Fennovoimavedätyksen viimeiset vaiheet

Jo pari viikkoa vanhat jutut, joita ei kuitenkaan näytä poimitun tänne. Elikkäs pääurakoitsija Titan-2:lla pieniä maksuvaikeuksia aliurakoitsijoiden suuntaan.
Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsijalla jäänyt maksuja rästiin

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsijalla, venäläisellä Titan-2:lla, on ollut ongelmia hoitaa urakkasopimusten mukaisia maksuja aliurakoitsijoilleen.

Suomalaiset aliurakoitsijat eivät suostu kommentoimaan tilannetta julkisesti, mutta myöntävät maksuja olevan myöhässä.

– En lähde kommentoimaan asiaa, mutta tottahan se on, eräs yrittäjä sanoo.

Kalevan saamien tietojen mukaan eräs urakoitsija olisi ollut vetämässä kalustonsa pois työmaalta, mutta rahat olisivat tulleet kuitenkin viime hetkellä. Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen sanoo, että tällainen uhka työmaalla on todennäköisesti ollut päällä.

– Ei ainakaan minulle tullut tietoa, että koneita vielä mihinkään olisi liikuteltu. Tiedän, että Titanilla on ollut maksujen kanssa viivästyksiä. Rahan liikuttaminen rajan yli Venäjältä Suomeen ei ole niin yksinkertaista, joten luulen, että tässä haetaan vielä käytäntöjä, että miten se saadaan tapahtumaan.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous...urakoitsijalla-jaanyt-maksuja-rastiin/718602/

Titan-2 pahoittelee maksujen viivästymistä

Fennovoiman ydinvoimalan venäläinen pääurakoitsija Titan-2 pahoittelee sopimusten mukaisten maksujen viivästymisestä suomalaisille aliurakoitsijoilleen ja liikekumppaneilleen aiheutunutta haittaa.

Hanhikivi 1 –hankkeen projektikoordinaattori, Titan-2:n sopimusten hallinnoinnista vastaava päällikkö Alexander Entin sanoo yhtiön tekevän kaiken voitavansa varmistaakseen, että tilanne ei tule toistumaan.

Entin kertoo yhtiön pääkonttoriin Pietariin kantautuneen Suomesta huhuja, joiden mukaan Titan-2 vetäytyisi Fennovoiman hankkeesta.

– Se ei yksinkertaisesti ole totta, hän sanoo.


http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/titan-2-pahoittelee-maksujen-viivastymista/718644/
 
Vihreiden pitäisi riemuita, että Venäjä on toimittajana. On nimittäin aika isot säänssit, ettei valmistu.

OL3 on aiheuttanut jo miljarditappiot Ranskalle. Onko FV se tekijä, joka romauttaa lopullisesti Venäjän?
 
Hanhikivellä on kaikki edellytykset lyödä laudalta jopa Olkiluoto Kolmosen farssi.

http://www.tekniikkatalous.fi/talou...lauttamaan-fennovoima-hanke-viivastyy-6302567

Venäläisten ydinvoimalasuunnitelmat jouduttiin palauttamaan – Fennovoima-hanke viivästyy

Fennovoiman venäläisillä kumppaneilla ei ole vieläkään toimitussopimuksia turvallisuudelle tärkeän automaation ja turbiinin toimituksista.

Voimalan pitäisi tuottaa avaimet käteen -sopimuksen mukaan sähköä vuonna 2024, mutta laitoksen suunnittelu on yhä kesken.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström sanoo sopimusten puuttumisen aiheuttaneen huolta.

– Olisimme olleet luottavaisempia, jos sopimukset olisi jo tehty, mutta vielä tämä ei ole vaikuttanut hankkeen aikatauluihin. Helpottaisi kuitenkin, että asia olisi kunnossa, hän sanoo.

– Sopimusten täytyy ratketa tämän vuoden aikana.

Fennovoimalla on laitoksen toimitussopimus venäläisen Rosatomin tytäryhtiön Raos Projektin kanssa. Rakentamislupahakemuksen mukaan turvallisuudelle tärkeän automaation toimittaa Rolls Royce tai Schneider Electric. Turbiini perustuu Alstomin teknologiaan.

Vielä ei kuitenkaan ole ratkennut, toimittaako automaation Rolls Royce vai Schneider Electric.

