Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005665349.html
Politico: Suomi sanoi Macronille ei – kieltäytyi osallistumasta yhteisiin sotilasjoukkoihin
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005665513.html?ref=rssMinisteri Niinistö Macronin puolustushankkeesta: ”Se on virkamiesten selvityksessä”
Julkaistu: 3.5. 13:14
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei vielä anna aikataulua sille, milloin Suomi päättää mahdollisesta osallistumisesta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdottamaan puolustushankkeeseen.
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan parhaillaan selvitetään muun muassa, mitä aloite käytännössä tarkoittaa ja mitä se maksaisi Suomelle. Päätös tehdään kokonaisharkinnan jälkeen.
– Minulla ei ole siihen vielä kantaa. Se on virkamiesten selvityksessä, eikä Suomi ole siihen vielä muodostanut minkäänlaista poliittista kantaa, Niinistö sanoi STT:lle torstaina.
Niinistö sanoo Suomen kuuntelevan sinänsä tarkalla korvalla Ranskan ehdotuksia, sillä se on merkittävä tekijä eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä.
Kymmenen EU-maata on lähdössä mukaan Macronin ehdottamaan puolustushankkeeseen, jonka tavoitteena on nopeampi puuttuminen varsinkin EU:n ulkopuolisiin kriiseihin, Yle kertoi keskiviikkona.
Myös IS kysyi Niinistön kantaa Macronin ehdottamaan puolustushankkeeseen. Tuolloin hän kuitenkin vaikeni asiasta.
IS - STT
Ja Saksan ilmavoimille koneet jotka toimivat, kohta saamme Suomeenkin näitä euroromuja , sillloin ollaan hyvällä eurooppalaisella tasolla, ei ainakaan synny tappioita ilmataisteluissa ja siitähän vasemmisto, vihreät ja Tuomioja on tyytyväinen ja saattaa Putinkin hykerrellä tyytyväisyyttä, tärkeitähän ei ole taistelukyky vaan tyytyväisyys.(kataista mukaillen)Miehiä riittää. Mutta mistä miehille saataisiin aseet?
Ja Saksan ilmavoimille koneet jotka toimivat, kohta saamme Suomeenkin näitä euroromuja , sillloin ollaan hyvällä eurooppalaisella tasolla, ei ainakaan synny tappioita ilmataisteluissa ja siitähän vasemmisto, vihreät ja Tuomioja on tyytyväinen ja saattaa Putinkin hykerrellä tyytyväisyyttä, tärkeitähän ei ole taistelukyky vaan tyytyväisyys.(kataista mukaillen)
Tutkimuslaitos Siprin tilastoista selviää, että Yhdysvaltain osuus globaalista aseviennistä vuosina 2012–2016 oli 33 prosenttia. Kun laskee Länsi- ja Keski-Euroopan maat yhteen, osuus on jo yli 26 prosenttia. Ei siis ole mahdotonta, että Eurooppa aikuistuisi ja haastaisi Yhdysvaltain puolustusteollisuuden, Toveri arvioi. Se kuitenkin vaatisi EU-mailta sellaista yhteistyötä, johon ne eivät vielä ole pystyneet. EU:ta vaivaavat päällekkäisyys ja keskinäinen kilpailu. Isot EU-maat haluavat kehittää aseensa itse, minkä takia eurooppalaisilla maavoimilla on esimerkiksi 17 eri taistelupanssarivaunutyyppiä. Yhdysvalloilla on yksi.
EU:n sähköenergiasta tuotettiin noin neljännes ydinvoimalla vuonna 2016. Euroopan tilastolaitoksen Eurostatin mukaan jäsenmaiden ydinvoimalat tuottivat sähköä yhteensä 839,7 tuhatta gigawattituntia.
Ydinvoimaloita oli toissa vuonna toiminnassa 14 jäsenmaassa eli joka toisessa. Ydinvoimamaita olivat Suomen lisäksi Belgia, Bulgaria, Tsekin tasavalta, Saksa, Espanja, Ranska, Unkari, Hollanti, Romania, Slovenia, Slovakia, Ruotsi ja Englanti.
Selvästi suurin ydinvoiman tuottajamaa oli Ranska, jonka osuus koko EU:n tuotannosta oli 48 prosenttia. Saksan osuus jäi vain 10 prosenttiin ja Englannin 8,5 prosenttiin. Seuraavina olivat Ruotsi 7,5 prosentin osuudellaan ja Espanja 7 prosentin osuudella. Yhteensä näiden viiden maan osuus oli yli 80 prosenttia koko EU:n tuotannosta. Suomen osuus oli 2,8 prosenttia.
Eurostatin mukaan vuosina 1990-2004 ydinvoiman kokonaistuotanto kasvoi unionissa 27 prosenttia 1008,4 tuhanteen gigawattituntiin, minkä jälkeen tuotanto vähentynyt 17 prosenttia vuosina 2004-2016.
