Euro - onko järkee vai ei?

Poliittinen päätös ei välttämättä ole se järkevin päätös ja kestääkö EURO se jää nähtäväksi, sillä seuraava taantuma ja velkakriisi voi olla kohtalokas sille, tietysti jos politiikot uskaltavat antaa luovantuhon hoitaa ongelmat ja kansalaiset ovat lampaita ja ovat nöyriä ja kestävät että heistä tulee köyhiä yhdessä yössä niin silloin EURO kestää, näinhän kaikki valuuttaongelmat on hoidettu loppupeleissä.

Kuten ylläolevassa tekstissä hyvin kuvataan, ei se markan kanssa mitään ruusuilla tanssimista ollut vaikka kuinka halutaan hokea että "Ennen oli paremmin!".
Myös finanssi-yms. kriisit vaikuttaisivat meille vaikka meillä oma raha olisikin, ehkä jopa pahemmin kuin euron kanssa.
 
Valuutan nimellä ei yksityiselle ihmiselle ole sinällään kovin suurta merkitystä.. Maailmassa on käyty kauppaa aikojen alusta lähtien ja vaihdantavälineinä on käytetty kaikenlaisia tuotteita, oravannahkoja, metalleja ja viime aikoina jopa virtuaalivaluuttoja. Yhteiskunnat tarvitsevat raha-/valuuttajärjestelmiä joiden avulla voidaan hallinnoida sekä ylläpitää talouden kehitystä niin yksittäisessä valtiossa kuin laajemmissa kokonaisuuksissa. Kautta aikojen on pyritty luomaan mahdollisimman vakaita sekä laajalti tunnettuja/käytössäolevia valuuttoja/-järjestelmiä. Euro on tässä mielessä eräs parhaista.

Oma kysymyksensä on se miten yksittäinen ihminen voisi parantaa omaa henkilökohtaista asemaansa rahan=valuutan, siis taloudellisten vaihdantavälineiden osalta?

- nettiin kirjoittamalla ja arvostelemalla eri valuuttoja/järjestelmiä ei liene kovin suurta vaikutusta.
- hankkimalla sellaista omaisuutta jonka arvo säilyy ja jopa kasvaa aikojen myötä on mahdollista korvata valuutan heikkouksia.
- voi myös ns. hajoittaa sijoituksiaan siten ettei valuuttojen arvojen vaihtelut vaikuta kokonaisuuteen
- esimerkiksi voi hankkia tuottoja eri maista ja erilaisten valuuttajärjestelmien piiristä.
- toki kaikessa omistukseen/sijoittamiseen liittyvässä on paljon muitakin riskitekijoitä, esim. vaikkapa verotus ja verotusjärjestelmien muutokset jne.

Euro on ainakin toistaiseksi hyvä siitä syystä että sen piirissä on maailman vaurain yhtenäinen talousalue sekä likimain 500 miljoonaa ihmistä Euroopassa. Suuri €-käyttäjien määrä lisää vakautta ja helpottaa arvon säilymistä. Tästä hyötyy erityisesti yksittäiset kansalaiset. Yrityksille valuuttaan liittyvä vakaus ja ennustettavuus on ratkaisevan tärkeä asia. Ehkä siksi yrityksiltä, teollisuudelta, liike-elämän suunnalta ei ole tullut juurikaan kritiikkiä Euro-valuutan suhteen. Toki ainahan joku haluaisi parantaa kilpailuedellytyksiään devalvaation avulla, mutta kaikki ymmärtävät myös siihen liittyvät haitat.

Suuren valuutan kohdalla mahdollinen arvonmuutos olisi todennäköisesti sen verran hidas tapahtuma että varsinkin pienemmät €-rahan käyttäjät ehtisivät reagoida muutoksiin ja realisoida valuuttasidonnaista omaisuuttaan johonkin toiseen, mahdollisesti paremmin arvonsa säilyttävään valuuttaan. Tällaista valuutan arvon muutosta ei kuitenkaan ole tulevaisuuden näköpiirissä.

Suoraan sanottuna en oikeastaan edes ymmärrä valitusta Euron osalta. Tällä hetkellä se on hyvin toimiva, luotettava, vakaa ja siksi myös ennustettava vaihdantaväline(=valuutta). Suomalainen yhteiskunta ei kykenisi vastaavaan luotettavuuteen rahamarkkinoidensa osalta oman valuutan puotteissa.

