F-35 Lightning II

Hmm. Datalinkit. Lainaan epähienosti aiempaa postaustani:

No jos vaikka otettaisiin se maksimikantama. Siitähän se ei ainakaan pitene. Toki erilaiset vastatoimet voivat vaikuttaa vaikka "hyvää häirinnänsietokykyä" mainostavat kaikki. Datan määrä sellainen mikä siellä on suunniteltukin liikkumaan. Eli se kysymys, asettelen sanani uudelleen ja hyväksytään ne markkinapuheetkin niin saadaan jotain vertailupohjaa ja "ruokaa ajatukselle".

TIDLS - WISCOM: TIDLS 500km, WISCOM ?km

B. Makeamies: http://aviationweek.com/awin/saab-takes-next-step-fighter-development

"Saab has unveiled its concept of “wide spectrum combat” (Wiscom) to exploit the potential of the next-generation JAS 39E/F and C/D Plus, the latter being a C/D retrofitted with E/F avionics and sensors.

One part of the Wiscom concept is the idea of a “flexible antenna pool” in which all aircraft in a flight share sensor and target data automatically. Another is “silent swarm ingress” where a flight enters combat in a widely dispersed pattern, with primary sensors being infrared search and track (IRST), active, electronically scanned array (AESA) radars operating in passive mode, and electronic surveillance measures (ESM).

Under Wiscom, AESA transmissions are restricted and “random”—that is, the aircraft in a flight will transmit at different times, making it difficult to track them by emissions. Swedish engineers have noted that data-linked radars can share plots—not just tracks—and take simultaneous range-rate measurements, allowing two radars to determine a target's velocity almost instantly. Finally, Saab envisages the use of the high-energy MBDA Meteor air-to-air missile to engage from side and rear aspects where targets are less likely to detect the threat.

For air-to-surface missions, Saab is studying an improved RBS 15ER (extended range) version of its own cruise missile with improved land-attack capability. In maritime attack, Wiscom tactics would allow a flight of Gripens to assess the target formation and launch up to two missiles each from different directions with simultaneous arrival times, saturating the target's ability to defend itself.

While other fighter programs claim the ability to use real-time networked tactics, Wiscom is not entirely new, but an extension of Swedish technology developed since the 1960s, when data links were introduced secretly to bypass Soviet communications jamming. The first two-way aircraft-to-aircraft fighter link was deployed on the JA 37 Viggen in the 1980s. It was disclosed after the Viggen was retired in 2005 that it was capable of a “silent” AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile attack, performed by two aircraft using their PS 46/A radars in passive mode.

The original Tactical Information Data Link System (Tidls) fitted to the JAS 39A/B was designed to display the position, bearing and speed of all four aircraft in a formation, including basic status information such as fuel and weapons status. Tidls information, along with radar, EW and mapping data, appears on the central multi-function display. Detailed symbols distinguish between friendlies, hostiles and unidentified targets and show which member of the flight has targeted each hostile. Wiscom blends this capability with AESA, IRST and improved electronic support measures."


MADL: ?km
wiki;
"Multifunction Advanced Data Link (MADL) is a fast switching narrow directional communications data link between stealth aircraft.[1] It began as a method to coordinate between F-35 aircraft (the Joint Strike Fighter), but HQ Air Combat Command wants to expand the capability to coordinate future USAF strike forces of all AF stealth aircraft, including the B-2, F-22, and unmanned systems. MADL is expected to provide needed throughput, latency, frequency-hopping and anti-jamming capability with phased Array Antenna Assemblies (AAAs) that send and receive tightly directed radio signals.[2] MADL uses the Ku band.[3]"

"MADL's line of sight nature and limited range restrict the scenarios where it can be used to connect beyond a four aircraft flight.[4]"

"As of 2010, the Air Force has canceled upgrade plans for the F-22 to receive MADL citing technology maturity risks."

Ja tästähän se riemu taas repeää.

