EU - onko järkee vai ei?

@Mustaruuti ja @skärdis Nyt kun jyväjemmarit ovat viikonlopun kunniaksi lähteet isolle kirkolle niin onkin syytä muistella EU:n hyviä puolia. Kaupankäynnin helpottuminen on niistä yksi asia. Myös tänään suoritan elintarviketäydennyksen saksalaisella huoltovarikolla, jossa on tarjolla maukkaita keski-eurooppalaisia ruokia. Huoltovarikon koodinimi on Lidl.

Meilläkin Lidl on pääasiallinen ruoantoimittaja. Tosin sielläkin on paljon kotimaista tarjolla, enkä pidä sitä lainkaan huonona. Faktaa on, että Lidl on parasta mitä suomalaiselle päivittäistavaran vähittäiskaupalle tapahtunut vuosikymmeniin. Toki Lidlissäkin joutuu maksamaan rutkasti Suomi-lisää, mutta kohtuullisemmin kuin muissa.

Pitäisi oikeastaan avata pullo kuohuvaa, kiitos tullin. EU-oikeuden vastaisesti perittyjä autoveroja rapsahtaa takaisin 7134 euroa + korot päälle. Takavuosina tuomieni ja jo eteenpäin myymieni Land Rover Defenderin ja Jeep Wranglerin veroprosentit putosivat jostain 35-37 tienoilta 25:een. Tuollaista postia ottaa ihan mielikseen vastaan. :)
 
Niin. Ja paljonko tässä ollaan eri asioissa erehdytty, kun ollaan oltu hiukka epäluuloisia.

No, nyt kun @baikal kerta kysyt, niin vastaan, että melkein kaikessa. Hauskuutin nimittäin tänään itseäni lukemalla tämän keskustelufoorumin kirjoituksia vuosilta 2011 - 2013, eli siis ajalta ennen Ukrainan kriisiä. Ja mitä esimerkiksi sinun ennustuksiin tulee, niin niistä suurin osa meni aikalailla perseelleen. Sinä - kuten suurin osa muistakin - edustit noina vuosina tätä perussuomalaista, Augustin Ehrensvärdin kiteyttämää koulukuntaa. Tiedättehän siis sen mitä Suomenlinnassa lukee: "Jälkipolvet, seiskää omilla jaloillanne, älkääkä luottako vieraaseen apuun". Tämän perussuomalaisen koulukunnan teesit vuosina 2011 - 2013 olivat tiivistetysti tässä:

1. Maailmapolitiikkaa johtaa businesseliitti, eikä poliitikot. Kansallisuusaatteella ei ole nykypäivänä mitään sijaa.
2. EU ei pysty tarjoamaan kriisitilanteessa mitään tukea, vaan ainoastaan voivottelemaan.
3. Nato on savijaloilla seisova jättiläinen. Eurooppalaiset suurmaat Saksa ja Ranska eivät halua pistää välejään poikki Venäjään jonkun Suomen tai Baltian maan takia.
4. Itämeren kaasuputki, ja sen ympärille muodostunut Saksan-Venäjän yhteistyö nähtiin elämää suurempana. Baikal aloitti jopa fiktionaalisen keskustelun aiheesta, jossa eurooppalaiset maat sotivat keskenään ja Saksa ja Venäjä ovat liittolaisia.
5. Ei ole teoriassakaan mahdollista, että ydinasemaat Yhdysvallat ja Venäjä joutuisivat vastakkainasetteluun. Ja jos joutuisivatkin, niin ei ole mitenkään mahdollista, että Yhdysvallat lähettäisi Suomeen hävittäjiä tai panssareita.

Ja jos nyt katsotaan näitä väittämiä vuodesta 2016 käsin, niin...

1. Maailmanpolitiikkaa johtaa poliitikot, eikä businesseliitti pistä edes hanttiin. Esim. suurin osa suomalaisista yritysjohtajista kannattaa Venäjän vastaisia pakotteita. Ja mitä kansallisuusaatteeseen tulee... noh, katsokaapa vaikka Venäjälle tai Puolaan.
2. Noh, EU on tukenut liittoonsa kuulumatonta Ukrainaa miljardeilla euroilla, ja siten estänyt Ukrainan talouden täydellisen romahtamisen. Taloudellisen romahduksen estäminen olisi EU-jäsenyyden suurin hyöty Suomellekin, jos ajautuisimme sotaan Venäjää vastaan. Ja itse asiassa nythän ei ole kyse enää siitä, että auttaako EU ja onko EU yhtenäinen. Viime viikkojen aikana on osoittautunut, että itse asiassa heikoin lenkki Suomen kannalta on Suomi itse. EU pysyy tiukkana, mutta muutama tuhat pakolaista itärajan yli saa Suomen moraalisen selkärangan romahtamaan, ja olemme valmiita myymää niin Krimin kuin oman isoäitimme Venäjälle.
3. Nato - Yhdysvallat etunenässä - on mielestäni aika selvästi osoittanut puolustuvansa Baltiaa ihan tosissaan. En usko, että Venäjä epäilee 5. artiklan pitävyyttä.
4. Itämeren kaasuputki? What? Oliko siellä merenpohjassa sellainenkin? Ja mitä tulee Saksan ja Venäjän väleihin, niin joo, Putinhan on Angela Merkelin sydänystävä...
5. Kummasti täällä vain näitä F-15 hävittäjiä ja Strykereitä pörrää. Ja sama kuin kohdassa 2: heikoin lenkki ei ole Nato tai Yhdysvallat - vaan Suomi itse. Hirmuinen haloo nousee jokaisesta harjoituksesta.

