Jep, samaa mieltä noista.
Sisäinen devalvaatio
Kiinteiden valuuttakurssien oloissa suhteellista hintakilpailukykyä voidaan yrittää parantaa myös sisäisellä devalvaatiolla. Sisäisellä devalvaatiolla viitataan tyypillisesti toimenpiteeseen, jossa vientiteollisuuden kannattavuutta pyritään parantamaan työvoima- ja muita kustannuksia alentamalla. Sisäisellä devalvaatiolla voidaan myös tarkoittaa toimenpidettä, jossa nimellistuloja alennetaan sopimusteitse. Myös työaikojen pidentäminen ilman palkkakompensaatiota voidaan periaatteessa ajatella sisäiseksi devalvaatioksi, alennetaanhan sillä työntekijää kohden laskettuja työvoimakustannuksia (vrt. Kortelainen-Vanhala-Viertola 2015).
Ei tässä nyt kovin suurista erimielisyyksistä ole kysymys...
Minun kokemuksen on että devalvaatio aiheuttaa/tarkoittaa paljon muutakin kuin pelkästään palkkakustannuksien suhteellinen aleneminen. Kaiken lisäksi vaikutukset ovat käytännössä lyhytaikaisia.. yleensä enintään vuodenparin mittaisia.
Samalla tavalla myös ns. "sisäinen devalvaatio" tarkoittaa (kuten tuossa lainauksessa todetaan) työvoima- ja muiden kustannusten alentamista.
Palkat itsessään ovat vain yksi osa työvoimakustannuksista.
Kummassakin devalvaatiotapauksessa palkkojen ts. nimellistulojen alentamisesta aiheutuu myös (kansan)taloudelle kielteisiä vaikutuksia. Ne kompensoivat/heikentävät kotimaan taloutta pitkässä juoksussa jopa enemmän kuin vientiteollisuuden hetkellinen (pakkasella housuihinsa kusemisen aiheuttama) lämpiäminen.
Kun koko valuutta-alueella nimellispalkkoja alennetaan se tarkoittaa yhteiskunnalle myös palkkaverotuottojen suhteellista alentumista. Palkkojen reaaliarvon lasku vähentää myös kulutuskysyntää..mikä tietysti vähentää tuotantoa. Tuotannon vähennyksen johtavat työvoiman vähennyksiin..mikä puolestaan aiheuttaa yhteiskunnalle työttömyyskustannusten nousua jne. Kulutuskysynnän väheneminen aiheuttaa myös arvonlisäverotuottojen vähenemistä jne.
Toisekseen Suomen (teollisen)tuotannon kilpailukyvyn parantamisessa säästöt ovat vain yksi osa kokonaisuutta.
Paljon suurempi merkitys kilpailukyvyn kasvattamisessa on (teollisen)tuotannon tehostamisella (koneet, laitteet, automaatio, uudet menetelmät jne.) sekä jalostusasteen nostamisella. Näillä ns. positiivisilla toimenpiteillä, syntyy parempaa ja pidempikestoista kilpailukykyä kaikille aloille. Sekä kotimarkkinoille ja palveluihin, eikä - kuten devalvoimalla tapahtuu väliaikaisesti - pelkästään vientiteollisuuteen.
Koko yhteiskunnan kannalta kilpailukykyä lisäävät tuotantotekijöiden ohella myös:
- mahdollisimman korkea työllistymisaste
- palkkaverojen alentaminen
- alhaiset korkomarkkinat
- hallittu, pieni inflaatio
- vakaat, luotettavat ja ennustettavat rahoitus-/valuuttamarkkinat
- logistiikan ja liikenteen kustannustehokkuuden parantaminen
- hyvät tietoliikenneyhteydet
- kansalaisten hyvä koulutustaso
- hyvät terveys- ja sosiaalipalvelut
- yrittäjyyden ja yrittämisen edellytysten kehittäminen
- jne. jne.
Devalvaatio on aina kepulikonsti..siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.