Äänestys Fennovoima: uhka vai mahdollisuus?

Onko Fennovoima järkevä hanke nykymuodossaan?

  • Kyllä, hanke on erittäin tarpeellinen teollisuuden, työpaikkojen ja energiavarmuuden saamiseksi.

    Ääniä: 14 23.0%
  • Kyllä, hanke on itsessään hyvä mutta mahdollinen Venäjä-kytkös arveluttaa minua.

    Ääniä: 16 26.2%
  • En osaa sanoa suuntaan tai toiseen.

    Ääniä: 1 1.6%
  • Ei, hanke on epävarmalla pohjalla ja ristiriidassa EU:n Venäjäpolitiikan(pakotteet) kanssa.

    Ääniä: 12 19.7%
  • Ei, suomen pitäisi jäädyttää suuret yhteistyöhankkeet Venäjän kanssa kunnes Ukrainan kriisi on ohi

    Ääniä: 18 29.5%

  • Äänestäjiä yhteensä
    61
Tässä on kyse Venäjän toimista, Venäjän vaikutusvallasta ja taitavasta pelistä. Tämä on ollut kärsivällistä shakkia.

Jätkät veti meidät suoraan sata lasissa veks EU:n ytimestä epäluotettavien joukkoon ja tukevasti. Siis aivan helvetin lujaa.

Juuri tällä hetkellä tässä Rosatom-asiassa suomalaiset kansanedustajat, media ja koko maa elää "toisessa todellisuudessa" yhdessä Putinin kanssa. Ihan kuin aikoinaan. "Ei me suomettuneita oltu", sanotaan kirkkain silmin ja vielä uskotaan siihen.

Tällä hetkellä, tällä kauniilla hetkellä, kaikki muut ovat eri mieltä.

Suomalaiset ovat yhtä älykkäitä kuin Sulo Wilen: "Kun sain niin halvalla."

Tajuavatko perkeleen fakki-idiootti-insinöörit, mitä tämä vielä kaikkine konnotaatioineen tulee maksamaan?

Hyvää yötä.



 
Viimeksi muokattu:
^ Putinin osuus ja Putinin kytkennöt Rosatomiin. Ja onko muutenkaan nähtyjen merkkien perusteella viisasta kasvattaa energiariippuvuutta Venäjästä.

Hanhikivi-1 ei kasvata energiariippuvuutta Venäjästä. Fennovoimalla on toki sopimus polttoaineen toimituksesta Rosatomin kanssa, mutta jos toimitukset häiriintyvät, polttoainetta saa muiltakin tuottajilta.
 
Hanhikivi-1 ei kasvata energiariippuvuutta Venäjästä. Fennovoimalla on toki sopimus polttoaineen toimituksesta Rosatomin kanssa, mutta jos toimitukset häiriintyvät, polttoainetta saa muiltakin tuottajilta.

Nämä ovat lohdullisia juttuja ja viisaita juttuja. Minusta sinä ja @Deeiii olette ydinvoimassa oikeassa, ja kiitos hienoista selvityksistä energiaan ja talouteen mutta poliittisesti olette kyllä sokeita. Suomi rikkoi Euroopan parlamentin periaatepäätöstä ja poliitikot valehtelivat vielä, ettei EU:lla ole mitään tätä vastaan.

Se on paskapuhetta. Me olemme huonoilla teillä poliittisesti. Paitsi Venäjän mielestä.
 
@Vonka: Huonoilla teillä poliittisesti? Avaatko vähän sokealle. Vaikkapa seurauksilla.

Et siis tiennyt EU:n syyskuisesta periaatepäätöksestä. Harva tiesi, koska siitä ei otsikoita juuri revitelty. Mietin, että olemme astuneet itsesensuurin aikaan jälleen.

Olemme astuneet ulos Lissabonin solidaarisuuslausekkeesta ja ulos EU:n linjasta räväkämmin kuin Unkarin Orban. Ja juuri tuota solidaaarisuuslauseketta olemme pitäneet "turvatakuunamme" - vähäisenä mutta kuitenkin. Se on ainoa, mihin Stubb nojaa turvallisuusasioissa, jos huonosti käy.

Seuraukset ovat kauaskantoiset, koska ratkaisumme oli kokonaisvaltainen suunnanäyttö, kuten Venäjä iloiten kirjoittikin lehdissään. Sekin tajuaa ja miksi ei tajuaisi, koska Venäjä osaa tämän pelin. Maine EU:ssa on nyt kiveen hakattu, mutta myös turvallisuuspoliittisesti tämä oli linjanvalinta.

Ei tämä ole vain kannun hankinta.


