mitään merkkejä hamstraamisesta ainakaan ruokapuolella, mutta Tokmannissa oli hengityssuojaimet melkein loppu.
 
Campbellin jutuista saatu käsitys:

Virus saastuttaa niin ison määrän keuhkorakkuloiden solukosta että veren ja muiden nesteiden läpi vuotaminen täyttää rakkuloita siten ettei niihin mahdu ilmaa. Tästä johtuu lisähapen ja hengityskoneiden tarve.

Valkosolut tulevat. Ne myrkyttävät ja syövät saastuneet solut. Tällöin kudokseen syntyy aukkoja.

Aukkokohdissa ei ole sitä kudosta (limakalvot yms.) joka suojaa taudinaiheuttajilta. Niinpä bakteeritulehdukset pääsevät aukkokohtien kautta elimistöön aiheuttamaan jälkitauteja joilla on iso rooli kuolleisuusluvuissa.

Oma päätelmäni:

Kuulostaa aika laajojenkin soluvaurioiden mahdollisuudelta.

Sen tiedän että ainakin muihin sisäelimiin tulee usein vaurioita.
Ainakin keuhkoissa kyse keuhkokuumeen syntymisessä on mitä ilmeisimmin siitä, että keuhkorakkuloiden tyypin 2 keuhkosolut ilmentävät runsaasti tuota ACE2-pintaproteiinientsyymiä, ja nämä samat solut tuottavat keuhkojen surfaktanttia ja värekarvoillaan levittävät sitä, joka siis ikään kuin voitelee keuhkojen sisäpintaa ja pitää keuhkot avoimina. SARSr-CoV (siis sekä SARS-CoV että tämä uusi SARS-CoV-2) ilmeisesti iskee nimenomaan näihin soluihin kovasti, koska se käyttää tuota ACE2-pintaproteiinia soluun siirtymiseen, ja COVID-19-keuhkokuumeen aiheuttaessaan noita tyypin 2 keuhkosoluja tuhoutuu ilmeisesti merkittäviä määriä (ainakin tosiaan immuunireaktiona, mutta myös hyvin mahdollisesti viruksen itsensä tuhoamina, kun solujen toiminta häiriintyy). Keuhkojen kantasolut niitä toki kykenevät uusimaan rajallisia määriä (ajallisesti; kyllä vaikka kuinka paljon, kunhan aikaa on, mutta nopeassa tuhossa uusiutumiskyky on rajallinen), mutta massiivituhossa tulee sitten sidekudostumista, joka selittänee pysyvät keuhkovauriot osalla COVID-19-keuhkokuumeen saaneista.

Nappasin röyhkeästi jonkun kuvan netistä keuhkorakkuloiden (alveoli) normaalista toiminnasta:
slide_15.jpg

Ja kun surfaktanttia tuottavia tyypin 2 soluja ei enää ole jossain kohtaa, ei keuhkokudos siellä pysy kunnolla auki, mikä sitten synnyttää ensin viruskeuhkokuumeen ja altistaa myös bakteerikeuhkokuumeelle jälkitautina.

Tämän mukaan tyypin 2 solut myös korjaavat keuhkojen vaurioita, eli ne pystyvät siirtymään vaurioituneelle alueelle, jossa sitten ne korvaavat vaurioituneet tyypin 2 solut tai erilaistuvat tyypin 1 soluiksi. Tämäkin mekanismi rikkoutunee vaikeassa SARS:ssa ja COVID-19-keuhkokuumeessa.

Tässä on myös artikkeli siitä, kuinka ACE2:n häiriintyminen ja sen tuotteen, AT2:n tuotannon estyminen aiheuttaa ARDS:n (eli usein monielinvaurioon johtavan vaikean keuhkokuumeen, acute respiratory distress syndrome).

@Pihatonttu

Satutko tietämään, mikä aiheuttaa niiden ACE2-reseptorien määrän lisääntymisen keuhkoissa tupakoitsijoilla? Onko kyse savusta vai ovatko kaikki nikotiinituotteet kaikissa muodoissaan vaarallisia?

