EU - onko järkee vai ei?

Jos joku haluaa perehtyä yhden essonbaarin tuulipuvun ajatuksiin tämän ketjun teemaan liittyen, niin löytyy täältä:

http://www.peternyberg.net/

Ihan perus tuulipuku ei ole kuitenkaan kyseessä. VTT Peter Nyberg toimi ennen eläköitymistään v. 2010 valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajana.

Hän tosin suhtautuu aika kriittisesti euroon. Siitä esimerkkinä vain uusimman artikkelin ensimmäin lause:

Euroalue ja mm. Kreikan mukanaolo siinä ovat molemmat viime kädessä poliittisia eivätkä taloudellisia ilmentymiä.
 
http://yle.fi/uutiset/markan_paluu_olisi_mahdollinen__mita_siita_seuraisi/8208966

Talous 15.8.2015 klo 16:12 | päivitetty 15.8.2015 klo 16:12
Markan paluu olisi mahdollinen – Mitä siitä seuraisi?
Paavo Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen eurojäsenyydestä euroalueessa sai räjähtävän lähdön, mutta nyt vauhti on hiipunut. Tutkimusryhmä on selvittänyt, mitä Suomen euroero tarkoittaisi.

markka%20markat%20seteli%20raha.jpg

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Mistä on kyse?
  • Paavo Väyrynen ehdottaa kansalaisaloitteessaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.
  • Professori Vesa Kanniaisen työryhmä tarkasteli euroeroa yhtenä mahdollisuutena viime vuonna kirjassaan Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot.
  • Raportin mukaan vapaasti kelluva markka antaisi potkua viennille.
  • Ekonomisti Roger Wessman uskoo, että euroerosta seuraisi vaikeasti hallittava kaaos.

Suomen irtautuminen eurosta –”Fixit”- ei ole ensimmäistä kertaa tapetilla. Viime vuonna Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen johtama tutkimusryhmä julkaisi kirjan ”Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot”, jossa Suomen euroero mainitaan yhtenä mahdollisena ratkaisuna yhteisvaluutan mukanaan tuomiin ongelmiin.

Kirjassa esitellään myös ajatus rinnakkaisvaluuttoihin siirtymisestä, jossa euron rinnalle otettaisiin kansalliset valuutat, joiden arvo muodostuisi päivittäin markkinoilla.

– Kaikki euroissa tehdyt toimivat sopimukset toimisivat kuten tähän asti, mutta ne voitaisiin tehdä jatkossa myös kansallisvaluutoissa. Euro säilyisi painotettuna korivaluuttana, Kanniainen selittää työryhmän hahmotelmaa.

Paavo Väyrynen mainitsee Kanniaisen johtaman EuroThinkTank-ryhmän ehdotuksen rinnakkaisvaluutoista aloittamansa kansalaisaloitteen perusteluissa. Talousasiantuntijoiden ryhmään kuuluu muun muassa valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajan toimesta eläköitynyt Peter Nyberg sekä nykyisin Kokoomuksen kansanedustajana toimiva Elina Lepomäki.

Liian vahva euro kuristaa
Työryhmän selvityksessä tuodaan esille eurojärjestelmän heikkouksia. Raportin johtopäätöksissä suhtaudutaan hyvin skeptisesti siihen, että yhteisvaluutta voisi toimia nykyisen löyhän liittovaltion olosuhteissa.

Nykytilanne on todella heikko ja historia osoittaa, että tällaiset valuuttaunionit ovat hajonneet.

– Vesa Kanniainen

Samaan lopputulokseen ollaan päädytty myös Suomen ulkopuolella: kesäkuussa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin johdolla valmistellussa raportissa ehdotetaan rahaliiton syventämistä ja euromaiden yhteisen valtiovarainministeriön perustamista.

– Nykytilanne on todella heikko ja historia osoittaa, että tällaiset valuuttaunionit ovat hajonneet. Euron ongelmat ovat sitä luokkaa, että nyt vaihtoehtona näyttää olevan suunta joko kohti Yhdysvaltojen tai Sveitsin mallin mukaista liittovaltiota tai paluuta Euroopan unioniin, jossa rahaliiton jäsenmailla on kansalliset valuutat, professori Vesa Kanniainen sanoo.

Kanniaisen mukaan Saksa pitää tällä hetkellä euroa liian vahvana muille euromaille. Vapaasti markkinoilla kelluvat rinnakkaisvaluutat devalvoituisivat kunkin kansantalouden suorituskyvyn mukaiseksi.