Vuosina 1990-2016 tuotanto kasvoi Tsekissä yli 91 prosenttia ja Ranskassa yli 28 prosenttia. Muun muassa Suomessa kasvua oli tänä aikana yli 20 prosenttia. Sen sijaan tuotanto väheni Saksassa yli 44 prosenttia ja Ruotsissa lähes 8 prosenttia. Liettuassa puolestaan ydinvoimatuotanto ajettiin alas vuonna 2009.
https://www.suomenuutiset.fi/nordea...melle-haitallinen-pankkiunioni-on-mata-omena/Nordean pääanalyytikko Ylelle: Euroa ei olisi pitänyt perustaa, eurojäsenyys on ollut Suomelle haitallinen, pankkiunioni on ”mätä omena”
YLE AREENA KUVAKAAPPAUS
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo, että euroa ei olisi pitänyt perustaa. Eurojäsenyyden nettohyöty Suomelle on negatiivinen. Gerich oli Ylen Brysselin Kone-ohjelmassa toimittaja Maija Elonheimon haastatteltavana. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.
Von Gerich ei ole tyytyväinen euroalueen tilaan.
– Useimmissa Euroopan maissa talouden rakenteet ovat pielessä. Saksalla on kilpailukykyinen talous, mutta kotimarkkinat eivät toimi tehokkaasti. Saksan talouden tuottamista ylijäämistä syntyvä hyöty on vaatimatonta, eivätkä saksalaiset hyödy siitä oikein edes itsekään. Saksan ylijäämäinen kauppa tarkoittaa, että Saksa rahoittaa muiden maiden kulutusta.
Tiukka ”ei” yhteisvastuille ennen sääntöjä
Pankkiunionin synnyttäminenkin takkuilee. Siinä sillä kriisimaiden pankkien kirjanpidossa on vielä paljon vanhoja ongelmaluottoja, joita ei pyrkimyksistä huolimatta ole saatu putsatuksi.
Pankkiunionin kolme keskeistä osaa, ”pilaria”, ovat yhteinen valvonta, yhteinen ongelmapankkien selvitysmenettely ja talletussuojarahasto. Ne ovat kaikki vaikeuksissa.
Von Gerichin mukaan valvontaa ei aiemmin ole tulkittu ja toteutettu samalla tavalla kaikissa jäsenmaissa. Riittävän valvonnan aikaansaaminen tuntuu vaikealta. Jo olemassa olevien ongelmaluottojen hoitaminen takkuaa pahasti. Edes siitä, miten jatkossa syntyviä ongelmaluottoja käsiteltäisiin, ei ole yhteisymmärrystä.
Kakkospilarin eli ongelmapankkien selvittämisen osalta on jo nähty repeäminen yhteisestä käsittelymekanismista, kun Italian valtio pääomitti maan pankkeja.
Kolmospilari eli talletussuoja ei puolestaan etene, ennenkuin kaksi ensimmäistä pilaria ovat kunnossa. Jäsenmaat eivät halua olla takaamassa todennäköisimpien ongelmamaiden pankkijärjestelmiä ennenkuin ne pankit on laitettu kuntoon ja sääntökirjat ja sääntöjen noudattamisen valvonta ovat kunnossa.
Von Gerich luonnehtii pankkiunionia ”aika mädäksi omenaksi”, ja kysyy, että jos tulehtunutta osaa ei olla valmiita korjaamaan aikaisemmin, kannattaako sitä koko omenaa mennä Suomenkaan takaamaan.
Pankkiunionin von Gerich näkee kuitenkin Euroopan pitkän aikavälin tulevaisuuden kannalta tärkeänä juttuna, mutta vasta sitten, kun pankkien kunto ja niiden valvonta ovat riittävällä tasolla. Pohjoisen Euroopan harjoittama jarrutus ja kapuloiden rattaisiin lyöminen Etelä-Euroopan pyrkimyksille höllentää pankkiunionin sääntöpohjaisuutta saa von Gerichiltä kehuja.
Euroa ei olisi pitänyt perustaa, eurojäsenyyden nettohyöty Suomelle negatiivinen
Suoraan kysyttäessä olisiko euroa pitänyt perustaa, von Gerich sanoo ei. Euro perustettiin ilman välttämätöntä poliittista liittovaltiota ajatuksella, että liittovaltio perustettaisiin myöhemmin.
– Euro on tuonut Euroopassa hyviäkin ominaisuuksia osana EU:ta , vaikka se ei talousmielessä ole ollut mikään riemuvoitto.
Suomen taloudellisia menetyksiä eurojäsenyydestä von Gerich ei halua lähteä arvioimaan, mutta toteaa, että miinuksen puolelle mennään.