Mutta toki jokainen saa olla tästä mitä mieltä tahansa. Omat henkilökohtaiset taloudelliset realiteettini olen sopeuttanut suurimmaksi osaksi Euroon ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Se riittää minulle.
 
Suoraan sanottuna en oikeastaan edes ymmärrä valitusta Euron osalta.

Erittäin hyvin omaksuttu miten järjestelmä haluaa sinun käsittävän valuutan luonteen. Mutta sitten kun alkaa tutkimaan, että millä tavalla rikkaat käsittelevät taloutta niin se eroaa huomattavasti tästä käsityksestä. Mutta hyvä tämä ed. riittää sinulle.
 
 

Alpo ”Stasi” Rusi löysi syylliset jo 2015.

Epäonnistuiko Suomi heti aluksi siinä, että se oli hyväksymässä Kreikkaa euroon vuonna 2000? Etsittäessä syyllisiä Kreikan euroon liittymiselle, vastakkain ovat lähinnä suurten jäsenmaiden silloiset hallituspuolueet, joiden kimpussa ovat silloiset oppositiopuolueet. Liitttokansleri Angela Merkel kritisoi vasta 2013 edellistä sosiaalidemokraattista liittokansleria, Gerhard Schröderia siitä, että tämä oli aikanaan tukenut Kreikan liittymistä eurojärjestelmään. Arvostelu kohdistuu myös EU-komissioon. Valtiosihteeri Raimo Sailas totesi 2011, että komissio teki virheitä, kun se ei oivaltanut Kreikan manipuloivan talouden tunnuslukuja. Saksalainen Stern-lehti paljasti vasta 2012, että Eurostat oli varoittanut komissiota Kreikan tarjoamien tunnuslukujen ongelmista, mutta komission vastuuvirkamies oli ongelmille viitannut kintaalla. Sternin paljastus osoittaa, että ainakin läpinäkyvyyttä tulisi vahvistaa Kreikan velkakriisin hoidossa. Talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) totesi puolestaan 2012 , että Kreikkaa ei olisi pitänyt ottaa mukaan euroalueeseen. Arvosteliko hän tässä myös komissiota, jäi epäselväksi.

http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198051-kreikan-eurojasenyys-syyllisten-etsinta-leimaa-kaikki-paattajat

Kreikka liittyi euroon, vaikka se ei täyttänyt liittymiskriteereitä (kuten monet muutkin maat). Sitä saa, mitä tilaa.
 
Eu ja Euro kumpikin perustuvat valheelle ja petokselle. Onneksi kaiken antaa anteeksi suuri Eurooppalainen rauhanprojekti vaikka sekin on epäonnistunut.

Maailma on simulaatio.

On harhaa vain tää elo ihmisen
, lauletaan Sam Sihvon Jääkärin morsiamessa.

– Kannattaa mennä ulos ja tehdä mahdollisimman kiinnostavia asioita, jotta simulaattorisi ei lopeta hahmoasi, sanoi kosmologi Max Tegmark.

https://yle.fi/uutiset/3-8808895

Samoin EU:ssa ja eurossa. Avaa ovi ja astu ulos. https://genius.com/The-doors-break-on-through-to-the-other-side-lyrics
 
Alpo ”Stasi” Rusi löysi syylliset jo 2015.
Kreikka liittyi euroon, vaikka se ei täyttänyt liittymiskriteereitä (kuten monet muutkin maat). Sitä saa, mitä tilaa.

No mitä sitten on saatu?

EU on maailman vaurain yhtenäinen talousalue..
Euro on dollarin ohella länsimaalaisen talousjärjestelmän vakaa ja luotettava valuutta.

Jos nämä ei kelpaa niin kannattaa hankkia ns. oma elämä. Sitä en osaa sanoa mistä se löytyisi?
- ehkä Amerikasta, Kiinasta tai Venäjältä.

Ikävää että monilla tänne kirjoittavilla menee huonosti.. Suurimmalla osalla suomalaisista elämä on hyvässä mallissa. Ainakin kaikilla heillä jotka haluavat kustantaa itse oman elämänsä töitä tekemällä.