Eli kuten jo totesinkin, että aika paljon täällä on moni erehtynyt. Mutta jokainen on tietysti omasta mielestään koko ajan ollut oikeassa ja tiennyt nämä asiat jo kauan sitten.
 
En ole lukenut tätä keskustelua, eikä mulla ole oikeastaan muuta sanottavaa/kysyttävää kuin yksi? Eikö olisi OK, jos EU olisi hyvin talousasiansa hoitavien unioni. Mitä hittoa esimerkiksi Romania tekee EUssa? Saattaa olla tökerö kysymys, eikä minulla ole ketään vastaan mitään, sori!!
 
Vai Suomi on heikoin lenkki Eu: ssa ja Eu pysyi tiukkana..? :p

Käypä @Bushmaster lukemassa mitä Stubukka, Tuomioja ja Soini totesivat tällä viikolla. "Krim on käytännössä menetetty tapaus". Nimenomaan Suomen kaltaiselle rajavaltiolle olisi äärinmäisen tärkeää pitää kiinni valtioiden alueellisen koskemattomuuden noudattamisesta. Muuten tämä menee siihen Hitlerin Saksan vuosina 1936 - 1939 käyttään 'pala sieltä, toinen täältä' -touhuun. Vai oletko itse muka eri mieltä?
 
Käypä @Bushmaster lukemassa mitä Stubukka, Tuomioja ja Soini totesivat tällä viikolla. "Krim on käytännössä menetetty tapaus". Nimenomaan Suomen kaltaiselle rajavaltiolle olisi äärinmäisen tärkeää pitää kiinni valtioiden alueellisen koskemattomuuden noudattamisesta. Muuten tämä menee siihen Hitlerin Saksan vuosina 1936 - 1939 käyttään 'pala sieltä, toinen täältä' -touhuun. Vai oletko itse muka eri mieltä?

Näin ovat tehneet pitää paikkansa....mutta mistä tiedät että taustalla ei ole eu:n tuki...?
 
Ukrainan sodan alettua tämä perussuomalainen koulukunta joutui totaalisen paniikin valtaan. He olivat sitä mieltä, että suurvallat ovat paksulla tussilla jakaneet Euroopan keskenään, ja tehneet uuden Molotov-Ribbentrop -sopimuksen. Tähän koulukuntaan kuuluivat aikanakin @AKE-ukki, @Tvälups ja @baikal . Kun minä ja muutama muu kehdattiin olla eri mieltä, niin @baikal totesi näin:

"Taitolaji ja kumppanit voisivat kommentoida tätä. Ja sitten paljastaa, ovatko jäsenet baikal tvälups akeukki ja muut kirjoittaneet silkkaa paskaa koko ajan? Väittely on jees, mutta kohtuullisia lähteitä on alkanut tupsahtaa kehiin viime aikoina nimenomaan "meidän" näkemystemme eduksi. Johtuuko se siitä, että sittenkin olemme ymmärtäneet jotain kirotun oleellista, jotain niin oleellista, että sitä on vaikea hyväksyä?

Mähaluunmäenhyväksytotaniikuostanpunasentikkarinjamäkeltasen - ajattelu vaan ei toimi, kun kyseessä on suurvaltojen tusseilla tekemät liipasut. Meidän täytyy pitää kiinni "länsimaan statuksesta", mutta kertakaikkiaan emme voi sille mitään, jos ja kun suurvallat käsittävät asemamme eri tavalla kuin me "haluamme"."
(viesti #2, ketjussa Ukrainan valtapelissä Suomi on tarjolla vaihtorahaksi").

Ilmeisesti minut ja muutama muu luokiteltiin tuohon Mähaluunmäenhyväksytotaniikuostanpunasentikkarinjamäkeltasen -koulukuntaan, kun uskalsimme olla eri mieltä, että ei tässä nyt (helmikuussa 2014) olla mitään etupiirejä piirtelemässä. Taisin jopa nimitellä tuollaista perussuomalaista näkemystä suomettuneisuudeksi. Termi jota tällä foorumilla nyt viljellään todella tiuhaan, kun puhutaan poliitikoista jotka puhuvat samalla tavalla kuin baikal, AKE-ukki & Co. tuolloin helmikuussa 2014.

Tuosta on nyt kulunut reilu kaksi vuotta aikaa. Ja kertokaa toki, jos olette nähneet jossakin wikileaksissa kartan siitä, että kuinka Eurooppa on jaettu etupiireihin. Minusta kun tilanne on aika vahvasti Venäjä vastaan muu maailma. Ja kuten jo tuossa edellä totesin, niin ei Suomi ole Ukrainan kriisissä pelinappula, mutta vahvasti näyttää siltä, että Suomi on pelaaja, joka saattaa olla valmis myymään Krimin Venäjälle.

