yrjö
Ylipäällikkö
Kaukovittuilija kirjoitti:Operatiivinen käyttö on vain ajankysymys.
On, mutta minkä ajan? Milloin Suomella on operatiivisessa käytössä tuollaisia? 20, 40, 60 vuotta? Hornetin ensilento oli 1978 ja meillä se oli rivissä 1995. Jos ensilento jollain 6th gen häivekoneella on esim. 2020 niin meillä se on rivissä esim. 2040 tai jotain. Onko edes? Luin että lentokonesukupolvien ikä pitenee jatkuvasti. Kehitystyö kestää kauemmin ja kauemmin tekniikan tullessa aina vain monimutkaisemmaksi ja valmistajien määrän vähetessä. Kehittääköhän 7th gen koneita enää kaksi tahoa maailmassa vaiko vain yksi? Voi olla, että 6th gen miehittämättömän häivekoneen ensilento on ihan yhtä hyvin 2040 ja meillä olisi rivissä joskus 2060. Ihan yhtä hyvin kuin 2040. Olisiko se kuin F-22, niin hyvä ja ylivoimainen ettei sitä myydä kenellekään. Paitsi sitten kun kilpailevia koneita on jo muillakin ja yleisessä myynnissä ja USA:lle pian tuleekin jo 7th gen. koneita. Tässä vaiheessa suurin osa meistä on jo kuollut vanhuuteen. Ja taas kaikki maksaa paljon enemmän ja niitä saadaan taas paljon vähemmän ja niin edelleen.
Miten Suomella silloin olisi siihen rahaa jos nytkään ei ole? Arvovalintojahan nämä ovat. Hornet-päätös tehtiin keskellä pahinta lamaa ja jälkikäteen arvioituna mielestäni päätös oli oikea. Asiaa katsotaan ehkä hiukan liikaa suhdanteiden mukaan. Näin kalliisiin aseisiin Suomella ei "kunnolla" ole rahaa missään suhdannetilanteessa. Aina on joku muu asia ensin. Vaikka ilmavoima on tärkeä asia nykysodassa. Miksi muuten tällaiseen touhuun, sinänsä järjettömään kilpajuoksuun, panostettaisiin tuollaisia summia?
En kiistä tai pidä väärinä esitettyjä väittämiä ja robottien tärkeyttä tulevaisuudessa. Olen samaa mieltä. Pidän valmistajien arvioita ylioptimistisina. Ja sen päälle vielä se, että aina ensin tulee USAF, sit saman maan joku muu iso pumppu, sit tulee yhteistyökumppanit ja rahoittajavaltiot eli liittolaiset eli NATO-maat ja ehkä sitten voidaan miettiä jos toimitetaan Suomeen. Kunhan hinnasta sovitaan. Kunhan kongressi antaa luvan ja niin edelleen. Mitä sisäpoliittisesti sanotaan? Kelpaako meille sisäpoliittisesti epäeettinen vauvantappaja-sodanaloitus-hyökkäysrobotti made in USA, sisältää Israelilaisia murhaaja-komponentteja. Kaikki tämä laitteessa joka tekee etätappamisesta lasten leikkiä? Mitä sanoo 2050-luvun Annika Lapintiet joita epäilemättä Suomessa tulee olemaan myös tuolloin? Kun miettii mikä valitus jo pelkistä JASSM-ohjuksista tuli niin miten miehittämätätön Stealth-hävittäjä olisi eettisessä tai moraalisessa mielessä post-suomettuneessa Suomessa sen parempi Annika Lapintien hyökkäysase-akselin kautta tarkasteltuna? En näe tämä tekniikan tuloa Suomeen nyt ihan huomisenkaan asiana.
Tuleeko huippunykyaikaisiin aseisiin Applemainen ekosysteemi ja kauppapolitiikka? Ekosysteemi on nato-ekosysteemi ja kauppapolitiikka sitä ettei muiden leluja integroida ja tueta eli ne eivät keskustele keskenään kilpailevan leirin heebeleiden kanssa. Kun kerran on astuttu Apple-maailmaan pitäisi uusia kaikki vaihtaakseen. Ihan kuten jos vaihtaa Nikonin rungon Pentaxiin niin lasit ja salamat ei enää sovi. Kuka tietää meneekö tämä siihen suuntaan?
Voi olla niinkin, että stealth tekniikkana tulee vanhaksi ja asiaa katsotaan nyt väärin eli siten miltä se nyt näyttää eikä siltä miltä se voisi näyttää sen n. 30 vuoden kuluttua. Stealth varmuudella ainakin arkipäiväistyy ja valtavirtaistuu vauhdilla asevoimissa. Tekeekö joku uusi tutkatyyppi tai muu sensori stealthin tyhjäksi? Mitä jos ramjetti tai muut moottorit kehittyvät esim. niin hyviksi, että koneista voi tulla niin nopeita että on ihan sama huomaako vihollinen vai ei kun ei mitään mahda? Jospa samalla koneella lennellään pian avaruudessa tai ainakin sen rajoilla valtaosan maailman valtioiden ilmatorjunnan ulottumattomissa? Vasteajat maailmanlaajuisesti voivat lyhentyä n. tuntiin ja Euroopan sisällä minuutteihin. Jenkithän jo kokeilevat tätä täyttä häkää. Jos tuollaisessa superkoneessa on laseraseita niin pian kukaan ei enää ehdi torjua mitään. Tai mitä muuta DARPAN äijillä on jossain Skunk Wörksin hallissa? Kuka tietää miten käy?
Mut kai Suomen Ilmavoimien valinta pitäis kai olla hiukan tukevamalla ja maanläheisemmällä pohjalla. Ehkä, en tiedä? En mä sitä sano et sen on pakko olla F-35 II, uskon sit sitä mitä Suomen ilmavoimat sanoo kun aika tähän tulee ja kun evaluointeja on tehty ja omia tarpeita selvitetty. Mut jos kisaan meinaa tulla muita koneita mukaan niin nyt olisi niiden ensilentojen aika pikkuhiljaa käsillä tai ne ovat Suomen kannalta samassa asemassa kuin Gripen oli viime kisassa.
On pelkästään positiivista, että out of box -miettimistä joku uskaltaa esittää Suomen ilmapiirissä. Miehittämättömät alukset niin merellä kuin ilmassa tietenkin ovat tulevaisuutta, mutta millä aikavälillä tämä realistinen tulevaisuudenvisio on muuttunut Suomen asevoimien operatiiviseksi arjeksi? Lisäksi olen noin yleisesti sitä mieltä, että Horneteilla pitäisi lentää nyt niin kauan kuin ikinä mahdollista että uusia ovia mahdollisesti avautuu. 6 sukupolvi voi silti olla liaan kaukana ajallisesti.