Sensorifuusion taso vrt. F-35 on NG-mallien osalta vielä osin kirjoittamaton kappale sotilasilmailun kirjassa. Häirintäpuolella on sama juttu, uuteen Gripeniin on tulossa uusinta uutta sillä saralla, jota sitäkin on esitelty eri ketjuissa. Gripenit (E/F) ovat olemassa vielä enimmäkseen suunnitelmina, tulevaisuus tuo todelliset vastaukset tullessaan.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä listauksessa olevia Gripen E:ssä tulee olemaan? IR-häiveominaisuudet saattavat olla kohtalaiset, mutta muita ominaisuuksia siinä ei ole tai ne ovat huomattavasti heikommat kuin F-35.llä. Ei ole suunnattua datalinkkiä (TIDLS ei todellakaan sellainen ole ja, ei ole vakiona maalinosoitusjärjestelmää (IRST löytyy mutta maalinosoitukseen vaaditaan podi), ei ole DAS:n kaltaista sensorijärjestelmää (MAWS löytyy mutta se on vain yksi osa DAS:n toiminnallisuutta), tutkaheijaste ei ole radikaalisti parempi kuin vanhemmilla koneilla (kaikesta on toki etua), häirintäjärjestelmä kykenee vain omasuojaan ja sensorifuusio on suhteessa hyvin alkeellinen (Gripenin kohdalla puhutaan sensorifuusion tasosta 1, F-35:n osalta tasosta 4 yleisellä sensorifuusion luokittelutasoilla).

Öh, Gripenin suhteen et taida olla ihan ajan tasalla? Gripen E:ssä on suunnatut datalinkit, IRST vaikuttaa osin jopa paremmalta kuin EOTS vaikka maamaalien osoitukseen se ei kai pystykään (paitsi ehkä hyvin rajoitetusti), MAWS on DASsin tärkein tehtävä enkä ole erikoisen vakuuttunut sen muista ominaisuuksista: nykyisellään se ilmeisesti lähinnä hukuttaa pilotin 'maaleihin' ja algoritmit kaivannevat vielä parannusta. Gripen E:ssä on AESA-tutka joten hyökkäyksellinen häirintä on siinäkin mahdollista (tosin niitä moodeja ei ainakaan aluksi ole tulossa muuten kuin passiivisina). Gripen E:ssä myös kaiken sensoridatan saa yhteen näyttöön, toisin kuin C/D:ssä.

Se sitten tietysti jää nähtäväksi mitä tämä kaikki maksaa sitten kun kone on oikeasti valmis (esisarjan koneita pitäisi alkaa tänä vuonna valmistua, niiden jälkeen olemme viisaampia), ja paljonko koneen hintaedusta jää jäljelle.
 
On tärkeää, että asioita tarkastellaan puolueettoman analyyttisesti, joten kommentoin noihin. @fulcrum jo ehtikin, mutta tuon oman herneeni soppaan :)

Aika helppo keksiä pitkä lista asioista joita F-35:ssä on ja joita ei ole Gripenissä tai F-16:ssa tai useimmissa muissakaan koneissa:

- Häiveominaisuudet tutkataajuuksilla
- Häiveominaisuudet infrapuna-alueella (joskin etu saattaa olla pienempi johtuen Gripenin puolet heikkotehoisemmasta moottorista)
- Suunnattu datalinkki jota lähes mahdoton havaita (MADL)
- Maalinosoitusjärjestelmä vakiona (EOTS), maksaa miljoonia ostaa erikseen
- Ympärinäkevä ja täysautomaattinen sensorijärjestelmä (DAS)
- Ei tarvetta lisäpolttoainetankeille, joka säästää tarpeesta riippuen enempi tai vähempi rahaa
- Paljon laajempi sensori/datafuusio. Eri sensorit voivat ohjata toisiaan ja järjestelmä toimii automaattisesti. Gripenin ja muiden datafuusio vain yhdistelee eri sensoreiden tietoja keskenään ja pilotti joutuu edelleen ohjaamaan jokaista sensoria erikseen.
- Elektroninen hyökkäyskyky eli kykenee suojaamaan itsensä lisäksi muita koneita (stand-off jamming-kyky), ei pelkästään omasuojakyky

Aika helppo keksiä pitkä lista asioista joita F-35:ssä on ja joita ei ole Gripenissä tai F-16:ssa tai useimmissa muissakaan koneissa:
Gripen NG:n ja F-16 rinnastaminen ei ehkä ole kovin relevanttia?

- Häiveominaisuudet tutkataajuuksilla.
Jep, tämä on F-35 suurin etu. Gripeninkin häive etusektorista on sitten about pienin varsinaisten häivekoneiden jälkeen. Tarkkaa tietoa siitä ei taida tosin olla, paljonko se on.