Ja muutenkin tämän perussuomalaisen koulukunnan 2011 - 2013 perusnäkemys siitä, että Suomi - tai mikä tahansa maa olisi kriisissä yksin - on osoittautunut täysin vääräksi. Elämme nimittäin maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja erilaisia osapuolia on vaikka kuinka paljon. Miettikääpä vaikka Syyriaa. Ei siellä ole kahta selvää "leiriä", vaan niitä eri osapuolia on monia kymmeniä. Sama juttu Ukrainan kanssa. Ukraina voisi aika helposti saada liittolaisia Turkista ja Lähi-idän sunnienemmistöisistä valtioista. Se mitä perussuomalainen koulukunta ei tuolloin 2011 - 2013 ymmärtänyt, ja mitä olen tässä yrittänyt sanoa, on se, että heikoin lenkki tässä Suomen kohdalla on Suomi itse. Ja ennen kaikkea Suomen sisäpolitiikka ja suomettuneisesti ajattelevat ihmiset. Ei uskalleta mennä Natoon, ei uskalleta tosissaan ajaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitikkaa, ei uskalleta tosissaan hengailla amerikkalaisten kanssa, ei tosissaan uskalleta tehdä puolustussopimuksia Ruotsin kanssa. Tällaista jahkailua ja vatulointia. Pieniä mutta tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan on onneksi otettu (laki ulkomaisen avun vastaanottamisesta), mutta selkämpi tahtotila täytyisi kuitenkin saavuttaa.
 
Käypä @Bushmaster lukemassa mitä Stubukka, Tuomioja ja Soini totesivat tällä viikolla. "Krim on käytännössä menetetty tapaus". Nimenomaan Suomen kaltaiselle rajavaltiolle olisi äärinmäisen tärkeää pitää kiinni valtioiden alueellisen koskemattomuuden noudattamisesta. Muuten tämä menee siihen Hitlerin Saksan vuosina 1936 - 1939 käyttään 'pala sieltä, toinen täältä' -touhuun. Vai oletko itse muka eri mieltä?

Mene toki hakemaan Krim "takaisin". Vai pitääkö Suomen etulinjassa lähteä sitä hakemaan. Vai pitäisikö odottaa jonon ekaksi vaikka Saksaa ja mennään kerrankin siinä jonon jatkeena..... Tussia sitten. Katso hyvä mies mitä tapahtuu mm. Syyriassa. Jos et todellakaan kykene hahmottamaan tussijakoa, niin syytön siihen minä olen. Kun Putin paaluttaa yhtä ja Obama toista niin tuon jakolinjan liepeillä syntyy kuhinaa ja jos et edelleen, sitä en sano kykene, vaan halua nähdä, niin se ei ole minun syyni.

Suomessa ei saavuta kansansuosiota sanomalla esim: Suomi on harmaassa vaiheessa de facto, jos käytetään entisiä termejä. Tai että Venäjä voi toimia arvaamattomasti eli käyttää sotilaallista voimaa saavuttaakseen tavoitteitaan. Sehän tarkoittaa sitä, että Venäjä saattaa aloittaa sodan. Käytetään kiertoilmaisuja ja epäselviä käsitteitä tai pannaan pää puskaan ja toivotaan, että kasakkaköriläs kävelee ohi......

Yksi onnettomimmista perusteluista koskien kv-politiikkaa tai suurvaltaetuja on se helvetin Ammokleen partaveitsi. Voi sitä käyttää esim. arvioidessaan sitä, tuleeko abc:n myyjät töihin huomisaamuna ja jos eivät niin miksi? Mutta kv-suurvaltaedut ovat hiukka liian monisyisiä, jotta sitä halvatun sapelia kannattaa ujuttaa argumentaatioon.
 
Mene toki hakemaan Krim "takaisin".

No kuules, muutaman vuoden päästä voi hyvinkin koittaa tilanne, jossa ruvetaan rauhansopimusta vääntämään. Ja kun siihen mennessä Venäjä on kuluttanut vararahastonsa loppuun, talous on katastrofin partaalla ja Putinin kannatus on kuin menneen talven lumet. Silloin se Krimin asema lopullisesti katsotaan. Ei silloin, kun Venäjä on vahvimmillaan, vaan silloin, kun Venäjä on heikoimmillaan. Siksi tässä tilanteessa ei pitäisi mennä möläyttelemään mitään tuollaista, että Krimin on käytännössä Venäjän omaisuutta.

Ja kun tuo Venäjä seuraava heikkouden hetki tulee, niin Suomen ja Ruotsin tulee sillä heittämällä mennä Naton jäseneksi.

Ja luuletko oikeasti, että Venäjän asema koko ajan tässä vahvistuu? Minusta kun se koko ajan heikentyy ja heikentyy. Talous heittää kuperkeikkaa, ja yhteistyön Kiinan kanssa piti korvata menetetyt länsimarkkinat. Mutta kävikin niin, että kaasunvienti Kiinaan on Venäjälle pahasti tappiollista puuhaa, eivätkä kiinalaiset pidä venäläisiä tasaveroisena kumppanina, vaan ainoastaan raaka-aineen toimittajana. Mitkä on tällä hetkellä Venäjän valttikortit, kun koko maa on kohta konkurssissa.