– Sopimuksen tekoa vaikeuttaa, ettei ole yksiselitteistä, miten toimitukset pilkotaan, Forsström sanoo.

Turbiinista sopimus on syntymässä lähiviikkoina.

Lupa-aineistot lykkääntyvät
Fennovoima on puolestaan lykännyt ydinvoimalan rakennuslupaan liittyvien aineistojen ja suunnitelmien toimitusaikoja rakentamisen turvallisuutta valvovalle Säteilyturvakeskukselle.

Ydinvoimalan turvallisuussuunnittelu ja toiminnallinen arkkitehtuuri oli tarkoitus toimittaa vuodenvaihteessa, mutta se on siirtynyt keväälle 2016. Järjestelmäsuunnittelun käsittely alkaa Stukissa syksyllä 2016.

Fennovoiman piti toimittaa Stukille myös niin sanotut analyysispesifaatiot vuoden vaihteessa, mutta niidenkin toimitus siirtyi keväälle. Analyysispesifikaatioissa esitetään muun muassa, miten laitoksen käyttöhäiriö- ja onnettomuustilanteet tullaan analysoimaan.

Forsströmin mukaan lykkäyksiin syynä on, että yhtiö joutui palauttamaan suunnitelmia venäläiselle pääsuunnittelijalle ja toimittajalle.

– Mielestämme ne eivät olleet vielä riittävän kypsiä, Forsström sanoo.

Tontilla omalla riskillä
Fennovoima jätti epätäydelliset aineistot Stukille rakentamislupahakemuksen yhteydessä viime kesänä. Se aikoo täydentää aineistoja vaiheittain vielä vuonna 2017.

Työ- ja elinkeinoministeriö odottaa Stukilta lausuntoja ja turvallisuusarviota jo 2017 loppuun mennessä. Rakentamisen pitäisi alkaa seuraavana vuonna.

– Automaatiota ei voi luvittaa ennen kuin toimittaja on valittu ja toimittaja on laatinut omat suunnitelmansa laitostoimittajan antamia vaatimuksia noudattaen, Säteilyturvakeskuksen päällikkö Janne Nevalainen sanoo.

– Luvitus ottaa oman aikansa sen jälkeen kun suunnittelu on tehty, hän sanoo.

Fennovoimalla on selvästikin vielä paljon tehtävää laitoksen suunnittelussa. Eikö ole ristiriitaa siinä, että tontilla tehdään jo paljon töitä, vaikka suunnitelmat ja toimitussopimukset ovat kesken?

– Stukin näkökulmasta ristiriitaa ei ole. Tontilla työskennellään kunnan rakennusluvan perusteella. Stukin valvonta kohdistuu tontille rakennettaviin turvallisuusluokiteltuihin rakennuksiin, järjestelmiin ja laitteisiin. Fennovoima toimii siis nyt tontilla omalla riskillään, Nevalainen sanoo.
 
Tutkijoiden mielestä Venäjä käyttää energiaa vaikutusvaltansa lisäämiseksi, raportti täältä:
Venäjän taloudellinen ideologia perustuu yhä vahvemmin sen kansallisille turvallisuusintresseille talouden modernisaation tai vapaakaupan sijaan. Venäjä käyttää energiavarantojaan kasvattaakseen vaikutusvaltaansa lähialueillaan ja suhteessa EU:hun. Tätä voidaan pitää geoekonomisenatoimintatapana.

Venäjän hallinnon käyttämä kriisivaihde, maan sisäinen mobilisaatio ja vastakkainasettelu lännen kanssa korostavat, miten strategiset ja geoekonomiset tavoitteet ohittavat Venäjän politiikassa kaupalliset näkökohdat. Valtiojohtoisissa energiahankkeissa tärkeintä ei ole niiden kannattavuus, vaan se, pystyykö maan hallinto hyödyntämään niitä geostrategisten tavoitteidensa saavuttamiseen ja oman valtansa lujittamiseen.

Esimerkiksi Nord Stream II -kaasuputkeen liittyvien erimielisyyksien ansiosta Venäjä saa EU:n näyttämään heikolta ja hajanaiselta. Hanke nakertaa Saksan solidaarisuutta muita EU-maita kohtaan ja heikentää Ukrainan asemaa maakaasun kauttakulkumaana, mikä vaikeuttaa EU:ssa yhtenäisen linjan noudattamista Ukrainan kriisin suhteen.