- Häiveominaisuudet infrapuna-alueella (joskin etu saattaa olla pienempi johtuen Gripenin puolet heikkotehoisemmasta moottorista)
F-35 taitaa tosiaan koettaa jäähdyttää itseään, mutta vastaavasti se on pullea ja raskas kone, jolla on käytössään maailman tehokkain ja samalla sitten kuumin moottori. F-35:dellä on itse asiassa ollut todellisia vaikeuksia siinä, että kone tahtoo kuumeta liiaksi.

- Suunnattu datalinkki jota lähes mahdoton havaita (MADL)
Fulcrum jo kommentoi. Lisäksi, ota huomioon, että käsittääkseni MADL soveltuu vain F-35-parin tai parven sisäiseen kommunikointiin. Ne joutuvat joka tapauksessa käyttämään Link-16 johtokeskuksen ja ilmatorjunnan kanssa laajemman ilmatilannekuvan saamiseksi

- Maalinosoitusjärjestelmä vakiona (EOTS), maksaa miljoonia ostaa erikseen
Huonompi kuin Gripenin IRST A2A-tehtäviin. Podi ei paljoa maksa suhteessa kaikkeen muuhun. Lisäksi hyviä podeja on jo Suomella valmiina hankittuna Hornettien A2G tehtäviin. Lisäksi F-35 EOTS on paljon huonompi kuin podit A2G-tehtäviin, kuten varmasti tiedät.

- Ympärinäkevä ja täysautomaattinen sensorijärjestelmä (DAS)
Kuten fulcrum kommentoi, Gripenissä on myös vastaavan tyyppinen järjestelmä ohjusten havainnointiin. DAS on periaatteessa mielestäni F-35:den ainoa oikeasti "uusi juttu", joka toimiessaan voi olla joissain tilanteissa varsin hyödyllinen. Tähän mennessä järjestelmän toimivuus on valitettavasti ollut kuitenkin kyseenalainen.

- Ei tarvetta lisäpolttoainetankeille, joka säästää tarpeesta riippuen enempi tai vähempi rahaa
Rauhan aikana ei hintaeroa ole juuri ollenkaan. Sodan aikana resursseja ehkä on hukkaamiseen? Lisäksi, Gripen NG on itse asiassa aika hyvin tankattu sisäisesti. En usko, että Suomella olisi hirveästi tarvetta lisäpolttoainesäiliöihin.

- Paljon laajempi sensori/datafuusio. Eri sensorit voivat ohjata toisiaan ja järjestelmä toimii automaattisesti. Gripenin ja muiden datafuusio vain yhdistelee eri sensoreiden tietoja keskenään ja pilotti joutuu edelleen ohjaamaan jokaista sensoria erikseen.
Käsittääkseni Gripen NG kylläkin pystyy kaikkeen tähän.

- Elektroninen hyökkäyskyky eli kykenee suojaamaan itsensä lisäksi muita koneita (stand-off jamming-kyky), ei pelkästään omasuojakyky
En ole ihan varma, mikä tilanne on tältä osin juuri nyt, joten en kommentoi. Mutta, jos kykyä ei ole, niin se on todennäköisesti kehitettävissä. Käsittääkseni kyse on vain ohjelmointityöstä. Saa korjata, jos käsitykseni on väärä. Lisäksi käsittääkseni Gripenissä on lisäksi yhdet maailman kehittyneimmät jammerit erikseen. Kyse toki tältä osin hiukan eri asiasta. En tiedä tarkkaa efektiivistä kantamaa noille.
 
Viimeksi muokattu:
Tuosta voisi sanoa, että F-22 on tuossa suhteessa tällä hetkellä täysin omassa luokassaan koska pelkästään supercruisella se lentää yhtä kovaa tai kovempaa kuin muut koneet täydellä jälkipoltolla. Tuo analyysi on monissa suhteissa puuttellinen, sillä esim. EF Typhoonin supercruise-nopeus on n. Mach 1.3-1.4 riippuen aseistuksen määrästä ja Mach 1.5 saavutetaan vain ilman aseita. F-35:lle luvataan Mach 1.2 supercruise-vauhti, eikä se ole asekuormaan sidonnainen, ellei tietysti kanneta ulkoisia aseita myös. Vastaavalla kuormalla tosin sitten myös EF Typhoon on reippaasti hitaampi. Maksiminopeuksissa eroa on tietysti sileällä koneella (Mach 2.0 vs. Mach 1.6). Normaalissa ilmataisteluaseistuksessa ero on jo hyvin pieni (EF Typhoon Mach 1.6-1.8 riippuen varustuksesta, F-35 Mach 1.6).