Kun matkailee mailmalla niin näkee paljon huonompaakin.
 
Suurimmalla osalla suomalaisista elämä on hyvässä mallissa. Ainakin kaikilla heillä jotka haluavat kustantaa itse oman elämänsä töitä tekemällä.

Maailmantalous on yksi imperiumi/sivilisaatio ja se on luhistumassa. Sivilisaatiot eivät luhistu yhdessä yössä vaan yksi henkilö kerrallaan. Tämän takia jokainen elää omassa kuplassa ja määrittelevät yhteiskunnan tilan sen perusteella. Työn tekeminen tällä hetkellä on orjuutta, kun tehdystä työstä niistetään yhteensä 60-70% kaikkien mahdollisten verojen muodossa. Jos tekee töitä, tukee tätä järjestelmää. Töitä tosin täytyy tehdä, että pysyy hengissä niin kuin kaleeriorjankin pitää tehdä töitä.
 
No mitä sitten on saatu?

Euroalueen velkakriisi.

Vuonna 2009 paljastui, että Kreikka oli vuosien ajan vääristellyt taloustilastojaan. Paljastus horjutti luottamusta Kreikan talouteen ja sen oli maksettava yhä korkeampaa korkoa lainoistaan. Kreikalla ei ollut mahdollisuuksia selvitä 360 miljardin euron velkojensa maksamisesta. Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tulivat sen vuoksi keväästä 2010 alkaen tukemaan Kreikkaa satojen miljardien eurojen takuilla (huhtikuun 2010 pelastusohjelma ja helmikuun 2012 Kreikka II -tukiohjelma).[2][3][4] Kreikka puolestaan sitoutui tiukkaan säästöpakettiin.[5] Kreikan poliitikot olivat kuitenkin haluttomia suuriin säästöhin.[2] Vuodesta 2010 tukirahoja hallinnoi Euroopan rahoitusvakausväline ERVV.[6]

Vuonna 2011 kriisi johti epäluottamukseen koko euroaluetta kohtaan vaikeuttaen myös Saksan kaltaisten vahvojen eurotalouksien velkakirjojen myyntiä [7]. Loppuvuonna 2011 euron hajoamista pidettiin mahdollisena skenaariona.[8] [9] Kriisi kuitenkin laantui kun Euroopan Keskuspankki vakuutti markkinat siitä ettei se päästä euroalueen jäsenvaltioita konkursseihin. Kriisin kiperin hetki oli vuoden 2012 puolivälissä. Silloin pääomaa pakeni euroalueelta ja valtionlainojen markkinakorot kohosivat voimakkaasti Espanjaa ja Italiaa myöten. Jopa EKP ja EU-komissio pelkäsivät tuolloin tosissaan euron hajoamista, vaikkakin tuomitsivat moiset pelot tuolloin perusteettomiksi tuomiopäivän profetioiksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroalueen_velkakriisi

https://en.wikipedia.org/wiki/European_debt_crisis

Eurooppa ei ole optimaalinen valuutta-alue.

Euroalueen rakentamisessa on tehty massiivisia virheitä, joista varoitettiin etukäteen. Liittymiskriteerejä ei noudatettu. Euroalueen vaatimia instituutioita ei rakennettu ajoissa valmiiksi. Liian monta ja liian erilaista kansantaloutta otti käyttöön yhteisen rahan ja yhteisen rahapolitiikan samaan aikaan. Yksi rahapolitiikka ei sopinut yhdelletoista valtiolle. Kahdestoista (Kreikka) meni käytännössä konkurssiin. Suomi koki kymmenen vuoden taloustaantuman. Koko euroalueen talous takkuili vuosikausia (paitsi Saksan).

Talouksilla on taipumus toipua ja sopeutua. Niin nytkin. Mutta olisi naiivia kuvitella, että euroalueen ongelmat ovat ohi. Talous takeltelee taas seuraavassa taantumassa. Valtiot eivät vieläkään täytä konvergenssikriteereitä. Instituutioiden rakentaminen on edelleen pahasti kesken. EU ei edelleenkään ole liittovaltio.
 
