EU - onko järkee vai ei?

Elvytyspaketti: 750 mrd, josta 500 mrd avustuksia ja 250 mrd lainoja.

Euroopan komission talouskomissaari Paolo Gentiloni vahvisti juuri Twitterissä, että komissio ehdottaa 750 miljardin euron elvytyspakettia, jolla on tarkoitus auttaa koronasta eniten kärsineitä maita. Aiemmin päivällä Bloomberg uutisoi nimettömiin lähteisiinsä vedoten, että Euroopan komissio aikoo ehdottaa 750 miljardin euron elvytyspakettia taloudelle. Myös Reuters uutisoi näin, viitaten saksalaisen media n-tv:n tietoihin.

Uutistoimistojen mukaan elvytyspaketista 500 miljardia euroa olisi avustuksia ja 250 miljardia dollaria lainoja. Mediatietojen mukaan Italia saisi 82 miljardia euroa tukia, Kreikka 22,5 miljardia euroa, Espanja 77,3 miljardia euroa ja Ranska 39 miljardia euroa.

Italian valtiolainojen korot lähtivät kovaan syöksyyn. Noin kello 12.50 Italian kymmenvuotisen valtionlainan korko oli 8,1 korkopisteen laskussa 1,465 prosentissa. Korko lähti laskuun jo viime viikon maanantaina, kun Saksa ja Ranska ehdottivat 500 miljardin euron elvytysrahaston perustamisesta. Ennen Saksan ja Ranskan ehdotusta korko oli noin 1,8 prosentista, josta se laski maanantain aikana reiluun 1,6 prosenttiin. Siitä eteenpäin trendi on ollut laskeva ja nyt korko syöksyy entistä enemmän alas.

Myös osakemarkkinat ovat piristyneet. Aamulla Euroopassa pörssikurssit olivat loivassa nousussa, mutta nyt Lontoon, Pariisin, Frankfurtin, ja Madridin pörssien pääindeksit ovat 1,4-2,0 prosentin nousussa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/komissio-vahvistaa-elvytyspaketin-koko-on-750-miljardia-eurao-italian-valtiolainan-korot-syoksyvat/02ab8ca2-6378-4489-b925-246b9ae33fb6

Markkinat ilahtuivat, mutta paketin yksityiskohdat eivät vielä selvinneet.
 
Rahasto on lähtenyt liikkeelle voimakaksikko Saksan ja Ranskan esityksestä, mutta sitä vastustavat ainakin Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Nelikko ei ole ollut valmis siihen, että yhteistä rahaa jaettaisiin suorana tukena, eikä lainana.


Elvytysrahasto toteutettaisiin EU:n komission markkinoilta ottamalla lainalla. Se johtaisi EU-jäsenmaksujen nousuun. Rahasto kasvattaisi Suomen vastuita arviolta vähintään 8,5 miljardia euroa.

Pöydälle noussee myös esitys siitä, että EU saisi verotusoikeuden, esimerkiksi digi- ja ympäristöveron.

36efff51b6e13afb81bb1b4d4f2ca5ff2934ef8cf8e1ddc3461acf29f34bfe27.jpg
 
Elän toivossa että EU ei saa verotusoikeutta. Totta kai se on federalistien pysyvä unelma ja luonnollisesti sitä ajetaan tämän varjolla.

Mitä tulee tukiin ja lainoihin. Mistähän aikovat löytää tuollaisella summalla järkeviä vihreitä ja digitalisaatiota edistäviä hankkeita lyhyen ajan sisällä talouden aktivoimiseksi?

Tehokkainta olisi jakaa rahat suoraan ihmisille kulutukseen jos toimeliaisuutta haluttaisiin kasvattaa, mutta se toki tekisi välistävetämisen mahdottomaksi joten sitä ei luonnollisesti tulla tekemään.
 
Ei ole läpihuutojuttu, että EU saisi verotusoikeuden. Se veisi EU:ta liittovaltiomaiseen unioniin, "Euroopan yhdysvaltoihin".
 
Suomen vastuut olisi kooltaan HX-hankkeen luokkaa. Hieman perspektiiviä. Samaten suora verotusoikeus EU:lle veisi sekä verotulopotentiaalia Suomelta ja käytännössä
ainoastaan osavaltion rooliin liittovaltiossa. Ei sen kummempaa sitten.