Siteeraan Atte Kalevaa:

Ajatus siitä, että Suomi olisi hyvien Venäjä-suhteidensa, nöyristelevän ulkopolitiikkansa ja päättämättömän Nato-aidalla keikkumisen takia muusta Euroopasta tai länsimaailmasta irrallinen saareke, jota Venäjän mahdolliset sotilaalliset toimet eivät missään tilanteessa voisi koskea, on paitsi äärimmäisen itsekäs, myös vailla perusteita.

Ajatus on itsekäs, koska se sotii sitä eurooppalaisen solidaarisuuden periaatetta vastaan, jota Suomi on itse ollut EU:ssa edistämässä. Juuri Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslausekkeeseen vetoamalla Suomessa on toistuvasti perusteltu Nato-jäsenyyden tarpeettomuutta. Solidaarisuus edellyttää kuitenkin vastavuoroisuutta, jota oman, muusta EU:sta erillisen Venäjä-politiikan rakentaminen ei edusta. Jos Suomi kuvittelee kriisitilanteessa saavansa apua Euroopan unionilta tai Natolta, vaikka se ei itse ole valmis osoittamaan samaa solidaarisuutta muille, saamme apua pyytäessämme todennäköisesti saman vastauksen, jonka nyt olemme antaneet Ukrainalle.



Turvallisuuspoliittisesti olemme Putinin käpälässä. Me emme voi odottaa mitenkään vastavuoroista solidaarisuutta, koska emme sitä itse osoita. Lopputuloksen suhteen on aivan sama, oliko kseessä typeryys vai ahneus. Vaikka Toshiban tarjous oli kalliimpi, aina ei kannata ottaa halvinta. Nyt oli selkeästi se tilanne. Juhani Kaskeala yritti saada Toshiban läpi myös muista syistä kuin konsulttipalkkion toivossa.

Rosatomilla oli parempi voitelu ja hyvät lobbarit.

Venäjän valtion "riippumaton voittoa tuottamaton korporaatio" on ollut valmis kättämään kaikki keinonsa ja sijoittamaan huomattavasti juuri tällaisen herkkupalan vuoksi. Laittamaan rahaa peliin. Jan Vapaavuori omaa mielenkiintoisen luonteen. Siinä on napatukki koko juttuun.

Aloin syyskuussa seurata Vapaavuoren liikkeitä ja EU:n linjauksia suhteessa Venäjän kanssa tehtävään energiapolitiikkaan. Nämä menivät pienillä moitteilla vielä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Vapaavuoren toimintaa poikkeuksellisen vakavana.

– Kysymys ei ole pelkästään esittelevän ministerin esteellisyydestä ydinvoimaloiden periaatepäätöksissä vaan siitä, että työ- ja elinkeinoministeriö on sitoutunut edistämään Rosatomin liiketoimintaa. Sopimus on oppikirjaesimerkki epäasiallisesta vaikuttamisesta viranomaiseen, eli tässä tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriöön, Mäenpää sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Myös Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessoriTeuvo Pohjolainen kummeksuu sopimusta Helsingin Sanomissa.



Tämä juttu haisee todella kauas ja pitkään.

Pahinta on se, että aikaisemman suomettumisen aikana Neuvostoliitto oli vähän kaverikin. Putinin Venäjä ei kaveeraa. Se ei ole meidän kaverimme. Samaan aikaan, kun Vapaavuori kilistelee maljoja, Porvoon edustalla tehdään tahallisia ilmatilaloukkauksia. Mutta poliittisten diletanttien päässä alkaa soida hälytyskellojen ja jääkylmien ratkaisujen sijasta pelkokello.

Nyt ei ole enää kuin yksi toive: Että Venäjälle palaa järki ja siitä tulee kiva naapuri. Mitään muuta toivoa ei ole.

Muistat varmaan, missä toisessa maassa hiljan Venäjä solutti kärsivälllisesti talouseliitin? Missä yritettiin kahta kilpailuttaa? Huomaatko mitään yhtäläisyyksiä?

Putin osaa yläportaan vaikuttamisen, ja siinä onkin koko homma. On turha yrittää selittää, että sehän on vain laitos. Niin oli Kostamuskin. Sellaisia suuret yhteistyöprojektit joskus ovat. Normaalissa bisneksessä ollaan yritysten kanssa ja joukossa on muitakin valtionyrityksiä (Arevakin). Erona on se, että nyt olemme sotavaihteella olevan valtion politiikan kohteena ja antauduimme siihen peliin Jan Vapaavuoren johdolla. Ikioman poliittisen "oligarkkimme".