Talouksilla on taipumus toipua ja sopeutua. Niin nytkin. Mutta olisi naiivia kuvitella, että euroalueen ongelmat ovat ohi. Talous takeltelee taas seuraavassa taantumassa. Valtiot eivät vieläkään täytä konvergenssikriteereitä. Instituutioiden rakentaminen on edelleen pahasti kesken. EU ei edelleenkään ole liittovaltio.

Olen kenties sen verran vanhempi että muistan vielä markka-ajat.
Vaikka aika kultaa osan muistoista niin myös silloin oli monenlaista vaikeutta rahoitusalalla ja taloudessa. Devalvaatioiden pelko piti lainakorot korkealla. Eikä lainaa saanut pankeista kuka tahansa. Ei todellakaan ollut samanlaista vippifirmojen armeijaa tarjoamassa lainoja kuin nykyään.

Mutta hän joka sai lainaa (tuttu ja luotettava, vakuuksia omaava, pankin kanssa yhdessä toimiva jne.) sitä mieleään otti. Sijoitti tonttimaahan ja kiinteistöihin jne. ja menestys oli varmaa. Takaisinmaksussa markan devalvaatio oli aina suureena apuna. Loppuviimeksi työtätekevä kansa maksoi nämäkin tulonsiirrot pienistä palkoistaan.

Kun katsoo sopivien lasien läpi niin talous on ollut kautta aikojen romahduksen partaalla. Kaikki on mennyt huonosti ja lamakausi odottaa edessä.
Todellisuudessa suomalaiset ovat eläneet koko sodan jälkeisen ajan pelkkää nousukautta. Matkalla on ollut muutama ihan oikea taantuma, mutta niistä on päästy ohitse muutamassa vuodessa.

Mutta tehköön jokainen juuri niin kuin parhaakseen katsoo. Mutta suosittelen kirjoittamaan vaikka muistikirjaan ajatuksia juuri tämänhetkisestä kurjuudesta. Kahdenkymmenen vuoden päästä voi lukea ennustuksiaan ja miettiä missä oli oikeassa ja kuinka olisi pitänyt toimia.
 
Olen kenties sen verran vanhempi että muistan vielä markka-ajat.
Mutta hän joka sai lainaa (tuttu ja luotettava, vakuuksia omaava, pankin kanssa yhdessä toimiva jne.) sitä mieleään otti. Sijoitti tonttimaahan ja kiinteistöihin jne. ja menestys oli varmaa. Takaisinmaksussa markan devalvaatio oli aina suureena apuna. Loppuviimeksi työtätekevä kansa maksoi nämäkin tulonsiirrot pienistä palkoistaan.
Asumismenojen osuus tuloista on kasvanut euron aikana, joten ei tuo euron tuoma halpa laina ole erityisen siunauksellista ollut (paitsi tietenkin asuntosijoittajille yms.)?
 
Olen kenties sen verran vanhempi että muistan vielä markka-ajat.
Vaikka aika kultaa osan muistoista niin myös silloin oli monenlaista vaikeutta rahoitusalalla ja taloudessa. Devalvaatioiden pelko piti lainakorot korkealla. Eikä lainaa saanut pankeista kuka tahansa. Ei todellakaan ollut samanlaista vippifirmojen armeijaa tarjoamassa lainoja kuin nykyään.

Mutta hän joka sai lainaa (tuttu ja luotettava, vakuuksia omaava, pankin kanssa yhdessä toimiva jne.) sitä mieleään otti. Sijoitti tonttimaahan ja kiinteistöihin jne. ja menestys oli varmaa. Takaisinmaksussa markan devalvaatio oli aina suureena apuna. Loppuviimeksi työtätekevä kansa maksoi nämäkin tulonsiirrot pienistä palkoistaan.

Kun katsoo sopivien lasien läpi niin talous on ollut kautta aikojen romahduksen partaalla. Kaikki on mennyt huonosti ja lamakausi odottaa edessä.
Todellisuudessa suomalaiset ovat eläneet koko sodan jälkeisen ajan pelkkää nousukautta. Matkalla on ollut muutama ihan oikea taantuma, mutta niistä on päästy ohitse muutamassa vuodessa.

Mutta tehköön jokainen juuri niin kuin parhaakseen katsoo. Mutta suosittelen kirjoittamaan vaikka muistikirjaan ajatuksia juuri tämänhetkisestä kurjuudesta. Kahdenkymmenen vuoden päästä voi lukea ennustuksiaan ja miettiä missä oli oikeassa ja kuinka olisi pitänyt toimia.