Ymmärtääkseni tupakointi aiheuttaa keuhkoissa tarvetta tyypin 2 solujen toiminnan lisäämiselle, eli siis savun epäpuhtaudet aiheuttavat tulehdustilaa, minkä takia tyypin 2 solujen pitää toimia aktiivisemmin keuhkovaurioiden estämiseksi ja keuhkojen korjaamiseksi. Tämä mekanismi selittänee myös saastuneilla alueilla olevien vaikeamman sairastumisen.


Kävin äsken Citymarketissa tekemässä normaalit viikon ruokaostokset ja tähän päälle noin satasella jo pitkään suunniteltua varmuusvaraston täydennystä. Eli säilykkeitä, kuivaruokaa ja pakasteita - sellaista tavaraa, jota kuluu normaalissa arjessakin. Ainoastaan esipaistettujen leipien (patongit, sämpylät) hyllyssä oli vajausta. Muuten kaikki hyllyt näyttivät minusta hyvinkin täysiltä ja työntekijät olivat parhaillaan purkamassa uusia kuormia hyllyihin.

Täällä ei siis hamstraus vielä näy.
Meillä päin Prisman riisihyllyllä oli jo varsin tyhjää, halvemmat perusriisit olivat lopussa, kalliimpia merkkejä ja kaikkia erikoisriisejä oli vielä.
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin keuhkoissa kyse keuhkokuumeen syntymisessä on mitä ilmeisimmin siitä, että keuhkorakkuloiden tyypin 2 keuhkosolut ilmentävät runsaasti tuota ACE2-pintaproteiinientsyymiä, ja nämä samat solut tuottavat keuhkojen surfaktanttia ja värekarvoillaan levittävät sitä, joka siis ikään kuin voitelee keuhkojen sisäpintaa ja pitää keuhkot avoimina. SARSr-CoV (siis sekä SARS-CoV että tämä uusi SARS-CoV-2) ilmeisesti iskee nimenomaan näihin soluihin kovasti, koska se käyttää tuota ACE2-pintaproteiinia soluun siirtymiseen, ja COVID-19-keuhkokuumeen aiheuttaessaan noita tyypin 2 keuhkosoluja tuhoutuu ilmeisesti merkittäviä määriä (ainakin tosiaan immuunireaktiona, mutta myös hyvin mahdollisesti viruksen itsensä tuhoamina, kun solujen toiminta häiriintyy). Keuhkojen kantasolut niitä toki kykenevät uusimaan rajallisia määriä, mutta massiivituhossa tulee sitten sidekudostumista, joka selittänee pysyvät keuhkovauriot osalla COVID-19-keuhkokuumeen saaneista.

Nappasin röyhkeästi jonkun kuvan netistä keuhkorakkuloiden (alveoli) normaalista toiminnasta:
Katso liite: 37744

Ja kun surfaktanttia tuottavia tyypin 2 soluja ei enää ole jossain kohtaa, ei keuhkokudos siellä pysy kunnolla auki, mikä sitten synnyttää ensin viruskeuhkokuumeen ja altistaa myös bakteerikeuhkokuumeelle jälkitautina.

Tämän mukaan tyypin 2 solut myös korjaavat keuhkojen vaurioita, eli ne pystyvät siirtymään vaurioituneelle alueelle, jossa sitten ne korvaavat vaurioituneet tyypin 2 solut tai erilaistuvat tyypin 1 soluiksi. Tämäkin mekanismi rikkoutunee vaikeassa SARS:ssa ja COVID-19-keuhkokuumeessa.

Tässä on myös artikkeli siitä, kuinka ACE2:n häiriintyminen ja sen tuotteen, AT2:n tuotannon estyminen aiheuttaa ARDS:n (eli usein monielinvaurioon johtavan vaikean keuhkokuumeen, acute respiratory distress syndrome).



Ymmärtääkseni tupakointi aiheuttaa keuhkoissa tarvetta tyypin 2 solujen toiminnan lisäämiselle, eli siis savun epäpuhtaudet aiheuttavat tulehdustilaa, minkä takia tyypin 2 solujen pitää toimia aktiivisemmin keuhkovaurioiden estämiseksi ja keuhkojen korjaamiseksi.