Jep. F-22 on omaa luokkaansa tältä osin.

Laitatko lähteen tälle: F-35:lle luvataan Mach 1.2 supercruise-vauhti, eikä se ole asekuormaan sidonnainen, ellei tietysti kanneta ulkoisia aseita myös. En ole tällaista kuullut aikaisemmin.

Ihan pikku detaljina vain, tiedät varmaankin, että sisäinenkin kuorma lisää ilmanvastusta? Toki, F-35:den sisäinen kuorma ei ole niin iso, että sillä olisi kokonaisuudessa suurta merkitystä.
 
Mustaruudin tekstissä mainittu MADL-Link16 -yhdistelmää olisi ehkä hyvä verrata Gripen NG:n (eli ne E ja F) kyseessä ollessa WISCOM - (TIDLS - )Link16 -yhdistelmään, ei yksin TIDLS - Link16 -järjestelmään, joka on ollut ruotsalaiskoneessa jo aikaa sitten käytössä.

Kantamat
MADL -"line of sight, short range" ? (4 konetta, lyhyt vasteaika)
WISCOM -? (? kpl sensorijärjestelmiä, lyhyt vasteaika?)
TIDLS - 500km (4 konetta, lyhyt vasteaika)
Link16 - ? keskusjohtoinen järjesteämä, AWACS lisää kantamaa (?, viive vasteajassa)

EDIT: Link16 on mainittu molemmissa tapauksissa, sillä se löytyy molempien yhteensopivuusarsenaalista.
 
- Maalinosoitusjärjestelmä vakiona (EOTS), maksaa miljoonia ostaa erikseen
Huonompi kuin Gripenin IRST A2A-tehtäviin. Podi ei paljoa maksa suhteessa kaikkeen muuhun. Lisäksi hyviä podeja on jo Suomella valmiina hankittuna Hornettien A2G tehtäviin. Lisäksi F-35 EOTS on paljon huonompi kuin podit A2G-tehtäviin, kuten varmasti tiedät.

Voisipa melkein kysäistä, että mikä saa sinut tuolla itsevarmuudella väittämään moista. Todennäköisesti siis lähteet ovat kunnossa. Voisitko antaa yhden sellaisen.
 
Viimeksi muokattu:
Voisipa melkein kysäistä, että mikä saa sinut tuolla itsevarmuudella väittämään moista. Todennäköisesti siis lähteet ovat kunnossa. Voisitko antaa yhden sellaisen.

Tottakai. En niitä esim. tuohon laittanut, koska asiasta on ollut foorumilla puhetta ja tosiaan arvelisin, että RistoJ tuntee asian tolan.

Kun F-35 speksattiin, ensimmäinen Irakin sota ja Serbian pommitus oli käyty. Täsmäaseet olivat lyöneet läpi ja F-35:een haluttiin integroitu järjestelmä tuottamaan IR-kuvaa ja osoittamaan maaleja. Koneeseen haluttiin integroitu järjestelmä, koska erillinen podi ei olisi stealth. Silloinen järjestelmä, mitä speksattiin, oli huippuluokkaa.

Tilanne vain on se, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ala on kehittynyt huimasti. Teknologia on selkeästi parempaa tänä päivänä suorituskyvyssä. Samoin IRST-käyttö lentokoneiden löytämiseen ja seurantaan löi kunnolla lävitse teknologian kehittymisen myötä. A2G-tehtäviin tuli uusia ominaisuuksia ja innovaatioita, jotka F-35:stä puuttuvat.

Jotain asioita on ehkä mahdollista hiukan parantaa, mutta laitteiston saaminen yhtä hyväksi kuin mitä tämän päivän teknologia, on vaikeaa. Siihen on syynä ilmeisesti mm. se, että laitteelle on varattu fyysisesti koneessa varsin pieni tila. Lisäksi tulevat esim. sähkön ja jäähdytyksen rajoitteet. Vaadittujen muutosten laajuuden takia se olisi kallis operaatio, eikä se ole siksi suunnitteilla.

http://www.thedailybeast.com/articl...ealth-fighter-10-years-behind-older-jets.html

“It was an awesome system when the F-35 specs were drawn-up in the late ’90s—LANTIRN [targeting pod] was the most advanced pod at that time,” said the first Air Force official affiliated with the F-35 program. “But we’re now a couple of generations beyond that spec with the targeting pods. EOTS is about a [1990s-era Northrop Grumman AN/AAQ-28(V)] LITENING II-equivalent targeting pod.”
 