Silloin se Krimin asema vasta lopullisesti katsotaan.
 
Kannattaisi suunnata katseet jo siihen, mikä on tilanne kun tämä sapelinkalistelu loppuu. Oma veikkaukseni on, että Venäjä palaa lähtöruutuun, eli johonkin Boris Jeltsinin vuosien 1991-1995 kaltaiseen tilateeseen. Eli että johtoon tulee joku länsi- ja uudistusmielinen hallinto, ja talous on jossakin 1990-luvun tasossa.

Sapelinkalistelun seurauksena Länsimaat suhtautuvat kuitenkin entistä epäluuloisemmin Venäjään ja Nato laajenee edelleen itään. Suomi, Ruotsi, Ukraina (?), Georgia (?). Venäjältä fiksuin väki on lähtenyt, eikä talous nouse enää fossiilisten polttoaineiden tuotannolla.

Lyhyesti voisi tiivistää, että tämän sapelinkalistelun lopputulos on se, että Venäjä putoaa lopullisesti suurvalta-asemasta, eikä sellaiseksi enää koskaan nouse. 10-20 vuoden päästä Venäjä on 100 miljoonaan asukkaan kansakunta, jonka bruttokansantuote on jonkun Puolan tai Italian tasolla. Ydinaseita heillä toki on, mutta niitähän on tänä päivänä kaikilla muillakin (P-Korea, Israel, Pakistan, Iran, jne). Sitä paitsi Venäjän ydinaseet ovat massavanhenemassa, joten ydinkärkiä heillä on 20v päästä ehkä 10% nykyisestä määrästä. Kuinka tuollainen pikku-Venäjä pystyy sitten pitämään puoliaan keski-Aasian muslimikansoja vastaan, se on Venäjän tulevan hallinnon ykkösmurhe.

Edit. Ja suurvallalla tarkoitan sellaista valtiota, joka kykenee YKSIN käymään sotatoimia KAUKANA oman alueensa ulkopuolella. Vielä joskus 1980-luvulla tähän kategoriaan kuuluivat mm. Ranska ja Britannia (vrt. Falklands), mutta nykyisin nekin ovat lähinnä mukanaroikkujia. Itsenäisesti tuohon pystyy tänä päivänä Yhdysvallat, Venäjä ja (ehkä) Kiina. Jos/kun Venäjä tulee ennustukseni mukaan tipahtamaan Suurvalta-sarjasta tuohon mukanaroikkujasarjaan (vrt. Ranska ja Britannia) niin se ei tule kykenemään itenäisesti laajoihin sotatoimiin, vaan joutuu toimimaan yhdessä liittolaisten kanssa. Onko Venäjä sitten tulevaisuudessa Euroopan liittolainen, vai Kiinan apupoika, sen tulevat seuraavat 10-15 vuotta määrittelemään.
 
Viimeksi muokattu:
No kuules, muutaman vuoden päästä voi hyvinkin koittaa tilanne, jossa ruvetaan rauhansopimusta vääntämään. Ja kun siihen mennessä Venäjä on kuluttanut vararahastonsa loppuun, talous on katastrofin partaalla ja Putinin kannatus on kuin menneen talven lumet. Silloin se Krimin asema lopullisesti katsotaan. Ei silloin, kun Venäjä on vahvimmillaan, vaan silloin, kun Venäjä on heikoimmillaan. Siksi tässä tilanteessa ei pitäisi mennä möläyttelemään mitään tuollaista, että Krimin on käytännössä Venäjän omaisuutta.

Ja kun tuo Venäjä seuraava heikkouden hetki tulee, niin Suomen ja Ruotsin tulee sillä heittämällä mennä Naton jäseneksi.

Ja luuletko oikeasti, että Venäjän asema koko ajan tässä vahvistuu? Minusta kun se koko ajan heikentyy ja heikentyy. Talous heittää kuperkeikkaa, ja yhteistyön Kiinan kanssa piti korvata menetetyt länsimarkkinat. Mutta kävikin niin, että kaasunvienti Kiinaan on Venäjälle pahasti tappiollista puuhaa, eivätkä kiinalaiset pidä venäläisiä tasaveroisena kumppanina, vaan ainoastaan raaka-aineen toimittajana. Mitkä on tällä hetkellä Venäjän valttikortit, kun koko maa on kohta konkurssissa.

Silloin se Krimin asema vasta lopullisesti katsotaan.

No siinä olemme samaa mieltä, että Venäjällä on tällä hetkellä todella heikot kortit. Ja siinä olen samaa mieltä: kun seuraava aikaikkuna revähtää ammolleen, niin silloin sisään....toivottavasti onnistuu. Ja ei, en väitä, että Venäjän kv-asema vahvistuu, en väitä. Kaikilla mittareilla Venäjän taloudellinen asema on toivoton.

