17.12.2017 01:35
Toimi Kankaanniemi http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247745-euro-horjuu-suomen-linja-hukassa
4 kommenttia
Kolumni Keskisuomalaisessa 16.12.2017
Euro horjuu - Suomen linja hukassa
Käsittelimme joulukuun alussa eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) ja pankkiunionin kehittämistä. Asiantuntijat toivat esille vakavia ongelmia ja katsoivat, että EMU:n ja euron pelastaa vain joko yhteisvastuu eli ns. liittovaltio tai kaikkien jäsenmaiden erittäin tiukka markkinakuri. Kolmas vaihtoehto on EMU:n hajoaminen.
Juha Sipilän hallitus torjuu yhteisvastuun kasvattamisen. Oikein. Liittovaltio olisi tuhoisa ja kallis. Hallitus ajaa markkinakurimallia. Tutkijat katsoivat, että se ei käytännössä toteudu.
Vaikeassa asemassa olevat euromaat eivät kykene tekemään eivätkä edes halua tehdä niin rajuja uudistuksia, julkisten menojen leikkauksia ja verojen kiristyksiä, että niiden talous korjaantuisi vuosiin. Niiden kilpailukyky ja tuottavuus on heikko ja velkavastuu raskas.
Kova talouskuri toisi kansan kaduille, synnyttäisi poliittisia kriisejä ja kaataisi hallituksia.
Osa Italian pankeista on pystyssä Euroopan keskuspankin (EKP) valtavien roskalainaostojen ansiosta. Kun osto-ohjelma, joka pitää korot epäterveellä tasolla, on lähiaikoina lopetettava, korot nousevat asteittain markkinoiden määräämälle terveelle tasolle. Nyt ne ovat alimmillaan 5000 vuoteen!
Osto ruokkii jatkuvaa velkaantumista. Se tapahtuu Suomen ja eräiden muiden maiden veronmaksajien piikkiin.
Kun korkotaso nousee, Suomen 107 miljardin euron valtionvelasta koituva korkomeno kasvaa asteittain miljardeilla.
Kuntasektorin velka on lähes 20 mrd euroa. Kotitalouksien velka on lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessa ja kasvu jatkuu. Koron merkittävä nousu laukaisee vaikeudet.
Suomen Pankin saamiset, jotka liittyvät EKP:n TARGET2-järjestelmään, ovat nyt yli 80 mrd euroa. Rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät pitkäaikaiset saamiset euroalueen pankkilaitoksilta ovat yli 10 mrd euroa. Valtion velkapapereiden osto-ohjelma on kasvanut noin 25 mrd euroon. Monikansallisten laitosten velkapaperien osto-ohjelma on noussut vuodessa noin 3 mrd euroon ja yrityssektorin yli 4 mrd euroon.
Näiden lisäksi Suomella on Kreikan, Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja Euroopan vakausmekanismin (EVM) riskejä lähes 20 mrd euron arvosta. Suomen riskit ovat suuret ja kasvussa.
EMU:n perusongelmia ovat jäsenmaiden erilaisuus ja epäsymmetriset syklit sekä moraalikato. Jatkuva eriytyminen näkyy maiden velkaantumisessa.
”Käytännössä ilman liittovaltiota toimivat valuuttaunionit ovat aina hajonneet. (..) Seuraavan taantuman iskiessä velkakriisi palaa euroalueelle pahempana kuin koskaan. (..) Suomen tulee tehdä konkreettisia varautumissuunnitelmia nykymuotoisen euroalueen hajoamisen varalta”, totesi VTT Tuomas Malinen Helsingin yliopistosta valiokunnalle. Ongelmia kuvasivat myös tutkija Antti Ronkainen ja professori Antti Suhonen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja, ehkä tuleva ulkoministeri Martin Schulz ajavat liittovaltiota. EU-komission tavoite on saman suuntainen. Nämä katsovat, että ainoa todellinen vaihtoehto pelastaa EMU on keskitetty ja syvään yhteisvastuuseen perustuva Euroopan Yhdysvallat. Schulz totesi, että ne jäsenmaat, jotka eivät tähän suostu, katsotaan automaattisesti eronneeksi unionista. Suomi on ajopuuna.
Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö tekivät raskaan virheen runnoessaan Suomen EMU:un 20 vuotta sitten. Sipilän hallitus uskoo pankkiunionin ja uuden EVM:n korjaavan virheen. Usko ei riitä. Tarvitaan toimenpiteitä.
Kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) kanssa valiokunnan lausuntoon (VaVL 5/2017vp) tekemässämme eriävässä mielipiteessä esitimme joukon toimenpiteitä, joita Suomen hallituksen tulisi ajaa EMU:n ja pankkiunionin neuvotteluissa. Tärkeintä on varautua euroalueen hajoamiseen ja siitä Suomelle aiheutuvien vahinkojen ennalta ehkäisemiseen sekä torjua itsenäisyytemme lopullisesti tuhoava liittovaltio.
Toivotan kaikille isänmaan ystäville rauhaisaa joulua ja menestystä tulevalle vuodelle!
Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.