@Mustaruuti

Tuo lähde ei ehkä ole kaikista objektiivisin. Tosin se on sivuseikka

Mitä tulee itse EOTS-järjestelmään, niin sehän on loppupeleissä säiliö. Se voitaneen päivittää uudempaan, ja veikkaan niin tapahtuvan seuraavan 10-15 vuoden sisällä.

jj2nlQX.jpg


http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=26754&f=22
 
EOTS päivitys tai vaihtaminen maksaa ylimääräistä, samoin kaiken muunkin päivittäminen. Järjestelmän vaihtamisen ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa, modulaarisuuteenhan (tarkoittipa se nyt sitten mitä hyvänsä) tämäkin kone perustuu. Softapuoli täytyy myös päivittää. Hinta, se on sitten toinen juttu. Yksi asia on kuitenkin varma, ostajan lompsassa käy pyörre. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.
 
Maallikko ei taas ymmärrä. F-35:n moottorin sanotaan olevan maailman tehokkain,jos tajusin oikein. Aikuiset puhui aina lentokonekorjaamolla, että traktorikin lentää tuhatta ja sataa kun laittaa vain tarpeeksi tehokkaan moottorin kiinni. Mutta F-35 ei lennä ilman jälkipolttoa edes äänennopeutta vaikka siinä on maailman tehokkain kone. Traktori voittaa vertailun.
 
Mitä tulee itse EOTS-järjestelmään, niin sehän on loppupeleissä säiliö. Se voitaneen päivittää uudempaan, ja veikkaan niin tapahtuvan seuraavan 10-15 vuoden sisällä.

Ilmeisesti eri järjestelmien tuottaman tiedon integrointi muodostaa jo nykyisellään suuren ongelman, joten ihan helpolla yksittäisi komponentteja ei varmaan päivitetä.
 
Viimeksi muokattu:
http://www.thedailybeast.com/articl...ealth-fighter-10-years-behind-older-jets.html

“It was an awesome system when the F-35 specs were drawn-up in the late ’90s—LANTIRN [targeting pod] was the most advanced pod at that time,” said the first Air Force official affiliated with the F-35 program. “But we’re now a couple of generations beyond that spec with the targeting pods. EOTS is about a [1990s-era Northrop Grumman AN/AAQ-28(V)] LITENING II-equivalent targeting pod.”

Tämä on nyt aika hölmö valituksen aihe. Kyllä, on totta että EOTS perustuu Sniper XR-podiin joka on kai jokseenkin samaa tasoa kuin meillä käytössä oleva Litening AT, ja viime vuosina käyttöön on tullut parempia laitteita. Mutta ei uutta konetta suunnitellessa voi jäädä koko ajan kyttäämään että kohta tulee parempi alijärjestelmä, odotellaanpa sitä. Jossain vaiheessa speksit täytyy lyödä lukkoon että päästään suunnittelemaan valmistusta, tilaamaan tavaraa alihankkijoilta ja niin edelleen. Kyllä sen voi vaihtaa sitten tulevaisuudessa parempaan.
 
@Mustaruuti

Tuo lähde ei ehkä ole kaikista objektiivisin. Tosin se on sivuseikka

Mitä tulee itse EOTS-järjestelmään, niin sehän on loppupeleissä säiliö. Se voitaneen päivittää uudempaan, ja veikkaan niin tapahtuvan seuraavan 10-15 vuoden sisällä.

Tuo oli lähde, joka asian alunperin julkaisi. Löytyy sitten muitakin. Esim. tämä, jossa peilataan ja pohdiskellaan edellistä. http://foxtrotalpha.jalopnik.com/is-the-f-35s-targeting-system-really-10-years-behind-cu-1676442535

Totta kai. Kaikki on aina mahdollista. Siihen liittyy kuitenkin erinäisiä haasteita, joita pohdiskelin viestissäni.

Mielenkiintoista seurata, mitä asian suhteen tullaan tekemään joskus tulevaisuudessa.

Tuossa jälkimmäisessä artikkelissa ehdotetaan yksinkertaista ratkaisua. Laitetaan F-35 ulkoiseen ripustimeen tarpeen mukaan kiinni uusi podi. Se ei tosin sitten ole enää stealthia.
 