NÄKÖKULMA- JA MITTAKAAVAN HARHA

Tätä pidän valitettavan monen kommentoijan vaivana. Kun sodankuvaksi ei riitä vähempi kuin tsiljoona panssaria hyökkäämässä kohti Inkoota. Minusta sellainen uhkakuva on hmmm. tottakai mahdollinen, mutta sodankuvaksi pitää jo herran tähen välttää vähäisemmätkin elkeet. Mahdollinen ei ole todennäköisin. Pahin uhkakuva voi olla epätodennäköisin. Mitä jää huomaamatta, jos ainoa kuva sodasta on odottaa kyynelsilmin panssarilauttaa Pälkäneelle? Tai reaktiopommittajien muodostamaa rautakattoa Helsingin taivaalla? Loputtoman tykkitulen mäiske Kotkassa ja liekinheittimien puhallusta Pyhtäällä.

Kun entinen suurvalta vajoaa lähelle kehitysmaakastia, se tarkoittaa sitä, että se sotii niillä keinoilla, mitä sille jää ja mitkä se pystyy kustantamaan. Ydinasepelote tällaisen valtion käsissä takaa de facto sen rajojen koskemattomuuden ja se voi sotia hyvinkin mieluusti saavuttaakseen tavoitteita....keinot jotain lujasti pienempää ja näkymättömämpää kuin nuo ym. ainoat oikeat sodankuvat kuunaan ovat.

Pystyykö noilla muilla keinoilla sotimaan? Pystyy ihan halvatun varmasti.
 
:solthum:

Draghin mopo savuttaa
12.3.2016 12:57 Timo Isosaari

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213528-draghin-mopo-savuttaa
23 kommenttia

Markkinoilla vallitsee nyt täydellinen paniikki. Paniikkiakin tärkeämpää on teeskennellä, ettei paniikkia ole, joten keskuspankkiirit vuorotellen ”suorittavat hallittuja toimia inflaatiotavoitteen saavuttamiseksi”.

Paskapuhetta. Niiden ainoa motiivi on jarruttaa markkinoiden täydellistä romahdusta ja yleisen luottamuksen menettämistä, missä ne tulevat surkeasti epäonnistumaan. Lykkäystä ne voivat ostaa, mutta lopputulosta ne vain pahentavat.

Mopoteemaan palatakseni, EKP on suuressa viisaudessaan tulkinnut, ettei kone saa riittävästi bensaa, eli pääomia. Niinpä se rohkaistui lisäämään edelleen bensan syöttöä, eli mm. Sveitsin ja Japanin esimerkkien rohkaisemana veti ohjauskorkoa reilummin pakkaselle. Rohkeuden kasvu johtuu yhtäältä siitä, että negatiivisista ja nollakoroista huolimatta talletuspaot eivät ole alkaneet. Ainakaan julkisesti, vaikka pankit jo holvaavat käteistä keskuspankkien aiheuttamilta tappioilta välttyäkseen. Alkavat kyllä piakkoin, kunhan suurelle yleisölle valkenee asioiden todellinen laita. Pankit ovat jälleen kerran rapakunnossa ja niiden asiakkaat vielä huonommassa, vaikka paperilla yritetään todistella, ettei näin ole.

Toisaalta, kaikki reaalitalouden indikaattorit viittaavat siihen, että maailmantalous on ajautumassa taantumaan (todellisuudessa on jo), eli lainanyörejä on löysättävä kysynnän lisäämiseksi. Kysyntä on bensiinin palamiseen tarvittavaa ilmaa, mutta ilmamäärän säätöruuviin keskuspankeilla ei ole työkaluja. Ne voivat vain toivoa, että kuplauunot velkaantuvat (syöttävät ilmaa) lisää ja mopo jaksaisi kantaa kuormansa.

Joka tapauksessa Draghi sai vielä potkaistua mopedin käyntiin niin näyttävän savun saattelemana, että pörssit riemastuivat ravakkaan nousuun, kuten tänä vuonna aina viikonlopun lähestyessä joku puhuva pää on onnistunut markkinoille vakuuttelemaan; ”savutus on vain tilapäistä ja kohta taas keulii iloisesti”. Kunnes tulee se viikonloppu, jota seuraavalla viikolla pankit ovat kiinni.

Paniikista voi olla varma, kun Suoman Pankin oma Don Quijote, Erkki Liikanen, rientää julkisuuteen vakuuttamaan, että EKPn ritaristo kyllä hyökkää sapelit tanassa markkinoiden tuulimyllyjä vastaan. No, keskuspankkien sapelit ovat vain tuoreen velan tyrkyttämistä mätänevien velkakirjojen tilalle. Se ei voi mitenkään ratkaista ongelmaa, koska velkaa on jo entisestään aivan erkin liikasesti. Ja kuten sanottua, jos velalliset kiittävät, niin tallettajat tulevat kohta silmille.



Reaalitalouden luvut ovat tilastollisesta kaunistelusta huolimatta olleet suorastaan karmeita koko alkuvuoden. Varastot pullistelevat myymätöntä tavaraa, mikä taas on heijastunut tilauskantaan ja kuljetuksiin negatiivisesti. Edes alhainen energian hinta ei ole riittänyt sysäämään kysyntää ja tuotantoa kasvuun. Siihenkin on aivan looginen selitys, eli keskuspankkien markkinoille suoltama, käytännössä ilmainen raha on käytetty täysin järjettömästi. Kannattaa huomata, että ilmaista rahaa saavat vain ne, joilla sitä on ennestäänkin ja muut maksavat kyllä ihan reipasta korkoa, varsinkin kulutusluotoista.