Euromaiden kansalaisille kyyti voisi olla alkuun karua. Esimerkiksi Kreikassa drakman arvo suhteessa euroon voisi tippua jopa 50 prosenttia. On arvailun varassa, kuinka paljon suomalaisten ostovoima laskisi, mikäli palkkapäivänä verkkopankkiin alkaisi ilmestyä eurojen sijaan markkoja.

– Kirjaa tehdessämme arvioimme, että Suomen rinnakkaisvaluutta saattaisi devalvoitua noin 6 prosenttia. Näen, että Suomen kilpailukyky on heikentynyt siitä ja markka saattaisi heikentyä enemmänkin. Pointti onkin siinä, että vapaasti kelluvan valuutan arvo olisi joka päivä oikea. Suomalainen työmies saisi sen ostovoiman minkä hän ansaitsee, eli mihin Suomen kansantalouden suorituskyky pystyy vientimarkkinoilla, Kanniainen selittää.

Uhkana talletuspako ja talouskriisi
Ekonomisti Roger Wessmanin mukaan eurosta lähteminen johtaisi todennäköisesti talouskriisin. Wessman ei ole Eurothinktank-ryhmän jäsen, mutta on osallistunut aktiivisesti julkiseen keskusteluun eurojärjestelmästä.

Pahimmillaan saataisiin aikaan valtava sotku.

– Roger Wessman

– Akateemisessa norsunluutornissa on helppo todeta, että markka voisi toimia paremmin kuin euro, ja unohtaa millainen ongelma siirtymisprosessi olisi. Pahimmillaan saataisiin aikaan valtava sotku, Roger Wessman sanoo.

Wessman pitää hyvin todennäköisenä, että Suomen ilmoitettua euroerosta seurauksena olisi talletuspako Suomessa toimivista pankeista.

– Mahdollisesti oltaisiin pakotettuja pitkän siirtymävaiheen aikana asettamaan talletusten nostorajoituksia, samaan tapaan kuin kesällä Kreikasta.

Teknisesti siirtymä olisi Wessmanin mukaan mahdollista tehdä suhteellisen kivuttomasti, jos Euroopan keskuspankki olisi valmis rahoittamaan eurosta lähtevän valtion pankkijärjestelmää siirtymävaiheen ajan. Se taas tuskin tulisi tapahtumaan.

– Jos suomalaiset pankit joutuvat ongelmiin euroeron takia, niin siinä vaiheessa on myöhäistä pyytää apua Euroopan keskuspankilta, Wessman sanoo.

Markan romahdus ei ole unohtunut
Kanniainen pitää puheita markan uuden tulemisen aiheuttamasta markkinakaaoksesta pelotteluna, mutta painottaa että valmistelutyö olisi hoidettava huolella. Vahvan markan romahtamisen aiheuttamat traumat eivät ole vielä parantuneet.

Tämä on sitä vanhaa pelottelua joka perustuu suomalaiseen kokemukseen 90-luvun lamasta.

– Vesa Kanniainen

– Kyllähän maailmalla on omia valuuttoja otettu käyttöön ennenkin ja joustavan valuuttakurssin maat ovat pärjänneet erinomaisesti. Tämä on sitä vanhaa pelottelua joka perustuu suomalaiseen kokemukseen 90-luvun lamasta, jolloin meillä oli väärin perustein kiinnitetty ylivahva markka. Markkinat odottivat sen romahtavan ja näinhän siinä sitten kävi, professori Vesa Kanniainen sanoo.

Kanniainen ei itse ota kantaa siihen, mikä ratkaisu olisi Suomelle paras, mutta korostaa sitä, että myös omaan valuuttaan siirtymisen on oltava pöydällä yhtenä selkeästi mietittynä vaihtoehtona.

Epätäydellinenkin järjestelmä pysyy pystyssä
Kaikki Eurothinktank-ryhmän jäsenet eivät varo ottamasta kantaa. Taloustutkija Elina Berghäll sanoo, että ei ole keksinyt sellaista euron tuomaa etua, joka voittaisi eurojäsenyyden mukanaan tuomat haitat.

Olen sitä mieltä, että Suomen euroero on periaatteessa kannatettava.

– Elina Berghäll

- Olen sitä mieltä, että Suomen euroero on periaatteessa kannatettava, Elina Berghäll kertoo.