Venäjällä on monta harppuunaa kiinni ja koko asian peseminen tyyliin "tulemme todellisuudessa riippumattomammaksi" on ontto virsi, kun mandalan kääntöpuolella oli tädellinen perseennäyttö EU:lle ja Lissabonin solidaarisuuslausekkeelle ja Ukrainalle.

Toistan vielä, lopputuloksen kannalta on samatekevää, oliko kyseessä typeryys vai ahneus.
 
Viimeksi muokattu:
Tällä lailla se meni aikaisemminkin. Kekkonen pelasi, mutta perässähiihtäjät eivät edes tajunneet, mitä tekivät.

"Ei ole kyse suomettumisesta", he sanoivat kirkkain silmin silloinkin. Kukaan toinen ei uskonut, ei lännessä eikä idässä!

Viimeinen energiakuvani havainnollistamaan asiaa:

10603512_10152368657684103_3778645424256405739_n.jpg
 
Jyrkkä ei:
- ei ole taloudellisesti kannattava (minkä muun seikan vuoksi kaikki laskutaitoiset tahot ovat projektista kadonneet? vain muiden rahoja ilman vastuuta hässäävät kunnanisät ym. ovat jäljellä Fennovoimassa)
Tämä ei kuulu sinulle eikä Suomen valtiolle paskan vertaa. On yhtiöiden oma asia, miten rahansa käyttävät ja eivätköhän ne osaa laskelmat tehdä VÄHÄN PAREMMIN kuin sinä nojatuolistasi käsin. Ydinsähkön hinta on Suomessa niin edullinen, että vain vesivoima ja hiili voi kilpailla sen kanssa, joten olet yksiselitteisesti väärässä.

- Fortum on laskutaitoinen mutta ollut tähän asti täysin välinpitämätön uusien ydinvoimaloiden rakentamisen suhteen syystä että ne eivät yleensä kannata, asian on todennut joku yksi yksikönvetäjä Fortumin sisältä (ei ydinenergiayksikön vetäjä, hän on 'uskovainen' ns. viran puolesta)
Ei, vaan koska niiden rakentaminen on ollut punavihermädättäjien vuoksi Suomessa poliittisesti kyseenalaista. Fortum hörhöilee mieluummin, se kun on poliittisesti korrektimpaa.

- suunnitellun tyyppinen fissioydinvoima edustaa menneen maailman teknologiaa, jos ydinvoimaa tulevaisuudessa lisää rakennetaan, tyypit lienevät esim. toriumreaktoreita tai fuusioreaktoreita, joissa Amerikassa kerrotaan edistytyn merkittävästi Univ. of Washingtonin tutkimusyksikössä
Täyttä soopaa ja viherliturgiaa. Ydinvoimaloita rakennetaan ympäri maailman lisää, ihan näitä fissiovoimaloita. Nuo rakennettavat ovat muuten uuden sukupolven voimaloita, eivät samaa vanhaa tavaraa kuin vaikkapa Suomen nykyiset laitokset. Ja hyvin toimivat. Uraani halkeaa ihan hyvin ja tuottaa energiaa todella tehokkaasti.

- Suomen sähkönkulutus on laskussa, senkään puolesta ei ole tilausta yhdelle ydinmiilulle lisää
Täyttä soopaa. Suomi TUO EDELLEENKIN SÄHKÖÄ VENÄJÄLTÄ YHDEN YDINVOIMALAN VERRAN.

- sisältää riskialttiin Venäjä-kytköksen, jonka politiikka on arvaamatonta ja energiahuollolla kiristäminen arkipäivää
Täyttä soopaa. Millä helvetillä Venäjä voi "kiristää" jollain ydinvoimalalla? Ei mitenkään. Siellä on polttoainetta vuosikausien tarpeeksi jo ihan normaalistikin voimalassa sisällä. Sen sijaan, Venäjä nimenomaan voi kiristää Suomea energialla niin kauan, KUN TUOMME YHDEN YDINVOIMALAN VERRAN SÄHKÖÄ VENÄJÄLTÄ KOKO AJAN!

- sisältää riskialtista venäläistä teknologiaa
Millä tapaa riskialtista? Roskaa. Venäjä on ydinteknologian huippumaita monien muiden kanssa. Jos mainitsetkin Tshernobylin nyt niin osoitat lopullisesti täyden tietämättömyytesi ydinvoimalatekniikasta.
 
Mitä tästä enää. Olen demokraatti. Kun teimme valinnan, teimme valinnan. Nyt työpaikkoja luomaan puolalaisille ja keitä noissa nyt pyörii. Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana hyväksytty kolme ydinvoimalahanketta, mutta niistä ei ole saatu ulos wattiakaan sähköä. Katsotaan, jos tämä onnistuisi.
 
