EU - onko järkee vai ei?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vlad
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No miksi toimijoita (sekä myyjiä että kalastajia) on sitten kadonnut parissa vuodessa iso määrä jos kerran niin hyvin on kalastajien asemaa turvattu?

Ja ne kylmäketjuvaatimukset ovat lähinnä absurdeja. Kala myytiin tuoreena suoraan veneestä tai jäätiskiltä. Kuinka monta sairastumistapausta tulee mieleen ennen direktiiviä? Ne ovat juuri sellaista tuubaa joilla ajetaan pienet toimijat markkinoilta jotta isot pääsevät jylläämään.

Kuten jo selitin, niin tässä on kaksi eri asiaa.
  1. Hygienialla pyritään takaamaan kalan laatu kansalaisille
  2. Edellinen saattaa vaikeuttaa pienkalastajien asemaa, joten siksi edellisen jälkeen koetettiin sitten muilla keinoilla parantaa pienkalastajien asemaa
 
Tämä! Miksi ihmeessä mennä korjaamaan jotain mikä ei ole rikki. Ymmärrän jos vuosittain sairastuisi suuri määrä ihmisiä pilaantuneen kalan takia mutten muista lukeneeni koskaan uutisissa semmoisesta epidemiasta.

Siihen lienee ollut silti syytä...

http://www.taloussanomat.fi/oma-rah...-kalan-myynti-on-harskia-hommaa/201239898/139
Tuoreen kalan laatu on melko kehnolla tasolla kaupoissa. Tämä käy ilmi usean kaupungin tekemistä terveystarkastuksista.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosasto otti helmi–heinäkuussa näytteitä 26 myymälässä, yhteensä sata kappaletta. Näytteitä otettiin sekä tuoreesta kokonaista kalasta että fileistä ja valmiiksi pakatuista kaloista. Näytteistä huonoja oli 23, välttäviä 21 ja hyviä 56 prosenttia. Viisi näytettä oli täysin pilaantunut.
– Jos lähes joka neljäs myytävä tuore kala ei täytä hygieeniseltä tai aistinvaraiselta laadulta määräyksiä, on mietittävä kalakaupan keskuudessa tarkkaan, miten kala saataisiin pysymään laadultaan parempana kuin se tällä hetkellä todellisuudessa on, ympäristöterveyslautakunta katsoi.

Pääkaupunkiseudulla pari vuotta sitten tehdyssä selvityksessä tulokset olivat samantapaisia: 56 prosenttia kalanäytteistä oli hyviä, 18 prosenttia välttäviä ja noin neljäsosa huonoja.

Myös Oulussa terveysviranomaiset ottivat näytteitä pari vuotta sitten. Kyseessä oli lähellä viimeistä myyntipäivää oleva pakattu tuorekala. Näytteistä välttäviä oli noin viidesosa, huonoja 55 prosenttia ja hyviä 26 prosenttia. Vain 37 prosenttia kaloista oli vaaditussa 0–3 asteen lämpötilassa.

On hyvä myös huomata, että EU asettaa tiettyjä määreitä, joita sitten sovelletaan kansallisesti. EU säädös oli vuodelta 2005. Ilmeisesti Suomessa Eviran oli pakko kiristää soveltamista 2012.

Evira valmistelee ohjeistusta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo nyt puuttua kalakaupan ongelmiin.

– Palautetta on kuulunut huonolaatuisesta kalasta, eli kuluttajia voi ihmetyttää pyyntiajan ja myyntiajan välinen pituus, ylitarkastaja Tuula Koimäki kertoo.

– Kalastustuotteiden valvonnasta ja kalastustuotteiden hygieniavaatimuksista vähittäismyynnissä on valmisteilla ohjeistusta. Myös ammattikalastajat ovat laatimassa hyvän käytännön ohjetta, jotta entistä laadukkaampaa kalaa olisi tarjolla, Koimäki kertoo.
 
Siihen lienee ollut silti syytä...

http://www.taloussanomat.fi/oma-rah...-kalan-myynti-on-harskia-hommaa/201239898/139


On hyvä myös huomata, että EU asettaa tiettyjä määreitä, joita sitten sovelletaan kansallisesti. EU säädös oli vuodelta 2005. Ilmeisesti Suomessa Eviran oli pakko kiristää soveltamista 2012.