Taloustutkijan mukaan voimakas devalvoituminen kelluvan valuuttakurssin avulla parantaisi kilpailukykyä ja työttömyystilanne kohentuisi.

– Tällä hetkellä valuutta ei jousta, vaan sopeutuminen taloustilanteeseen tapahtuu työttömyyden lisääntymisen kautta.

Myös Wessmanin mielestä eurojärjestelmä on ongelmallinen, mutta hänen mukaansa euroero olisi vielä suurempi riski. Poliittista tahtoa liikkua kohti tiiviimpää integraatiota tai omia kansallisia valuuttoja ei ole, joten nykyinen tilanne tulee todennäköisesti jatkumaan, Wessman arvioi.

– Olen sitä mieltä, että parempi olisi jos euroa ei olisi koskaan perustettu, mutta nyt on liian myöhäistä vaikuttaa siihen. Nyt kun ollaan tässä jamassa, on parempi minimoida eurojärjestelmän aiheuttamat kustannukset. Neuvostoliittokaan ei ollut mikään kovin toimiva talousjärjestelmä, mutta sekin pysyi kasassa melkein 70 vuotta, Wessman sanoo.
 
Hienoa.

Joukko Suomen talousviisaita alkaa nyt pohtimaan euron tulevaisuutta

http://www.talouselama.fi/uutiset/j...+euron+tulevaisuutta++he+ovat+mukana/a2319804

Valtiovarainmisteriö kertoo tiedotteessaan, että asiantuntijatyöryhmä arvioi elo-syyskuussa sitä, miten EU:n talous- ja rahaliittoa pitäisi kehittää.

Valtiovarainmisteriön tänään asettaman työryhmän tarkoituksena on muodostaa Suomen näkökulmasta asiantuntijanäkemys keskusteluun rahaliiton kehittämistarpeista.
 
Kommentti mahdollisesta euroerosta Suomen Pankin suunnalta:
"Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto arvioi, että ”mikään vastuullinen päättäjätaho” ei suostu ottamaan sellaisia riskejä, joita syntyisi, jos Suomi eroaisi yhteisvaluutta eurosta.
-On epärealistista kuvitella, etteikö valuuttaregiimin muutoksella olisi suuria kielteisiä vaikutuksia reaalitalouteen. Ne eivät korvautuisi viennin kasvulla varsinkaan, kun pääoman liikkeet mitä ilmeisemmin pitäisi sulkea jo hyvissä ajoin ennen muutosta. Mikään vastuullinen päättäjätaho ei tällaista riskiä ota. Siksi markan palauttamispuheiden takana ei ole kovinkaan paljon realismia, Suvanto kirjoittaaKalevan Vieraskynä-palstalla.
Suomen paluuta markkaan on ehdotettu muun muassa siksi, että se mahdollistaisi valuutan heikkenemisen, mikä palauttaisi nopeammin viennin kilpailukyvyn.
-Ehdotuksen nurjat puolet jäävät yleensä mainitsematta, jos niitä on edes mietittykään, Suvanto kommentoi.
Hän korostaa, että eurosta irtautuminen ei automaattisesti muuttaisi velkoja markkamääräisiksi, vaan velat kasvaisivat markan heiketessä.
-Suomessa toimivat pankit ovat erittäin suuressa määrin rahoittaneet luotonantonsa euromääräisellä velalla markkinoilta. Valtion velka on niin ikään euromääräistä ja miltei kokonaan ulkomaisten sijoittajien hallussa, Suvanto muistuttaa.
Hän kumoaa myös luulot siitä, että euro olisi syynä Suomen talousahdinkoon.
-Tosiasiat puhuvat tätä tulkintaa vastaan.
Suvanto vertaa Suomea ja Ruotsia toisiinsa ja toteaa, että Ruotsin etumatka selittyy paitsi viennillä, myös yksityisellä kulutuksella. Yksityisen kulutuksen rivakkaa kasvua Ruotsissa selittää Suvannon mukaan työllisyyden ja sitä kautta palkkasumman nousu sekä kotitalouksien nopea velkaantuminen.
-Suomen ahdinko on pääosin peräisin viennistä. Vientilaman takana on ennen muuta ict-sektorin supistuminen. Kun vientiluvuista poistetaan ict-sektori ja paperin valmistus, Ruotsin ja Suomen vienti on kehittynyt vuoden 2008 jälkeenkin lähes identtisesti. Valuuttakurssille jää siten hyvin vähän selitysvoimaa.
Suurin yksittäinen tekijä Suomen talousahdingon takana on Suvannon mukaan ict-sektorin kuihtuminen.
-Suomi toisin sanoen kohtasi voimakkaan muista poikkeavan negatiivisen häiriön. Mutta tällä ja Suomen eurojäsenyyden välillä ei ole suoraa yhteyttä. Rehellistä on kuitenkin todeta, että tällaisessa tilanteessa valuutan heikkeneminen saattaisi pehmentää sopeutumista. Mutta se ei millään tavoin täyttäisi häiriön synnyttämää tuottavuusaukkoa, hän päättää.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson esitti viikolla kansanäänestystä Suomen kuulumisesta euroalueeseen. Keskustalainen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on jo aiemmin laittanut liikkeelle kansalaisaloitteen siitä, pitäisikö Suomessa järjestää kansanäänestys euroon kuulumisesta. Aloitteella on tällä hetkellä reilut 37 000 allekirjoitusta."
http://www.uusisuomi.fi/raha/105118...ta-nurjat-puolet-jaavat-yleensa-mainitsematta
 