Viherpiiperöiden energiapolitiikkaa koskevissa ulostuloissa on se pieni ongelma, että heillä menee tavallisesti kilowatit ja megawatit sekaisin, koska he eivät tyypillisesti kykene näiden välistä eroa käsittämään. Heidän näkökulmastaan sähkö tulee töpselistä ja tuulivoima riittää varsin hyvin mäkkiläppärin akun lataamiseen, joten mitään muuta energiantuotantoa ei tarvita. Tämän lisäksi heillä on rasitteenaan ideologinen painolasti raskaan vientiteollisuuden vastustamisesta ja toiminnan kaikenlaisesta hankaloittamisesta. Ruokkivan käden pureminen on ilmeisesti jokin suomalaiskansallinen erityispiirre.

Raskas vientiteollisuus on lopulta se, mikä tuottaa rahallisen lisäarvon sekä luo Suomeen sen hyvinvoinnin ja vaurauden, johon kansalaiset ovat viime vuosikymmenien aikana tottuneet. Sitä eivät tuota velkaraha, siistit media-alan duunit, ikuinen opiskelu, kansalaispalkka tai paitojen peseminen. Edullisen energian riittävä saatavuus on yksi teollisuuden ja sen kilpailukyvyn perustarpeista, joka tulee tavalla tai toisella täysimääräisesti täyttää. Ydinvoima ei ole yksiselitteisen hyvä ratkaisu, mutta se on nykyteknologian aikana yhä ylivoimaisesti tehokkain energiantuotannon vaihtoehto sekä sellaisena välttämätön paha.

EU:n ja Suomen intressit eivät ole aina yhtenevät. Onko Suomen intressien mukaista esimerkiksi ryhtyä Kreikan, Portugalin, Espanjan ja muiden kuratalousmaiden täysin edesvastuuttomasti kerrytettyjen velkojen vastikkeettomaksi takaajaksi? Se varmasti kyllä palvelee jonkun muun etua, mutta ei Suomen tai suomalaisten. Kiltin mallioppilaan ja höveliään nettomaksajan roolin sijaan Suomen kannattaa, ja tulee ajaa omia kansallisia etujaan häikäilemättömästi ja kylmän laskelmoivasti. Röyhkeys on puoli voittoa ja ilman sitä muut kävelevät kyllä ylitse sekä korjaavat potin parempiin taskuihin.

Who dares, wins.

Rakennetaan Pietarista kuusikaistainen moottoritie Turkuun, notta kauppa käy paremmin. (Juha Mieto)

Nykyinen tie- ja rautatiekapasiteetti riittävät vallan mainiosti. Lisärakentamisen tarvetta ei ole.
 
Et siis tiennyt EU:n syyskuisesta periaatepäätöksestä. Harva tiesi, koska siitä ei otsikoita juuri revitelty. Mietin, että olemme astuneet itsesensuurin aikaan jälleen.

Olemme astuneet ulos Lissabonin solidaarisuuslausekkeesta ja ulos EU:n linjasta räväkämmin kuin Unkarin Orban. Ja juuri tuota solidaaarisuuslauseketta olemme pitäneet "turvatakuunamme" - vähäisenä mutta kuitenkin. Se on ainoa, mihin Stubb nojaa turvallisuusasioissa, jos huonosti käy.

Seuraukset ovat kauaskantoiset, koska ratkaisumme oli kokonaisvaltainen suunnanäyttö, kuten Venäjä iloiten kirjoittikin lehdissään. Sekin tajuaa ja miksi ei tajuaisi, koska Venäjä osaa tämän pelin. Maine EU:ssa on nyt kiveen hakattu, mutta myös turvallisuuspoliittisesti tämä oli linjanvalinta.

Ei tämä ole vain kannun hankinta.


Siteeraan Atte Kalevaa:

Ajatus siitä, että Suomi olisi hyvien Venäjä-suhteidensa, nöyristelevän ulkopolitiikkansa ja päättämättömän Nato-aidalla keikkumisen takia muusta Euroopasta tai länsimaailmasta irrallinen saareke, jota Venäjän mahdolliset sotilaalliset toimet eivät missään tilanteessa voisi koskea, on paitsi äärimmäisen itsekäs, myös vailla perusteita.

