Valmistaja lupaa laskea F-35-hävittäjän hintaa – Hinta Suomelle yhä kysymysmerkki
Amerikkalaisen asejätin Lockheed Martinin kaupallinen johtaja Jack Crisler lupaa, että F-35-hävittäjän hinta laskee pian. Suomen Hornet-hävittäjien korvaamisen odotetaan maksavan yli 10 miljardia euroa. Yksi vaihtoehto on kalliiksi moitittu F-35.
Lobbaus Suomen tulevan hävittäjähankinnan ympärillä käy kuumana. F-35-hävittäjää valmistava Lockheed Martin lennätti maanantaiksi Suomeen yhtiön kaupallisen johtajan Jack Crislerin, joka tapaa Suomessa hankinnan parissa työskenteleviä avainhenkilöitä.
F-35-hävittäjäohjelman kustannuksista ja ongelmista on uutisoitu usein. Siksi Crisler korosti maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että tekniset ongelmat ratkaistaan ja hävittäjän hinta tulee laskemaan tuotannon edetessä.
– Hinta Yhdysvalloille on 85 miljoonaa dollaria (noin 75 miljoonaa euroa) konetta kohti vuonna 2019, hän toteaa.
Jack Crisler Kuva: Yle
Toisin kuin Yhdysvallat, Suomi ei ole ollut mukana koneen kehitystyössä.
Tämän vuoksi hinta Suomelle ei ole välttämättä sama kuin Yhdysvalloille.
– Mainitun hinnan päälle tulee maksuja, joista maiden hallitukset neuvottelevat keskenään. Uskon että hinta on joka tapauksessa kilpailukykyinen, Crisler sanoo.
Tarjouskilpailun Suomen uusista hävittäjistä on tarkoitus alkaa vuonna 2018, ja hankintapäätöstä suunnitellaan vuodelle 2021. Hävittäjäkaupan yhteydessä asiakkaan on ostettava muutakin, kuten huoltojärjestelmiä, simulaattoreita, varaosia ja aseita.
Esimerkiksi Norjan puolustusministeriön tammikuussa julkaisemien laskelmien mukaan Norja maksaa 52:n F-35-koneen hankinnasta 69,7 miljardia kruunua eli 7,5 miljardia euroa. Jos hankintahinta ase- ja huoltojärjestelmineen jaetaan konekohtaisesti, on hinta noin 144 miljoonaa euroa lentokonetta kohti.
Vertailun vuoksi: kun Suomi hankki Hornet-hävittäjiä vuonna 1992, oli hankintahinta aseineen ja järjestelmineen noin 77 miljoonaa euroa koneelta nykyrahaksi muunnettuna.
Norja maksaa 30 miljardia euroa
Pelkkä hankintahinta on vain osa vuosien varrella hävittäjille kertyvistä elinkaarikuluista. Esimerkiksi Norjan puolustusministeriö laskee, että sen F-35-hävittäjien
kulut koko elinkaaren ajalta ovat 261 miljardia kruunua eli 31 miljardia euroa. Summa sisältää paitsi hankintahinnan, myös kunnossapidon, päivitysten ja tukikohtien kustannukset 30 vuoden ajalta.
Kustannuksiin vaikuttaa merkittävästi myös koneiden huoltomalli. Puolustusvoimien mukaan Suomen nykyisen Hornet-kaluston huolloista yli 90 prosenttia voidaan nykyään tehdä Suomessa. Suurin osa koneen laitteista pystytään siis avaamaan ja huoltamaan Suomessa. Puolustusvoimat on pitänyt tätä hyvänä asiana kriisiajan huoltovarmuuden kannalta.
Sen sijaan F-35:n huolto ja kunnossapito taas perustuu malliin, jossa palvelun tarjoaja takaa koneiden kunnossapidon. Valmistaja siis varmistaa, että rikkoutuneen osan tilalle voidaan tarjota heti tai sovitussa ajassa toimiva osa. Tukikohtiin jää huomattavasti vähemmän töitä kuin Suomessa nykyään käytössä olevassa kunnossapitomallissa.
Crisler sanoo, että Lockheed Martin on valmis ottamaan huomioon Suomen toiveet huoltovarmuudesta.
– Ymmärrämme huoltovarmuusnäkökohdat. Israelilla oli samankaltaisia vaatimuksia, ja heillekin pystyimme tarjoamaan sopivan ratkaisun, hän sanoo.
Crisler kuitenkin myöntää, että muista F-35-hävittäjän käyttäjämaista poikkeavan huoltojärjestelmän pystyttäminen voi lisätä kustannuksia.
– Vähän kuin kotitaloudessakin; jos haluat luomuruokaa, maksat luomun hinnan, hän vertaa.
Suomalaisyrityksille lupaillaan töitä
Tänä keväänä Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin alainen asejärjestelmien arvioinnista vastaava yksikkö raportoi, että F-35-hävittäjän aerodynamiikassa ja ohjelmistoissa on merkittäviä ongelmia. Crislerin mukaan kaikki ongelmat kuitenkin korjataan pian.
– Kaikki raportissa olevat tiedot ovat meidän toimittamiamme, joten tunnemme nämä asiat hyvin. Olemme jo korjanneet lentokoneen ohjelmistossa ja tutkassa olleet ongelmat. Myös kunnossapitojärjestelmän ohjelmistoissa ongelmat korjataan ennen syksyä, hän lupaa.
Hävittäjähankinta tulee olemaan Suomen historian kallein asekauppa. Tämän vuoksi on tärkeää, kuinka paljon hankinta työllistää suomalaisia yrityksiä. Suomessa Patria ja Insta ovat ilmavoimien tärkeitä kumppaneita. Pelkästään Patrialla ilmavoimien tilaamat työt työllistävät noin 500 henkeä.
Norjalainen aseyhtiö Kongsberg hankki keväällä 49,9 prosenttia Patrian osakkeista. Kongsberg toimittaa osia F-35-hävittäjiin. Crisler sanookin, että Lockheed Martin on jo alkanut tutustua Patriaan ja Instaan.
– Seuraamme mielenkiinnolla Kongsbergin ja Patrian yhteistyötä, sillä Kongsberg on jo mukana F-35 hankkeessa. Odotamme, että Patria ja Insta ovat mukana tarjoamassamme ratkaisussa, hän sanoo.
Lähde: yle
http://yle.fi/uutiset/valmistaja_lu...taa__hinta_suomelle_yha_kysymysmerkki/8954212