Fennovoiman ydinvoimalahanke puolestaan osoittaa, miten Venäjän kanssa tehtävissä suuren mittakaavan energiahankkeissa on vaarana, että Venäjän noudattama geoekonominen toimintaperiaate, jossa poliittiset ja taloudelliset tavoitteet sekoittuvat toisiinsa, omaksutaan myös hankkeen kohdemaassa – tässä tapauksessa Suomessa.

EU:ssa tiedostetaan kyllä, että Venäjä pyrkii lyömään kiiloja EU-maiden välille. Monet kuitenkin näkevät taloudellisen keskinäisriippuvuuden aina positiivisena asiana, vaikka se voi johtaa strategiseen riippuvuussuhteeseen. EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi tiedostaa Venäjän strategiset pyrkimykset energiasektorilla, vastata niihin päättäväisesti ja luoda sitä kautta tilaa myös aidolle kaupalliselle yhteistyölle.
http://www.fiia.fi/fi/publication/571/dividing_the_eu_with_energy/
 
Aivan satavarmasti se näin tekeekin. Fennovoiman suhteen oleellinen kysymys on kuitenkin se, mikä olisi ollut Fennovoiman vaihtoehtona.

Tähän olen aiemminkin jo vastannut: venäläinen kaasu olisi ollut hyvin vahvoissa asemissa.

Tänään oli jossain lehdessä, että kaasuterminaalit vaikeuksissa rahoittajien vetäydyttyä, oletteko lukeneet tarkemmin?
 
Tänään oli jossain lehdessä, että kaasuterminaalit vaikeuksissa rahoittajien vetäydyttyä, oletteko lukeneet tarkemmin?

Enpä sen lisäksi mitä lehdissä on ollut.

Terminaaleja olisi hyvä saada, mutta nykyisellä kaasunkäytöllä kaasupulastakin - tai "teknisistä toimitusvaikeuksista" - selvittäisiin kyllä aika sujuvasti. Sen sijaan kohta alkaa ihan oikeasti olla kysymysmerkki, mistä saadaan luotettavaa sähkötehoa. Tammikuussa ylitettiin ensimmäistä kertaa ikinä 15 GW teho ja käytiin noin 300 MW päässä sähkön säännöstelystä.

Nyt sitten Ruotsin reikäpäinen hallitus lähinnä istuu peukku perseessä kun sen älytön politiikka tehoveroineen ja muine himmeleineen on johtanut siihen, että ihan lähikuukausina saatetaan joutua tekemään päätöksiä, minkä seurauksena joko iso osa tai melkein kaikki Ruotsin ydinvoimalat suljetaan 2020 alkaen. Se on sitten soromnoo täälläkin, kun esimerkiksi tuona pakkaspäivänä taisi lankoja pitkin tulla Ruotsista 2 GW tehoa.

No, hopeareunus: jos Ruotsi todella sulkee ydinvoimaloitaan niin OL3 ja Hanhikivi tulevat olemaan kultakaivoksia.
 
Aivan satavarmasti se näin tekeekin. Fennovoiman suhteen oleellinen kysymys on kuitenkin se, mikä olisi ollut Fennovoiman vaihtoehtona.

Fortum ja TVO tietenkin.

Fennovoiman ongelmana on osin köyhille kepualueille hajautettu kuntaomistus, mikä osaltaan johti siihen, että polkuhintaan peliin tulleeseen valtiolliseen toimittajaan ja rahoittajaan piti tarttua. Kun TVO:lla on jo omistajina tärkeitä voimalayhtiöitä ja Mankalassa muita oikeasti kiinnostuneita, Fennovoiman piti yrittää kerätä mitä ihmeellisempiä maksajia ympäriinsä. Sitoutuminen paljastui epäluotettavaksi.

Fennovoiman sähköyhtiöosakkaista pääosa on kuntaomisteisia. Pekkaroinnin ideana oli vahvistaa kuntien taloutta. Mitenkähän käynee. Mutta nyt kun näin on, toivoisin homman sujuvan hyvin. En ole iloinen vastoinkäymisistä.
 