Niin, aika vähän näitä EU:n virkamiehet omasta päästään keksivät. Aloiteet tulevat eri maista ja järjestöiltä jonka jälkeen EU pyrkii yhdenmukaistamaan ohjeistusta niiltä osin kuin se on mahdollista ja järkevää. Usein myös rajojen yli tapahtuva kauppa edellyttää tätä. Jäsenmailla on useimmiten mahdollisuus myös omiin tulkintoihin tai vastustaa jyrkästi koko aloitetta.
 
Niin, aika vähän näitä EU:n virkamiehet omasta päästään keksivät. Aloiteet tulevat eri maista ja järjestöiltä jonka jälkeen EU pyrkii yhdenmukaistamaan ohjeistusta niiltä osin kuin se on mahdollista ja järkevää. Usein myös rajojen yli tapahtuva kauppa edellyttää tätä. Jäsenmailla on useimmiten mahdollisuus myös omiin tulkintoihin tai vastustaa jyrkästi koko aloitetta.

Juuri näin. En usko, että jos EU:ta ei olisi, että Evira sallisi pilaantuneen kalan myynnin tiskeillä.

Esim. tämä uusi hygienia-naama ravintoloissa on ihan Eviran kotimainen ponnistus.

asteikko_rgb.jpg
 
Kuten jo selitin, niin tässä on kaksi eri asiaa.
  1. Hygienialla pyritään takaamaan kalan laatu kansalaisille
  2. Edellinen saattaa vaikeuttaa pienkalastajien asemaa, joten siksi edellisen jälkeen koetettiin sitten muilla keinoilla parantaa pienkalastajien asemaa

No lol. Ei pienkalastaja kaadu siihen että joku virvelöijä käy joskus kuhan myymässä, se kaatuu siihen kun pitää ostaa sadan tonnin kylmälaitteet että saa kalan pakkaseen. Aikaisemmin kalat pidettiin jäissä, eikä se näyttänyt olevan kelleen ongelma. Missä ne ruokamyrkytyksiin kuukahtaneet ihmiset ennen olivat?

Mutta kuten sanoin, isojen maiden isoja kalantuottajia nämä määräykset eivät kosketa juuri mitenkään. Eli kuka hyötyy? Kuluttaja? Nöyp. Pienkalastaja? Nöyp. Iso ranskalainen kalatehdas? Ta-daa.
 
Niin, aika vähän näitä EU:n virkamiehet omasta päästään keksivät. Aloiteet tulevat eri maista ja järjestöiltä jonka jälkeen EU pyrkii yhdenmukaistamaan ohjeistusta niiltä osin kuin se on mahdollista ja järkevää.

Aivan. Juuri tämä on ongelma. Ei ole mitään mieltä siinä että otetaan joku italialainen säädös joka ehkä siellä voikin olla tarpeellinen ja sovelletaan sitä Suomen Lappiin.

Saahan sitä yrittää tietysti vastustaa ja vastustava ääni kirjataan. Muistatteko miten meille kävi rengaspainesensoridirektiivissä? Meille täysin tarpeeton direktiivi jota on kuitenkin pakko yrittää noudattaa edes paperilla.
 
Aivan. Juuri tämä on ongelma. Ei ole mitään mieltä siinä että otetaan joku italialainen säädös joka ehkä siellä voikin olla tarpeellinen ja sovelletaan sitä Suomen Lappiin.

Saahan sitä yrittää tietysti vastustaa ja vastustava ääni kirjataan. Muistatteko miten meille kävi rengaspainesensoridirektiivissä? Meille täysin tarpeeton direktiivi jota on kuitenkin pakko yrittää noudattaa edes paperilla.

Tai kuuluisa "rikki- direktiivi" ja tämä ajankohtainen glyfosaatti direktiivi...?
 