Tulen seuraamaan todella tarkasti ketkä tätä kannattavat. Minä en kannata heitä.
 
Liittovaltiota pukkaa...


Kaiken kaikkiaan paketti on a) hidas, b) ei kohdistu sinne, missä nykyhetken ongelmat ovat ja c) vaatii valtaisan byrokratian toteutuakseen. Ehtaa EU:ta.

Mutta vastineeksi saataisiin liittovaltio joten kyllä tuo kannatusta tulee saamaan:sick:.
 
Elvytyspaketin yksityiskohtia alkaa tihkua.

Komission elvytyspaketista 500 miljardia euroa jaettaisiin suorina tukina ja 250 miljardia euroa lainoina. Rahan komissio aikoo kerätä markkinoilta. Se maksettaisiin takaisin vuosien 2028-2058 aikana. Komissio aikoo ottaa lainaa jopa 30 vuodeksi niin, että lainat erääntyvät vaiheittain.

Komissio ehdottaa lainojen takaisin maksua ennen kaikkea uusilla EU-veroilla: päästökaupan laajentamisella, hiiliverolla, digiverolla sekä verottamalla suuryritysten toimintaa jollain tapaa. Nämä ovat uusia ehdotuksia komission aiempiin ehdotuksiin muoviverosta ja yksinkertaisesta arvonlisäverosta. Vaihtoehtoina on myös jäsenmaiden EU-jäsenmaksujen nosto tai menojen leikkaaminen. Komission mukaan koko elvytyspaketti voidaan kuitenkin rahoittaa uusilla EU-veroilla. Verotusoikeuden antaminen EU:lle olisi merkittävä periaatteellinen muutos.

Komission elvytyspaketti edellyttää kaikkien EU:n 27 jäsenmaan hyväksyntää ja neuvotteluista odotetaan vaikeita. Myös Euroopan parlamentti on mukana sanomassa näkemyksensä. Parlamentilta pitää saada hyväksyntä ainakin EU:n budjettiin.

Elvytyspaketti koostuu eri osista. Merkittävä osa rahasta kohdentuisi jäsenmaille niin sanotun Investoinnit ja uudistukset -ohjelman alla. Sen alla olisi jaossa 670 miljardia euroa. Toinen osa elvytyspaketista keskittyy yksityisten investointien edistämiseen. Kolmas osa pakettia on investoiminen eurooppalaiseen terveydenhoitoon ja –kriiseihin.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/komissio-ehdottaa-750-miljardin-euron-elvytyspakettia-nain-rahaa-jaettaisiin-italialle-jopa-80-miljardia/a458856c-bfc4-423c-aa59-2bc521c880f8

Paketti rahoitetaan lainoilla, joiden maturiteetti on ilmeisesti 8 – 30 vuotta. Takaisinmaksu tapahtuu 2028-2058 joko EU-veroilla tai korkeammilla jäsenmaksuilla.

Paketilla rahoitetaan investointeja ja uudistuksia, edistetään yksityisiä investointeja ja eurooppalaista terveydenhoitoa.

Paketti edellyttää kaikkien 27 jäsenmaan yksimielisen hyväksynnän. Euroopan parlamenttikin pääsee esittämään näkemyksensä ja hyväksymään ainakin EU:n budjetin.
 
Eiköhän tuohon ketjun otsikon kysymykseen ole vastaus tässä esitetyssä tukipaketissa... että 500 mrd pitäisi lahjoittaa vastineeksi huonosta taloudenpidosta. Melko kallista.
 
Kovasti tuntuu unohtuvan että valtioiden talouteen ei koske samat lainalaisuudet kuin yksityishenkilöllä.

Juu niin.. se vaan on kovasti populistisen helppo vetää yhteneväisyysmerkit noihin... mä olen joskus tarjonnut vastikkeeksi Ruotsin asuntolaina mallia, mutta eihän se käy...
 
