Flyaway-hintojen kertominen konemäärällä ei kerro paljon mitään, koska niistä puuttuvat tarvittava infrastruktuuri ja varustus, ja jenkkien kohdalla FMS-maksut. Yleensä on amerikkalaisten puolustushaarojen flyaway-hintaan saanut laittaa lisää sellaiset 30% että ollaan päästy oikeaan hintaan vientikaupoissa. Näin esimerkiksi aussien Super Hornet-hankinta - 24 konetta hintaan 2.4 mrd USD. Tuohon aikaan Super Hornetin flyaway-hinta oli noin 60 miljoonaa USD.
Eri mailla on kuitenkin erilaiset kaupan rakenteet joten suora vertailu on hankalaa. 2.7 miljardia 28 koneesta kuulostaa tässä valossa erittäin halvalta ja epäilen onko siihen laskettu mukaan edes moottoreita!
BarrelNutin linkkaamassa englanninkielisessä yhteenvedossa on joitain aika ihmeellisiä juttuja. Sivulla 8 on kaavio jossa on vertailtu ehdokkaiden elinkaarikustannuksia. Sen mukaan 28 F-35:ttä maksaa 15.4 miljardia kruunua, 34 Eurofighteriä 28.1 miljardia, ja 38 Super Hornettia 30.9 miljardia. Kuulostaa käsittämättömältä, mitenköhän tuossa on numeroita pyöritelty? Samalla sivulla on myös maininta:
The calculations in the economic model have identified a need for 28 Joint
Strike Fighter airframes, 34 Eurofighter airframes and 38
Super Hornet airframes, respectively, in order to perform
the same portfolio of tasks. Another reason is that
the Super Hornet is a two-seat aircraft, which implies a
greater need for flight instruction hours and training of
crews than the Eurofighter and the Joint Strike Fighter.
En ymmärrä mainintaa kaksipaikkaisuudesta. Voihan Super Hornettejakin kaksipaikkaisena ostaa jos haluaa muttei varmaan ole pakko? Eurofighteristäkin on kaksipaikkainen versio mutta sitä ei mainita.
Todennäköisesti ei ole. Viittaan aikaisempaan viestiini.
Ja Tanskasta Suomeksi.
http://yle.fi/uutiset/tanska_ostaa_amerikkalaisia_f-35_haivehavittajia/8874835
Jakolasku on harvinaisen pyöreä, sata miljoonaa per kone. Taidettu tarkoituksella antaa tällainen pyöreä summa.
Mitähän kaikkea hankinta sitten pitää sisällään? 259 miljoonaa per kipale kokonaisuudessaan. Pyöritään ihan avaimet-käteen-arabien Rafale-diilien hinnoissa.
Mutta jos Tanskalaiset saavat Nato-ja F-35-partneri-maana seitsemällä miljardilla 27 konetta, niin esim. 9 miljardilla saisi samoin, hyvin ehdoin, 35 konetta. Ei kuulosta hyvältä.
Yleltä:
Tanskan TV2:n mukaan koneet maksavat 2,7 miljardia euroa. mutta koko hankinnalle tulee hintaa lähes 7 miljardia euroa.
Vajaa 7 miljardia euroa 27 koneesta ei kuulostakaan enää niin halvalta...
Pelkän koneen rungon päällehän tulee moottorit, varaosia, tekninen ylläpitokalusto ja työkalut, simulaattoreita, lentäjän varusteita, erilaisia ohjelmistoja, koulutusta ja lisäksi ostaja-maa joutuu käyttämään aika paljon omia resursseja kouluttautumiseen, vastaanottoon ja infrastruktuuriin. Hankala sanoa, olisiko tuossa diilissä vielä aseitakin mukana.