Meillä päin Prisman riisihyllyllä oli jo varsin tyhjää, halvemmat perusriisit olivat lopussa, kalliimpia merkkejä ja kaikkia erikoisriisejä oli vielä.
Vanhuksille suositellaan pneumokokkirokotetta keuhkokuumeeseen.

Ilmeisesti tämä ei ole kuumetta synnyttävä virus tässä?
 
Espanjantautina tunnetun influenssan R0 oli 1.8.

Tuo R0 -luku on itse asiassa aika hämäävä. Se ei anna oikeaa kuvaa siitä miten tarttuva jokin pöpö on. Jotta tajuaisi sen, miten jättimäinen ero eri R0 -luvuilla on, pitää tehdä vähän omaa matematiikkaa.

Ajatusleikki.

Lasketaan montako henkeä sairastuu kymmenen tartuntasukupolven aikana eri R0 luvuilla. Tällöin R0 on kantalukuna ja kymppi on eksponenttina.

R0 = 1.2 (Vähän lievemmin tarttuva kausi-influenssa)
1.2^10 = ?

R0 = 1.4 (Ärhäkämmin tarttuva kausi-influesssa)
1.4^10 = ?

R0 = 1.8 (Ns. Espanjantauti. Tiettävästi ihmiskunnan historian pahin kausi-influenssa)
1.8^10 = ?

R0 =2.2 (Ensimmäinen, muistaakseni JAMAssa esitetty arvio Covidista.)
2.2^10 = ?

R0 = 2.6 (Myöhempi, tarkentunut arvio Covidista.)

R0 = 4 (Likiarvo, joka menee siihen haarukkaan, joka laskettiin Los Alamosissa Covidille.)
4^10 = ?

Toki pitää muistaa, että Covid alkaa tartuttaa jo ennen oireiden ilmaantumista. Eli todellisuus on vaikeammin torjuttavissa kuin luvut antaisivat ymmärtää.

Kun laskee nuo kymmenen tartuntasukupolven esimerkit, niin saa kuvan siitä, miksi pidän niin monien medioiden ja viranomaistahojen rauhoittelulässytystä täysin vastuuttomana, moraalittomana ja ammattitaidon puutteesta kertovana.

Noiden laskemiseen ei mene kauan. Syötetään laskimeen kantaluku. Painetaan nappia jossa on x kantalukuna ja y eksponenttina. Syötetään luku 10. Painetaan yhtäsuurimerkkiä.

Kannattaa laskea. Se on ymmärrystä avaava teko.

Tämä.

Tähän mennessä saatujen tietojen valossa COVID-19 case fatality ratiokin on kohtalaisen korkea. WHO:n 20. helmikuuta tilanteen mukaan 3,8%. Italiassa ollaan kai yli 2,5% vain parin tuhannen tartunnan saaneen jälkeen.

Uuninpankkopojat meillä kirjoittelee, että kausilenssuun verrattava juttu. Ei mitään hätää.

Ei toi nyt ihan mikään kausilenssu ole, vaikka mikään ihmiskunnan tuhoaja olekaan.
 
Espanjantautina tunnetun influenssan R0 oli 1.8.

Tuo R0 -luku on itse asiassa aika hämäävä. Se ei anna oikeaa kuvaa siitä miten tarttuva jokin pöpö on. Jotta tajuaisi sen, miten jättimäinen ero eri R0 -luvuilla on, pitää tehdä vähän omaa matematiikkaa.

Ajatusleikki.

Lasketaan montako henkeä sairastuu kymmenen tartuntasukupolven aikana eri R0 luvuilla. Tällöin R0 on kantalukuna ja kymppi on eksponenttina.

R0 = 1.2 (Vähän lievemmin tarttuva kausi-influenssa)
1.2^10 = ?

R0 = 1.4 (Ärhäkämmin tarttuva kausi-influesssa)
1.4^10 = ?