Seuraavan taantuman tullessa ”ollaan liemessä”
Von Gerich arvelee, että seuraava taantuma käynnistyy vuoden 2020 tietämillä Yhdysvalloissa, ja Euroopassa pian sen jälkeen. Euroopan keskuspankki ei ole kriisin käynnistyttyä ehtinyt nostaa korkoja ja tähän asti merkittävintä elvytystyökalua, velkakirjojen osto-ohjelmaa, ei ole mahdollista jatkaa.
Euroopan keskuspankki omistaa jo nyt lähes kolmanneksen Saksan valtion velkakirjoista. Koska EU:n perussopimus kieltää keskuspankkia rahoittamista valtioita, on päätetty, että keskuspankki ei saa omistaa yli kolmasosaa yksittäisen maan velkakirjoista. Tämä tarkoittaa, että seuraavassa taantumassa Euroopan keskuspankki on voimaton.
– Silloin ollaan liemessä. Tavallinenkin suhdanneluonteinen taantuma voi pitkittyä, kun rahapolitiikalla ei saada taloutta käyntiin. Se on ongelmallinen tilanne. Silloin nousevat pinnalle uudestaan pankkien ratkomattomat ongelmat esimerkiksi Italiassa ja kränä maiden välillä ehkä lisääntyy. Pitkään jatkuessaan siitä tulisi ehkä euronkin ongelma.
Hieman rauhallisempi kasvukausi on von Gerichin mielestä hyydyttänyt poliittisen päätöksenteon.
– Nyt ei ole kriisi päällä, niin ehkä tässä ei niin hirveästi tarvitse tehdä. Olen huolestunut siitä, että meillä ei löydy yhteistä visiota siitä, millainen Eurooppa halutaan saada aikaiseksi.
https://www.nytimes.com/aponline/2018/05/04/world/europe/ap-eu-germany-marx-anniversary.htmlEuropean Commission President Jean-Claude Juncker says German philosopher Karl Marx shouldn't be judged for the crimes that his followers committed decades after his death.
Jep. Sitä voi argumentoida, että laissez-faire kapitalismi johtaa korporatismiin, mikä nykymaailmassa näyttää sinänsä olevan hyväksytty ajatus kun tuollaista kapitalismia ei (enää) missään harjoiteta, mutta se rotanmyrkky mitä Marx tarjosi lääkkeeksi johtaa vääjäämättä kestämättömään yhteiskuntajärjestelmään. Ordoliberalismi on paljon parempi lääke korporatismiä vastaan.Mutta eikös se ollut juuri Marx joka kirjoitti ett tietty (ylempi?) yhteiskunta luokka tulee hävittää jotta saadaan toimiva kommunistinen systeemi.
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/jMiF6ha8Ruotsin hallitus ei aio niellä tuntuvaa EU-maksujen korotusta - "Otimme suhteettoman suuren vastuun pakolaiskriisistä"
5.5.2018 17.00
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven EU-huippukokouksessa Brysselissä. KUVA:JULIEN WARNAND / POOL
EU-komission uusi budjettiesitys on herättänyt suurta närää Ruotsin hallituksessa.
EU-komission tuore budjettiesitys tarkoittaisi Ruotsin kohdalla sitä, että maan EU-maksut voisivat nousta 35 prosenttia eli lähes 1,5 miljardilla eurolla.
Esitys herättikin lähinnä tyrmistystä länsinaapurin poliitikoissa.
"Se on kohtuuton esitys. Emme voi hyväksyä sitä", kommentoi Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Anderssonuutisyhtiö TT:lle.
Pääministeri Stefan Löfvenvaroittaa, että korotus EU-maksuihin olisi nipistys Ruotsin hyvinvoinnista.
"Minun viestini EU:n suuntaan ja komissiolle on, että Ruotsi on ottanut suhteettoman suuren vastuun pakolaiskysymyksessä", Löfven sanoo.
”Kun keskustelen ruotsalaisten kanssa, niin sanon, että tulemme hoitamaan hyvinvoinnin, mutta se vaatii suuria investointeja. Silloin EU ei voi vain nostaa maksua ja luulla että me maksamme."
”Niin ei tule tapahtumaan. Edessä on hyvin vaikeat neuvottelut", sanoo Löfven.
Myös Magdalena Andersson nostaa esiin Ruotsin osallistumisen pakolaiskriisin hoitoon.
"Ruotsi on maa, joka on osallistunut paljon. Olemme nettomaksajia jo nyt ja otimme suhteettoman suuren vastuun pakolaiskriisistä vuonna 2015. Olemme myös yksi EU:n suurimmista avustusten antajista", sanoo Andersson.
Anderssonkin povaa neuvotteluista vaikeita.
"Osa luulee, että neuvotteluista tulee nopea ratkaisu, mutta itse en näe sellaista edessäni."
Ruotsin EU-maksut ovat liikkuneet viime vuosina 2,5-3,5 miljardin euron luokassa.