PB: Norminpurkua ja säästötalkoita: energiatodistukset myös autotalleille
By Päivän Byrokraatti | kesäkuu 22, 2016 http://paivanbyrokraatti.com/2016/0...lkoita-energiatodistukset-myos-autotalleille/
Ei kommentteja | Aiheet: Ahvenanmaa, energiatehokkuus, Energiatodistus, EU, Vihreät


Päivän Byrokraatti -palkinnon saa eduskunta, joka jatkaa valtiontalouden säästötoimia ja norminpurkutalkoita laajentamalla pakollisten energiatodistusten käyttöalaa myös autotalleihin. Uudistus ei vielä kata autokatoksia, mutta selväähän on, että niissäkin on tiivistämisen paikka.

No, ei laki totta puhuen koske tavallisten omakotitalojen yhden-kahden auton talleja, vaan sellaisia autotalleja ja muita tiloja, joilla on pinta-alaa vähintään 50 neliömetriä. Pähkähullussa laissa ja sen taustoissa on silti kritisoitavaa. Samalla aukenee, miten vähällä järjellä tätä maata ja maanosaa johdetaan.

Hallituksen esityksestä ilmenee, että uudistus on peräisin Euroopan Unionin komission vaatimuksesta:

”Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rakennuksen energiatodistuksesta annettua lakia. Energiatodistusten hankkimisesta ja käyttämisestä kokonaan vapautettujen, tiettyihin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen rakennusten tai rakennusten tilojen määrittelyä ehdotetaan muutettavaksi. Muutostarve aiheutuu siitä, että Euroopan komissio on todennut, että Suomen lainsäädäntö ei vastaa rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä siltä osin, mitä rakennustyyppejä tai rakennusten tiloja on jätetty energiatodistusmenettelyn ulkopuolelle.”

Ehkä näin, ehkä ei. Pitää kyllä paikkansa, että komissio on uhannut Suomea oikeustoimilla ja vaatinut Suomelle direktiivin puutteellisesta implementoinnista sakkoja 19.200 euroa päivässä, eli n. 7 miljoonaa euroa vuodessa. (Summa, mikä Suomen toki kannattaisi maksaa tällaisten hullutusten sijasta.) Kuitenkin, vuonna 2014 asian noustua ensi kerran esiin, ympäristöministeriö myös kertoi, että komission vaatimus liittyy itse asiassa siihen, että Ahvenanmaa ei ole implementoinut direktiiviä. Asiasta mm. alla olevassa lehtiartikkelissa.


Kiitos Ahvenanmaan autonomian, Suomi ei voi pakottaa hyvinvoivaa ja erityisasemastaan nauttivaa maakuntaa noudattamaan EU:n määräyksiä, mutta vaikka näin onkin, itsepäinen maakunta on silti osa valtiotamme ja sakot sen rikkomuksista tulevat Suomen, eivätkä Ahvenanmaan itsensä maksettavaksi.



Voi myös olla, että ympäristöministeriön kanta myös Manner-Suomen säännösten riittävyydestä tai puutteellisuudesta suhteessa direktiiviin on tarkentunut sitten vuoden 2014, mutta varmaa kuitenkin on, että komission luuppiin jäätiin Ahvenanmaan ansiosta. Pikkaisen härskiä asiassa on se, että hallituksen nyt täydentäessä lakia komission vaatimusten mukaisesti, lain järjettömyydelle naureskelivat oppositiosta samat vihervasemmistolaiset, joiden aatetovereiden äänillä direktiivi on alun perin ajettu läpi. Jos joku nyt ehdottaisi tuon direktiivin kumoamista, kukaan naureskelevista vihervasemmistolaisista ei sitä kannattaisi.



Päivän Byrokraatti liittää alle linkin direktiiviin, koska harva suomalainen lienee lukenut sen alkuperäistä tekstiä.



Direktiivi on kirjoitettu hyvin avoimesti ja sitä voi tulkita lähes miten tahansa tulkitsijan omista tarkoitusperistä riippuen. Direktiivissä on paljon mainintoja kansallisesta harkinnasta ja erityisolosuhteiden huomioon ottamisesta. Valitettavaa kyllä, omat virkamiehemme koettavat aina lukea tekstiä meille mahdollisimman ankaralla ja vahingollisella tavalla, eivätkä käytä näitä mahdollisuuksia hyväksi. Muut jäsenvaltiot sen sijaan puolustavat kansallisia intressejään ja menevät tarvittaessa oikeuteenkin saadakseen direktiiville maalleen myönteisen tulkinnan.