R0 = 1.8 (Ns. Espanjantauti. Tiettävästi ihmiskunnan historian pahin kausi-influenssa)
1.8^10 = ?

R0 =2.2 (Ensimmäinen, muistaakseni JAMAssa esitetty arvio Covidista.)
2.2^10 = ?

R0 = 2.6 (Myöhempi, tarkentunut arvio Covidista.)

R0 = 4 (Likiarvo, joka menee siihen haarukkaan, joka laskettiin Los Alamosissa Covidille.)
4^10 = ?

Toki pitää muistaa, että Covid alkaa tartuttaa jo ennen oireiden ilmaantumista. Eli todellisuus on vaikeammin torjuttavissa kuin luvut antaisivat ymmärtää.

Kun laskee nuo kymmenen tartuntasukupolven esimerkit, niin saa kuvan siitä, miksi pidän niin monien medioiden ja viranomaistahojen rauhoittelulässytystä täysin vastuuttomana, moraalittomana ja ammattitaidon puutteesta kertovana.

Noiden laskemiseen ei mene kauan. Syötetään laskimeen kantaluku. Painetaan nappia jossa on x kantalukuna ja y eksponenttina. Syötetään luku 10. Painetaan yhtäsuurimerkkiä.

Kannattaa laskea. Se on ymmärrystä avaava teko.

No mutku jos laskee 4 potenssiin 10 niin siitähän tulee 1 048 576 niin silloinhan ei edes kaikki suomalaiset sairastu.

Lahtinen: "Kyllä kai. Mutta mitäs sitten tehdään, kun tulee se yhdestoista?"
 
Ainakin keuhkoissa kyse keuhkokuumeen syntymisessä on mitä ilmeisimmin siitä, että keuhkorakkuloiden tyypin 2 keuhkosolut ilmentävät runsaasti tuota ACE2-pintaproteiinientsyymiä, ja nämä samat solut tuottavat keuhkojen surfaktanttia ja värekarvoillaan levittävät sitä, joka siis ikään kuin voitelee keuhkojen sisäpintaa ja pitää keuhkot avoimina. SARSr-CoV (siis sekä SARS-CoV että tämä uusi SARS-CoV-2) ilmeisesti iskee nimenomaan näihin soluihin kovasti, koska se käyttää tuota ACE2-pintaproteiinia soluun siirtymiseen, ja COVID-19-keuhkokuumeen aiheuttaessaan noita tyypin 2 keuhkosoluja tuhoutuu ilmeisesti merkittäviä määriä (ainakin tosiaan immuunireaktiona, mutta myös hyvin mahdollisesti viruksen itsensä tuhoamina, kun solujen toiminta häiriintyy). Keuhkojen kantasolut niitä toki kykenevät uusimaan rajallisia määriä, mutta massiivituhossa tulee sitten sidekudostumista, joka selittänee pysyvät keuhkovauriot osalla COVID-19-keuhkokuumeen saaneista.

Nappasin röyhkeästi jonkun kuvan netistä keuhkorakkuloiden (alveoli) normaalista toiminnasta:
Katso liite: 37744

Ja kun surfaktanttia tuottavia tyypin 2 soluja ei enää ole jossain kohtaa, ei keuhkokudos siellä pysy kunnolla auki, mikä sitten synnyttää ensin viruskeuhkokuumeen ja altistaa myös bakteerikeuhkokuumeelle jälkitautina.

Tämän mukaan tyypin 2 solut myös korjaavat keuhkojen vaurioita, eli ne pystyvät siirtymään vaurioituneelle alueelle, jossa sitten ne korvaavat vaurioituneet tyypin 2 solut tai erilaistuvat tyypin 1 soluiksi. Tämäkin mekanismi rikkoutunee vaikeassa SARS:ssa ja COVID-19-keuhkokuumeessa.

Tässä on myös artikkeli siitä, kuinka ACE2:n häiriintyminen ja sen tuotteen, AT2:n tuotannon estyminen aiheuttaa ARDS:n (eli usein monielinvaurioon johtavan vaikean keuhkokuumeen, acute respiratory distress syndrome).