Enpä sen lisäksi mitä lehdissä on ollut.

Terminaaleja olisi hyvä saada, mutta nykyisellä kaasunkäytöllä kaasupulastakin - tai "teknisistä toimitusvaikeuksista" - selvittäisiin kyllä aika sujuvasti. Sen sijaan kohta alkaa ihan oikeasti olla kysymysmerkki, mistä saadaan luotettavaa sähkötehoa. Tammikuussa ylitettiin ensimmäistä kertaa ikinä 15 GW teho ja käytiin noin 300 MW päässä sähkön säännöstelystä.

Nyt sitten Ruotsin reikäpäinen hallitus lähinnä istuu peukku perseessä kun sen älytön politiikka tehoveroineen ja muine himmeleineen on johtanut siihen, että ihan lähikuukausina saatetaan joutua tekemään päätöksiä, minkä seurauksena joko iso osa tai melkein kaikki Ruotsin ydinvoimalat suljetaan 2020 alkaen. Se on sitten soromnoo täälläkin, kun esimerkiksi tuona pakkaspäivänä taisi lankoja pitkin tulla Ruotsista 2 GW tehoa.

No, hopeareunus: jos Ruotsi todella sulkee ydinvoimaloitaan niin OL3 ja Hanhikivi tulevat olemaan kultakaivoksia.

Juuri näin. Ruusunen otti harvinaisen tiukasti kantaa asiaan. Ihmiset eivät usko ennen kuin oikeasti joudutaan katkaisemaan sähköt.

”On poliitikkojen vika, jos Suomesta katkeavat sähköt!”

http://www.talouselama.fi/uutiset/on-poliitikkojen-vika-jos-suomesta-katkeavat-sahkot-6309716
 
"Sähkön markkinahinta on laskenut viidessä vuodessa puoleen pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla", luki tuossa jutussa. Minun sähkölaskuni ei kylläkään ole mennyt viidessä vuodessa puoleen, vaan noussut tasaisesti, vaikka kulutukseni ei ole lisääntynyt.
 
"Sähkön markkinahinta on laskenut viidessä vuodessa puoleen pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla", luki tuossa jutussa. Minun sähkölaskuni ei kylläkään ole mennyt viidessä vuodessa puoleen, vaan noussut tasaisesti, vaikka kulutukseni ei ole lisääntynyt.

Voisi sanoa melkein, että kyse on täysin eri asioista :) Vinkkinä kysymys että onko bensalaskusi romahtanut öljyn hinnan mukana?
 
Hanhikivellä on kaikki edellytykset lyödä laudalta jopa Olkiluoto Kolmosen farssi.

http://www.tekniikkatalous.fi/talou...lauttamaan-fennovoima-hanke-viivastyy-6302567

Venäläisten ydinvoimalasuunnitelmat jouduttiin palauttamaan – Fennovoima-hanke viivästyy

Fennovoiman venäläisillä kumppaneilla ei ole vieläkään toimitussopimuksia turvallisuudelle tärkeän automaation ja turbiinin toimituksista.

Voimalan pitäisi tuottaa avaimet käteen -sopimuksen mukaan sähköä vuonna 2024, mutta laitoksen suunnittelu on yhä kesken.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström sanoo sopimusten puuttumisen aiheuttaneen huolta.

– Olisimme olleet luottavaisempia, jos sopimukset olisi jo tehty, mutta vielä tämä ei ole vaikuttanut hankkeen aikatauluihin. Helpottaisi kuitenkin, että asia olisi kunnossa, hän sanoo.

– Sopimusten täytyy ratketa tämän vuoden aikana.

Fennovoimalla on laitoksen toimitussopimus venäläisen Rosatomin tytäryhtiön Raos Projektin kanssa. Rakentamislupahakemuksen mukaan turvallisuudelle tärkeän automaation toimittaa Rolls Royce tai Schneider Electric. Turbiini perustuu Alstomin teknologiaan.

Vielä ei kuitenkaan ole ratkennut, toimittaako automaation Rolls Royce vai Schneider Electric.

– Sopimuksen tekoa vaikeuttaa, ettei ole yksiselitteistä, miten toimitukset pilkotaan, Forsström sanoo.

Turbiinista sopimus on syntymässä lähiviikkoina.

