Yhdistämällä oheisen Ulkopoliittisen Insitituutin raportin sen alla olevaan uutiseen, saa erikoisen ja hälyttävän varoituksen Venäjän mahdollisista poliittisista aikeista Suomen suuntaan. Mikä lienee pelin henki Suomen osalta? Halpuutetaanko meitä ja onko kaikki mitä vakuutetaan esimerkiksi Fennovoiman osalta?
Dividing the EU with energy?
Unpacking Russia's energy geoeconomics
7
Julkaistu 1.3.2016
Toivo Martikainen &
Antto Vihma
The Finnish Institute of International Affairs
Lataa PDF (324 Kb)
Venäjän taloudellinen ideologia perustuu yhä vahvemmin sen kansallisille turvallisuusintresseille talouden modernisaation tai vapaakaupan sijaan. Venäjä käyttää energiavarantojaan kasvattaakseen vaikutusvaltaansa lähialueillaan ja suhteessa EU:hun. Tätä voidaan pitää geoekonomisena toimintatapana.
Venäjän hallinnon käyttämä kriisivaihde, maan sisäinen mobilisaatio ja vastakkainasettelu lännen kanssa korostavat, miten strategiset ja geoekonomiset tavoitteet ohittavat Venäjän politiikassa kaupalliset näkökohdat. Valtiojohtoisissa energiahankkeissa tärkeintä ei ole niiden kannattavuus, vaan se, pystyykö maan hallinto hyödyntämään niitä geostrategisten tavoitteidensa saavuttamiseen ja oman valtansa lujittamiseen.
Esimerkiksi Nord Stream II -kaasuputkeen liittyvien erimielisyyksien ansiosta Venäjä saa EU:n näyttämään heikolta ja hajanaiselta. Hanke nakertaa Saksan solidaarisuutta muita EU-maita kohtaan ja heikentää Ukrainan asemaa maakaasun kauttakulkumaana, mikä vaikeuttaa EU:ssa yhtenäisen linjan noudattamista Ukrainan kriisin suhteen.
Fennovoiman ydinvoimalahanke puolestaan osoittaa, miten Venäjän kanssa tehtävissä suuren mittakaavan energiahankkeissa on vaarana, että Venäjän noudattama geoekonominen toimintaperiaate, jossa poliittiset ja taloudelliset tavoitteet sekoittuvat toisiinsa, omaksutaan myös hankkeen kohdemaassa – tässä tapauksessa Suomessa.
EU:ssa tiedostetaan kyllä, että Venäjä pyrkii lyömään kiiloja EU-maiden välille. Monet kuitenkin näkevät taloudellisen keskinäisriippuvuuden aina positiivisena asiana, vaikka se voi johtaa strategiseen riippuvuussuhteeseen. EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi tiedostaa Venäjän strategiset pyrkimykset energiasektorilla, vastata niihin päättäväisesti ja luoda sitä kautta tilaa myös aidolle kaupalliselle yhteistyölle.
---------------------
Ulkomaat
Putin lausui oudon luvun myös Fennovoimasta
Ilkka Luukkonen
eilen klo 15:28 (päivitetty eilen klo 15:44)
Venäjän presidentin mukaan Hanhikiven voimala saa venäläistä lainarahaa seitsemän miljardin dollarin edestä. Fennovoiman mielestä luku on runsaat kaksi miljardia.
-
Fennovoimaa rakennetaan.
(Timo Heikkala)
Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi tiistaina Suomen ja Venäjän väliseen energiayhteistyöhön. Hän muistutti, että Suomeen rakennetaan ydinvoimalaa venäläisellä rahalla.
– Suomeen rakennettava ydinvoimala toteutetaan venäläisellä 7 miljardin dollarin suuruisella lainalla, Putin totesi
Kremlin mukaan tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailun päätteeksi.
Putin ei maininnut ydinvoimayhtiön nimeä, mutta tarkoitti todennäköisesti Pyhäjoelle rakennettavaa Fennovoimaa, jonka kumppanina toimii venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima. Venäjän valtio on myöntänyt RAOS:lle
150 miljardin ruplan rahoituksen Fennovoimaan.
Summa poikkeaa merkittävästi Putinin tiistaisesta ilmoituksesta. 150 miljardia ruplaa on nykykurssilla noin 2,2 miljardia dollaria. Sen sijaan voimalan kokonaiskustannukset noussevat 6–7 miljardiin euroon.
Fennovoima toteaa, että se ei ota kantaa Putinin ilmoitukseen. Yhtiö kuitenkin ilmoittaa
Verkkouutisille arvion voimalan kustannuksista:
"Hanhikivi 1 -hankkeen kokonaisinvestointikustannus on arviolta 6,5–7 miljardia euroa, josta Fennovoiman omistajat (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) rahoittavat neljänneksen omistusosuuksiensa suhteessa.
Rakentamisvaiheen (2014–2024) kuluista noin 25 prosenttia maksetaan omistajien omalla pääomalla (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) Loput noin 75 prosenttia rakentamisvaiheen kuluista rahoitetaan lainarahalla, jonka hankkimisesta vastaa Rosatom. Merkittävät osa lainarahasta, noin 2,4 miljardia euroa tulee Venäjän valtion hyvinvointirahastosta. Tästä on nostettu vajaa miljardi euroa."
Putin sanoi samassa tiedotustilaisuudessa myös, että Fortum kaavailee neljän miljardin suuruista investointia Venäjälle. Fortum
ilmoitti, että tieto ei pidä paikkaansa. Sen sijaan Fortum on vastikään saanut päätökseen neljän miljardin euron arvoiset hankkeet.