Ajatus on itsekäs, koska se sotii sitä eurooppalaisen solidaarisuuden periaatetta vastaan, jota Suomi on itse ollut EU:ssa edistämässä. Juuri Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslausekkeeseen vetoamalla Suomessa on toistuvasti perusteltu Nato-jäsenyyden tarpeettomuutta. Solidaarisuus edellyttää kuitenkin vastavuoroisuutta, jota oman, muusta EU:sta erillisen Venäjä-politiikan rakentaminen ei edusta. Jos Suomi kuvittelee kriisitilanteessa saavansa apua Euroopan unionilta tai Natolta, vaikka se ei itse ole valmis osoittamaan samaa solidaarisuutta muille, saamme apua pyytäessämme todennäköisesti saman vastauksen, jonka nyt olemme antaneet Ukrainalle.



Turvallisuuspoliittisesti olemme Putinin käpälässä. Me emme voi odottaa mitenkään vastavuoroista solidaarisuutta, koska emme sitä itse osoita. Lopputuloksen suhteen on aivan sama, oliko kseessä typeryys vai ahneus. Vaikka Toshiban tarjous oli kalliimpi, aina ei kannata ottaa halvinta. Nyt oli selkeästi se tilanne. Juhani Kaskeala yritti saada Toshiban läpi myös muista syistä kuin konsulttipalkkion toivossa.

Rosatomilla oli parempi voitelu ja hyvät lobbarit.

Venäjän valtion "riippumaton voittoa tuottamaton korporaatio" on ollut valmis kättämään kaikki keinonsa ja sijoittamaan huomattavasti juuri tällaisen herkkupalan vuoksi. Laittamaan rahaa peliin. Jan Vapaavuori omaa mielenkiintoisen luonteen. Siinä on napatukki koko juttuun.

Aloin syyskuussa seurata Vapaavuoren liikkeitä ja EU:n linjauksia suhteessa Venäjän kanssa tehtävään energiapolitiikkaan. Nämä menivät pienillä moitteilla vielä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Vapaavuoren toimintaa poikkeuksellisen vakavana.

– Kysymys ei ole pelkästään esittelevän ministerin esteellisyydestä ydinvoimaloiden periaatepäätöksissä vaan siitä, että työ- ja elinkeinoministeriö on sitoutunut edistämään Rosatomin liiketoimintaa. Sopimus on oppikirjaesimerkki epäasiallisesta vaikuttamisesta viranomaiseen, eli tässä tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriöön, Mäenpää sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Myös Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessoriTeuvo Pohjolainen kummeksuu sopimusta Helsingin Sanomissa.



Tämä juttu haisee todella kauas ja pitkään.

Pahinta on se, että aikaisemman suomettumisen aikana Neuvostoliitto oli vähän kaverikin. Putinin Venäjä ei kaveeraa. Se ei ole meidän kaverimme. Samaan aikaan, kun Vapaavuori kilistelee maljoja, Porvoon edustalla tehdään tahallisia ilmatilaloukkauksia. Mutta poliittisten diletanttien päässä alkaa soida hälytyskellojen ja jääkylmien ratkaisujen sijasta pelkokello.

Nyt ei ole enää kuin yksi toive: Että Venäjälle palaa järki ja siitä tulee kiva naapuri. Mitään muuta toivoa ei ole.

Muistat varmaan, missä toisessa maassa hiljan Venäjä solutti kärsivälllisesti talouseliitin? Missä yritettiin kahta kilpailuttaa? Huomaatko mitään yhtäläisyyksiä?

Putin osaa yläportaan vaikuttamisen, ja siinä onkin koko homma. On turha yrittää selittää, että sehän on vain laitos. Niin oli Kostamuskin. Sellaisia suuret yhteistyöprojektit joskus ovat. Normaalissa bisneksessä ollaan yritysten kanssa ja joukossa on muitakin valtionyrityksiä (Arevakin). Erona on se, että nyt olemme sotavaihteella olevan valtion politiikan kohteena ja antauduimme siihen peliin Jan Vapaavuoren johdolla. Ikioman poliittisen "oligarkkimme".

Venäjällä on monta harppuunaa kiinni ja koko asian peseminen tyyliin "tulemme todellisuudessa riippumattomammaksi" on ontto virsi, kun mandalan kääntöpuolella oli tädellinen perseennäyttö EU:lle ja Lissabonin solidaarisuuslausekkeelle ja Ukrainalle.

Toistan vielä, lopputuloksen kannalta on samatekevää, oliko kyseessä typeryys vai ahneus.

Hyvää erittelyä on vaikken kaikkea ainakaan vielä kyllä ihan purematta niele. Eikö Venäjä tarjoa myös aitoa ravitsevaa porkkanaa kepin ja painostuksen kanssa ihan niinkuin NL:n aikanakin? Ukrainan kanssa meillä on kuitenkin se ero, että meillä on suhteessa varsin homogeeninen populaatio ja meillä on toimivahko ja ennenkaikkea puolustustahtoinen armeija pelkkien vapaaehtoiskaartien sijasta.