Lupa-aineistot lykkääntyvät
Fennovoima on puolestaan lykännyt ydinvoimalan rakennuslupaan liittyvien aineistojen ja suunnitelmien toimitusaikoja rakentamisen turvallisuutta valvovalle Säteilyturvakeskukselle.

Ydinvoimalan turvallisuussuunnittelu ja toiminnallinen arkkitehtuuri oli tarkoitus toimittaa vuodenvaihteessa, mutta se on siirtynyt keväälle 2016. Järjestelmäsuunnittelun käsittely alkaa Stukissa syksyllä 2016.

Fennovoiman piti toimittaa Stukille myös niin sanotut analyysispesifaatiot vuoden vaihteessa, mutta niidenkin toimitus siirtyi keväälle. Analyysispesifikaatioissa esitetään muun muassa, miten laitoksen käyttöhäiriö- ja onnettomuustilanteet tullaan analysoimaan.

Forsströmin mukaan lykkäyksiin syynä on, että yhtiö joutui palauttamaan suunnitelmia venäläiselle pääsuunnittelijalle ja toimittajalle.

– Mielestämme ne eivät olleet vielä riittävän kypsiä, Forsström sanoo.

Tontilla omalla riskillä
Fennovoima jätti epätäydelliset aineistot Stukille rakentamislupahakemuksen yhteydessä viime kesänä. Se aikoo täydentää aineistoja vaiheittain vielä vuonna 2017.

Työ- ja elinkeinoministeriö odottaa Stukilta lausuntoja ja turvallisuusarviota jo 2017 loppuun mennessä. Rakentamisen pitäisi alkaa seuraavana vuonna.

– Automaatiota ei voi luvittaa ennen kuin toimittaja on valittu ja toimittaja on laatinut omat suunnitelmansa laitostoimittajan antamia vaatimuksia noudattaen, Säteilyturvakeskuksen päällikkö Janne Nevalainen sanoo.

– Luvitus ottaa oman aikansa sen jälkeen kun suunnittelu on tehty, hän sanoo.

Fennovoimalla on selvästikin vielä paljon tehtävää laitoksen suunnittelussa. Eikö ole ristiriitaa siinä, että tontilla tehdään jo paljon töitä, vaikka suunnitelmat ja toimitussopimukset ovat kesken?

– Stukin näkökulmasta ristiriitaa ei ole. Tontilla työskennellään kunnan rakennusluvan perusteella. Stukin valvonta kohdistuu tontille rakennettaviin turvallisuusluokiteltuihin rakennuksiin, järjestelmiin ja laitteisiin. Fennovoima toimii siis nyt tontilla omalla riskillään, Nevalainen sanoo.

Keskustelin kerran yhden Arevan kontrollerin kanssa, joka oli ollut töissä UK:ssa ydinvoima projekteissa. Hän kirosi sitä, miten vaikeaksi ydinvoimaloiden rakentaminen on saatu prokurementin ja lainsäädännön takia. Poliitikot ovat koko ajan varpaillaan ja vaativat selvityksiä ja muutoksia. Ja jos jotain muutetaan, hyväksyntäprosessi on pyramidi, jossa joudutaan käymään läpi paljon muitakin asiaan kokonaan kuulumattomia juttuja. Kulut kasvavat ja sopimuksissa ei ole ollenkaan selvää, kuka nuo ylimääräiset kulut maksaa. Tämä kyseinen kontrolleri sanoi, että Suomessa STUK on erityisen tiukka ja puuttuu teknisiin asioihin, joihin STUK:lla ei ole loppujen lopuksi kompetenssia sanoa paljoakaan.

Tämä Hanhikivi tuntuu alkavan samalla tavalla, miten Olkiluoto 3 alkoi. Jatkoa varmasti seuraa ja on todennäköistä, että suunnitelmat tulevat myöhästymään.

Minun on todella vaikea uskoa, etteikö Rosatom tai Areva tekisi kaikkensa että projektit onnistuvat. Kyseessä ei pelkästään ole miljardien ylimääräiset kulut vaan myös uusien projektin hankaloituminen. Arevan tapauksessa tämä on jo näkyvissä.