Mihin se halpa velkaraha on sitten mennyt? Lähinnä yritysostoihin ja fuusioihin, eli monopolisoitumiseen, mikä lisää jättien kannattavuutta hetkellisesti ja heikentää kaikkien kilpailijoiden mahdollisuuksia. Toinen merkittävä ”käyttökohde” ovat olleet yritysten omat osakkeet, eli niiden kurssiarvoa on keinotekoisesti nostettu parantamaan sijoittajien uskoa, sekä varsinkin yritysten johdon avokätisen palkitsemisen jatkumista. Mitään varsinaista lisäarvoa tällainen ei tietenkään tuo talouteen, vaan jo suhteellisen lyhyellä periodilla myynti, tulokset ja osingot alkavat hiipua. Reaalitaloudessa pelätty deflaatio tekee jo tuhojaan.

Mekanismikin on hyvin tuttu, eli yritysten fuusioiden päämääränä on ”tehostaminen”, eli suomeksi työntekijöiden irtisanominen. Jäljelle jää yhä vähemmän kokoaikaisia ja tilalle tulee yhä enemmän pätkätyöläisiä. Esim. USAn ”fantastiset” työllisyysluvut helmikuulta näyttivät jopa 242 000 uutta työpaikkaa, mikä on hieno asia. Vähemmän hienoa on, että luku on kausitasoitettu arvio, joka ei voi pitää paikkaansa. Ei voi olla niin, että vähittäiskauppaan syntyisi samaan aikaan ilmoitetut 55 000 työpaikkaa, kun myymälöitä suljetaan urakalla. Toisekseen, 88 % työpaikoista oli osa-aikaisia ja ilmeisen surkeita ehdoiltaan, koska vaikutus koko työväestön ansiotasoon oli – 0,1 % ja työtuntimäärään – 0,2 %. Luvut ovat näennäisen pieniä, mutta kun tämä on vain yhden kuukauden muutos koko työmarkkinaan, on kyseessä nopeasti itseään ruokkiva negatiivinen kierre, joka ei ole pysäytettävissä millään keinoin globalistien luomilla pelisäännöillä.

Laskevan palkkatason myrkyllisyyttä lisää se, että keskivertojenkki on raskaasti opinto-, auto-, ja kulutusluotoissa. Kun lisäksi asuntomarkkinat ovat karanneet heidän ulottuviltaan niin rahasto- kuin institutionaalisten sijoittajien parkkeerattua rahansa kiinteistöihin, menevät talousrahat vuokriin ja obamakuplaisen terveydenhoidon maksamiseen, jos siihenkään on varaa. Niin tavaran kuin palvelujen kysyntä on käytännössä heikentynyt jo viime vuoden elokuusta lähtien ja jouluostoksetkin maksettiin enimmäkseen luottokorteilla eli velaksi. Pahinta on, että niin vienti- kuin tuontilukujen valossa kysyntä sakkaa samanaikaisesti kaikilla talousalueilla, massiivisista elvytystoimista huolimatta.

Tahtoo sanoa, että finanssimarkkinat ovat erkaantuneet reaalitaloudesta aivan omille teilleen. Miksi eivät erkaantuisi, koska keskuspankit ovat viimeiset 8 vuotta pelastaneet kaikki epäonnistuneet sijoitukset, eli mitään riskiä ei näennäisesti ole? Viime viikolla entinen FED-pankkiiri Richard Fischer, joka aikoinaan äänesti jo QE kolmosta vastaan, käytti keskuspankkien toiminnasta analogiaa; ”Me pumppasimme markkinoille niiden haluamaa heroiinia ja kokaiinia. Nyt voimme tarjota enää Ritalinia”.



Jos ”vanhat merkit” pitävät paikkansa, Draghin moposta lähteneen savun hälvettyä kurssit lähtevät heti alkuviikosta uudelleen sukeltamaan ja seuraavaksi odotellaan FEDiltä vastaavia ”stimulantteja”. Kullan hintakäppyrän kehitys kuitenkin viittaa siihen, että yhä useammalta alkaa kadota usko keskuspankkien kykyyn korjata velkaongelmaa lisävelalla.

Sitäkin varmempi paniikkimittari on USAn presidentinvaalit, missä enää Clinton kannattelee nykyisen establishmentin velkaisaa ruhoa. Trumpin, Sandersin ja Cruzin kannatusluvut kertovat, että Ameriikan ihmemaassa asioiden täytyy olla todella huonolla tolalla. Normaalioloissa kenelläkään noista ei olisi mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Uskon menettämisestä varoitti jopa BIS, tuo ”keskuspankkien keskuspankki”.

Miten voisikaan uskoa sellaiseen, mitä ei ole olemassa? Negatiiviset korot ovat kuin kapitalismin kuolinilmoitus lehden takasivulla. Kapitalismi lakkaa olemasta, kun sijoituksille ei saa enää korkoa. Etusivuilla vakuutetaan kuitenkin, että vainaja on elossa ja tila on vakaa.



