Palstalla on useita henkilöitä joiden päivittäiseen kirjoitteluun kuuluu EU:n ja Neuvostoliiton vertaaminen ja samankaltaisena pitäminen. Sanotaan, "että nehän ovat sama asia". Erityisesti käyttäjät @Geronimo ja @Bushmaster viljelevät tätä kosolti päivittäin. Monta kertaa vertaus tai esim. sana "euvostoliitto" esiintyy useasti jopa yksittäisessä viestissä. He ovat myös erittäin kärkkäitä puolustamaan tätä ja niitä, jotka puhuvat Unionista positiiviseen sävyyn he vertaavat YYA-ajan suomettuneisiin henkilöihin joiden suomettumisen kohde on vain vaihtunut Neuvostoliitosta Euroopan Unioniin.
Tauno Tiusanen, talouden ja Neuvostoliiton asiantuntijana, vertaa blogissaan mitä eroa EU:lla ja Neuvostoliitolla ihan oikeasti on.
Tässä teilla kahdelle umpiluupäälle pikkasen jääkylmää FAKTAA. Älkää toki antako tosiasioiden pilata valitsemaanne linjaa.
http://taunotiusanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220496-eu-ja-neuvostoliitto-sama-asia
"
EU ja Neuvostoliitto - sama asia?
Vuosikymmenten saatossa olen saanut useita kehotuksia verrata nykyistä EU:ta ja Neuvostoliittoa sillä oletuksella, että molemmat olisivat samanlaisia luonnottomia hirviöitä, jotka pyrkivät sortamaan kansalaisia. Olen joutunut tuottamaan pettymyksiä.
Viimeisten tietojen mukaan Neuvostoliitossa tapettiin noin 60 miljoonaa kansalaista. Luku on peräisin Alex Jakovlevilta, joka oli Gorbatshovin kakkosmies. Jakovlevin mukaan Neuvostoliitossa oli yhteensä 40 miljoonaa pakkotyövankia, joista lähes kaikki kuolivat sairauksiin, nälkään, viluun ja ylirasitukseen. Näitä systeemin uhreja ei ole kaikissa laskelmissa huomioitu.
Lisäksi Jakovlevin mukaan systeemissä tehtiin 14 kansanmurhaa vähemmistöjä kohtaan. Lukemassa ei ole mukana Baltian maita joiden ”eliitit” kyyditettiin niin että vain harvat palasivat.
Neuvostoliitto oli liittovaltio, jossa toteutettiin keskusjohtoista suunnitelmataloutta. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki tuotettavat määrät ja hinnat lyötiin Moskovassa kiinni. Osavaltioilla ja yrityksillä oli velvollisuus alistua noudattamaan tätä suunnitelmaa.
Keskusjohtoisissa suunnitelmatalouksissa on pakko noudattaa kiinteiden hintojen politiikkaa. Tämä tarkoitti sitä, että vallitsevat niukkuudet eivät heijastuneet hintoihin, joten normaalitalouden allokointi ei voinut toteutua.
Vuosikymmenien ajan oli selvää, että suunnitelmatalous, joka ei edes pyri kustannusten minimointiin, päätyy resurssien valtavaan tuhlaukseen ja sitä kautta ympäristökatastrofiin. Energiaa, terästä, sementtiä, jne. käytettiin tuoteyksikköä kohden noin 2-3 kertaa enemmän länteen verrattuna. Resurssiköyhille pienille itäblokin maille tämä merkitsi melko nopeaa tuhoa.
Suunnitelmataloudesta seurasi käytännössä mm. seuraavaa: tuotettiin tuotteita joita kukaan ei halunnut, tuotettiin huonolaatuisia tuotteita, tuhlattiin suunnattomasti luonnonvaroja, sekä tuhottiin ympäristöä. Kansan elintaso ja hyvinvointi olivat erittäin alhaisia, eikä esimerkiksi ruokaa ollut aina kauppojen hyllyillä. Myös elinikäodote oli matala.
Tässä kirjoituksessa olen maininnut vain pari eroa, joita Neuvostoliiton ja EU:n välillä on. Ne ovat kuitenkin mielestäni jokseenkin oleellisia, vaikka ne tuntuvat usein "Neuvostoliitto ja EU, sama asia" -litaniaa papukaijamaisesti toistelevilta unohtuvan. EU:ssa ei ole siis tapettu, karkotettu tai pakotettu orjatyöhön miljoonittain omia kansalaisia. EU:ssa ei ole toteutettu kansanmurhia. EU ei myöskään ole suunnitelmatalous, joka heikentää kansalaisten hyvinvointia.
Yhteismarkkinoiden luominen, missä tavarat, ihmiset ja pääomat voivat liikkua vapaasti on huikea saavutus risaisessa Euroopassa. Jo se tosiasia, että EU pyrkii estämään perinteisen monopolikapitalismin, on valtava historiallinen saavutus. "