Euroopan unionin yhteisen puolustuksen rakentaminen

Näennäinen ristiriita.

Puolustusministeri Niinistö ei näe ristiriitaa siinä, että Suomi tukee voimakkaasti Euroopan puolustusyhteistyön kehittämistä tasavallan presidentin kannanottoja myöten. Ranskan tekemiin kouriintuntuviin ehdotuksiin hän suhtautuu kuitenkin penseästi. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005568555.html
Jokaisella jäsenmaalla on tietenkin oma lehmä ojassa ehdotuksia ehdotellessaan. Euroopan komission aloitteesta on perustettu yhteiset puolustusrahastot EU:lle. Siitä on hyvä jatkaa.
 
Kenties kaikkein kiinnostavin kohta tuossa artikkelissa oli tämä:
Tiedotustilaisuudessaan torstaina Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis korosti Naton ja EU:n yhteistyön tarvetta mutta edellytti samalla uusia kirjauksia mahdollisten päällekkäisyyksien estämiseksi.

”On selkeä aikomus sisällyttää EU:n asiakirjoihin maininta, että yhteinen puolustus on Naton tehtävä ja ainoastaan Naton tehtävä”, Mattis sanoi.
Tuo kirjaus tietäisi maan pinnalle paluuta melko monelle poliitikolle.
 

Herman30

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tuo kirjaus tietäisi maan pinnalle paluuta melko monelle poliitikolle.
Toivottavasti saa myös TP Niinistön lopettamaan puheet EU-puolustusvoimista.
 
Saksan puolustusministerin näkemys.

Euroopasta on Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin mukaan kehitettävä nykyistä itsenäisempi ja omavaraisempi sotilaallinen toimija, jolla on aito kyky puolustaa kansalaisiaan ulkoista uhkaa vastaan.

– Suorituskykyjen ja rakenteiden luominen on yksi asia. Toinen asia on yhteinen tahto todella käyttää sotilaallista voimaa, jos olosuhteet sitä edellyttävät, Münchenin turvallisuuskonferenssissa puhunut von der Leyen sanoo.
Eurooppalaisilta se vaatii hänen mukaansa sekä sotilaallista toimintakykyä että poliittista päättäväisyyttä.

– Olemme saattaneet tämän liikkeelle lanseeraamalla Euroopan puolustusunionin. Olemme tasoittaneet poliittisesti tietä ’eurooppalaisten armeijan’ perustamiselle. Ranskalais-saksalainen toimintasuunnitelma – tiekartta – ja Euroopan puolustusrahasto tehostavat sitä osaltaan merkittävästi. Saksa ja Ranska ovat valmiita viemään tätä eurooppalaista projektia yhdessä eteenpäin, ja kutsumme kaikkia eurooppalaisia liittymään mukaan.

Halukkaiden maiden on von der Leyenin mukaan voitava edetä yhteistyössään ilman, että yksittäiset valtiot pystyvät päätöksentekoa jarruttamaan.

– Puolustuksen alueella olemme siihen pysyvän rakenteellisen yhteistyön osalta jo päässeet. Eurooppalaisen ulkopolitiikan suhteen emme ole vielä onnistuneet yhtä hyvin. Kun on kyse ristiriitoja herättävistä ratkaisuista, yksimielisyyden vaatimus on noussut esteeksi. Tarvitsemmekin itse asiassa jotain pysyvän rakenteellisen yhteistyön kaltaista myös ulkopolitiikan saralle, von der Leyen sanoo.

– Tarvitsemme myös Euroopan yhteistä strategista kulttuuria – eurooppalaista yhteisymmärrystä intresseistä, tavoitteista ja ulkopolitiikan instrumenteista. Vain siten Eurooppa voi saavuttaa riittävän vaikutusvallan.
https://www.verkkouutiset.fi/sotavoimaa-kyettava-kayttamaan-saksasta-konkretiaa-yhteiseen-puolustukseen/
 
Saksan ulkoministerin näkemys.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel haluaa ulko-ja turvallisuuspoliittisesti vahvaa Euroopan unionia.

Sigmar Gabrielin mukaan maailma on vuonna 2018 kuilun partaalla.

– Ennakoitavuus ja luottamus ovat nykymaailmassa vähäistä tavaraa, hän sanoi Münchenin kansainvälisessä turvallisuuskonferenssissa lauantaina sanomalehti Die Zeitin mukaan.

– Viimeisten vuosien aikana maailmanjärjestyksessä on tapahtunut massiivisia muutoksia, joiden seuraukset ovat arvaamattomia, Gabriel totesi.

Gabriel viittasi muun muassa Syyrian konfliktiin, Pohjois-Korean ydinaseuhkaan sekä nationalismin ja protektionismin lisääntymiseen. Hänen mukaansa Euroopan unionin pitäisi itse ottaa aktiivinen rooli maailmanpolitiikassa. Gabriel totesi, että Saksa aikoo investoida massiivisesti Euroopan tulevaisuuteen.

– Eurooppa ei ole kaikki, mutta ilman Eurooppaa kaikki on ei mitään, hän sanoi.

Gabrielin mukaan EU-maiden olisi toimittava yhtenäisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Ainoana kasvissyöjänä lihansyöjien joukossa olemme vaikeuksissa, hän totesi.

Gabriel myös varoitti, ettei kenenkään pidä yrittää hajottaa Eurooppaa, ”ei Venäjän, ei Kiinan, eikä Yhdysvaltojen”.
https://www.verkkouutiset.fi/saksan-ulkoministeri-ainoana-kasvissyojana-lihansyojien-joukossa-olemme-vaikeuksissa/
 

Teräsmies

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
U.S. Sounds Alarm Over EU Push for Deeper Defense Cooperation
The U.S. warned the European Union about discriminating against American companies as the bloc’s national governments press ahead with plans for more defense cooperation, highlighting potential friction in trans-Atlantic relations.The shot across the EU bow over defense procurement follows vocal demands by U.S. President Donald Trump for European members of the North Atlantic Treaty Organization to step up military spending.

“Certainly we do not want this to be a protectionist vehicle for the EU and we are going to watch carefully because, if that becomes the case, then it could splinter the strong security alliance that we have,” Kay Bailey Hutchison, the U.S. envoy to NATO, told reporters on Tuesday in Brussels. “We want the Europeans to have capabilities and strength, but not to fence off American products.”
https://www.bloomberg.com/news/arti...m-over-eu-push-for-deeper-defense-cooperation