Tulee mieleen Neuvostoliiton haudan äärellä hoippunut Jeltsin. Helsingissä Sipilän hallitus kaikkine tausta-oligarkkeineen on vastaavassa tilanteessa, annostelemassa aspiriinia vainajalle ”Suomen malliin”. Konkurssikypsän hallintopääkaupungin nimeksi sopisikin paremmin Jeltsinki.

Loppu on enää konkurssin peittelyä. Tarinan opetus on se, että sekä globalisaatio että sen myötä pihtisynnytetty Euroopan Unioni olivat kuolleina syntyneitä ajatuksia. Nyt ollaan sillä kynnyksellä, että markkinat hinnoittelevat epäonnistumisen eeppisen mittakaavan esiin.

 
Kannattaisi suunnata katseet jo siihen, mikä on tilanne kun tämä sapelinkalistelu loppuu. Oma veikkaukseni on, että Venäjä palaa lähtöruutuun, eli johonkin Boris Jeltsinin vuosien 1991-1995 kaltaiseen tilateeseen. Eli että johtoon tulee joku länsi- ja uudistusmielinen hallinto, ja talous on jossakin 1990-luvun tasossa.

Sapelinkalistelun seurauksena Länsimaat suhtautuvat kuitenkin entistä epäluuloisemmin Venäjään ja Nato laajenee edelleen itään. Suomi, Ruotsi, Ukraina (?), Georgia (?). Venäjältä fiksuin väki on lähtenyt, eikä talous nouse enää fossiilisten polttoaineiden tuotannolla.

Lyhyesti voisi tiivistää, että tämän sapelinkalistelun lopputulos on se, että Venäjä putoaa lopullisesti suurvalta-asemasta, eikä sellaiseksi enää koskaan nouse. 10-20 vuoden päästä Venäjä on 100 miljoonaan asukkaan kansakunta, jonka bruttokansantuote on jonkun Puolan tai Italian tasolla. Ydinaseita heillä toki on, mutta niitähän on tänä päivänä kaikilla muillakin (P-Korea, Israel, Pakistan, Iran, jne). Sitä paitsi Venäjän ydinaseet ovat massavanhenemassa, joten ydinkärkiä heillä on 20v päästä ehkä 10% nykyisestä määrästä. Kuinka tuollainen pikku-Venäjä pystyy sitten pitämään puoliaan keski-Aasian muslimikansoja vastaan, se on Venäjän tulevan hallinnon ykkösmurhe.

Edit. Ja suurvallalla tarkoitan sellaista valtiota, joka kykenee YKSIN käymään sotatoimia KAUKANA oman alueensa ulkopuolella. Vielä joskus 1980-luvulla tähän kategoriaan kuuluivat mm. Ranska ja Britannia (vrt. Falklands), mutta nykyisin nekin ovat lähinnä mukanaroikkujia. Itsenäisesti tuohon pystyy tänä päivänä Yhdysvallat, Venäjä ja (ehkä) Kiina. Jos/kun Venäjä tulee ennustukseni mukaan tipahtamaan Suurvalta-sarjasta tuohon mukanaroikkujasarjaan (vrt. Ranska ja Britannia) niin se ei tule kykenemään itenäisesti laajoihin sotatoimiin, vaan joutuu toimimaan yhdessä liittolaisten kanssa. Onko Venäjä sitten tulevaisuudessa Euroopan liittolainen, vai Kiinan apupoika, sen tulevat seuraavat 10-15 vuotta määrittelemään.

Hyvää tekstiä, mutta miten tämä liittyy EU:hun? :)
 
Missä Eu sopii jotain alkaa sota?

http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1457752250657?jako=44466314b15ac9b473fff75fd9e24710
Kyynelkaasuiskuja, lenteleviä laseja ja laservaloa ministerin silmiin – näin oppositio riehuu Kosovon parlamentissa
Kosovon parlamenttiin joudutaan hankkimaan uusi vartaloskanneri ja lisää tuuletusventtiileitä opposition toistuvien kyynelkaasuiskujen takia.
Oppositio iski kyynelkaasulla Kosovon parlamentissa – kahdesti samana päivänä

Opposition edustaja avasi kyynelkaasukanisterin kahdesti saman päivän aikana kesken parlamentin istunnon. Vastaavia iskuja on ollut aiemminkin. Parlamentissa osataan myös varautua niihin – sekä poliitikoilla, että mediaväellä oli kaasunaamarit nopeasti käsillä. Iskut tapahtuivat 23.10.2015 ja tänään parlamenttiin asennettiin metallinpaljastimet.


Jukka Huusko HS
ULKOMAATJulkaistu 22:19
18
KOSOVON hallitus joutuu ostamaan parlamenttitalon ovelle vartaloskannerin estääkseen oppositiopoliitikkoja salakuljettamasta kyynelkaasua sisälle istuntosaliin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyse ei ole vain ennaltaehkäisevästä varotoimenpiteestä. Opposition poliitikot ovat säännöllisesti häirinneet parlamentin istuntoja viskaamalla kyynelkaasua saliin kesken istunnon.