Ymmärtääkseni tupakointi aiheuttaa keuhkoissa tarvetta tyypin 2 solujen toiminnan lisäämiselle, eli siis savun epäpuhtaudet aiheuttavat tulehdustilaa, minkä takia tyypin 2 solujen pitää toimia aktiivisemmin keuhkovaurioiden estämiseksi ja keuhkojen korjaamiseksi.



Meillä päin Prisman riisihyllyllä oli jo varsin tyhjää, halvemmat perusriisit olivat lopussa, kalliimpia merkkejä ja kaikkia erikoisriisejä oli vielä.
Sama. Riisihyllyt aika tyhjänä. En tiedä hamstraako porukka vai onko saatavuus ongelmia jo. Olipas karu yllätys mitä Nöde maksaa nykyään.... hyi hitto että on kallista.
 
Vanhuksille suositellaan pneumokokkirokotetta keuhkokuumeeseen.

Ilmeisesti tämä ei ole kuumetta synnyttävä virus tässä?
Siis ainakin tämä koronavirus aiheuttaa kuumeen, tai siis kuume on immuunijärjestelmämme mekanismi taudinaiheuttajien tuhoamiseksi, koska niiden toiminta häiriintyy lämpötilan noustessa ja toisaalta immuunijärjestelmän toiminta tehostuu lämmön nousun myötä (kuten FT Campbell noissa @Pihatonttu lainaamissa videoissa on selostanut).

Pneumokokkirokote taas suojaa tiettyä bakteerikeuhkokuumetta, Streptococcus pneumoniaen aiheuttamaa, vastaan. Ja kyllä pneumokokkikin aiheuttaa kovan kuumeen, jos sen aiheuttaman keuhkokuumeen saa. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume on tyypillisesti lohkokeuhkokuume, eli vain osa keuhkoista tulehtuu; koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume taas ei rajaudu lohkorajoihin.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos J0h1F erittäin hyvästä, osin hilseen yli menevästä selvityksestä!

Meillä päin Prisman riisihyllyllä oli jo varsin tyhjää, halvemmat perusriisit olivat lopussa, kalliimpia merkkejä ja kaikkia erikoisriisejä oli vielä.

Riisi on siitä kumma tuote, että halvin saattaa olla parasta siellä lähi-Prismassa.

Aina kun saatavilla on kambodzalaista Preah Vihear -merkkistä Jasmiiniriisiä, niin ostan sitä. (Keltainen pussi.) Se on tautisen hyvää. Sopii etenkin viikunariisin tekemiseen. Se taitaa olla halvinta, mutta se on sivuseikka. Se on hyvän makuista ja tuoksuista. Suutuntumakin on mukava. En tiedä miksi.

Jotain Riselloja en ole ostanut vuosiin.

Riisihyllyt aika tyhjänä. En tiedä hamstraako porukka vai onko saatavuus ongelmia jo.

Sekä että.

Jos haluaa varata kotiin halpaa ruokaa jolla selviää jotenkuten kauan ja joka säilyy pitkään, niin riisi, kuivatut herneet, linssit, jauhot, myslit, talkkuna, tumma suklaa, kookoshiutaleet jne ovat aika käyttökelpoisia.

Mä treenaan vähän noilla aineilla. Tänään: Litra paseerattua tomaattia, 2dl punaisia linssejä, epämääräinen määrä kuivuneita kookoshiutaleita ikivanhasta pussista, yksi lihaliemikuutio ja vähän mustaa Koskenlaskijaa. Parin tunnin haudutus vaikka kypsyy toki nopeammin. Oli tautisen hyvää keittoa.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä päin Prisman riisihyllyllä oli jo varsin tyhjää, halvemmat perusriisit olivat lopussa, kalliimpia merkkejä ja kaikkia erikoisriisejä oli vielä.

Nyt kun mainitsit niin totta, meiltäkin oli yleensä ostamani Pirkan tumma riisi loppu. Ostin sitten jotain riisi-vilja-sekoitusta. Jotain useamman kilon riisipusseja oli vielä hyvin tarjolla.
 
Back
Top