Pilaan ehkä lukijoilta löytämisen ilon, mutta voin jo etukäteen kertoa, että suomalaisittain karvainta kalkkia direktiivissä on seuraava kohta:



”Jäsenvaltioiden on varmistettava, että:

a) 31 päivään joulukuuta 2020 mennessä kaikki uudet rakennukset ovat lähes nollaenergiarakennuksia; ja

b) 31 päivän joulukuuta 2018 jälkeen uudet rakennukset, jotka ovat viranomaisten käytössä ja omistuksessa, ovat lähes nollaenergiarakennuksia.”



Helppohan tällainen määräys on toteuttaa Espanjan ja Italian tai vaikka Saksankin ilmastossa, mutta pahimmillaan 30-40 astetta kylmemmissä suomalaisissa talvisäissä touhussa ei ole mitään järkeä. Siksi toivoisikin, että edes kansallinen lainsäätäjämme olisi lukenut direktiivin loppuun asti. Nollaenergiataloja ei nimittäin olisi ollut pakko Suomeen hyväksyä:



”Jäsenvaltiot voivat päättää olla soveltamatta 1 kohdan a ja b alakohdassa säädettyjä vaatimuksia tietyissä perustelluissa tapauksissa, joissa kustannus-hyötyanalyysi rakennuksen taloudellisen elinkaaren ajalle on negatiivinen.”

”Rakennusten energiatehokkuuden parantamista koskevissa lisätoimenpiteissä olisi otettava huomioon ilmasto-olosuhteet ja paikalliset olosuhteet samoin kuin sisäilmasto-olosuhteet ja kustannustehokkuus.”



Siispä kiitos vihreät ja kiitos virkamiehet. Tie suomalaiseen helvettiin on kivetty mitä parhaimmilla aikomuksilla. Niin tasaista ja turvallista pintaa on mukava astella.



>> Linkki energiatehokkuusdirektiivin tekstiin

>> Linkki hallituksen esitykseen HE 150/2015 ja muihin valtiopäiväasiakirjoihin koskien rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain 3 §:n muuttamista
 
Ja ettei nyt aivan yllätyksenä tule, niin näitä kala-asioitakin on tullut elämän varrella nähtyä. :rolleyes:

Jokainen, joka on lukenut Asterixia tietää, että kala pilaantuu äkkiä. Jokainen kalaa syönyt tietää, että tuore kala on parasta.

Arvatkaas, kumpi kuha on parempi: se, joka ammennettiin verkosta aamulla ja töytyytettiin kauppaan kaksi tuntia myöhemmin? Vai se, joka otettiin pyydyksestä yöllä, pantiin proomun kylmiöön tai jäihin ja aamupäivällä hilattiin mutkien kautta kaupan tiskille? Miten lämpimien vesien aikaan taataan kalan tuoreus? Kuusi tuntia verkossa pojottanut kala ei tarvitse juurikaan enää edes kypsennystä....ehkä savustuksen, jotta maku piilottuu......

Savustus on ikiaikainen tapa saada kuolonkankea ehdottoman kuollut ja jo vähän haiskahtava fisu syömäkuntoon.....ja luuletteko, ettei kalanjalostajat tätä tiedä?

Kala, jos mikä, on sitä lähiruokaa. Miten saadaan kelvollista kalaa kauppojen tiskeihin? Pakottamalla jalostajat ja kalastajat hankkimaan jonkin hyperhirmuisen pakasteketjun....paskat. Ainoa tapa on hoitaa asia niin, että aamulla tai aamuyöllä pakataan saalis jäihin ja kiikutetaan se jäissä kaupan tiskiin....nopeasti. Kauppiaan ei ole mikään pakko ottaa vastaan saalista, joka viheltämällä kävelee itse altaaseen. Asiat ovat yksinkertaisia, mutta kun tämä yksi mehmettiunioni pääsee väliin, niin kyllä saavat kaupat myydä eioota ja kirkkaasti. Rajoittamalla hyvä tulee ja kieltämällä vielä parempi.
 