"Rehn varoittaa: Euroalueella ei ole enää varaa vitkutella uudistuksia
Euroalueen täytyy lakata rämpimästä kriisin läpi ja ottaa vastuu uudistuksista, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).
Rehnin mukaan euroalueella ei ole enää varaa vitkutella tärkeimpien, kuten työmarkkinoiden ja koulutuksen, uudistusten kanssa. Näitä tulisi viedä päättäväisesti ja määrätietoisesti eteenpäin jäsenvaltioiden tasolla, mutta myös kehittää yhteisesti, Rehn sanoo brittilehti Telegraphin mukaan.
"Me olemme rämpineet tarpeeksi, nyt on päättäväisen toiminnan aika."
Velka- ja alijäämärajoja tulisi tukea euroalueen yhteisellä, työllisyyden kasvua ja investointeja edistävällä politiikalla, Rehn sanoo. Talousuudistusten lisäksi keskiössä tulisikin olla nimenomaan investointien lisääminen.
Jos uudistukset jäävät poliittisten kiistojen jalkoihin, euroaluetta uhkaa kroonistunut kriisitila. Kreikka on tästä hyvä esimerkki, Rehn sanoo.
Kreikan kolmas pelastuspaketti on Rehnin mukaan kaukana ideaalista, mutta silti parempi vaihtoehto kuin maan kontrolloimaton euroero.
Tärkeintä on, että Kreikka kykenee viemään läpi taloudellisia uudistuksia kuten Espanja, Portugali ja Irlanti ovat kyenneet.
"Jos Kreikka tekee tämän, se voi onnistua tekemään kolmannesta pelastuspaketista menestyksen", Rehn sanoo."
http://www.talouselama.fi/uutiset/r...le+enaa+varaa+vitkutella+uudistuksia/a2320238
Minulle on jäänyt hieman epäselväksi mitä nämä täsmälliset tavoitellut uudistukset ovat työmarkkinoiden ja koulutuksen saralla, joiden ansiota käsillä olevat EU-ongelmat katoavat. Jos uudistuskeskiössä on investointien lisääminen, niin sitten Kiina on nyt väärässä kun on muuttamassa suuntaansa. Kiinassa on tultu kai jo päätelmään, että investointivetoinen talous ei enää vedä:
"”Investoinneilla ei saada kasvua entiseen tapaan, vaan kasvumallin pitää muuttua”, Rautava sanoo. Kiinan hallinto tukeekin yhä enemmän kulutusta muun muassa parantamalla sosiaaliturvaa."
http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinan+lohikaarme+kompuroi++tama+on+luonteva+kehitys/a2319898
 
"Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto arvioi, että ”mikään vastuullinen päättäjätaho” ei suostu ottamaan sellaisia riskejä, joita syntyisi, jos Suomi eroaisi yhteisvaluutta eurosta.
-Suomi toisin sanoen kohtasi voimakkaan muista poikkeavan negatiivisen häiriön. Mutta tällä ja Suomen eurojäsenyyden välillä ei ole suoraa yhteyttä. Rehellistä on kuitenkin todeta, että tällaisessa tilanteessa valuutan heikkeneminen saattaisi pehmentää sopeutumista. Mutta se ei millään tavoin täyttäisi häiriön synnyttämää tuottavuusaukkoa, hän päättää.