Tuo ylläoleva lainaukseni oli tietenkin sen Arevan kontrollerin oma mielipide. Mutta yhteisenä nimittäjänä sekä Olkiluoto- että Hanhikivi -projekteille on STUK. Olisi ehkä aiheellista selvittää, miten STUK:in määrittelemä hyväksyntäprosessi loppujen lopuksi toimii, mitkä ovat vastuut ja kertautuva työ, jos joku osa projektista myöhästyy/määritellään uudelleen.

Jos arvata pitäisi, niin itse veikkaisin, että Hanhikivi jauhaa sähköä aikaisemmin, mitä Olkiluoto 3. Venäläisten vehkeet tuppaa olemaan yksinkertaisia ja toimivia. Kaikki ranskalaiset projektit ei aina ala toimimaan.

Johannes
 
Tutkijoiden mielestä Venäjä käyttää energiaa vaikutusvaltansa lisäämiseksi, raportti täältä:

" Hanke nakertaa Saksan solidaarisuutta muita EU-maita kohtaan ja heikentää Ukrainan asemaa maakaasun kauttakulkumaana, mikä vaikeuttaa EU:ssa yhtenäisen linjan noudattamista Ukrainan kriisin suhteen"

http://www.fiia.fi/fi/publication/571/dividing_the_eu_with_energy/

Tottakai nakertaa. Mutta miksi saksalaiset haluaisivat maksaa kaasustaan enemmän?
 
Keskustelin kerran yhden Arevan kontrollerin kanssa, joka oli ollut töissä UK:ssa ydinvoima projekteissa. Hän kirosi sitä, miten vaikeaksi ydinvoimaloiden rakentaminen on saatu prokurementin ja lainsäädännön takia. Poliitikot ovat koko ajan varpaillaan ja vaativat selvityksiä ja muutoksia. Ja jos jotain muutetaan, hyväksyntäprosessi on pyramidi, jossa joudutaan käymään läpi paljon muitakin asiaan kokonaan kuulumattomia juttuja. Kulut kasvavat ja sopimuksissa ei ole ollenkaan selvää, kuka nuo ylimääräiset kulut maksaa. Tämä kyseinen kontrolleri sanoi, että Suomessa STUK on erityisen tiukka ja puuttuu teknisiin asioihin, joihin STUK:lla ei ole loppujen lopuksi kompetenssia sanoa paljoakaan.

Tämä Hanhikivi tuntuu alkavan samalla tavalla, miten Olkiluoto 3 alkoi. Jatkoa varmasti seuraa ja on todennäköistä, että suunnitelmat tulevat myöhästymään.

Minun on todella vaikea uskoa, etteikö Rosatom tai Areva tekisi kaikkensa että projektit onnistuvat. Kyseessä ei pelkästään ole miljardien ylimääräiset kulut vaan myös uusien projektin hankaloituminen. Arevan tapauksessa tämä on jo näkyvissä.

Tuo ylläoleva lainaukseni oli tietenkin sen Arevan kontrollerin oma mielipide. Mutta yhteisenä nimittäjänä sekä Olkiluoto- että Hanhikivi -projekteille on STUK. Olisi ehkä aiheellista selvittää, miten STUK:in määrittelemä hyväksyntäprosessi loppujen lopuksi toimii, mitkä ovat vastuut ja kertautuva työ, jos joku osa projektista myöhästyy/määritellään uudelleen.

Jos arvata pitäisi, niin itse veikkaisin, että Hanhikivi jauhaa sähköä aikaisemmin, mitä Olkiluoto 3. Venäläisten vehkeet tuppaa olemaan yksinkertaisia ja toimivia. Kaikki ranskalaiset projektit ei aina ala toimimaan.

Johannes

Tunnen porukkaa mm. Fortumilta. Monta tarinaa kuullut Arevasta. En rupea tarkemmin avaamaan, mutta kyllä Arevan ongelmat ovat sen omaa syytä hyvin pitkälti.

Lisäksi, ydinvoiman kustannus nousi ihan eri tasolle Fukushiman myötä.
 
Fortum ja TVO tietenkin.

.