Tässä on ainekset totaaliselle euroopan upotukselle. Suomen pitää ottaa lainaa, jotta voi avustaa/lainoittaa Italiaa kun Suomella on parempi luottoluokitus/halvemmat lainat. No sitten kun Italialla menee kuppi nurin, eikä maksukykyä ole, niin mitäköhän Suomelle käy kun avustukset on menneet eikä lainojakaan saa takaisin? Kreikka sai muutaman kymppimiljardin, nyt Italialle ja Espanjalle jokunen sata, seuraavaksi Ranskalle tuhat ja loppupeleissä kaikki persauki. Tämä alkaa olla sen luokan sosialismia ja yhteisvastuuta, että morjens vaan. Parempi käyttää nuo miljardit aseisiin, niin saadaan pidettyä epätoivotut vieraat ja entiset ystävät ulkopuolella ja pois kukkaroistamme ihan omatoimisesti.
 
Suomen pitää ottaa lainaa, jotta voi avustaa/lainoittaa Italiaa kun Suomella on parempi luottoluokitus/halvemmat lainat.

Kauppalehden artikkelissa sanotaan, että komissio ottaa lainaa.

"Rahan komissio aikoo kerätä markkinoilta. Se maksettaisiin takaisin vuosien 2028-2058 aikana. Komissio aikoo ottaa lainaa jopa 30 vuodeksi niin, että lainat erääntyvät vaiheittain."

Kreikan kriisissä Suomi otti lainaa ja osallistui tukipaketteihin (No bailout -periaatteen vastaisesti).
 
Jos tässä korona-hommassa on ollut politikoinnin makua, niin viimeistä tässä ”tukipaketissa” paljastui se troijan hevonen mitä on haettu. Kovin käsikirjoitettu kuva alkaa muodostumaan. Nyt pitäisi sanoa jyrkkä EI. This is my no-no-square!
 
– Tässä on tietysti monenlaisia ongelmia meidän mielestämme. Ensimmäinen niistä on juridinen: se, että EU rikkoo omia sääntöjään, mikä itsessään ei ole uutta. EU on rikkonut EVM:n puitteissa sääntöjään kohta kymmenen vuoden ajan. Tämä osoittaa sen, että oikeusvaltio on täysin alisteinen politiikalle, Halla-aho sanoo.

 
 
Katso liite: 40600
Urpilainenhan siellä säätää käteisen jalanjäljissä.

Suomen hallituksessa taas säätää Kulmuni, joka ottaa lisävelkaa 20 miljardia 2020 ja jakaa tukia kaikille kynnellekykeneville.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoo Kauppalehden haastattelussa, että Suomen julkisen talouden velka voi kasvaa tänä vuonna jopa yli 20 miljardia euroa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3218778f-f9e9-49de-9962-27940f29bbcf

Kun komissio lainaa 750 miljardia markkinoilta, velallisena ei onneksi ole Suomi.
 

"Koronapandemian laukaisema talouskriisi voi aiheuttaa suomalaispankeille pahimmassa tapauksessa lähes 2 miljardin euron lisälaskun muissa pankkiunionimaissa tapahtuvien kriisien vuoksi. ”Jos suomalaispankit joutuvat maksamaan tuntuvia määriä ylimääräisiä vakausmaksuja EU:n yhteiseen kriisinratkaisurahastoon, se heikentää niiden kykyä jatkaa kotitalous- ja yritysasiakkaidensa luotottamista. Tämä vaikuttaa koko Suomen talouden kykyyn toipua talouskriisistä”, toteaa Finanssiala ry:n (FA) johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

...

FA vetoaa hallitukseen, ettei Suomi nykyoloissa allekirjoittaisi ja ratifioisi muutossopimusta. Mattila ihmettelee, että eduskunnan käsittelyssä olevassa U-kirjelmässä ei ole käsitelty nykyistä talouskriisiä ja sen vaikutuksia esitykseen.

”Asia edellyttäisi ehdottomasti tarkempaa analyysia, jotta saadaan selkeä käsitys siitä, mikä eri maiden pankkisektorien kunto on ja minkälaista tukea ne voivat tarvita lähivuosien aikana. Tukitoimet, mukaan lukien ylimääräisten vakausmaksujen kerääminen, voivat ajoittua vuosiin 2021 – 2023 eli juuri siihen ajankohtaan, jota yhteisvastuun aikaistettu käyttöönotto koskee”, Mattila sanoo."
 
Back
Top