Pohdinkin jo, aikooko Suvanto olla rehellinen :rolleyes: Hän oli loppujen lopuksi, osittain. Eikö mies ymmärrä, että valuutan heikkeneminen antaisi merkittävää vetoapua kaikille muille viennin sektoreille kuin entisille Nokian puhelimille ja sanomalehtipaperille. Se nimenomaan täyttäisi taloudellista aukkoa. Toivottavasti mahdollisimman korkean tuottavuuden aloilla, toki.

Se on tietysti totta, että kukaan vastuullinen päättäjä ei varmaan uskalla ehdottaa Suomen eroamista eurosta. Mutta silti asioista voi puhua rehellisesti.
 
Meikäläistä muuten vähän harmittaa, kun yhteiskuntasopimuksen kariutumisen myötä ruvettiin sitten kuitenkin syyttelemään ristiin eri osapuolia. Jos meillä ei olisi euron luomaa ongelmaa, ei tätä harmillista episodia olisi tarvinnut käydä lävitse.
 
Pohdinkin jo, aikooko Suvanto olla rehellinen :rolleyes: Hän oli loppujen lopuksi, osittain. Eikö mies ymmärrä, että valuutan heikkeneminen antaisi merkittävää vetoapua kaikille muille viennin sektoreille kuin entisille Nokian puhelimille ja sanomalehtipaperille. Se nimenomaan täyttäisi taloudellista aukkoa. Toivottavasti mahdollisimman korkean tuottavuuden aloilla, toki.

Se on tietysti totta, että kukaan vastuullinen päättäjä ei varmaan uskalla ehdottaa Suomen eroamista eurosta. Mutta silti asioista voi puhua rehellisesti.
Sepä. Samalla pelotteli miten laitataakka räjähtää käsiin. Eikä juuri mainintaa viennin paranemisesta. Miksihän se Kiina sitten devalvoi ja Usa on tunkenut QE:tä toisensa perään. Minulle tuo kertoo päättämispuolella enemmän haluttomuudesta päättää. Olen ymmärtänyt että politiikan puolella on tärkeää puhua paljon mutta tehdä vähän. Muutenhan systeemi saattaisi mennä rikki. :)
 
Ja miksei Suomessa ole samanlaista rohkeutta kuin Virossa jossa 2008 alennettiin kuntatyöntekijöiden palkkoja kun maa oli kriisissä? Nyt Viro on lähes velaton.
 
Ja miksei Suomessa ole samanlaista rohkeutta kuin Virossa jossa 2008 alennettiin kuntatyöntekijöiden palkkoja kun maa oli kriisissä? Nyt Viro on lähes velaton.

Hyvä kysymys. Sopimusteknisesti voi olla vaikeaa.

Juuri uutisoitiin, että suomalaiset eivät halua alentaa palkkojaan. Eivät tietenkään. Mutta, jos sovittaisiin, että palkkoja alennetaan 5% ja tuloveroja alennetaan 5 %, niin voisi ääni kellossa muuttua. Tuloverojen alennus voisi olla mahdollista, jos työllisyys paranisi.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Ja miksei Suomessa ole samanlaista rohkeutta kuin Virossa jossa 2008 alennettiin kuntatyöntekijöiden palkkoja kun maa oli kriisissä? Nyt Viro on lähes velaton.

Suomessa ei kyllä pelkästään millään palkkojen alentamisella päästä lähellekään velkojen poismaksua, en usko, että edes velkaantuminen kokonaan loppuisi..
 
Ja miksei Suomessa ole samanlaista rohkeutta kuin Virossa jossa 2008 alennettiin kuntatyöntekijöiden palkkoja kun maa oli kriisissä? Nyt Viro on lähes velaton.

No mitteepä lottoot? Ko. rohkeus löytyy vasta sitten, kun ollaan selkä seinää vasten. Pakon edessä tullaan meilläkin tekemään vielä päätöksiä, joista syntyy itkua ja hammasten kiristystä. Seinäänhän tämä mainio Onnenpursi vielä vetää, ainoa kysymysmerkki on aika.
 
No Virossa kuulemma asukaat taas ovat velkaisia vaikka valtio ei ole.

No niin ne ovat Suomessakin. Ihmisillä on velkaa enemmän kuin haluaisin edes uskoa. Hulluutta, jossa maailmankuva muodostui olemattomien korkojen perusteella. Siitä taudista tosin vielä parannutaan....Suomessakin.
 