Kuitenkin Ukrainassakin sotatoimien aikana tuo ydinenergiakysymys oli käsittääkseni eli sikäli kun itse olen asiasta mitään kuullut, jätetty kädenväännön ulkopuolelle.
 
Et siis tiennyt EU:n syyskuisesta periaatepäätöksestä. Harva tiesi, koska siitä ei otsikoita juuri revitelty. Mietin, että olemme astuneet itsesensuurin aikaan jälleen.

Olemme astuneet ulos Lissabonin solidaarisuuslausekkeesta ja ulos EU:n linjasta räväkämmin kuin Unkarin Orban. Ja juuri tuota solidaaarisuuslauseketta olemme pitäneet "turvatakuunamme" - vähäisenä mutta kuitenkin. Se on ainoa, mihin Stubb nojaa turvallisuusasioissa, jos huonosti käy.

Seuraukset ovat kauaskantoiset, koska ratkaisumme oli kokonaisvaltainen suunnanäyttö, kuten Venäjä iloiten kirjoittikin lehdissään. Sekin tajuaa ja miksi ei tajuaisi, koska Venäjä osaa tämän pelin. Maine EU:ssa on nyt kiveen hakattu, mutta myös turvallisuuspoliittisesti tämä oli linjanvalinta.

Ei tämä ole vain kannun hankinta.


Siteeraan Atte Kalevaa:

Ajatus siitä, että Suomi olisi hyvien Venäjä-suhteidensa, nöyristelevän ulkopolitiikkansa ja päättämättömän Nato-aidalla keikkumisen takia muusta Euroopasta tai länsimaailmasta irrallinen saareke, jota Venäjän mahdolliset sotilaalliset toimet eivät missään tilanteessa voisi koskea, on paitsi äärimmäisen itsekäs, myös vailla perusteita.

Ajatus on itsekäs, koska se sotii sitä eurooppalaisen solidaarisuuden periaatetta vastaan, jota Suomi on itse ollut EU:ssa edistämässä. Juuri Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslausekkeeseen vetoamalla Suomessa on toistuvasti perusteltu Nato-jäsenyyden tarpeettomuutta. Solidaarisuus edellyttää kuitenkin vastavuoroisuutta, jota oman, muusta EU:sta erillisen Venäjä-politiikan rakentaminen ei edusta. Jos Suomi kuvittelee kriisitilanteessa saavansa apua Euroopan unionilta tai Natolta, vaikka se ei itse ole valmis osoittamaan samaa solidaarisuutta muille, saamme apua pyytäessämme todennäköisesti saman vastauksen, jonka nyt olemme antaneet Ukrainalle.



Turvallisuuspoliittisesti olemme Putinin käpälässä. Me emme voi odottaa mitenkään vastavuoroista solidaarisuutta, koska emme sitä itse osoita. Lopputuloksen suhteen on aivan sama, oliko kseessä typeryys vai ahneus. Vaikka Toshiban tarjous oli kalliimpi, aina ei kannata ottaa halvinta. Nyt oli selkeästi se tilanne. Juhani Kaskeala yritti saada Toshiban läpi myös muista syistä kuin konsulttipalkkion toivossa.

Rosatomilla oli parempi voitelu ja hyvät lobbarit.

Venäjän valtion "riippumaton voittoa tuottamaton korporaatio" on ollut valmis kättämään kaikki keinonsa ja sijoittamaan huomattavasti juuri tällaisen herkkupalan vuoksi. Laittamaan rahaa peliin. Jan Vapaavuori omaa mielenkiintoisen luonteen. Siinä on napatukki koko juttuun.

Aloin syyskuussa seurata Vapaavuoren liikkeitä ja EU:n linjauksia suhteessa Venäjän kanssa tehtävään energiapolitiikkaan. Nämä menivät pienillä moitteilla vielä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Vapaavuoren toimintaa poikkeuksellisen vakavana.

– Kysymys ei ole pelkästään esittelevän ministerin esteellisyydestä ydinvoimaloiden periaatepäätöksissä vaan siitä, että työ- ja elinkeinoministeriö on sitoutunut edistämään Rosatomin liiketoimintaa. Sopimus on oppikirjaesimerkki epäasiallisesta vaikuttamisesta viranomaiseen, eli tässä tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriöön, Mäenpää sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Myös Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessoriTeuvo Pohjolainen kummeksuu sopimusta Helsingin Sanomissa.



Tämä juttu haisee todella kauas ja pitkään.

