F-35 Lightning II

 
 
Normally it can take maintainers around three hours to prepare a single F-35 for a new sortie.
A team involving half a dozen different government organizations and technicians from industry want to cut that turnaround in half and possibly get as low as 25 minutes.
In preparing to conduct the hot ICT, the team looked at how the Marine Corps performs a similar procedure on its F-35B and C models, and how the Vermont Air National Guard conducted rearming and refueling for its F-35As.
Eikös hot refuelia F-35:lle annettu Suomessa korpikentällä jo vuosi-pari sitten?
 
By far, Tinker AFB’s Heavy Maintenance Center handles the most F135 maintenance work
- Trump väitetysti kengittämässä 600 siviiliä tuolta... riski

Kyse on itse asiassa maailman laajimmasta lentokoneiden huoltokompleksista.
 
Viimeksi muokattu:
Mie oon miettinyt, kuinkahan paljon tuo integroitiin tulee maksamaan? Jos Italian F-35A koneisiin integroidaan niin eikös se sitten soveltus varajärjestelmäksi myös Suomelle, jos rumppi heittäytyy hankalaksi noiden ilmataisteluohjuksien kanssa.
Soveltuu, joudutaan tosin maksamaan Italialle jotain royalteja tuosta integroinnista jos otetaan se meillä käyttöön. Mutta halvemmaksi se tullee kuin tehdä koko homma itse.
 
Nyt kun Kanadakin harkitsee kauppojaan uudelleen ja Portugali näköjään on vallan luopunut niin tuli mieleen jotta mikäs malli Suomen kilpailussa tuli kakkoseksi? Vai kerrottiinko sitä edes koskaan. Kanadalla se oli Gripen. Ei sillä että meillä olisi varaa kauppoja perua mutta ihan mielenkiinnosta aloin pohtimaan.
 
Mä en itse näe tuossa mitään järkeä. Toivottavasti ei meidän päättäjät vaivu tähän paranoia-psykoosiin. Kyllä se Trumpikin tajuaa, että sillä hetkellä kun Yhdysvallat kytkee pois päältä (jos edes mahdollista) länsimaan ja vielä NATO-liittolaisen kriittistä sotakalustoa kuten F-35 koneet, koko Yhdysvaltojen puolustustuotannon ulkomaankauppa romahtaa totaalisesti. Ja jos ei Trump tajua, niin kyllä siellä Pentagonissa vastaan pistetään tällaiselle. Itse en näe yhtään realistisena skenaariona tällaista kammokuvaa, että olisi F-35:t kentällä huoltopuutteen tai sammutettuinena Yhdysvaltojen toimesta samalla kun ohjuksia satelee niskaan.
 
Näissä lienee hyvä muistaa myös se, että Portugalin ja Kanadan maantieteellä on varaa politisoida paljon enemmän hävittäjävalinnalla kun meillä täällä. Käytännössä Kanadalla toki on tiettyjä Venäjään liittyviä riskejä, mutta Yhdysvalloille on mahdoton ajatus että Kanadan ilmatila jäisi kriisiaikana valvomatta, joten he tekisivät sen tarvittessa vaikka itse, Kanadan luvalla tai ilman.
 
Tällä hetkellä Suomen ja Yhdysvaltojen virkamiesyhteistyö toimii hyvin ja myös puolustusalalla yhteistyön syventyminen vain kiihtyy.


Mitenkä luulisitte tilanteen kehittyvän, jos Suomi ilmoittaisi peruvansa F-35 kaupat?

Tunnistan toki riskejä puolustussuhteen syventämisessä Yhdsyvaltoihin, mutta en tunnista mitään korvaavaa ratkaisua Suomen turvallisuudelle.
 
Mitenkä luulisitte tilanteen kehittyvän, jos Suomi ilmoittaisi peruvansa F-35 kaupat?

Tunnistan toki riskejä puolustussuhteen syventämisessä Yhdsyvaltoihin, mutta en tunnista mitään korvaavaa ratkaisua Suomen turvallisuudelle.
Suurin ongelma tässä on se, että uusi kone mikä meidän tulee hankkia, tulisi olla 5. sukupolven tai uudempi, itse en näe yhtään kannattavana investoida 4.5 sukupolven koneisiin jos niiden koneiden ylläpito tulisi kestää 2060-luvulle saakka. Ja kun Eurooppa ei omaa 5. sukupolven konetta tuottanut, niin ei muita optioita oikein ole.

Ainoa seuraava ja aika epärealisitinen optio olisi, että NATOn kautta hommattaisiin tänne toistaiseksi toisen maan kuten Ruotsin ilmavoimat hoitamaan ilmapuolustuksen ja hypätään mukaan Euroopan 6. sukupolven hävittäjäprojekteihin, joko täysin osallisena suunnittelussa tai pelkästään asiakkaina, kun tulevat mahdollisesti käyttöön 2030-2040 vuosien vaihteella. Mutta se optio olisi hyvin iso riski, koska konetta ei ole edes vielä olemassa vaan vielä suunnittelupöydällä.

Muokkaus: Ehkä ainoa varteenotettava kone 4.5 sukupolvesta jolla on mahdollisesti tuki tuolle koko ajalle, olisi Etelä-Korean KAI KF-21 Boramae.

Paremmat häiveominaisuudet kuin kuten Gripenissä, Rafalessa tai Typhoonissa, mutta aseet edelleen ulkona, joten ei todellakaan yhtä hyvä kuin F-35.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top