Tämä on nyt aika hölmö valituksen aihe. Kyllä, on totta että EOTS perustuu Sniper XR-podiin joka on kai jokseenkin samaa tasoa kuin meillä käytössä oleva Litening AT, ja viime vuosina käyttöön on tullut parempia laitteita. Mutta ei uutta konetta suunnitellessa voi jäädä koko ajan kyttäämään että kohta tulee parempi alijärjestelmä, odotellaanpa sitä. Jossain vaiheessa speksit täytyy lyödä lukkoon että päästään suunnittelemaan valmistusta, tilaamaan tavaraa alihankkijoilta ja niin edelleen. Kyllä sen voi vaihtaa sitten tulevaisuudessa parempaan.

En minä asiasta valita. F-35 eduksi vain mainittiin, että siinä on integroitu EOTS ja että säästetään miljoonia, kun ei tarvita erillistä Podia. Se pitää paikkansa. Mutta, vastaavasti samoin pitää paikkansa, että se ei ole yhtä hyvä kuin uudet IRSTIT tai Podit, koska kyse on vanhemmasta teknologiasta, ja myös ajateltu käyttö oli erilainen.

Mielestäni on hyvä, että saadaan foorumilla mahdollisimman hyvä ymmärrys asioista. Se tarkoittaa sitä, että nostetaan faktat pöydälle ja analysoidaan asiat lävitse. Eikö vain?

Sitä on varmasti mahdollista parantaa. Mutta, miten helposti se onnistuu, miten paljon muutoksia se vaatii, tuleeko siitä yhtä hyvä, aiotaanko se tehdä, milloin?

Haasteenahan tuossa F-35:dessä on stealth ja järjestelmien vahva integraatio. Kyse ei ole erillisestä podista ripustimessa, jonka voi helposti vaihtaa, stealth asettaa omat vaatimuksensa asialle ja lisäksi softaintegraatio on todennäköisesti vaikeampaa.
 
Vieläkö te helvetti sentään jauhatte tuosta bustatusta EOTS paskanjauhannasta? Eikä näistä kiertelevistä paskahuhuista päästä koskaan eroon?

https://www.f35.com/news/detail/message-from-joe-dellavedova-f-35-jpo-spokesman/

"I’d like to help clear the air on some nameless/sourceless/baseless reporting you may have seen over the holidays that focused on two issues – the F-35 gun and EOTS."

"Regarding the F-35’s Electro-Optical Targeting System (EOTS), it is the world’s first sensor to combine both air-to-ground and air-to-air infrared search and targeting capability in a very low observable (VLO) platform. EOTS allows the F-35 to conduct air-to-air and air-to-surface targeting missions while maintaining the F-35’s VLO profile – a capability that external podded systems cannot provide.

The F-35 will field with the capability to conduct Close Air Support (CAS) in both uncontested and contested environments

The U.S. Services, led by the U.S. Marine Corps, have held several virtual Close Air Support (CAS) exercises, and by all accounts, the total system including the Radar, Electronic Warfare, and Communication capabilities that will be delivered at the time of Marine Corps Initial Operational Capability (IOC) in July 2015 supports the execution of required CAS missions, particularly in contested environments.

Specifically, for the CAS mission area, this includes transmitting and receiving EOTS (and air to surface radar) still images via Link-16 and Variable Message Format (VMF) data links to and from other entities including Joint Terminal Attack Controllers (JTAC).

As with all development programs, the F-35 baseline requirements define the starting place for capabilities that will be evolved and upgraded over the life of the program. There are a range of potential upgrades and enhancements for EOTS that will be implemented by the Services and International Partners for inclusion in future Block upgrades. Some of the additional capabilities for consideration include items such as Higher Definition Video, longer range target detection and identification, Video Data Link, and Infrared (IR) Marker and Pointer."

EOTS on Lockheed Martinin valmistama tuote, saman firman tuote on myös ulkoinen SNIPER Advanced maalinosoituspodi, joka siis on yksi noista kolmesta kehittyneestä podista jota maailmalla myydään. EOTS ei tule ominaisuuksiltaan olemaan ainakaan huonompi kuin tuo edeltäjänsä eli ulkoinen podi.

http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/mfc/pc/sniper-pod/mfc-sniper-pc.pdf
http://www.lockheedmartin.com/conte...cal-targeting-system-etos/mfc-f35-eots-pc.pdf

Ei tarvitse olla kovinkaan kova ennustaja kun voi sanoa että EOTS on Gripenin IRST-mokkulaan nähden täysin ylivoimainen niin A2A kuin varsinkin A2G käytössä...