Kala, jos mikä, on sitä lähiruokaa


kyllä kyllä..juuri näin...mutta jos ei kaupungin lähimmän juures-viljelijän juureksia saada lähikaupaan, kuin kuljettamalla se jakelukeskukseen 300 km päähän ja sieltä noin viikossa, vielä "lähiruoka tuoreus takuulla", takaisin 10 km päähän siitä paikasta eli tuottajalta, mistä se on alunperin lähtenyt liikkelle puolen suomen pituselle matkalle "lähi kauppaan" ja väittävät että tämä on edullisempaa kuin se että se tuotaisiin suoraan kauppaan maajussilta 10 km päästä...? :rolleyes:

Pistää muuten ihmetelemään tämän maailman menoa ihan tosissaan...?:confused:
 
Viimeksi muokattu:
Profetaalinen ennustus on että tämä suomen turvallisuuspoliittisista syistä tehty Eu ratkaisu johon liittyy hurmoshuudot Suomi on länsimaa,oho lähti tehdas ei tule päätymään hyvin. Maailmalla on tapana järjestyä ja hakea paikkansa isommankin hömpöttelyn jälkeen.
 
Hyvä kysymys ...vaikka vastaus kysymykseen on tälläkin laudalla tullut jo erittäin selväksi..

Miksi Suomen EU-uskovaiset pelkäävät kansanäänestystä?
28.6.2016 07:00 Harri Vuorenpää
Brexitin jälkimainingeissa on syntynyt voimakasta keskustelua siitä, tulisiko myös Suomessa järjestää kansanäänestys jäsenyydestä Euroopan unionissa. Ottaen huomioon, että viimeksi suomalaisilta kysyttiin EU-jäsenyydestä pari vuosikymmentä sitten, olisi ehkä syytä. Varsinkin kun unioni on jotain ihan muuta kuin viimeksi äänestettäessä mainostettiin.

Vähemmän yllättäen ajatus on tyrmätty saman tien, jopa hyvin korkeilta tahoilta. Turha sitä kai on kansalta kysyä. Varsinkin kun juuri kysyttiin pari vuosikymmentä sitten. Brittien halu uusia muutama päivä sitten suoritettu äänestys on monella suulla todettu perustelluksi vaateeksi, mutta suomalaisilta ei tarvitse ilmeisesti kysyä edes kerran vuosikymmenessä onko kukaan täällä tullut katumapäälle.

Hämmentävintä tässä on kuitenkin se, että samoilla EU-kannattajien suilla vakuutellaan, että suomalaiset ovat niin fiksuja ja koulutettuja, että varmasti ovat unionin kannalla. Ei epäilystäkään. Onko siis joku syy, miksei unioniuskovaiset halua ottaa itselleen ”varmaa voittoa” kansanäänestyksestä. Sillähän sitä sitten tukkisi kriitikkojen suun pitkäksi aikaa, kun Suomen EU-myönteinen kansa antaisi siunauksensa.

Vai voisiko kuitenkin olla niin, että tietyissä piireissä pääministeriä myöden on puseroon hiipinyt epäilys, että Suomenkin kansa saattaisi äänestää ”väärin”?

Vähän niin kuin britit

 
Ja ettei nyt aivan yllätyksenä tule, niin näitä kala-asioitakin on tullut elämän varrella nähtyä. :rolleyes:

Jokainen, joka on lukenut Asterixia tietää, että kala pilaantuu äkkiä. Jokainen kalaa syönyt tietää, että tuore kala on parasta.

Arvatkaas, kumpi kuha on parempi: se, joka ammennettiin verkosta aamulla ja töytyytettiin kauppaan kaksi tuntia myöhemmin? Vai se, joka otettiin pyydyksestä yöllä, pantiin proomun kylmiöön tai jäihin ja aamupäivällä hilattiin mutkien kautta kaupan tiskille? Miten lämpimien vesien aikaan taataan kalan tuoreus? Kuusi tuntia verkossa pojottanut kala ei tarvitse juurikaan enää edes kypsennystä....ehkä savustuksen, jotta maku piilottuu......

