fulcrum
Greatest Leader
Onko siinä ollut ELSO-moodi alusta saakka? Ymmärsin että se olisi tulossa vasta block III koneeseen.
Muistan lukeneeni että se olisi pitänyt tulla jo aikaa sitten, muttei vaan toiminut kunnolla eikä vissiin otettu käyttöön operationaalisissa tutkissa. Voi olla että sitä on kehitelty eteenpäin melko matalalla prioriteetilla, kuten @magitsu sanoi, 'tarpeeks hyvä' ilmankin.
Tutkan kehitystyö vaikuttaa yleisesti olevan aika verkkaista. Aiemmin ketjussa mainitun AI.24:n ohjelmistoa korjailtiin yli 20 vuotta, lähes koko sen elinkaaren ajan. Rafalessa on ollut AESA-tutka jo jonkin aikaa, mutta siihen on ainakin GMTI-moodi vasta tulossa. Gripenin tutkasta puuttuu vielä suuri osa toiminnallisuudesta, mikä johti osittain Sveitsin hylsyyn.
Tietääkseni APG-79 ei perustunut mitenkään aiempiin 73/65-malleihin, vaan oli täysin uusi tutka kaikkia komponentteja myöten. Raytheonin ensimmäisenä alusta asti uutena AESA-tutkana sillä oli varmasti osansa lapsentaudeista.
Carlo Koppin mukaan (tutkajutuista yleensä aika hyvin kärryillä) tutkaa kutsuttiin alkujaan nimellä APG-73 RUG III. Tosin toisessa artikkelissa hän sanoi sentyylistä että 'tutka alkoi APG-73 -päivityksenä mutta kehittyi sittemmin ihan omanlaisekseen'. Tutkan kehitystyössä kaikkialla mielellään käytetään kai lähtöpisteenä jotain vanhempaa tutkaa mikäli mahdollista koska miksi keksiä pyörää uusiksi.
Hävittäjätutkan suunnittelua on kuvattu 'mustaksi magiaksi', ja niissä tosiaan taitaa mennä aikaa & tupakkia. Rafalen RBE2:n kehitystyö aloitettiin 1981, pohjautuen vuonna 1973 kehitettyyn antenniin, vuosia ennenkuin itse kone oli edes piirustuspöydällä...