Viimeksi torstaina opposition kansanedustajat heittivät kaksi kyynelkaasusäiliötä istuntosaliin. Pääministeri Isa Mustafaa kohti viskattiin myös vesilasi. Lisäksi sisäministeriä häirittiin suuntaamalla tämän silmille punaista laservaloa.

Koska parlamentin turvatoimet ovat epäonnistuneet, hallitus suunnittelee ostavansa parlamentin eteiseen samanlaisen vartaloskannerin kuin mitä käytetään lentokentillä.

PARLAMENTIN oppositioedustajat eivät ole suostuneet paljastamaan sitä, miten he ovat onnistuneet salakuljettamaan saliin kyynelkaasua. He ovat sanoneet sen olevan huippusalaista.

Parlamentin turvatarkastaja arveli kuitenkin Reutersille, että poliitikot kätkevät kanisterit vaatteidensa alle. Parlamentin nykyiset metallinpaljastimet eivät havaitse niitä, jos taskuun mahtuvat säiliöt on verhottu muovilla tai kumilla, hän arveli.

Uusi vartaloskanneri maksaa hallituksen mukaan 270 000 euroa. Parlamentin kattoon on jo pitänyt asentaa ylimääräisiä tuuletusventtiilejä toistuvien kaasuiskujen vuoksi.

Muutenkin Kosovossa on rauhatonta. Perjantain ja lauantain välisenä yönä maan presidentin virkahuoneistoon tehtiin epäonnistunut polttopulloisku.

KOSOVON oppositio on kuukausien ajan vastustanut EU:n viime vuonna välittämää sopimusta, jossa maan serbivähemmistölle luvataan lisää valtaa.

Väestöstä 90 prosenttia on albaaneja. Kosovo itsenäistyi Serbiasta 2008 – kymmenen vuotta sen jälkeen kun Naton ilmaiskut ajoivat serbijoukot Kosovosta.

Oppositio on vaatinut hallituksen eroa sopimuksen vuoksi. Oppositio on myös kutsunut kannattajiaan osoittamaan mieltään hallitusta vastaan 26. maaliskuuta.

AGRON BEQIRI
1457752301264

Oppositiopoliitikot avasivat kyynelkaasupullon Kosovon parlamentin istunnossa helmikuun 19. päivä.
AGRON BEQIRI
1457752305740

Kyynelkaasuiskuihin on opittu Kosovon parlamentissa varautumaan. Vartijat seurasivat tilannetta kaasunaamarit päässä Kosovon parlamentissa helmikuun 26. päivä.
 
Olisiko tuo ollut ehkä kuitenkin paremmin sopiva ketju? http://maanpuolustus.net/threads/kosovo.1574/

Hankala nähdä, että tuo olisi EU:n syytä?

Voihan tuon toki siirtää...mutta kyllä Eu:n politiikka ja toiminta välillisesti saa aikaan melkoista yllerrystä....en sano etteikö nyky tapahtumat olisi muutenkin voineet ajautua tähän missä nyt eletään mutta kyllä Eu on näissä mukana häärännyt eikä sen osallisuutta voida kiistää..?
Esim. Libya, Georgia, Ukraina eli luvataan paljon mutta niitä ei kyetä kuitenkaan pitämään.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä kysymys. Laiskat norjalaiset loisivat öljynpumppaamisella....näinköhän se on Totuus`?

Islanti hoiti pankkikriisinsä suunnilleen päinvastoin kuin heitä neuvottiin mm. EUn taholta. Työllisyyteen pantiin panoksia, työttömät ohjattiin työhön vaikka valtion rahoin ja se poiki muutamassa vuodessa tuloksia. Väärä tapa ja väärin sammutettu kriisi. Toimi kuitenkin. Valuutta eli kriisin mukana ja kas kas......

Sveitsiläiset riistävät suurtallettajia pankeillaan ja veistävät näreestä käkikelloja. Pahamaineinen frangi elää tilanteen mukaan ja keskellä eurooppaa osataan hyödyntää sekä poliittinen että maantieteellinen asema. Sveitsissä ei naureta turpa mutkilla, jos joku haluaa yrittää ja ryhtyä vaikka mehiläisenhoitajaksi. Vertaahan sitä meikäläiseen asenneilmastoon. Vähänkin orastava pienyritystoiminta tukahdutetaan byrokratiaan ja suomalaiskansalliseen vähättelyyn.....ei onnistu, ei kannata, mitä sinä tuolleen jne. Kannattaa huomata sekin, kuinka sveitsiläiset "kantavat vastuuta" yhteisestä eurooppalaisesta maahanmuutosta. Siellä on paljon maahanmuuttajia....TÖISSÄ. Täh, eihän sen niin pidä mennä, että valkataan tulijoita.....

Nuo kolme valtiota ovat pitäneet asianaan hoitaa oman maan asioita etunenässä omat edut tiukkaa tiukemmin silmänaloissa. Ja niin sitä tehdään vielä meilläkin, se vaatii vain ensin ajamisen huolella seinään.

Missä Eu sopii jotain alkaa sota?

Näistähän tulikin totuus ja suuri viisaus, aina kannattaa tehdä toisin kuin EU määrää tai suosittelee, pysyy rahat lompakossa ja sota poissa omista nurkista.
 
Back
Top