Verratkaapa vaikka näitä EOTS videoita niiden alla olevaan screenshottiin Selex Skywardin (Gripenin IRST) brosyyristä.




j07qd3V.png
 
En minä asiasta valita. F-35 eduksi vain mainittiin, että siinä on integroitu EOTS ja että säästetään miljoonia, kun ei tarvita erillistä Podia. Se pitää paikkansa.

Jaa, että pitää paikkansa? Olenko ainoa, joka tajuaa EOTS:n nostavan koneen hintaa? Ei sillä, hyvä se on olla olemassa.
 
Ei tarvitse olla kovinkaan kova ennustaja kun voi sanoa että EOTS on Gripenin IRST-mokkulaan nähden täysin ylivoimainen niin A2A kuin varsinkin A2G käytössä...

Verratkaapa vaikka näitä EOTS videoita niiden alla olevaan screenshottiin Selex Skywardin (Gripenin IRST) brosyyristä.

Screenshotit eivät kerro järjestelmän suorituskyvystä paljoakaan. Kuka tahansa pystyy kasaamaan ihan kaupallisista osista IR-sensorin jolla näkee sekä kauemmas että tarkemmin kuin EOTSilla tai millään muullakaan vastaavalla sotilasjärjestelmällä. Paljon mitään sillä ei tekisi, sillä katselukulma jää niin kapeaksi ettei sillä voisi tehdä muuta kuin tiirata kiinteitä kohteita paikaltaan.
Selex mainostaa Skywardin omaavaan "suuren etsintävolyymin" ja kolme katselumoodia, "kapea-keski-leveä". Näistä saa sen käsityksen että järjestelmä on suunniteltu pääasiassa ilmasta ilmaan-sensoriksi tutkan rinnalle. EOTSissa on mainittu "IRST moodi" muttei mitään tietoa millainen se on. Jos se on vastaava kuin muissa FLIR-tyyppisissä järjestelmissä niin se soveltuu lähinnä tutkalla havaittujen kohteiden tunnistamiseen visuaalisesti.

Kuten olen kuitenkin todennut niin nomenklatuuri on IR-järjestelmissä aika kirjavaa ja on välistä vaikea saada selvää mitä oikein brosyyreissä tarkoitetaan, kun niissä yleensä toistetaan mediassa kierrätettyjä buzzwordeja.
 
Ei tarvitse olla kovinkaan kova ennustaja kun voi sanoa että EOTS on Gripenin IRST-mokkulaan nähden täysin ylivoimainen niin A2A kuin varsinkin A2G käytössä...

Screenshotit eivät kerro järjestelmän suorituskyvystä paljoakaan. Kuka tahansa pystyy kasaamaan ihan kaupallisista osista IR-sensorin jolla näkee sekä kauemmas että tarkemmin kuin EOTSilla tai millään muullakaan vastaavalla sotilasjärjestelmällä. Paljon mitään sillä ei tekisi, sillä katselukulma jää niin kapeaksi ettei sillä voisi tehdä muuta kuin tiirata kiinteitä kohteita paikaltaan.
Selex mainostaa Skywardin omaavaan "suuren etsintävolyymin" ja kolme katselumoodia, "kapea-keski-leveä". Näistä saa sen käsityksen että järjestelmä on suunniteltu pääasiassa ilmasta ilmaan-sensoriksi tutkan rinnalle. EOTSissa on mainittu "IRST moodi" muttei mitään tietoa millainen se on. Jos se on vastaava kuin muissa FLIR-tyyppisissä järjestelmissä niin se soveltuu lähinnä tutkalla havaittujen kohteiden tunnistamiseen visuaalisesti.

Sama käsitys kuin fulcrumilla. Skyward on lähtökohtaisesti suunnattu A2A-toimintaan, ja EOTS enemmänkin A2G. EOTS on varmasti parempi A2G, mutta on aika rohkea väite, että se olisi parempi A2A. Sille olisi hyvä olla myös sitten jotain perusteita.

Sen lisäksi, mitä fulcrum jo mainitsi, esimerkkinä järjestelmien eroista, Skyward käyttää kahta eri IR-aluetta. Käsittääkseni EOTS käyttää vain yhtä. Korjatkaa, jos on on toisin...
 
Back
Top