Markka-aikaa elettiin 1860...2002. Tuohon jaksoon mahtuu monta nousu- ja laskukautta.

1533040630766.png

Tilastokeskus kirjaa noita muutoksia muistiin. Vertailuja 1990-luvun lamaan ja 2000-luvun taantumaankin on tehty.

1533040645418.png
https://www.uusisuomi.fi/raha/250141-menetetty-vuosikymmen-ohi-nyt-riemuitaan-suomen-taloudesta

Jälkiviisaus on tunnetusti kaikkein paras ja imelin viisauden laji.

Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä.

Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan… Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…"

— Konsta Pylkkänen (Veikko Huovisen kirjassa Havukka-ahon ajattelija)

Silti olisi tosiasioiden kieltämistä väittää, ettei Suomen Pankki tai Euroopan keskuspankki (yms.) ole tehnyt virheitä toimissaan. Mutta virheistä voi oppia. Valitettavasti vain oppirahat olivat euroalueen velkakriisissä (2008...2018) poikkeuksellisen kovat – etenkin Portugalissa, Irlannissa, Kreikassa ja Espanjassa. Eikä Suomikaan tappioitta siitä selvinnyt.

Onko euro ja yhteinen rahapolitiikka hyväksi Suomelle, mutta haitaksi Ruotsille? Tai hyödyksi Saksalle ja Ranskalle, mutta haitaksi Tanskalle ja Iso-Britannialle? Entä Kosovo ja Montenegro? Tai Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaani? Vaikea sanoa. Valintansa ovat valtiot tehneet.

1533040742729.png

Yksilön ja yrityksen näkökulmasta arviointi saattaa olla helpompaa, kun voi äänestää jaloillaan ja rahoillaan.
 
Drakma on etelän D marka: anagrammi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa Euroopan maita Kreikan tilanteesta. IMF:n mukaan Kreikka saattaa tarvita lisää velkahelpotuksia.

Useat IMF:n johtajat varoittavat tiistaina julkistetussa raportissa, että Kreikan talouden pitkän aikavälin kestävyys pysyy epävarmana.

–Koska virallisen sektorin velka erääntyy ja se on korvattu kalliimmalla markkinavelalla, Kreikan kyky huolehtia velkaantuneisuudesta tulee vähitellen jälleen haasteellisemmaksi. Kreikan on samanaikaisesti saavutettava korkea bruttokansantuotteen kasvu ja käytettävä useita suuria julkisen talouden ylijäämiä, jotta julkinen velka kääntyisi laskuun. Eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden sitoutuminen tarvittaessa lisäämään velkahelpotusta vuonna 2032 tehdyn tarkistuksen jälkeen antaa tässä yhteydessä tärkeän turvaverkon, IMF:n Kreikka-johtaja Peter Dohlman kommentoi valuuttarahaston verkkosivuilla.

Euroalueen valtiovarainministerit pääsivät kesäkuussa sopuun Kreikan lähes 100 miljardin euron velkojen takaisinmaksun lykkäämisestä ja Kreikan lainaohjelman lopettamisesta. Muun muassa EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kuvaili sopua merkiksi Kreikan velkakriisin päättymisestä.

Euromaat ovat lainoittaneet Kreikkaa vuonna 2010 alkaneilla tukiohjelmilla yhteensä 229 miljardilla eurolla. Suomi on antanut Kreikalle lainaa noin miljardi euroa. Kreikalle maksetaan vielä viimeinen 15 miljardin euron lainaerä, jonka on tarkoitus helpottaa Kreikan irrottautumista lainaohjelmasta. Kreikka saa lisäksi 10 vuotta lisäaikaa lainojen takaisinmaksuun.

https://www.uusisuomi.fi/raha/255136-uusi-varoitus-kreikan-tilanteesta-imf-lisaa-velkahelpotuksia-voidaan-tarvita

Toistuva muistutus siitä, mitä maksaa valuutanvaihto.

Jossain vaiheessa pitäisi ryhtyä pohtimaan, miten valuuttaunionin ongelmia ehkäistään ennalta. Tai edes sitten, kun ongelma on syntynyt. Muutenkin kuin kaatamalla rahaa pohjattomaan taskuun.
 