Pahinta on se, että aikaisemman suomettumisen aikana Neuvostoliitto oli vähän kaverikin. Putinin Venäjä ei kaveeraa. Se ei ole meidän kaverimme. Samaan aikaan, kun Vapaavuori kilistelee maljoja, Porvoon edustalla tehdään tahallisia ilmatilaloukkauksia. Mutta poliittisten diletanttien päässä alkaa soida hälytyskellojen ja jääkylmien ratkaisujen sijasta pelkokello.

Nyt ei ole enää kuin yksi toive: Että Venäjälle palaa järki ja siitä tulee kiva naapuri. Mitään muuta toivoa ei ole.

Muistat varmaan, missä toisessa maassa hiljan Venäjä solutti kärsivälllisesti talouseliitin? Missä yritettiin kahta kilpailuttaa? Huomaatko mitään yhtäläisyyksiä?

Putin osaa yläportaan vaikuttamisen, ja siinä onkin koko homma. On turha yrittää selittää, että sehän on vain laitos. Niin oli Kostamuskin. Sellaisia suuret yhteistyöprojektit joskus ovat. Normaalissa bisneksessä ollaan yritysten kanssa ja joukossa on muitakin valtionyrityksiä (Arevakin). Erona on se, että nyt olemme sotavaihteella olevan valtion politiikan kohteena ja antauduimme siihen peliin Jan Vapaavuoren johdolla. Ikioman poliittisen "oligarkkimme".

Venäjällä on monta harppuunaa kiinni ja koko asian peseminen tyyliin "tulemme todellisuudessa riippumattomammaksi" on ontto virsi, kun mandalan kääntöpuolella oli tädellinen perseennäyttö EU:lle ja Lissabonin solidaarisuuslausekkeelle ja Ukrainalle.

Toistan vielä, lopputuloksen kannalta on samatekevää, oliko kyseessä typeryys vai ahneus.

Mielenkiintoisia ajatuksia.

En kyllä oikein saa tuosta jutusta otetta. Sinä näet tässä valtiotason kähmintää. Minä normaalia - mutta ison mittakaavan - yritysten välistä kaupankäyntiä. Toki ulkopoliittisesti hankalana aikana.

Tässä casessa on kyse ennenkaikkea - toisin kuin väitetään - energiaomavaraisuuden kasvattamisesta. Jos tätä ei näe, on pihalla vähän kaikesta.

Vähän noista seuraamuksista vielä; eli jos Venäjä alkaa uudelleen hankalaksi, EU pistää silmät kiinni? Tätäkö yrität nyt sanoa? Minäpä kerron sinulle jotain. Jos tilanne alkaa lämmetä jonkin EU-maan ja Venäjän välillä, EU on pakotettu reagoimaan tai muuten se hajoaa. Sama koskee Naton jäseniin kohdistuneessa painostuksessa. Yksi voimala ei muuta tätä tilannetta suuntaan tai toiseen.

Se, että Suomi ei riko kauppapakotteita, vaan jotain löyhää "suositusta", ei ole mikään suuri ongelma. Jos EU haluaa, että ydinvoimaloita ei osteta Venäjältä, liittäköön ne sitten kauppapakotteisiin, ja lopettakoon itkemisen. Sen kerran kun pelataan vähän omaan pussiin, niin ...
 
Tässä casessa on kyse ennenkaikkea - toisin kuin väitetään - energiaomavaraisuuden kasvattamisesta. Jos tätä ei näe, on pihalla vähän kaikesta.
.

Tässä casessa on kyse monesta muustakin asiasta kuin energiaomavaraisuuden kasvattamisesta. Jos tätä ei näe, on vielä enemmän pihalla kaikesta.

Tuosta kaasusta irti pääsemisestä tuskin kukaan on ollutkaan eri mieltä. Siitä olisi päässyt irti muullakin valmistajalla.

Rosatom on ollut hereillä alusta asti.
 
Kuten jo ensimmäisessä ketjun viestissäni totesin, en pidä Venäjä-kytköksestä. Juttu on vaan niin, että vaihtoehdot olisivat olleet faktisesti huonompia. Myös Venäjä-kytköksen suhteen.

Lisäksi pidän energiapoliittista tilannetta muutenkin uhkaavana. Tarvitsemme reilusti lisää primäärienergiaa seuraavien 20 vuoden kuluessa. Laskelmat eivät yksinkertaisesti täsmää, jos uusia voimaloita ei rakenneta.

