jurppi
Ylipäällikkö
Tätä hanketta vastustavat, eivät vastusta ydinvoimaa per se.
Muistakaa kuitenkin, että jokainen euro mikä rajan yli ryssille laitetaan, nousee sinne uusina S-400 pattereina ja Iskandereina. Venäläiset ovat Suomen ainoa vihollinen maailmassa, joten on käsittämätöntä antaa rahaa sinne meidän pienistä resursseista silloin, kun ei ole pakko. Meidän ystävämaille lainatut tukirahat meni sentään ystäville, eikä ikiaikaiselle viholliselle.
Tähän liittyy ikävänä puolena juuri tämä Venäjän osuus. Muutenhan kysymys on erittäin tarpeellisesta mitä hyväksyttävimmästä hankkeesta. Suomi tuo juuri tälläkin hetkellä sähköenergiastaan 20% ulkomailta (ydinvoimalla tuotettua sähköä Ruotsista ja Venäjältä). Tästä tuonnista maksettava raha virtaa koko ajan ulos kansantaloudestamme. Silläkin kyetään rakennetamaan niitä S-400 ohjuksia ym.
Itse ajattelen paljon ympäristöä ja luonnonarvoja. Käytännössä ydinvoima on Suomelle ainoa mahdollisuus tuottaa perusenergiaa saasteettomasti. Lisäksi ydinvoimalla on oikeasti mahdollista säästää hiilivetyjen käytössä (jotka nekin tulevat meille pääosin Venäjältä). Siis hyvässä tapauksessa pystymme korvaamaan osan Venäjän kaasusta ja öljystä. Siis sen lisäksi että voimalan tuotanto korvaa suoraa sähköenergian tuontia.
Voimalan rakennusbudjetti ei kokonaisuudessaan rikastuta venäläisten kassaa. Suurin osa siitä menee itse hankkeen kustannuksiin. Jää nähtäväksi kuinka suuren liikevoiton Rosaton lopulta saa Fennovoiman voimalan rakentamisesta. Jotainhan olisimme joutuneet maksamaan myös länsimaiselle laitostoimittajalle.
Lisäksi toivon että Venäjällä tulee tapahtumaan muutoksia valtion hallinnossa lähivuosina. Tuskinpa Putin on vallassa enää voimalan valmistumisen aikoina. Joka tapauksessa sen laskennallinen käyttöikä kestänee käytännössä koko tämän vuosisadan. Fennovoiman kokoluokan hankkeiden kohdalla pitää ajatella myös pidemmällä aikajänteellä. Toivon että Venäjän yhteiskunta löytää jo seuraavan kymmenen vuoden aikana kestävän ja moniarvoisen hallintojärjestelmän, jonka kanssa kaikki naapurit kykenevän elämään rauhassa.
Suurin haitta koko hankkeessa on se ettei se ole kokonaan suomalaisomisteinen. Todennäköisesti venäläiselle jää noin 1/3 omistusosuus voimalaan. Ensinnäkin Suomi tarvitsisi koko tuotannon itselleen. Toisekseen jo kolmanneksen osuus johtaa jonkintasoiseen riippuvuuteen ko. vähemmistöosakkaan itresseihin. Tältä osin hankkeeseen olisi saatava muutosta.
Tällä Fennovoiman hankkeelle ei oikeastaan ole vaihtoehtoja. Ikävä kyllä. Suomi tarvitsee ydinvoimaloita katkaistakseen (myös kansantaloudelle tuhoisan) riippuvuuden sähkön tuonnista. Teollisuuden Voima ei kykene rakentamaan uutta voimalaa ennen kuin nykyinen hanke valmistuu. Siihen menee vielä 3-5 vuotta (ainakin). Fortumille ei annettu (edellisen hallituksen aikana) lupaa rakentaa uusia voimaloita. Olisi hyvin voitu antaa, mutta olisikohan heidänkin mahdollisen voimalansa tullut Venäjältä, kuten jo nykyiset Loviisan yksiköt?
Ikävä tilanne johtuu siitä ettei meillä Suomessa kyetä tekemään poliittisia päätöksiä yhteiskunnalle äärimmäisen tärkeistä hankkeista. Siksi olemme ajautuneet perus(sähkö)energian tuotannnon suhteen nykyiseen ikävään ajolähtöön. Meidän on nyt pakko tehdä ratkaisu siitä millä Suomessa tuotetaan sähköenergiaa. Ratkaisua ei voi enää pitkittää.
- Samanlainen järjettömyys on vallinnut turvallisuuspolitiikassa. Esim. NATO-ratkaisua ei meillä kyetä tekemään ilman ulkopuolista vaikutusta.
- Maamme tieverkosto rapistuu lähivuosina hyvin heikkoon kuntoon, osin käyttökelvottomaksi.
- Julkishallinnon osuus BKT:sta kasvaa järjettömyyksiin (jo nyt maailmanennätys, yli 60% BKT:sta). Hallinnon uudistukseen ei yksikään puolue ole halukas.
Fennovoimaan vielä. Ratkaisu on juuri tässä ajassa ikävä, mutta pakko tehdä. Kaikkine huonoine puolineenkin. Siksi hyväksyn sen ns. pitkin hampain..mutta ei minun maailmani kaatuisi vaikkei sitä rakennettaisikaan.
En jaksa kirjoittaa enempää vaikka aihetta riittäisi loputtomiin - jo tämäkin on liian pitkä..