#toisaalla on monesti ylistetty Ruotsin työmarkkinoiden ylivoimaista joustavuutta Suomeen verrattuna.
Vaan eipä siellä ole kauheasti tarvinnut palkkojen joustaa kilpailukyvyn takaamiseksi. Käyrät herättävät eräitäkin kysymyksiä.

sm9WPD0.jpg
 
Nyt kristilliset vasta keljun tempun teki jos stubiido olisi päässyt EU komisaariksi oli hän kyennyt saattamaan globalistiliberaalipunikkien suuren unelman loppuun ja EU olisi hävinnyt lopullisesti mailmankartalta sillä miehllä on näyttöä, siitä idiotismin voimasta suomistanian pääministerinä, siinä on mies paikallaan ja saa kaikki menemään persiilleen, mitä pahaa me olemme tehneet että stubidoa ei saada EU komissaariksi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005874860.html
Suomen kristillisdemokraatit tukevat EU-komission johtoon Alexander Stubbin sijasta saksalaista Manfred Weberiä
”Ryhmämme katsoo asiaa kristillisdemokraattiselta arvopohjalta”, Sari Essayah ilmoitti Twitterissä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005849711.html

Alexander Stubb, 50, pyrkii nyt EU:n tärkeimmäksi johtajaksi – Euroopan pitäisi terhakoitua puolustamaan arvojaan, hän sanoo
Euroopan investointipankin varapääjohtaja, entinen pääministeri Alexander Stubb (kok), 50, lähtee kilpailemaan Euroopan komission puheenjohtajan paikasta. ”Tähdet työhakemuksessa ovat ihan kohdillaan”, Stubb sanoo.
 
SuperStasi on täällä...kohta

EU-myndighet ska få direkt tillgång till dina mejl – beslut från domstol behövs inte

Enligt ett EU-förslag ska alla leverantörer av IT-tjänster i medlemsländerna, utan föregående domstolsprövning i det land som berörs, tvingas lämna ut allt sitt serverinnehåll – inklusive kundernas mejl och webbhistorik – till samtliga myndigheter i EU, centrala såväl som lokala. Det rapporterar Banhofs VD Jon Karlung i en serie tweets och visar hur blanketten för ett sådant medgivande ser ut.

https://samnytt.se/eu-myndighet-ska...ll-dina-mejl-beslut-fran-domstol-behovs-inte/


Ruotsissa jaetaan enemmän roskaa kuin muualla Euroopassa
Oxfordin yliopiston Internet-instituutti julkaisi heti vaalien jälkeen tutkimuksen, jonka mukaan ruotsinkieliset Twitter-käyttäjät jakoivat vaalien alla runsaasti epäilyttävää ja virheellistä informaatiota. Tutkimus kutsuu näitä lähteitä roskauutisiksi (junk news).

Tutkimus tehtiin keräämällä tviitit, jotka sisälsivät tiettyjä politiikkaan liittyviä hashtageja eli asiasanoja sekä poliitikkojen ja puolueiden käyttäjänimiä. Aineistosta erotettiin linkit, jotka ohjasivat Twitterin ulkopuolelle.

Jokaista kahta ammattimaista uutislähdettä kohtaan jaettiin yksi roskauutislähde. Kun mukaan laskettiin kaikki linkin sisältäneet tviitit, roskauutisten osuus oli 22 prosenttia.

Ruotsissa misinformaatio on vahvasti kotimaista. Kävi ilmi, että kahdeksan kymmenestä suosituimmasta roskauutislähteestä oli ruotsalaisia.

Venäläislähteiden vaikutus oli tutkimuksen mukaan varsin pieni: vain 0,2 prosenttia.

Roskauutissivustoista suosituimmiksi tutkijat nimeävät sivustot nimeltä Samhällsnytt, Nyheteridag ja Fria Tider. 86 prosenttia roskauutislinkeistä johti näille sivuille.

Näitä kolmea yhdistää tutkijoiden mukaan se, että ne matkivatammattimaisten uutissivustojen ulkoasua ja journalistista kieltä. Tästä syystä yleisö saattaa helposti uskoa, että kyseessä on luotettava uutislähde.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/...t-rehottivat-ruotsissa-vaalien-aikaan-sama-on
 
Back
Top