Hurrin juttua.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/08/23/nain-euro-kaluaa-suomenkin-taloutta/201510721/12

Yhteiskuntasopimus kaatui, joten hallitus yrittänee sisäistä devalvaatiota talouspoliittisin pakkokeinoin. Sopimus tai ei, odotettavissa on ansiotulojen laskua ja työttömyyttä. Niistä löytyvät euromaan talousjoustot. Euro ei jousta, joten sinä joustat.

Jep. Kun valuutta ja systeemi ei jousta, niin sitten joustaa yksilö ja yksilöt. Piste. Sitten on hyvä. Vissiin.
 
Yhteiskuntasopimus kaatui, joten .........

Työn kustannuksen hintaa esitettiin sorvattavaksi ensin järjestöille - palkkoja ei alenneta.
Kun ne eivät lähteneet sorvaamaan, niin hallitus tekee työn järjestöjen puolesta toiseen suuntaan - työnantajan kustannuksia lievennetään (palkan sivukulut uusitaan). Käyhän se näinkin.
 
Ja miksei Suomessa ole samanlaista rohkeutta kuin Virossa jossa 2008 alennettiin kuntatyöntekijöiden palkkoja kun maa oli kriisissä? Nyt Viro on lähes velaton.

Suomessa tehtiin vuoden 2008 aikaan päinvastoin.

Ns. Lehman Brothers-laman johdosta meidän silloinen Vanhasen hallitus (Vanhanen -Katainen) päätti korjata silloista tilapäiseksi luulemaansa lamaa velkaelvytyksellä. Ajatuksena oli että otetaan ulkomailta lainaa 10 miljardia ja käytetään rahat julkishallinnon palkkojen korotuksiin. Näin saataisiin lisättyä kulutuskysyntää ja tuottavuutta kun ihmisillä olisi aikaisempaa enemmän rahaa tuhlattavaksi. Tarkoitus ei suinkaan ollut jatkaa pidemmäksi aikaa elämistä ulkomaisen velan varassa. Kuviteltiin että Nokia sekä muut yritykset elpyvät nopeasti ja nostavat kansantuotetta ja sen myötä valtion verotuloja joilla tietenkin olisi maksettu julkishallinnon pysyvästi kohonnut vuosittaiset kulut.

Mutta, talouden tilanne ei korjautunutkaan siten kuin herrat Vanhanen ja Katainen olivat suunnitelleet.

Valtion verotulot putosivat pysyvästi aikaisempaa alemmalle tasolle. Seuraavanakin vuonna oli pakko ottaa lisää lainaa julkishallinnon kustannusten kattamiseksi. Ja, näin on jatkettu jo kahden hallituskauden ajan. Julkishallinnon tarpeisiin on vuosittain otettu lisälainaa likimain 10 miljardia vuosittain. Kataisen ja Urpilaisen hallitus ei tunnetusti kyennyt tekemään minkäänlaisia päätöksiä pysyvän budjettivajeen korjaamiseksi. Oli helpompaa vain ottaa lisää velkaa.

Kaikkein ikävintä on se ettei nykyinenkään hallitus saa velkakierrettä katkaistua. Lisäksi on tulossa kaikenlaisia leikkauksia. Sekin jo tiedetään etteivät leikkaukset tule kohdistumaan niihin kuluihin/kustannuksiin joita vuonna 2008 korotettiin. Siis, niihin jotka ovat perimmäisenä syynä julkishallinnon velkaantumiseen.

Suomi ei ollut mikään talouden takapajula vuonna 2007. Kykenisimme erittäin hyvin elämään samalla hallinnon palvelutasolla jolla elimme jo kymmenen vuotta sitten.

Ehkä olisi parasta jos kunnat ja valtio ottaisi esille vuoden 2007 budjetit..ja vaihtaisivat kansipahviin uuden vuosiluvun 2017, ilman että mitään budjettilukuja muutettaisiin. Ja, sitten vuodesta 2017 alkaaen elettäisiin kyseisen budjetin mukaisilla taloudellisilla edellytyksillä. Näin saisimme julkishallinnon tasapainoon ja mahdolliset kiristykset/leikkaukset kohdistuisivat juuri niihin kohteisiin joita on tosiasiallisesti rahoitettu velanotolla, kohta jo kymmenen vuoden ajan.
 
Back
Top