Savustus on ikiaikainen tapa saada kuolonkankea ehdottoman kuollut ja jo vähän haiskahtava fisu syömäkuntoon.....ja luuletteko, ettei kalanjalostajat tätä tiedä?

Kala, jos mikä, on sitä lähiruokaa. Miten saadaan kelvollista kalaa kauppojen tiskeihin? Pakottamalla jalostajat ja kalastajat hankkimaan jonkin hyperhirmuisen pakasteketjun....paskat. Ainoa tapa on hoitaa asia niin, että aamulla tai aamuyöllä pakataan saalis jäihin ja kiikutetaan se jäissä kaupan tiskiin....nopeasti. Kauppiaan ei ole mikään pakko ottaa vastaan saalista, joka viheltämällä kävelee itse altaaseen. Asiat ovat yksinkertaisia, mutta kun tämä yksi mehmettiunioni pääsee väliin, niin kyllä saavat kaupat myydä eioota ja kirkkaasti. Rajoittamalla hyvä tulee ja kieltämällä vielä parempi.
Kauppojen ketjuuntuminen on toinen kalastajia rokottava seikka. Yksittäisen kauppiaan on hankala ottaa tuotteita vastaan ketjun valtuuttamien tuottajien ulkopuolelta. Tässä kilpailussa pärjää vain volyymilla. Osittain tähän liittyy myös modernin länsimaisen ihmisen mielenlaatu ja asenne. Jos "minä" olen tänään päättänyt syödä ahventa, minun ON saatava tänään ahventa kaupasta. Jos kauppias ehdottaa minulle kuhaa/särkeä/muikkua/haukea, kiroan hänet ja hänen jälkeläisensä kuudessa alenevassa polvessa kirjoitan rumasti kaupasta Facebookissa. Valitettavasti järvi ei ole kalatukku, joten yhtenä päivänä sitä ahventa tulee, toisena ei. Tai yhtenä päivänä sinne järvelle voi mennä, toisena myrskyää ja kalastaja jää rannalle (ja kalat järveen) tai kuolee.

Ilmiö ei rajoitu Suomeen. Juoposkelin yhden kiintoisan illan ammattikalastajan kanssa, joka oli (kolmasti kirotun) EU:n rahoittamassa projektissa ollut mukana luomassa toimivan ketjun Pohjois-Karjalan järvistä Saksan kalatiskille. Kuulema homma oli varma ja aamulla järvestä nostettu ja rannalla fileroitu ja jäihin pakattu kala oli seuraavana aamuna Saksassa myynnissä. Hinta oli kalastajaa tyydyttävä (siis henkisesti) ja saksalaisten kuluttajien mielestä ehdottomasti maksettavan rajoissa. Ongelmaksi muodostui juuri tuo toimitusvarmuus, eli sitä tuoretta ahvenfilettä olisi pitänyt pystyä toimittamaan joka ikinen päivä se määrätty määrä.

Mutta toivottavasti baikalkin muistaa, että Amaryllix myy vain aitoa Parisiumin kalaa. Tosin kalastaa syöntikalansa itse merestä, jonka rannalla asuu.
 
Ai niin olikos tähän joku järkisyy kun analyytikotkin pitävä juttua ihan fiilispohjalla toimivana.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016063021823826_uu.shtml
IL-analyysi: EU:ssa on surkeat drinkit, mutta kerhotalo on komea

Perjantai 1.7.2016 klo 08.00



Unionijäsenyys on suomalaisille tunneasia, kirjoittaa Olli Ainola.
 
Viimeksi muokattu:
Brexit-aallot näkyvät jo puheissa:
Keskusta ei halua EU:sta liittovaltiota
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/keskusta_ryhmapuhe_brexit-52408
Jotain saattaa siis myös tapahtua, kun sopivan iso herätyskello soi.

Herätyskello on soinut jo vuosia mutta aina on painettu torkkunappia tai peitetty korvat tyynyllä. No onneksi viimeisimmässä EU:n "kokouspohjustuksessa" oli tämä kirjattu ihan paperille ja tiedostettu että muutoksia tulee tehdä.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Back
Top