Epäilen myös, että käsityksissä Suomen tekemästä ulkopoliittisesta "mokasta" on nyt aika lailla lapinlisää. Näppituntumalta 90% toimittajista vastustaa ydinvoimaa lähtökohtaisesti, enkä ole tavannut vielä yhtäkään, joka ymmärtäisi energia-asioiden päälle. Tässä ympäristössä on täysin 100% varmaa, että joka ikinen purahdus muista maista uutisoidaan kyllä voimallisesti. Ja erilaisia jeremiadeja kirjoitellaan, miten nyt Suomen pitää taas ripotella tuhkaa päällensä.

Kuten sanoin: katsotaan noita selkärankajuttuja sitten, kun Saksa vääntää kaasuhanoja soukemmalle. Mitä se tekee? Päättää tänään 80 miljardin euron energiapaketista, jonka yhtenä isona komponenttina on hiilen korvaaminen - venäläisellä maakaasulla.
 
Tätä hanketta vastustavat, eivät vastusta ydinvoimaa per se.

Muistakaa kuitenkin, että jokainen euro mikä rajan yli ryssille laitetaan, nousee sinne uusina S-400 pattereina ja Iskandereina. Venäläiset ovat Suomen ainoa vihollinen maailmassa, joten on käsittämätöntä antaa rahaa sinne meidän pienistä resursseista silloin, kun ei ole pakko. Meidän ystävämaille lainatut tukirahat meni sentään ystäville, eikä ikiaikaiselle viholliselle.
 
Mainospuheita saa tietysti uskoa ei siinä mitään, mutta ei ne ryssän tekniikasta tee sen parempaa.

Minä en ole väittänyt, että Venäläinen ydintekniikka olisi paskaa. Se olit sinä. Perustit väitteesi siihen, että kaikki Venäläinen tekniikka on paskaa. Kuinka vakuuttavaa.

Minä väitän, että Venäläinen ydintekniikka on kuranttia tavaraa, ja ajaa asiansa täysin meikäläisessä energiantuotannossa.
 
Minä en ole väittänyt, että Venäläinen ydintekniikka olisi paskaa. Se olit sinä. Perustit väitteesi siihen, että kaikki Venäläinen tekniikka on paskaa. Kuinka vakuuttavaa.

Minä väitän, että Venäläinen ydintekniikka on kuranttia tavaraa, ja ajaa asiansa täysin meikäläisessä energiantuotannossa.

Tuntuu arkijärjellä ajateltuna kummalliselta, että ydinvoima olisi se ainoa teknisesti toimiva tavara, mitä Venäjältä yllättäen tulee.

Toki, todista väitteesi, että se on suomalaisille paras vaihtoehto.


_________________________________________________________________
Lisäksi monet ovat jo pohtineet Olkiluodon yhteydessä minkälaista sabotaasia venäläiset urakoitsijat ovat voineet laitokselle tehdä. Tämän projektin yhteydessä epäilen, että ei jäädä ilman takaportteja, kuten ei jääty BUK:ienkaan kanssa.

Ylipäätään ihmetyttää avoin luottamus venäläisiin, kun olemme viime vuosina todistaneet heidän valehteluaan.
 
Tuntuu arkijärjellä ajateltuna kummalliselta, että ydinvoima olisi se ainoa teknisesti toimiva tavara, mitä Venäjältä yllättäen tulee.

Toki, todista väitteesi, että se on suomalaisille paras vaihtoehto.

Ei se ole teknisesti paras vaihtoehto. Se on kokonaistalousteknillisesti paras vaihtoehto. Venäläinen ydintekniikka on riittävällä tasolla, jotta homma toimii.

Todisteita homman pelaamisesta on pallo täynnä; VVER-reaktoreita on rakennettu paljon ja ovat toimivia. Jo tämä itsessään kertoo jotain.
 
Ei se ole teknisesti paras vaihtoehto. Se on kokonaistalousteknillisesti paras vaihtoehto. Venäläinen ydintekniikka on riittävällä tasolla, jotta homma toimii.
Mikä sitten on "teknisesti paras vaihtoehto"? Onhan Formula1 teknisesti paras auto, mutta kuka hitto sellaisella Citymarketissa lähtee käymään? Siihen hommaa soveltuu farmari-Volvo oikein hyvin. Voisi sanoa, että se on Citymarketissa käymiseen teknisesti paras auto, jossa on hinta/laatusuhde vielä kohdallaan. Pikkuriikkisessä Daewoossa ei ehkä ole, eikä Ladassakaan. F1 on huipputekniikkaa ja vaatii sen mukaisesti sitten rahaa ja huoltoa ja autas armias jos menee pikkukivi johonkin paikkaan siinä niin se leikkaa kiinni keskelle tietä. Volvo sen sijaan posottaa mennä oikein hyvin. :)
 
Back
Top