Fortum olisi ollut hyvä vaihtoehto, investointi rahaakin valmiina. Nyt sitten niitä rahoja investoitu venäjän kaasuvoimahankkeisiin.
Vanhasen 2 hallitus oli se, joka ei lupaa forttumille myöntäny. Taisi olla kokoomuksen ideologiaa "yksityistäminen"

Hallitus jätti Fortumin ilman - ydinvoimaluvat yksityisille
"Hallitus esittää, että luvat uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi myönnetään yksityisille Teollisuuden Voimalle (TVO) ja Fennovoimalle.
Kolmas hakija, valtionyhtiö Fortum ei saa lupaa"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/90542-hallitus-jatti-fortumin-ilman-ydinvoimaluvat-yksityisille
 
Fortum olisi ollut hyvä vaihtoehto, investointi rahaakin valmiina. Nyt sitten niitä rahoja investoitu venäjän kaasuvoimahankkeisiin.
Vanhasen 2 hallitus oli se, joka ei lupaa forttumille myöntäny. Taisi olla kokoomuksen ideologiaa "yksityistäminen"

Hallitus jätti Fortumin ilman - ydinvoimaluvat yksityisille
"Hallitus esittää, että luvat uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi myönnetään yksityisille Teollisuuden Voimalle (TVO) ja Fennovoimalle.
Kolmas hakija, valtionyhtiö Fortum ei saa lupaa"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/90542-hallitus-jatti-fortumin-ilman-ydinvoimaluvat-yksityisille

Mauri Pekkarinen, keskusta.
 
Tunnen porukkaa mm. Fortumilta. Monta tarinaa kuullut Arevasta. En rupea tarkemmin avaamaan, mutta kyllä Arevan ongelmat ovat sen omaa syytä hyvin pitkälti.

Lisäksi, ydinvoiman kustannus nousi ihan eri tasolle Fukushiman myötä.

Fortumin referenssit ydinvoimaloiden rakentamisesta ihan itse taitaa olla pyöreä nolla?

Olen lähtökohtaisesti vastaan ajattelua, että Suomi, joka nyt kuitenkin on vain 5 miljoonan asukkaan kansa olisi kaikkien alojen asiantuntija. Omassa navassa ei ikinä nähdä virheitä.

Jokaisella, joka on oikeasti keskustellut noihin hankkeisiin osallistuneiden kanssa on varmaankin esittää mielipide asiasta. Sitä en lähde kiistämään. Omasta mielestäni on kuitenkin kysymyksiä herättävää jos sekä Arevan, että Rosatomin projekteilla on huomattavia ongelmia samassa valtiossa nimeltään Suomi. Siinä on yhteisenä tekijänä STUK. Sitä ei voi kiistää.

Johannes
 
Fortumin refPlant
sit ydinvoimaloiden rakentamisesta ihan itse taitaa olla pyöreä nolla?

Olen lähtökohtaisesti vastaan ajattelua, että Suomi, joka nyt kuitenkin on vain 5 miljoonan asukkaan kansa olisi kaikkien alojen asiantuntija. Omassa navassa ei ikinä nähdä virheitä.

Jokaisella, joka on oikeasti keskustellut noihin hankkeisiin osallistuneiden kanssa on varmaankin esittää mielipide asiasta. Sitä en lähde kiistämään. Omasta mielestäni on kuitenkin kysymyksiä herättävää jos sekä Arevan, että Rosatomin projekteilla on huomattavia ongelmia samassa valtiossa nimeltään Suomi. Siinä on yhteisenä tekijänä STUK. Sitä ei voi kiistää.

Johannes

Fortum ei rakenna voimaloita. Se operoi niitä. Ja on siinä yksi maailman parhaita. Lisäksi esim Japani on ostanut Fortumilta teknologiaa Fukushimaan.

Suomen ydinjäteratkaisu on maailman paras.

Onko Stuk torpannut myös OL3 sisarlaitoksen Ranskassa? Piti olla valmis 2012.

In September 2015 EDF announced that the estimated costs had escalated to €10.5 billion, and the start-up of the reactor was delayed to the fourth quarter of 2018

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flamanville_Nuclear_Power_Plant

Kaikkien mokiensa jälkeen Areva olisikin jo konkurssissa ilman Ranskan valtiota.

http://yle.fi/uutiset/arevan_viides...o_teki_tappiota_kaksi_miljardia_euroa/8701950

Kannattaa harrastaa ensi kerralla vähän enemmän lähdekritiikkiä ;)
 
Back
Top