Joo, sen arvaan, ettei ohjukselle paljoa mahda. Mutta lavetti? Niiden tuhoaminenhan olisi muutenkin hyvin fiksua, koska niitä on yleensä murto-osa itse ohjusten määrästä. Lavetin liikkuminen ei varmaan ole katastrofi, jos/kun se pystytään pitämään sensorien näkyvissä.
SDB II sisältää datalinkin ja loppuhakeutumista ajatellen millimetrialueen tutkahakupään + infrapunahakupään, joten liikkuvaan lavettiin osuminen itsessään tuskin muodostuu ongelmaksi. Tietysti se voi muodostua ongelmaksi, jos lavetti siirtyy laukaisun jälkeen esim. peltoaukealta metsän suojaan. Kantamaa pommilla nyt ei ole kuin runsas 70 km, mutta se lienee silti kohtuullisesti, ja onhan niitä muitakin aseita. SDB oli vain esimerkki.
Pullonkaula lienee ennemminkin laukaisevan F-35:n sensoreissa. Nähdäänkö niillä riittävän pitkälle, vai pitääkö mennä kovinkin lähelle? EO-DAS katselee joka puolelle konetta, mutta kuinka kauas se näkee? Havaitseeko se ohjuslaukaisun riittävän kaukaa, jotta EOTS ja tutka voivat sitten etsiä tarkemmin sen lavetin sijainnin maasta? Kuinka suuri mahtaa olla Iskanderin lämpöjälki suhteessa esim. siihen julkisuudessa näytetyssä videossa olleeseen rakettiin? Onko toivoakaan, että EO-DAS näkisi laukaisun jo esim. 100 kilometrin päästä hyvissä sääolosuhteissa, vai olenko ihan utopistinen?
Mainitsemasi vihollisen ilmapuolustus on tosiaan yksi huomioitava seikka. Tästäkin olisin toivonut enemmän arvioita, kun sanotaan, että F-35 on suunniteltu toimimaan juuri tuollaisissa raskaasti puolustetuissa uhkaympäristöissä.
Tämä ilmeisesti liittyy Iskander-ohjusten laukaisulaitteiden tuhoamiseen. EO-DAS on pääasiassa omasuojasensori eli sen ei ole tarkoitus havaita ballistisia ohjuksia vaikka teoriassa siihen kykenisi, kuten jollain testeillä on osoitettu. Se ei siis sovellu SDB maalittamiseen millään tavalla. Iskander ohjuslavettien tuhoaminen tapahtuu kuten muidenkin syvyydessä olevien maalien eli käytännössä siellä maassa tulee olla tiedusteluporukka joka sen paikantaa, muita kykyjä meillä ei ole.